StoryEditorOCM
Strani nogometdruga perspektiva

Svijet nogometa je poludio: Messi je očito dobio nagradu zbog opskurnog turnira, znaju li ljudi uopće za što su glasali?

16. siječnja 2024. - 12:32

Lionel Messi sinoć je osvojio FIFA-inu nagradu "The Best", priznanje koje se tradicionalno dodjeljuje onima za koje oni koji glasuju smatraju da su bili najbolji u protekloj kalendarskoj godini. Drugim riječima, nagrada ne odlazi uvijek najboljima, jer je izbor, naravno, subjektivan.

Tako je Argentinac proglašen najboljim na svijetu u 2023. godini, iz razloga koji zapravo nikome osim onih koji su za njega glasali nisu jasni. A vjerojatno ni njima samima...

Messi je u listopadu prošle godine osvojio svoju osmu Zlatnu loptu, a to priznanje je u nekoj mjeri bilo i logično, jer se dodijelilo na temelju jedne sezone, a ne kalendarske godine. Argentinac je kao kapetan odveo svoju reprezentaciju do svjetskog trona u Kataru i najviše zbog toga je dobio Ballon d‘Or. Može se reći - legitimno.

FIFA je, s druge strane, ovaj put u obzir uzela period od 19. prosinca 2022. do 20. kolovoza 2023., što znači da Messijev nastup na Svjetskom prvenstvu nije ušao u konkurenciju. No, srećom za njega, baš se 20. kolovoza odigralo finale "Leagues Cupa", turnira generičkog naziva u kojem sudjeluju ekipe iz američkog MLS-a i meksičke Lige MX. Messijev Inter Miami tamo je nakon jedanaesteraca svladao uvijek neugodni Nashville.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:36