StoryEditorOCM
Vaterpoloiz gruža na savu

Tucak: ‘Nismo u depresiji, ali smo bili malo izgubljeni‘. Izbornik otkrio kako će jedan ‘jugaš‘ uskoro na operaciju

Piše Iva Majić
10. siječnja 2024. - 16:47

Hrvatska se vaterpolska reprezentacija nakon Dubrovnika smjestila u Zagreb, gdje nastavlja svoj put ka obrani titule europskih prvaka, ali i želje da pred domaćom publikom osigura kartu za Olimpijske igre u Parizu.

Kao većina naših momčadi, očito i Barakude vole ići težim putem. Direktan plasman u četvrtfinale je osiguran, ali zbog poraza protiv Crne Gore tamo nas čeka po svemu sudeći Grčka, a ne Gruzija ili Rumunjska. Istina da svjetski i olimpijski doprvaci još moraju odigrati protiv Nizozemske, ali uz dužno poštovanje toj reprezentaciji, zna se za koga se Hrvatska spremna. Tri su dana odmora, jedan više od našeg očekivanog protivnika, dobrodošlo da se slegnu svi dojmovi i pripremi za susret "biti ili ne biti".

- Izgubili smo protiv njih za broncu u Budimpešti 2022. godine. Dobivali smo ih puno puta, a da će to biti teška i neizvjesna utakmica, to znamo svi mi i vi. Izabrali smo jedan teži put, ali valjda to tako treba biti s nama. Siguran sam da ih možemo dobiti, ali da ćemo morati biti na top razini – započeo je izbornik Ivica Tucak, koji se zatim i dotaknuo zadnje utakmice protiv Crne Gore u prekrasnom ambijentu u Gružu.

‘Žao mi publike‘

- Žao mi je za taj poraz u Dubrovniku, zbog te prekrasne publike, valjda nas to odmah baca iz jedne euforije u depresiju, takav smo narod. Ali nije to bila nikakva depresija, mi smo igrali izrazito dobru utakmicu, izuzev te zadnje dvije minute u kojima smo se malo pogubili. Nismo realizirali taj peterac koji nas je uveo u jedan određeni psihološki problem. Žao mi je zbog ljudi u Dubrovniku zbog atmosfere i zbog toga mi je kao sportašu i čovjeku koji voli ovu domovinu i reprezentaciju ostao jedan gorak okus zbog svih onih koji su stvarno bili predivni i hvala im još jednom ovim putem – rekao je izbornik te dodao:

- U Zagrebu će vjerujemo biti isto što se atmosfere tiče. Mene zovu prijatelji za karte, ali žao mi je, ja ih jednostavno nemam. Ta podršku koje osjećamo kao reprezentacija nam strašno puno znači, to već traje dugi niz godina, a zadnje dvije je baš predivno. Hvala svima, a mi ćemo se nastojati odužiti.

Marko Bijač je spomenutu utakmicu u Gružu igrao pod temperaturom, a izbornik je otkrio zbog čega je odabrao da prvi golman ipak igra, unatoč činjenici kako je onaj rezervni, Toni Popadić, također na vrhunskoj razini.

- Marko je imao temperaturu i do zadnjeg trenutka sam razmišljao što ću s njim. Ali imamo problema i s Popadićem, koji je isto imao virozu, a uz to ga muči i ozljeda lakta. Morat će na operaciju odmah nakon Svjetskog prvenstva, ali što je tu je – otkrio je Tucak.

Viza za Pariz

Za razliku od hrvatske reprezentacije, koja još mora osigurati svoju "vizu za Pariz", Grci su to već odradili prošlog ljeta u Fukuoki gdje su se okitili srebrnom medaljom. Na turnir su s toga sigurno došli opušteniji, nego Hrvatska.

- To upravo i je opasnost, što su opušteni. Riješili su pitanje kvalifikacija na Olimpijske igre, a opet su sjajni. Postoji uvijek ta razlika kad igrate za nešto i kad nemate što izgubiti. To su različiti psihološki pristupi, a mene to najviše i brine kod Grka. Došli su tu u kompletnom sastavu što je meni dovoljno upozorenje koliko su jaki – zaključio je izbornik Tucak.

U petak u 18:30 u Zagrebu, Hrvatsku očekuje, ne dogodili se čudo i prođe ipak Nizozemska, reprezentacija koja se u zadnjim godinama nalazi u samom vrhu, ali zna se na čijoj strani će biti tribine Mladosti za koje više nema karata. Bez obzira tko je s druge strane, izabranici Ivice Tucka, nemaju se koga bojati kada igraju doma.

Luka Lončar: Plivanjem ćemo namučiti Grke

Ako itko zna Grke precizno, osim Marka Bijača, to je Luka Lončar koji je također član Olympiacosa.
- Odlična momčad koja ima veliku širinu. Pokriveni su na svim pozicijama, a osobno mislim da su najjači na centru gdje imaju fantastične igrače. A naša šansa za pobjedu je da im nametnemo jedan dobar ritam plivanja, tu bi im mogli zadati puno problema, to je neka njihova mala mana. Kolektivno plivaju dobro, ali pojedinačno smo jači s našim brzim igračima poput Fatovića, Bukića i Harkova – počeo je Lončar koji je pod ‘najjače centre‘ mislio na Nikolaidisa i Kakarisa.
Sve naše momčadi vole ići težim putem, pa tako i vi. Računica je jasna. Sve utakmice do kraja moraju se pobijediti kako bi se dostigao taj ultimativni cilj Olimpijskih igara.
- Ne bih se složio da volimo, ali očito moramo, ha- ha – kroz smijeh je rekao Luka pa nastavio:
- Ali to je naš put sada. Mi isključivo trenutno razmišljamo o Grčkoj i znamo da dalje sve idu vrhunske reprezentacije koje ciljaju prema medaljama, prema zlatu, kao i mi.
Kakva je atmosfera u momčadi. Dosta se toga promijenilo od kad ste zadnji put igrali neko veliko natjecanje pod reprezentativnom kapicom?
- Meni je općenito super, kao da nisam ni otišao. Svi su momci odlični i vrlo radišni i podređeni momčadskom duhu i igri. Prihvatili su me kao da nisam ni otišao, meni je gušt biti dio ove ekipe.
Oni su vas prihvatili? Dakle, slušaju vas?
- Ha-ha, s obzirom da sam stariji oni malo mene, ali i ja njih.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 18:31