stdClass Object ( [id] => 1249778 [title] => Tko je najveći gubitnik Mundijala u Kataru? Možda je to najslavniji među njima, Ronaldo? Ili su to kolektivno Brazil, Njemačka...? Netko od izbornika? Popis je dug... [alias] => tko-je-najveci-gubitnik-mundijala-u-kataru-mozda-je-to-najslavniji-medu-njima-ronaldo-ili-su-to-kolektivno-brazil-njemacka-netko-od-izbornika-popis-je-dug [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svjetsko prvenstvo u Kataru donijelo je sve ono što ljubitelji nogometa vole - dramatične utakmice, autsajdere koji ruše divove i bogove koji padaju na tjeme - piše za BBC na srpskom Slobodan Maričić, koji analizira tko su najveći gubitnici Mundijala.

Nekoliko moćnih reprezentacija doživjelo je neuspjeh, a njihovi navijači i nogometaši sada sigurno proživljavaju razne boli. Jer među njima ima i pravih tragičara, selekcija koje su mogle puno bolje, kao i čitav niz izbornika koji nisu ostvarili zacrtane uspjehe pa su morali podnijeti ostavke. Ili je možda najgore onima koji u Kataru nisu ni imali priliku istrčati na teren?

Sigurno nije lako navijačima Srbije, koji su - kao i uvijek - s euforijom i velikim očekivanjima ispraćeni na Svjetsko prvenstvo, ali "orlovi" su rano odletjeli kući, odmah nakon grupne faze. Izbornik Dragan Stojković nije bio zadovoljan rezultatom, ocijenivši da je i sam plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru veliki uspjeh. Za plasman u nokaut fazu, naglasio je nekoliko puta, potrebni su zdravi igrači. Njegovi su se borili koliko su mogli, ali zbog ozljeda "objektivno više nisu mogli".

Najveći gubitnici

Prvoplasirana kao gubitnik je definitivno Njemačka, četverostruki svjetski prvak, koja je - kao i Srbija - ispala već u grupnoj fazi natjecanja. U prvom kolu izgubili su od Japana, potom remizirali sa Španjolskom, a u zadnjem kolu kući ih je poslala iznenađujuća pobjeda Japana nad "furijom".

Da stvar bude gora, ovo je moćnim "pancerima" drugo uzastopno ispadanje u skupini - isto se dogodilo prije četiri godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

---

image

Njemački reprezentativac Niclas Fuellkrug

AFP
---

Sve ovo posebno upada u oči ako se uzme u obzir da su Nijemci bili prvaci u Brazilu 2014. godine. Dakle, od tog finala protiv Španjolske nisu imali niti jednu utakmicu u nokaut fazi natjecanja - nešto ozbiljno škripi u nekoć moćnoj njemačkoj mašineriji.

Ruku na srce, Nijemci nisu imali ni sreće: promašili su protiv Japana, kao i protiv Kostarike, a u zadnjem susretu ovisili su o Španjolcima, ali iznenadio ih je i Japan, jedno od najugodnijih iznenađenja.

Tu je i Danska koja je završila zadnja u skupini, a lani je bila hit Europskog prvenstva gdje je stigla čak i do polufinala. Danci u Kataru nisu imali niti jednu pobjedu, što možda potvrđuje riječi slavnog Williama Shakespearea - nešto je stvarno trulo u državi Danskoj.

U gubitnički krug svakako spada i Belgija, reprezentacija prepuna svjetskih zvijezda, koja nikada nije uspjela ostvariti veliki potencijal koji na papiru svakako ima. Belgijci su na Svjetsko prvenstvo došli kao druga reprezentacija svijeta, prema listi Međunarodne nogometne federacije (FIFA), odmah iza branitelja naslova, Francuske.

Thibaut Courtois na golu, Kevin de Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Axel Witsel, Dries Mertens, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Juri Thielemans... Sve poznata imena svjetskog nogometa. Mnogi su prognozirali uspjeh ovoj generaciji Belgijanaca i na prošlim turnirima, no na terenu ga nikako nisu mogli dostići.

Razlog nije poznat, no u javnosti se često govori o lošim međuljudskim odnosima unutar reprezentacije. De Bruyne i Courtois, primjerice, nisu razgovarali godinama. Zanimljiva je bila i izjava De Bruynea nakon minimalne pobjede nad Kanadom 1:0 u prvom kolu grupne faze.

---

image

Danac Kevin De Bruyne

AFP
---

"Nemamo šanse osvojiti naslov svjetskog prvaka. Imamo dobru momčad, ali smo prestari. Mislim da je naša prilika bila prije četiri godine u Rusiji. Ostali smo bez nekih ključnih igrača. Dolaze neki novi, ali nisu na razini onih iz 2018. Više nas gledam kao autsajdere,” rekao je iskreno De Bruyne.

Belgija je bila šesta reprezentacija po prosjeku godina igrača u Kataru. U početnih 11 koji su započeli utakmicu protiv Kanade više od polovice igrača imalo je 30 i više godina. Većina belgijske "zlatne generacije" - uključujući Edena Hazarda, Jana Vertonghena i De Bruynea - proći će vrhunac do sljedećeg Svjetskog prvenstva 2026. godine. A već se zna da Azara više neće biti u reprezentaciji.

Nezadovoljstva će svakako biti i u Brazilu, koji je ispao u četvrtfinalu od Hrvatske, a bili su bahati, očekivali su da će se prošetati do finala...

Ni Meksiko se nije proslavio. Ispao je već u grupnoj fazi i to prvi put nakon sedam turnira u nizu.

Ili je možda najveći gubitnik slavna Italija, četverostruki svjetski prvak? Uopće ih nije bilo na Svjetskom prvenstvu.

Najveći tragičari

Katar je vidio neke doista nevjerojatne utakmice, dosta golova u sudačkoj nadoknadi i niz preokreta, ali zapravo se malo tko može nazvati pravim tragičarom. Nitko nije zabio autogol koji bi ga poslao kući, propustio kolosalnu priliku u 90. minuti ili skrivio tragičan jedanaesterac.

No, mogli bismo reći da je među tragičarima Harry Kane, engleski kapetan i napadač, koji je promašio izjednačenje u 84. minuti u četvrtfinalu protiv Francuske.

---

image

Harry Kane na kraju utakmice između Engleske i Katara

AFP
---

Doduše, Kane je u toj utakmici već bio realizirao jedan jedanaesterac i nije jedini koji se ispromašivao - Englezi su bili stvorili cijeli niz prilika, ali gola nije bilo. Pritom, Kane je tijekom cijelog turnira ostvario više nego solidan učinak od dva pogotka i tri asistencije, a čini se da mu baš nitko ne zamjera zbog propusta u utakmici s Francuzima.

Osim Kanea, u gubitničkom bi taboru mogao biti i Romelu Lukaku, snažni napadač Belgije, koji je svom timu u biti izmaknuo osminu finala. Belgiji je trebala pobjeda protiv Hrvatske i ostvarili bi je da je Lukaku pogodio mrežu iz barem jedne od četiri velike prilike. Čak je u posljednjim sekundama susreta uspio promašiti - prazan gol.

Među tragičarima bi se možda mogli naći i velikani kojima je ovo posljednji turnir, a nisu uspjeli doći do toliko željenog trofeja (ako se neosvajanje Svjetskog prvenstva uopće može nazvati tragedijom).

Prije svega Cristiano Ronaldo, jedan od najboljih nogometaša u povijesti, koji u svojoj riznici ima sve najvažnije trofeje, osim "boginje" Mundijala. Ronaldo će 2026. imati 41 godinu i mogućnost da zaigra na Svjetskom prvenstvu u Americi, Kanadi i Meksiku čak se i za njega, poznatog po zavidnoj fizičkoj spremi, čini nevjerojatnom.

Slavni Portugalac, koji desetljećima dominira svjetskim nogometom, iskusio je i to da u odlučujućim utakmicama u Kataru ne vidi puno terena - prednost u napadu imao je mladi Gonzalo Ramos koji ju je u potpunosti iskoristio.

Posebnu pozornost izazvalo je Ronaldovo ponašanje nakon uvjerljive pobjede Portugala nad Južnom Korejom (6:1), kada nije slavio sa suigračima, već je demonstrativno napustio teren, ljut jer nije igrao.

Kraj turnira za Portugal je dočekao u suzama, kao i Luis Suarez, još jedan velikan svjetskog nogometa i Urugvaja, kojem je ovo ujedno i posljednji turnir, kao i njegov suigrač Edinson Cavani.

---

image

Cristiano Ronaldo u suzama

AFP
---

Plakao je i Neymar nakon eliminacije njegovog Brazila od Hrvatske, no vjerojatno će i za četiri godine predvoditi napad svoje reprezentacije. A onda oprez, jer Brazilci već sada najavljuju osvajanje tog turnira.

Otkazi i ostavke

Kako će ta brazilska momčad izgledati nije poznato, iako će sigurno biti moćna, ali jedno se zna - neće ih voditi dosadašnji izbornik Tite. Podnio je ostavku nakon poraza od Hrvatske na jedanaesterce u četvrtfinalu. Samo nekoliko minuta djelilo je Titea od daljnjeg plasmana i možda nove titule, ali to već spada u rubriku "što bi bilo kad bi bilo".

Sjajni hrvatski vratar Dominik Livaković potpisao mu je otkaz pri pucanju penala.

Na klupi Brazila je od 2016. godine, zamijenivši Dungu, a Brazil je vodio prije četiri godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kada je također ispao u četvrtfinalu. Još se ne zna tko će ga naslijediti i preuzeti vrući krumpir koji se gotovo usijao u posljednje 22 godine, koliko Brazil nije osvojio naslov svjetskog prvaka. Jer za njih je to veliki promašaj.

Luis Enrique, izbornik Španjolske, također je podnio ostavku zbog jedanaesteraca, ali protiv Maroka u jednom kolu ranije - osmini finala. Moćnu "furiju" preuzeo je nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, a u biografiji mu je izgubljeno polufinale Europskog prvenstva 2020. protiv Italije i izgubljeno finale Lige nacija od Francuske.

Naslijedit će ga Luis de la Fuente, bivši izbornik mlade, mlade i olimpijske reprezentacije Španjolske.

Enriqueov kolega Louis van Gaal također je napustio klupu Nizozemske, koju je vodio treći put u karijeri i to s velikim uspjehom. U prošlom mandatu imao je ukupno 14 pobjeda i šest remija, bez ijednog poraza. "Neću nastaviti... Ovo je moja posljednja utakmica", rekao je 71-godišnji trener nakon poraza od Argentine u četvrtfinalu, također na jedanaesterce. "Nismo izgubili nijednu utakmicu, ne znam u koliko smo pobijedili, ali možete u Google upisati ‘Louis van Gaal Nizozemska‘ i sami vidjeti gol-razliku", dodao je.

Ona je 51:17.

---

image

Hans-Dieter Flick

AFP
---

Nije poznato tko će ga naslijediti, kao ni kakva će biti sudbina izbornika Njemačke Hansa-Dietera Flicka, koji je nakon ispadanja "pancera" izjavio da će to pitanje biti "brzo riješeno".

“Teško je na to odgovoriti odmah nakon eliminacije, ali uskoro ćemo tu temu skinuti s dnevnog reda”, rekao je Flick. Za sada se u medijima mogu pročitati oprečne informacije - jedni kažu da će Flick sigurno ostati do Eura 2024., dok drugi već spominju Thomasa Tuchela kao njegovog nasljednika.

U slučaju portugalskog izbornika Fernanda Santosa dogodio se preokret. "Ostavka? Ostavka nije u mom rječniku", rekao je Santos nakon što je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva eliminiran od Katara.

No, samo nekoliko dana kasnije iz Nogometnog saveza Portugala poručili su mu - obrigado (hvala). Santos je izbornik Portugala od 2014. godine i nije poznato tko će ga naslijediti, iako se često spominje ime slavnog Josea Mourinha.

Nakon Katara ostavke su dali i Otto Ado, Erardo Martino, Paulo Bento i Roberto Martinez, izbornici Gane, Meksika, Južne Koreje i Belgije. "To je samo moja krivnja", rekao je Martino nakon ispadanja u grupnoj fazi. “Imali smo priliku proći dalje, nismo je iskoristili, a trebali smo - sve me to jako frustrira i zato sam odlučio otići. Moj ugovor u Meksiku je istekao posljednjim sučevim zviždukom u utakmici protiv Saudijske Arabije”, rekao je Martino.

Mediji također javljaju kako engleski izbornik Gareth Southgate još uvijek razmišlja hoće li podnijeti ostavku.

Bio, ali nije (mnogo) igrao

Poput Talijana - i Cristiana Ronalda - možda je zapravo najteže onima koji se na nogometnom nebu smatraju zvjezdicama, zvijezdama i superzvijezdama, a terena nisu vidjeli. Ili barem ne mnogo.

Jedan od njih je, primjerice, Paulo Dybala, koji je uz Messija jedan od najpoznatijih argentinskih nogometaša, koji trenutno igra u Romi, a prethodno je godinama branio boje Juventusa. No, Dybala je do finala u Kataru odigrao samo 16 minuta. Ozlijedio se u listopadu u utakmici talijanske lige protiv Leccea, zbog čega je bio veliki upitnik hoće li biti spreman za Svjetsko prvenstvo. Završio jena popisu, ali je većinu utakmica gledao s klupe.

Trent Alexander Arnold, ofenzivni bek Liverpoola i engleske reprezentacije, koji se smatra jednim od najboljih na svijetu na toj poziciji, također je muku mučio s ozljedama prije turnira. Arnold je u Kataru odigrao samo 33 minute, no pitanje je je li to zbog ozljede, slabe obrambene igre ili jednostavno velike konkurencije među desnim bekovima u taboru "Gordog Albiona".

Osim Trenta tu su (također ozlijeđeni) Rhys James iz Chelseaja, Aaron Van Bisca iz Manchester Uniteda, kao i Kieran Trippier iz Newcastlea, no izbornik Sutgate je najviše davao šansu Kyleu Walkeru iz Manchester Cityja.

Walkerov suigrač Ederson, koji se smatra jednim od najboljih svjetskih vratara, također nije napravio previše u Kataru na golu Brazila - odigrao je samo 90 minuta protiv Kameruna, u dvoboju koji za Brazil rezultatski nije bio važan.

No, konkurencija na brazilskom golu je doista velika i umjesto njega prednost je imao Alisson, Liverpoolov vratar, također jedan od najboljih na svijetu.

A možda je najgore od svih prošao je njihov kolega Andre Onana koji je samo u jednom susretu sačuvao mrežu Kameruna, iako je jedno od najvećih imena "neukrotivih lavova".

---

image

Kameuski vratar Andre Onana

AFP
---

Onana je poznato vratarsko ime - brani za slavni Inter iz Milana - no u Kataru se posvađao s izbornikom nakon poraza od Švicarske, zbog čega se nije vraćao u igru. I ne samo to - izbačen je iz reprezentacije, što je jedini takav slučaj na turniru.

Ni neki igrači u reprezentaciji Srbije, poput napadača Luke Jovića, nisu igrali dobro.

Krv pod travom

Turnir u Kataru već duže vrijeme prate razne priče koje nemaju mnogo veze s nogometom. Priče o korupciji, politici, tzv. "sportwashingu" - tj. pranju ugleda kroz sport - kao i kršenju ljudskih i radničkih prava.

Velik broj radnika umro je gradeći stadione i druge objekte koji su bili potrebni da se lopta kotrlja na Svjetskom prvenstvu u toj zemlji.

Ne zna se točno koliko. Neki izvještaji govore da je više od 6000 radnika migranata umrlo otkako je Katar 2010. dobio organizaciju Svjetskog, što katarska vlada niječe. Tvrde da je bilo 37 smrtnih slučajeva među radnicima na gradilištima stadiona za Svjetsko prvenstvo, od kojih su samo tri bila "povezana s poslom".

Aktivisti za ljudska prava javljaju i da su radnici često imali problema s primanjem plaća te su bili prisiljeni raditi na opasno visokim temperaturama.

A tu su i brojne optužbe za korupciju, prvenstveno zbog načina na koji je Katar dobio organizaciju turnira od FIFA-e. Katar je uvijek negirao bilo kakvu krivnju, no Eva Kaili, potpredsjednica Europskog parlamenta, nedavno je uhićena u Belgiji zbog sumnje na pranje novca i korupciju. Kaili je među četiri osobe optužene da ih je Katar obasipao novcem i darovima kako bi utjecao na donošenje odluka, što ona negira.

U središtu većine optužbi je FIFA, krovna organizacija najvažnije sporedne stvari na svijetu. Možda su oni ipak najveći gubitnici Svjetskog prvenstva - - zaključuje pitanjem Slobodan Maričić za BBC.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEMELJITA ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TEMELJITA ANALIZA 2 0 13809 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-17 19:59:21 [created_by] => 264 [created_by_alias] => S.Pg. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-18 07:47:06 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-12-18 06:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5948 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tko je najveći gubitnik Mundijala u Kataru? Možda je to najslavniji među njima, Ronaldo? Ili su to kolektivno Brazil, Njemačka...? Netko od izbornika? Popis je dug... [metakey] => svjetsko prvenstvo katar, nogomet [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/17\/23972270.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/17\/23972201.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/17\/23953399.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/17\/23913025.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/17\/23909845.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/17\/23974157.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/17\/23878558.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Cristiano Ronaldo nakon ispadanja od Maroka<\/p>","

Cristiano Ronaldo u suzama<\/p>","

Hans-Dieter Flick<\/p>","

Njema\u010dki reprezentativac Niclas Fuellkrug<\/p>","

Danac Kevin De Bruyne<\/p>","

Harry Kane na kraju utakmice izme\u0111u Engleske i Katara<\/p>","

Kameuski vratar Andre Onana<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23972270_1920.jpg":"1920x1080","k_23972270_1280.jpg":"1280x1280","k_23972270_1024.jpg":"1024x1024","k_23972270_640.jpg":"640x640","k_23972270_480.jpg":"480x480","k_23972270_340.jpg":"340x340","k_23972270_220.jpg":"220x220","o_23972270_1280.jpg":"1280x853","o_23972270_1024.jpg":"1024x682","o_23972270_640.jpg":"640x426","o_23972270_480.jpg":"480x320","o_23972270_340.jpg":"340x226","o_23972270_220.jpg":"220x146","h_23972270_1280.jpg":"1280x854","h_23972270_1024.jpg":"1024x683","h_23972270_640.jpg":"640x427","h_23972270_480.jpg":"480x320","h_23972270_340.jpg":"340x227","h_23972270_220.jpg":"220x147","pp_23972270_1280.jpg":"1280x1628","pp_23972270_1024.jpg":"1024x1303","pp_23972270_640.jpg":"640x814","pp_23972270_480.jpg":"480x611","pp_23972270_340.jpg":"340x432","pp_23972270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23972201_1920.jpg":"1920x1080","k_23972201_1280.jpg":"1280x1280","k_23972201_1024.jpg":"1024x1024","k_23972201_640.jpg":"640x640","k_23972201_480.jpg":"480x480","k_23972201_340.jpg":"340x340","k_23972201_220.jpg":"220x220","o_23972201_1280.jpg":"1280x853","o_23972201_1024.jpg":"1024x682","o_23972201_640.jpg":"640x426","o_23972201_480.jpg":"480x320","o_23972201_340.jpg":"340x226","o_23972201_220.jpg":"220x146","h_23972201_1280.jpg":"1280x854","h_23972201_1024.jpg":"1024x683","h_23972201_640.jpg":"640x427","h_23972201_480.jpg":"480x320","h_23972201_340.jpg":"340x227","h_23972201_220.jpg":"220x147","pp_23972201_1280.jpg":"1280x1628","pp_23972201_1024.jpg":"1024x1303","pp_23972201_640.jpg":"640x814","pp_23972201_480.jpg":"480x611","pp_23972201_340.jpg":"340x432","pp_23972201_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23953399_1920.jpg":"1920x1080","k_23953399_1280.jpg":"1280x1280","k_23953399_1024.jpg":"1024x1024","k_23953399_640.jpg":"640x640","k_23953399_480.jpg":"480x480","k_23953399_340.jpg":"340x340","k_23953399_220.jpg":"220x220","o_23953399_1280.jpg":"1280x853","o_23953399_1024.jpg":"1024x682","o_23953399_640.jpg":"640x426","o_23953399_480.jpg":"480x320","o_23953399_340.jpg":"340x226","o_23953399_220.jpg":"220x146","h_23953399_1280.jpg":"1280x854","h_23953399_1024.jpg":"1024x683","h_23953399_640.jpg":"640x427","h_23953399_480.jpg":"480x320","h_23953399_340.jpg":"340x227","h_23953399_220.jpg":"220x147","pp_23953399_1280.jpg":"1280x1628","pp_23953399_1024.jpg":"1024x1303","pp_23953399_640.jpg":"640x814","pp_23953399_480.jpg":"480x611","pp_23953399_340.jpg":"340x432","pp_23953399_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23913025_1920.jpg":"1920x1080","k_23913025_1280.jpg":"1280x1280","k_23913025_1024.jpg":"1024x1024","k_23913025_640.jpg":"640x640","k_23913025_480.jpg":"480x480","k_23913025_340.jpg":"340x340","k_23913025_220.jpg":"220x220","o_23913025_1280.jpg":"1280x853","o_23913025_1024.jpg":"1024x682","o_23913025_640.jpg":"640x426","o_23913025_480.jpg":"480x320","o_23913025_340.jpg":"340x226","o_23913025_220.jpg":"220x146","h_23913025_1280.jpg":"1280x854","h_23913025_1024.jpg":"1024x683","h_23913025_640.jpg":"640x427","h_23913025_480.jpg":"480x320","h_23913025_340.jpg":"340x227","h_23913025_220.jpg":"220x147","pp_23913025_1280.jpg":"1280x1628","pp_23913025_1024.jpg":"1024x1303","pp_23913025_640.jpg":"640x814","pp_23913025_480.jpg":"480x611","pp_23913025_340.jpg":"340x432","pp_23913025_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_23909845_1920.jpg":"1920x1080","k_23909845_1280.jpg":"1280x1280","k_23909845_1024.jpg":"1024x1024","k_23909845_640.jpg":"640x640","k_23909845_480.jpg":"480x480","k_23909845_340.jpg":"340x340","k_23909845_220.jpg":"220x220","o_23909845_1280.jpg":"1280x864","o_23909845_1024.jpg":"1024x691","o_23909845_640.jpg":"640x432","o_23909845_480.jpg":"480x324","o_23909845_340.jpg":"340x229","o_23909845_220.jpg":"220x148","h_23909845_1280.jpg":"1280x854","h_23909845_1024.jpg":"1024x683","h_23909845_640.jpg":"640x427","h_23909845_480.jpg":"480x320","h_23909845_340.jpg":"340x227","h_23909845_220.jpg":"220x147","pp_23909845_1280.jpg":"1280x1628","pp_23909845_1024.jpg":"1024x1303","pp_23909845_640.jpg":"640x814","pp_23909845_480.jpg":"480x611","pp_23909845_340.jpg":"340x432","pp_23909845_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23974157_1920.jpg":"1920x1080","k_23974157_1280.jpg":"1280x1280","k_23974157_1024.jpg":"1024x1024","k_23974157_640.jpg":"640x640","k_23974157_480.jpg":"480x480","k_23974157_340.jpg":"340x340","k_23974157_220.jpg":"220x220","o_23974157_1280.jpg":"1280x853","o_23974157_1024.jpg":"1024x682","o_23974157_640.jpg":"640x426","o_23974157_480.jpg":"480x320","o_23974157_340.jpg":"340x226","o_23974157_220.jpg":"220x146","h_23974157_1280.jpg":"1280x854","h_23974157_1024.jpg":"1024x683","h_23974157_640.jpg":"640x427","h_23974157_480.jpg":"480x320","h_23974157_340.jpg":"340x227","h_23974157_220.jpg":"220x147","pp_23974157_1280.jpg":"1280x1628","pp_23974157_1024.jpg":"1024x1303","pp_23974157_640.jpg":"640x814","pp_23974157_480.jpg":"480x611","pp_23974157_340.jpg":"340x432","pp_23974157_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23878558_1920.jpg":"1920x1080","k_23878558_1280.jpg":"1280x1280","k_23878558_1024.jpg":"1024x1024","k_23878558_640.jpg":"640x640","k_23878558_480.jpg":"480x480","k_23878558_340.jpg":"340x340","k_23878558_220.jpg":"220x220","o_23878558_1280.jpg":"1280x853","o_23878558_1024.jpg":"1024x682","o_23878558_640.jpg":"640x426","o_23878558_480.jpg":"480x320","o_23878558_340.jpg":"340x226","o_23878558_220.jpg":"220x146","h_23878558_1280.jpg":"1280x854","h_23878558_1024.jpg":"1024x683","h_23878558_640.jpg":"640x427","h_23878558_480.jpg":"480x320","h_23878558_340.jpg":"340x227","h_23878558_220.jpg":"220x147","pp_23878558_1280.jpg":"1280x1628","pp_23878558_1024.jpg":"1024x1303","pp_23878558_640.jpg":"640x814","pp_23878558_480.jpg":"480x611","pp_23878558_340.jpg":"340x432","pp_23878558_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8103581 Threads: 1 Questions: 1676408993 Slow queries: 4992324 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112376241 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/tko-je-najveci-gubitnik-mundijala-u-kataru-mozda-je-to-najslavniji-medu-njima-ronaldo-ili-su-to-kolektivno-brazil-njemacka-netko-od-izbornika-popis-je-dug-1249778 [printLink] => /sport/strani-nogomet/tko-je-najveci-gubitnik-mundijala-u-kataru-mozda-je-to-najslavniji-medu-njima-ronaldo-ili-su-to-kolektivno-brazil-njemacka-netko-od-izbornika-popis-je-dug-1249778?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 697729 [name] => svjetsko prvenstvo katar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-21 16:46:16 [main_article_id] => 0 [alias] => svjetsko-prvenstvo-katar [link] => /tag/svjetsko-prvenstvo-katar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 399512 [name] => nogomet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nogomet [link] => /tag/nogomet ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEMELJITA ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko je najveći gubitnik Mundijala u Kataru? Možda je to najslavniji među njima, Ronaldo? Ili su to kolektivno Brazil, Njemačka...? Netko od izbornika? Popis je dug... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-02-50-18-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/17/23972270.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Cristiano Ronaldo nakon ispadanja od Maroka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/17/23972270.jpg [title] => AFP

Cristiano Ronaldo nakon ispadanja od Maroka

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/17/23972201.jpg [title] => AFP

Cristiano Ronaldo u suzama

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/17/23953399.jpg [title] => AFP

Hans-Dieter Flick

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/17/23913025.jpg [title] => AFP

Njemački reprezentativac Niclas Fuellkrug

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/17/23909845.jpg [title] => AFP

Danac Kevin De Bruyne

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/17/23974157.jpg [title] => AFP

Harry Kane na kraju utakmice između Engleske i Katara

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/17/23878558.jpg [title] => AFP

Kameuski vratar Andre Onana

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Svjetsko prvenstvo u Kataru donijelo je sve ono što ljubitelji nogometa vole - dramatične utakmice, autsajdere koji ruše divove i bogove koji padaju na tjeme - piše za BBC na srpskom Slobodan Maričić, koji analizira tko su najveći gubitnici Mundijala.

Nekoliko moćnih reprezentacija doživjelo je neuspjeh, a njihovi navijači i nogometaši sada sigurno proživljavaju razne boli. Jer među njima ima i pravih tragičara, selekcija koje su mogle puno bolje, kao i čitav niz izbornika koji nisu ostvarili zacrtane uspjehe pa su morali podnijeti ostavke. Ili je možda najgore onima koji u Kataru nisu ni imali priliku istrčati na teren?

Sigurno nije lako navijačima Srbije, koji su - kao i uvijek - s euforijom i velikim očekivanjima ispraćeni na Svjetsko prvenstvo, ali "orlovi" su rano odletjeli kući, odmah nakon grupne faze. Izbornik Dragan Stojković nije bio zadovoljan rezultatom, ocijenivši da je i sam plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru veliki uspjeh. Za plasman u nokaut fazu, naglasio je nekoliko puta, potrebni su zdravi igrači. Njegovi su se borili koliko su mogli, ali zbog ozljeda "objektivno više nisu mogli".

Najveći gubitnici

Prvoplasirana kao gubitnik je definitivno Njemačka, četverostruki svjetski prvak, koja je - kao i Srbija - ispala već u grupnoj fazi natjecanja. U prvom kolu izgubili su od Japana, potom remizirali sa Španjolskom, a u zadnjem kolu kući ih je poslala iznenađujuća pobjeda Japana nad "furijom".

Da stvar bude gora, ovo je moćnim "pancerima" drugo uzastopno ispadanje u skupini - isto se dogodilo prije četiri godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

---

image

Njemački reprezentativac Niclas Fuellkrug

AFP
---

Sve ovo posebno upada u oči ako se uzme u obzir da su Nijemci bili prvaci u Brazilu 2014. godine. Dakle, od tog finala protiv Španjolske nisu imali niti jednu utakmicu u nokaut fazi natjecanja - nešto ozbiljno škripi u nekoć moćnoj njemačkoj mašineriji.

Ruku na srce, Nijemci nisu imali ni sreće: promašili su protiv Japana, kao i protiv Kostarike, a u zadnjem susretu ovisili su o Španjolcima, ali iznenadio ih je i Japan, jedno od najugodnijih iznenađenja.

Tu je i Danska koja je završila zadnja u skupini, a lani je bila hit Europskog prvenstva gdje je stigla čak i do polufinala. Danci u Kataru nisu imali niti jednu pobjedu, što možda potvrđuje riječi slavnog Williama Shakespearea - nešto je stvarno trulo u državi Danskoj.

U gubitnički krug svakako spada i Belgija, reprezentacija prepuna svjetskih zvijezda, koja nikada nije uspjela ostvariti veliki potencijal koji na papiru svakako ima. Belgijci su na Svjetsko prvenstvo došli kao druga reprezentacija svijeta, prema listi Međunarodne nogometne federacije (FIFA), odmah iza branitelja naslova, Francuske.

Thibaut Courtois na golu, Kevin de Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Axel Witsel, Dries Mertens, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Juri Thielemans... Sve poznata imena svjetskog nogometa. Mnogi su prognozirali uspjeh ovoj generaciji Belgijanaca i na prošlim turnirima, no na terenu ga nikako nisu mogli dostići.

Razlog nije poznat, no u javnosti se često govori o lošim međuljudskim odnosima unutar reprezentacije. De Bruyne i Courtois, primjerice, nisu razgovarali godinama. Zanimljiva je bila i izjava De Bruynea nakon minimalne pobjede nad Kanadom 1:0 u prvom kolu grupne faze.

---

image

Danac Kevin De Bruyne

AFP
---

"Nemamo šanse osvojiti naslov svjetskog prvaka. Imamo dobru momčad, ali smo prestari. Mislim da je naša prilika bila prije četiri godine u Rusiji. Ostali smo bez nekih ključnih igrača. Dolaze neki novi, ali nisu na razini onih iz 2018. Više nas gledam kao autsajdere,” rekao je iskreno De Bruyne.

Belgija je bila šesta reprezentacija po prosjeku godina igrača u Kataru. U početnih 11 koji su započeli utakmicu protiv Kanade više od polovice igrača imalo je 30 i više godina. Većina belgijske "zlatne generacije" - uključujući Edena Hazarda, Jana Vertonghena i De Bruynea - proći će vrhunac do sljedećeg Svjetskog prvenstva 2026. godine. A već se zna da Azara više neće biti u reprezentaciji.

Nezadovoljstva će svakako biti i u Brazilu, koji je ispao u četvrtfinalu od Hrvatske, a bili su bahati, očekivali su da će se prošetati do finala...

Ni Meksiko se nije proslavio. Ispao je već u grupnoj fazi i to prvi put nakon sedam turnira u nizu.

Ili je možda najveći gubitnik slavna Italija, četverostruki svjetski prvak? Uopće ih nije bilo na Svjetskom prvenstvu.

Najveći tragičari

Katar je vidio neke doista nevjerojatne utakmice, dosta golova u sudačkoj nadoknadi i niz preokreta, ali zapravo se malo tko može nazvati pravim tragičarom. Nitko nije zabio autogol koji bi ga poslao kući, propustio kolosalnu priliku u 90. minuti ili skrivio tragičan jedanaesterac.

No, mogli bismo reći da je među tragičarima Harry Kane, engleski kapetan i napadač, koji je promašio izjednačenje u 84. minuti u četvrtfinalu protiv Francuske.

---

image

Harry Kane na kraju utakmice između Engleske i Katara

AFP
---

Doduše, Kane je u toj utakmici već bio realizirao jedan jedanaesterac i nije jedini koji se ispromašivao - Englezi su bili stvorili cijeli niz prilika, ali gola nije bilo. Pritom, Kane je tijekom cijelog turnira ostvario više nego solidan učinak od dva pogotka i tri asistencije, a čini se da mu baš nitko ne zamjera zbog propusta u utakmici s Francuzima.

Osim Kanea, u gubitničkom bi taboru mogao biti i Romelu Lukaku, snažni napadač Belgije, koji je svom timu u biti izmaknuo osminu finala. Belgiji je trebala pobjeda protiv Hrvatske i ostvarili bi je da je Lukaku pogodio mrežu iz barem jedne od četiri velike prilike. Čak je u posljednjim sekundama susreta uspio promašiti - prazan gol.

Među tragičarima bi se možda mogli naći i velikani kojima je ovo posljednji turnir, a nisu uspjeli doći do toliko željenog trofeja (ako se neosvajanje Svjetskog prvenstva uopće može nazvati tragedijom).

Prije svega Cristiano Ronaldo, jedan od najboljih nogometaša u povijesti, koji u svojoj riznici ima sve najvažnije trofeje, osim "boginje" Mundijala. Ronaldo će 2026. imati 41 godinu i mogućnost da zaigra na Svjetskom prvenstvu u Americi, Kanadi i Meksiku čak se i za njega, poznatog po zavidnoj fizičkoj spremi, čini nevjerojatnom.

Slavni Portugalac, koji desetljećima dominira svjetskim nogometom, iskusio je i to da u odlučujućim utakmicama u Kataru ne vidi puno terena - prednost u napadu imao je mladi Gonzalo Ramos koji ju je u potpunosti iskoristio.

Posebnu pozornost izazvalo je Ronaldovo ponašanje nakon uvjerljive pobjede Portugala nad Južnom Korejom (6:1), kada nije slavio sa suigračima, već je demonstrativno napustio teren, ljut jer nije igrao.

Kraj turnira za Portugal je dočekao u suzama, kao i Luis Suarez, još jedan velikan svjetskog nogometa i Urugvaja, kojem je ovo ujedno i posljednji turnir, kao i njegov suigrač Edinson Cavani.

---

image

Cristiano Ronaldo u suzama

AFP
---

Plakao je i Neymar nakon eliminacije njegovog Brazila od Hrvatske, no vjerojatno će i za četiri godine predvoditi napad svoje reprezentacije. A onda oprez, jer Brazilci već sada najavljuju osvajanje tog turnira.

Otkazi i ostavke

Kako će ta brazilska momčad izgledati nije poznato, iako će sigurno biti moćna, ali jedno se zna - neće ih voditi dosadašnji izbornik Tite. Podnio je ostavku nakon poraza od Hrvatske na jedanaesterce u četvrtfinalu. Samo nekoliko minuta djelilo je Titea od daljnjeg plasmana i možda nove titule, ali to već spada u rubriku "što bi bilo kad bi bilo".

Sjajni hrvatski vratar Dominik Livaković potpisao mu je otkaz pri pucanju penala.

Na klupi Brazila je od 2016. godine, zamijenivši Dungu, a Brazil je vodio prije četiri godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kada je također ispao u četvrtfinalu. Još se ne zna tko će ga naslijediti i preuzeti vrući krumpir koji se gotovo usijao u posljednje 22 godine, koliko Brazil nije osvojio naslov svjetskog prvaka. Jer za njih je to veliki promašaj.

Luis Enrique, izbornik Španjolske, također je podnio ostavku zbog jedanaesteraca, ali protiv Maroka u jednom kolu ranije - osmini finala. Moćnu "furiju" preuzeo je nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, a u biografiji mu je izgubljeno polufinale Europskog prvenstva 2020. protiv Italije i izgubljeno finale Lige nacija od Francuske.

Naslijedit će ga Luis de la Fuente, bivši izbornik mlade, mlade i olimpijske reprezentacije Španjolske.

Enriqueov kolega Louis van Gaal također je napustio klupu Nizozemske, koju je vodio treći put u karijeri i to s velikim uspjehom. U prošlom mandatu imao je ukupno 14 pobjeda i šest remija, bez ijednog poraza. "Neću nastaviti... Ovo je moja posljednja utakmica", rekao je 71-godišnji trener nakon poraza od Argentine u četvrtfinalu, također na jedanaesterce. "Nismo izgubili nijednu utakmicu, ne znam u koliko smo pobijedili, ali možete u Google upisati ‘Louis van Gaal Nizozemska‘ i sami vidjeti gol-razliku", dodao je.

Ona je 51:17.

---

image

Hans-Dieter Flick

AFP
---

Nije poznato tko će ga naslijediti, kao ni kakva će biti sudbina izbornika Njemačke Hansa-Dietera Flicka, koji je nakon ispadanja "pancera" izjavio da će to pitanje biti "brzo riješeno".

“Teško je na to odgovoriti odmah nakon eliminacije, ali uskoro ćemo tu temu skinuti s dnevnog reda”, rekao je Flick. Za sada se u medijima mogu pročitati oprečne informacije - jedni kažu da će Flick sigurno ostati do Eura 2024., dok drugi već spominju Thomasa Tuchela kao njegovog nasljednika.

U slučaju portugalskog izbornika Fernanda Santosa dogodio se preokret. "Ostavka? Ostavka nije u mom rječniku", rekao je Santos nakon što je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva eliminiran od Katara.

No, samo nekoliko dana kasnije iz Nogometnog saveza Portugala poručili su mu - obrigado (hvala). Santos je izbornik Portugala od 2014. godine i nije poznato tko će ga naslijediti, iako se često spominje ime slavnog Josea Mourinha.

Nakon Katara ostavke su dali i Otto Ado, Erardo Martino, Paulo Bento i Roberto Martinez, izbornici Gane, Meksika, Južne Koreje i Belgije. "To je samo moja krivnja", rekao je Martino nakon ispadanja u grupnoj fazi. “Imali smo priliku proći dalje, nismo je iskoristili, a trebali smo - sve me to jako frustrira i zato sam odlučio otići. Moj ugovor u Meksiku je istekao posljednjim sučevim zviždukom u utakmici protiv Saudijske Arabije”, rekao je Martino.

Mediji također javljaju kako engleski izbornik Gareth Southgate još uvijek razmišlja hoće li podnijeti ostavku.

Bio, ali nije (mnogo) igrao

Poput Talijana - i Cristiana Ronalda - možda je zapravo najteže onima koji se na nogometnom nebu smatraju zvjezdicama, zvijezdama i superzvijezdama, a terena nisu vidjeli. Ili barem ne mnogo.

Jedan od njih je, primjerice, Paulo Dybala, koji je uz Messija jedan od najpoznatijih argentinskih nogometaša, koji trenutno igra u Romi, a prethodno je godinama branio boje Juventusa. No, Dybala je do finala u Kataru odigrao samo 16 minuta. Ozlijedio se u listopadu u utakmici talijanske lige protiv Leccea, zbog čega je bio veliki upitnik hoće li biti spreman za Svjetsko prvenstvo. Završio jena popisu, ali je većinu utakmica gledao s klupe.

Trent Alexander Arnold, ofenzivni bek Liverpoola i engleske reprezentacije, koji se smatra jednim od najboljih na svijetu na toj poziciji, također je muku mučio s ozljedama prije turnira. Arnold je u Kataru odigrao samo 33 minute, no pitanje je je li to zbog ozljede, slabe obrambene igre ili jednostavno velike konkurencije među desnim bekovima u taboru "Gordog Albiona".

Osim Trenta tu su (također ozlijeđeni) Rhys James iz Chelseaja, Aaron Van Bisca iz Manchester Uniteda, kao i Kieran Trippier iz Newcastlea, no izbornik Sutgate je najviše davao šansu Kyleu Walkeru iz Manchester Cityja.

Walkerov suigrač Ederson, koji se smatra jednim od najboljih svjetskih vratara, također nije napravio previše u Kataru na golu Brazila - odigrao je samo 90 minuta protiv Kameruna, u dvoboju koji za Brazil rezultatski nije bio važan.

No, konkurencija na brazilskom golu je doista velika i umjesto njega prednost je imao Alisson, Liverpoolov vratar, također jedan od najboljih na svijetu.

A možda je najgore od svih prošao je njihov kolega Andre Onana koji je samo u jednom susretu sačuvao mrežu Kameruna, iako je jedno od najvećih imena "neukrotivih lavova".

---

image

Kameuski vratar Andre Onana

AFP
---

Onana je poznato vratarsko ime - brani za slavni Inter iz Milana - no u Kataru se posvađao s izbornikom nakon poraza od Švicarske, zbog čega se nije vraćao u igru. I ne samo to - izbačen je iz reprezentacije, što je jedini takav slučaj na turniru.

Ni neki igrači u reprezentaciji Srbije, poput napadača Luke Jovića, nisu igrali dobro.

Krv pod travom

Turnir u Kataru već duže vrijeme prate razne priče koje nemaju mnogo veze s nogometom. Priče o korupciji, politici, tzv. "sportwashingu" - tj. pranju ugleda kroz sport - kao i kršenju ljudskih i radničkih prava.

Velik broj radnika umro je gradeći stadione i druge objekte koji su bili potrebni da se lopta kotrlja na Svjetskom prvenstvu u toj zemlji.

Ne zna se točno koliko. Neki izvještaji govore da je više od 6000 radnika migranata umrlo otkako je Katar 2010. dobio organizaciju Svjetskog, što katarska vlada niječe. Tvrde da je bilo 37 smrtnih slučajeva među radnicima na gradilištima stadiona za Svjetsko prvenstvo, od kojih su samo tri bila "povezana s poslom".

Aktivisti za ljudska prava javljaju i da su radnici često imali problema s primanjem plaća te su bili prisiljeni raditi na opasno visokim temperaturama.

A tu su i brojne optužbe za korupciju, prvenstveno zbog načina na koji je Katar dobio organizaciju turnira od FIFA-e. Katar je uvijek negirao bilo kakvu krivnju, no Eva Kaili, potpredsjednica Europskog parlamenta, nedavno je uhićena u Belgiji zbog sumnje na pranje novca i korupciju. Kaili je među četiri osobe optužene da ih je Katar obasipao novcem i darovima kako bi utjecao na donošenje odluka, što ona negira.

U središtu većine optužbi je FIFA, krovna organizacija najvažnije sporedne stvari na svijetu. Možda su oni ipak najveći gubitnici Svjetskog prvenstva - - zaključuje pitanjem Slobodan Maričić za BBC.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP

Cristiano Ronaldo nakon ispadanja od Maroka

AFP

Cristiano Ronaldo u suzama

AFP

Hans-Dieter Flick

AFP

Njemački reprezentativac Niclas Fuellkrug

AFP

Danac Kevin De Bruyne

AFP

Harry Kane na kraju utakmice između Engleske i Katara

AFP

Kameuski vratar Andre Onana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/tko-je-najveci-gubitnik-mundijala-u-kataru-mozda-je-to-najslavniji-medu-njima-ronaldo-ili-su-to-kolektivno-brazil-njemacka-netko-od-izbornika-popis-je-dug-1249778 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fe9da276dea36a21f8004248b5bdfca1595adc72 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+je+najve%C4%87i+gubitnik+Mundijala+u+Kataru%3F+Mo%C5%BEda+je+to+najslavniji+me%C4%91u+njima%2C+Ronaldo%3F+Ili+su+to+kolektivno+Brazil%2C+Njema%C4%8Dka...%3F+Netko+od+izbornika%3F+Popis+je+dug...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Ftko-je-najveci-gubitnik-mundijala-u-kataru-mozda-je-to-najslavniji-medu-njima-ronaldo-ili-su-to-kolektivno-brazil-njemacka-netko-od-izbornika-popis-je-dug-1249778 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Ftko-je-najveci-gubitnik-mundijala-u-kataru-mozda-je-to-najslavniji-medu-njima-ronaldo-ili-su-to-kolektivno-brazil-njemacka-netko-od-izbornika-popis-je-dug-1249778 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEMELJITA ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometTEMELJITA ANALIZA

Tko je najveći gubitnik Mundijala u Kataru? Možda je to najslavniji među njima, Ronaldo? Ili su to kolektivno Brazil, Njemačka...? Netko od izbornika? Popis je dug...

Piše S.Pg.
18. prosinca 2022. - 07:55

Svjetsko prvenstvo u Kataru donijelo je sve ono što ljubitelji nogometa vole - dramatične utakmice, autsajdere koji ruše divove i bogove koji padaju na tjeme - piše za BBC na srpskom Slobodan Maričić, koji analizira tko su najveći gubitnici Mundijala.

Nekoliko moćnih reprezentacija doživjelo je neuspjeh, a njihovi navijači i nogometaši sada sigurno proživljavaju razne boli. Jer među njima ima i pravih tragičara, selekcija koje su mogle puno bolje, kao i čitav niz izbornika koji nisu ostvarili zacrtane uspjehe pa su morali podnijeti ostavke. Ili je možda najgore onima koji u Kataru nisu ni imali priliku istrčati na teren?

Sigurno nije lako navijačima Srbije, koji su - kao i uvijek - s euforijom i velikim očekivanjima ispraćeni na Svjetsko prvenstvo, ali "orlovi" su...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:50