Koja je tajna uspjeha sportaša? Puno je faktora koji utječu na odlične rezultate, a jedna od važnih komadića je svakako – prehrana. Danas se zdravom načinu ishrane pridodaje sve više pažnje, pa o njoj razmišljaju ne samo profesionalci, već i rekreativci. Što je dobro, a što loše? Kako izgleda uravnotežen obrok? Koliko komadića čokolade je previše?
Tajne savršenog tanjura i koliko on utječe na sami uspjeh na terenu, otkrili su Iva Tokić Sedlar, nutricionistica Hajduka i Tomica Đukić, chef HNS-a, a osobno iskustvo ispričao je legendarni Aljoša Asanović. Predavanje se upriličilo na Aspiri, a u velikoj dvorani tražilo se mjesto više, što dovoljno govori koliko je tema „in”.
Od ozbiljnijih pitanja, do onih koje zanima širu publiku. Bilo je tu svega...
Što su nogometni reprezentativci jeli prije utakmice s Portugalom?
- Na dan utakmice se fokusiramo na jednostavne ugljikohidrate i često su to "dosadna" jela. Bijela riža, tjestenina, namirnice s brašnom i slično - počeo je Tomica Đukić, pa dodao:
- Nije tu bilo nekih jakih začina. Sol, papar i maslinovo ulje. Zastupnik sam mediteranske prehrane i važnosti kvalitete same namirnice.
Igrači su i više nego zadovoljni uslugom koju dobivaju u reprezentaciji, sve je to na jednom visokom nivou, ali ništa nije došlo preko noći.
- Prvo sam počeo slušati igrače i za što se "hvataju", što vole, a što ne. Želio sam snimiti svakoga kako bih znao što trebam isporučiti. Tražio sam ispis iz klubova što oni jedu, a imam jelovnike i nekih ostalih reprezentacija. Zahvaljujući igračima koji igraju u velikim klubovima, znam čemu trebam težiti. Najveći je "problem" što Hrvatska uvijek ide do kraja na velikim natjecanjima. Što ćete im dati 24. dan? Kako napraviti jelo, a da im ne bude dosadno? Imamo četiri obroka u danu, pa izmišljate svašta kako bi im jelo bilo zanimljivo i raznoliko.
Joško kao bunar
S nekima je ipak lakše, otkrio je Tomica.
- U takvim situacijama mi pomažu igrači koji imaju svoje nutricioniste. Joško Gvardiol, Ante Budimir, Luka Modrić... Kod Luke je sve to izračunato u gram, inače naravno ne bi toliko trajao i igrao na vrhunskoj razini na pragu 40. Joško je posebna priča, jer jede 5200 kalorija na dan. Troši kao bunar, gladan je stalno. Nije to prejedanje, već je samo ogroman potrošač. Nije lako namirit toliko kalorija...
Puno povrća, "gdje god da se okrenu, ono je tu", rekao je Tomica, pa nekoliko vrsta mesa, od onog crvenog do bijelog. Na stolu se naravno nađe i riba, s naglaskom kako mora biti svježa.
Što jedu za snack?
- Čisti ugljikohidrat. Palačinke s marmeladom i javorovim sirupom, nema Nutelle, neki tostovi i riža na bademovom mlijeku. Nakon pobjede nad Brazilom, pjevali su: "Sve je zbog riže na mlijeku".
Ima i nekih na "posebnom režimu".
- Ivan Rakitić je imao intoleranciju na gluten. Gluten sam po sebi nije neki problem, to je protein koji se stvara kada zamijesite tijesto. Problem je bilo kod Ivana, što nisam znao što da mu slatko dadnem? - sa smiješkom je završio glavni šef HNS-a, Tomica Đukić.