StoryEditorOCM
Više od sportaprogovorila o paklu

Bivši dečko pucao u nju, učinio je invalidom, a sada se u Parizu bori za medalju: ‘Ne mogu samo leći i umrijeti‘

Piše SN
28. kolovoza 2024. - 14:51

Sport piše nevjerojatne priče, a dio najvećih svakako dolazi od paraolimpijaca koji će se uskoro natjecati na Paraolimpijskim igrama u Parizu. Jednu takvu ispričala je američka streličarka Tracy Otto koja je invalid ostala nakon što ju je napao bivši dečko.

Ona je u rujnu 2019. prekinula s dečkom koji je mjesec dana ranije bio uhićen zbog napada na nju u zajedničkom domu. Uskoro je počela izlaziti s današnjim dečkom Rickyjem Riessleom koji je bio s njom 24. listopada 2019. kada se dogodio kobni napad, pišu Sportske novosti.

- Parkirao je automobil ispred moje kuće, otišao oko stražnjeg dijela kuće i provirio kroz moj prozor spavaće sobe. Mi smo spavali, a on je odlučio otići i kupiti zračnu pušku velike snage, najbližu pravom pištolju, a imao je i nož te par lisica. Vratio se u moju kuću, provalio i probudio nas, vičući da ustanemo iz kreveta. Rekao nam je da će nas ubiti i da će, ako ne ubije sebe, pozvati policiju.

On se nije zaustavio samo na prijetnjama. Prvo je nekoliko puta udario Otto, zatim pucao dva puta u lice Riessleu te ubo nožem u leđa što mu je oštetilo plućno krilo. Zatim je pucao u Otto kroz lijevo oko, ubo je nožem u vrat te nakon toga seksualno napastovao. Nazvao je policiju koja ga je uhitila, a osuđen je na 40 godina zatvora. No, Otto je ostala paralizirana nakon toga.

- To je više od same paralize i invalidskih kolica koje vidite izvana, puno toga unutra više ne funkcionira. Na primjer, moj dijafragma je također paralizirana, moje tijelo više ne regulira svoju temperaturu. Ne mogu termički regulirati, što znači da se više ne mogu znojiti. Moj mozak ne može komunicirati s ostatkom tijela pa ne mogu osjetiti ako nešto nije u redu ispod razine moje ozljede. Ako se nešto tako dogodi, moje tijelo mi povisuje krvni tlak od čega mogu dobiti srčani ili moždani udar - opisuje Otto.

To ju, ipak, nije obeshrabrilo da se počne baviti sportom. Odabrala je streličarstvo, a zbog svojeg invaliditeta mora pucati pomoću posebno dizajniranog pojasa. Za ispaljivanje strijela koristi usta. Ima posebnu kapu i rukavice koje joj omogućuju da drži luk.

- S prvom strijelom sam pogodila metu i bila oduševljena. Odmah sam htjela ići na Paraolimpijske igre. U drugom tjednu treninga pitala sam kako izgleda natjecanje.

Sada će to i otkriti u Parizu, a želi biti nspiracija svim ženama koje su se našle u sličnoj sitzaciji.

- Imam osjećaj da postoji šira slika oko ovog svega, a ja ne mogu samo leći i prihvatiti svoje stanje, leći i umrijeti. Moj je život sada puno bolji, šareniji i ispunjen ljubavlju - poručila je Otto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 14:03