StoryEditorOCM
Više od sportaKAKVA BORBA

Naš slavni sportaš ubio golemu neman pa se teško ozlijedio nožem i morao na operaciju, otkriva kako se to dogodilo

Piše Marko Bilić
29. kolovoza 2024. - 20:30

Strijelka je pelagijska riba, što govori da nema stalnog boravišta, u stalnoj je jurnjavi za hranom, jako pokretljiva i brza, na određenom području neće se duže zadržavati. Mijenja dubinu, pa ju je moguće sresti na dubini od dva, pa sve do do 200 metara.

U Jadranskom moru strijelka maksimalno naraste do osam kilograma težine, dok u onim toplijim postiže još veće dimenzije. Tko zna, piše u stručnoj literaturi, možda i u našem moru ima tako velikih primjeraka, ali zasad takvi nisu ulovljeni.

E pa, jesu! Jednu takvu, kakve do sada nismo lovili, a ni vidjeli u našem moru, ulovio je proslavljeni rukometni reprezentativac Patrik Ćavar!

- Kume, ravno deset kila - kazao mi je.

Paku smo vidjeli u Malla u Splitu, slučajno se sreli. Ispričao nam je kako je ulovio tu ogromnu strijelku i pokazao ruku:

- Porezao sam se dok sam čistio nož od puške, nakon što sam je ulovio.

Krenimo redom.

Sportska legenda iz Metkovića, jedan od najboljih rukometaša na svijetu ikada, Pako Ćavar, danas su mu 53 godine, već dugo je strastveni podvodni ribolovac. Raba, dolje na jugu između Komarne i Dube, te Pelješac, omiljene su mu "pošte". Nalovio se taj ribe koliko i golova nadavao. A nadavao ih se.

I onda mu se dogodio ulov godine. Jedan od većih trofeja u životu. Strijelka od deset kila. Evo dokaza da u našem moru ima i težih primjeraka od onih osam kila iz stručne literature. A strijelku nije lako uloviti, brza je, proždrljiva i jako agresivna. Ribari se žale da im često pojede sav ulov, ne mogu je smislit‘, rastjeruje im ribu, a nerijetko se dogodi da iz mora izvade tek glavu ribe koju je strijelka pregrizla dok su ribu, komarču najčešće, izvlačili vani.

I žale se ribari da se proširila po cijelome Jadranu, nema gdje je nema, "potamanit će nam svu drugu ribu". Strijelku može uloviti samo dobar - strijelac. A to je Pako bio cijeli život. Na sportskom terenu i u moru.

image

Patrik Ćavar

Denis Jerković/Cropix

"Riješio je" Ćavar ovu od deset kila, ali mu je veselje zbog rijetkog ulova pokvarila pegula iza toga. Ozlijedio se dok je prao nož od podvodne puške.

- Poletio mi je nekako i porezao ruku. Otišla je tetiva prsta, morao sam na operaciju. Sad je sve u redu.

Jedna strijelka manje. Ni prva ni zadnja na pušci Pake Ćavara, ali ova je bila baš kapitalac. Nije se predala bez borbe, čak je i na suhome izazvala lošu sreću za Paku, donijela mu nesreću u sreći.

Inače, svestrani Metkovac nije samo rukometna legenda. Jedno vrijeme, dok je igrao u Barceloni, bavio se kickboxingom, pa košarkom, tenisom, bio je i teniski trener, a kao istinski zaljubljenik u ovaj sport radi i kao teniski komentator na Sportklubu.

Naravno, zaroni on i u dubine na jugu Jadranskog mora, na užas strijelki i drugih oboritih riba.

image

Pako u svom Metkoviću

Denis Jerković/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image

Doček zlatnih rukometaša s Olimpijskih igara u Atlanti
S lijeva: Zlatko Saračevic, Patrik Ćavar, Venio Losert, Goran Perkovac

Ronald Goršić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 10:20