StoryEditorOCM
Strani nogometosigurali prolaz

Španjolci dominirali protiv Talijana i pobjedom izborila plasman u osminu finala, Donnarumma sačuvao ‘azzure‘ od potopa

Piše Hina
20. lipnja 2024. - 23:13

U dvoboju 2. kola skupine B EURA u Gelsenkirchenu su nogometaši Španjolske svladali Italiju s 1-0 (0-0) i plasirali se u osminu finala. U 55. minuti autogol je postigao talijanski branič Riccardo Calafiori.

U zadnjem kolu u ponedjeljak igraju Hrvatska i Italija, te Španjolska i Albanija.Hrvatska bi pobjedom nad Italijom u Leipzigu u zadnjem kolu osvojila drugo mjesto u skupini ukoliko Albanija ne svlada Španjolsku.

Impresivni Španjolci su posve nadigrali europske prvake Talijane, koji mogu zahvaliti svom vrataru Gianluigiju Donnarummu i nepreciznosti španjolskih igrača što nisu doživjeli težak poraz. Španjolci su promašili veliki broj prilika na ovoj utakmici, a omjer udaraca bio je 21-4 u njihovu korist. Talijani su izgledali nemoćni protiv Furije za razliku od Hrvatske koja je stvarala prilike, ali je imala nesreću da je Španjolcima sve ulazilo u tom susretu. U Gelsenkirchenu je Španjolskoj ušao samo nesretan autogol Calafiorija, a bezidejna igra Talijana budi nadu da Hrvatska može slaviti u Leipzigu. 

image
Ina Fassbender/AFP

Španjolci su dominirali prvim dijelom, dok su se Talijani orijentirali  većinom na obranu. Već nakon 90 sekundi igre Španjolci su došli do prve prilike, Nico Williams je uputio ubačaj, a omaleni Pedri se našao posve sam, pucao je glavom ali vratar Gianluigi Donnarumma vadi njegov šut ispod prečke.

Donnarumma se iskazao i u 24. minuti kada je obranio šut Morate iz blizine, a minutu kasnije i opasan šut Fabiana Ruiza, koji je nakon intervencije talijanskog vratara, odsjeo na gredi. 

Posebno je opasan na lijevoj strani bio Williams,  koji je u dva navrata, nakon brojnih ubacivanja, pokušao sam postići pogodak, ali je bio neprecizan u oba navrata.

image
Kenzo Tribouillard/AFP

Talijani su tek u 45. minuti uputili šut prema golu, a udarac Federica Chiese otišao je iznad vrata.

U drugom dijelu je Španjolska čak i pojačala napade prema talijanskim vratima, a u 52. minuti nakon ubačaja Marca Cucurelle sam je na deset metara ostao Pedri i šutirao tik pored u najvećoj šansi dotadašnjeg dijela susreta.

U 55. minuti Španjolska je povela. Cucurella je opet uputio centaršut s lijeve strane, Morata je prenio glavom, a Donnarumma odbio točno na koljeno ni krivog ni dužnog stopera Riccarda Calafiorija koji postiže autogol.

Nakon postignutoga gola Furija je krenula u skladu sa svojim nadimkom, opsjedali su gol nemoćnih Talijana, a u 60. minuti mladi Lamine Yamal je ispalio projektil s velike udaljenosti, koji je otišao zamalo izvan vrata.

U 70. minuti Williams je iskosa pogodio gredu.

image
Alberto Pizzoli/AFP

O posvemašnjoj dominaciji svjedoči podatak da je do 70. minute omjer udaraca je bio 16-1 u korist Španjolaca. 

U samoj završnici ušao je Ayoze Perez, koji je potom propustio dvije velike prilike, pa je u zadnjim minutama uslijedio pritisak na vrata Španjolske, koji ipak nije urodio plodom.

Semafor

ŠPANJOLSKA - ITALIJA 1-0

Pred 50.000 gledatelja na AufSchalke Areni sudio je Slovenac Vinčič.

Strijelci: 1-0 Calafiori (55)

ŠPANJOLSKA: Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Pedri (od 71. Baena), Rodri, Fabian Ruiz (od 90.+4. Merino) - Yamal (od 71. F. Torres), Morata (od 78. Oyarzabal), Williams (od 78. A. Perez)

ITALIJA: Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco - Barella, Jorginho (od 46. Cristante) - Frattesi (od 46. Cambiaso), Pellegrini (od 82. Raspadori), Chiesa (od 64. Zaccagni) - Scamacca (od 64. Retegui)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 23:13