StoryEditorOCM
Strani nogometUEFA u mukama

Navijači Celtica riskiraju veliku kaznu i sukob s upravom: evo na koji će način iskazati svoju potporu Palestini

Piše Damir Pilić
25. listopada 2023. - 17:45

Navijači škotskog Celtica za večerašnju utakmicu Lige prvaka, u kojoj njihov klub doma u Glasgowu igra protiv Atletico Madrida pripremaju političku akciju koja bi mogla odjeknuti Europom. Donijet će na stadion tisuće palestinskih zastava.

- Oči medija i gotovo sigurno UEFA-e bit će uprte u Celtic Park, gdje će se vjerojatno vidjeti tisuće palestinskih zastava u udarnom televizijskom terminu diljem Europe i šire, piše lokalni portal Video Celts.

Akteri ove akcije su pripadnici Celticove navijačke grupe "Zelena brigada", koja već godinama ima dobre odnose s Palestincima na okupiranim teritorijima Zapadne obale. Taj odnos se razvio 2016. godine, kada je UEFA kaznila Celtic nakon što su tisuće škotskih navijača razvile veliku palestinsku zastavu na utakmici protiv izraelskog kluba Hapoel Be‘er Sheva.

Navijači Celtica tada su sami prikupili sredstva kojima su platili kaznu, a višak od preko 100.000 funti donirali su palestinskim dobrotvornim organizacijama. Tom prilikom su uspostavili bliske odnose s palestinskim izbjegličkim kampom Aida na Zapadnoj obali, koji su kulminirali formiranjem nogometne akademije Aida Celtic u Betlehemu.

Večerašnja koreografija koju planiraju Celticovi ultrasi samo je novi iskaz njihove političke agende, zbog koje su prije tri tjedna došli u sukob s upravom kluba. Naime, na dan Hamasova pokolja izraelskih civila, 7. listopada, Celtic je kod kuće igrao utakmicu škotskog Premiershipa protiv Kilmanrocka, na kojoj se članovi Zelene brigade izvjesili transparente "Free Palestina" (Slobodna Palestina) i "Resistance to the Victory" (Otpor do pobjede). A to je izazvalo žestoku reakciju Celticove uprave.

image
David Gray/Afp

Životi Ukrajinaca i životi Palestinaca

Kao odgovor na te navijačke transparente, uprava kluba je poručila da "političke poruke i transparenti nisu dobrodošli na Celtic Parku", te se javno ogradila od vlastitih navijača.

- Transparenti istaknuti u dijelu Celtic Parka prije subotnje utakmice ne predstavljaju stavove Nogometnog kluba Celtic i mi se od njih distanciramo. Osuđujemo prikazivanje takvih poruka na Celtic Parku. Celtic je nogometni klub, a ne politička organizacija, objavila je uprava.

Čelnici kluba pritom su pozvali navijače "da se ujedine u podršci našim igračima i klubu, poštujući prava i uvjerenja drugih, posebno onih čiji su životi pogođeni nasiljem i mržnjom". Celticovi ultrasi iz Zelene brigade odgovorili su jednako žestokim priopćenjem, u kojoj su napali vlastitu upravu i ustvrdili da oni "imaju pravo izražavati političke stavove na tribinama".

- Nakon nedavne izjave uprave Celtica, želimo ponoviti naše nepokolebljivo uvjerenje da mi i ostali nogometni navijači imamo pravo izražavati političke stavove na tribinama, baš kao što to obični građani čine drugdje u društvu. Nogomet ostaje jedno od rijetkih područja javnog života u kojem ljudi iz radničke klase imaju istinsko političko djelovanje i odbacujemo diktate od strane elitističke uprave koja opetovano pokazuje prezir prema povijesti i tradiciji Nogometnog kluba Celtic, napisali su navijači.

Tko je na pravoj strani povijesti?

U svom priopćenju Celticovi ultrasi pozvali su se upravo na klupske vrijednosti, koje im nalažu da "moraju stajati na strani

potlačenih i siromašnih":

- Celtic je nastao iz gladi i ugnjetavanja, posljedica kolonijalne vladavine, smrti i masovnog raseljavanja ljudi. Upravo zbog ove povijesti navijači Celtica su poznati po svojoj empatiji i solidarnosti; dosljedno moramo stajati na strani potlačenih i siromašnih, objavili su Celticovi ultrasi, dodavši kako je sve to "oličeno kroz primjer rata u Ukrajini":

- Svatko razuman bi se trebao zapitati zašto su životi Ukrajinaca svetiji od života Palestinaca? poručili su pripadnici Zelene brigade.

U nastavku priopćenja škotski navijači ističu da "Zelena brigada ostaje nedvosmislena u našoj podršci palestinskom narodu", podsjećajući na svoju dugogodišnju suradnju s palestinskim izbjeglicama i stvaranje Celticove nogometne akademije u izbjegličkom kampu Aida u Betlehemu.

- Šaljemo našu iskrenu solidarnost i molitve našim prijateljima širom Palestine u ovom traumatičnom trenutku kada opet veliki dio međunarodne zajednice okreće leđa kukavičluku, dok se ratni zločini nanose uglavnom bespomoćnoj zatvoreničkoj populaciji, poručili su ultrasi iz Zelene brigade. No pravi šok uprava Celtica doživjela je čitajući zadnje pasuse navijačkog priopćenja, u kojima su ultrasi pozvali sve navijače Celtica da na utakmicu Lige prvaka dođu sa zastavama Palestine:

- Tražimo podršku Celtica - da stane na pravu stranu povijesti. Mi smo 2016. prkosno podigli zastavu Palestine i pružili im podršku. Sada, više nego ikada, palestinskom narodu je potrebna naša solidarnost. Stoga tražimo da 25. listopada na utakmici Lige prvaka protiv Atletico Madrida svi navijači Celtica ponesu palestinsku zastavu i da pokažemo svijetu da Celtic stoji s potlačenima, a ne s onima koji tlače, objavili su ultrasi.

576 zastava u Edinburghu

Svađa između uprave kluba i navijača eskalirala je uoči proteklog vikenda i gostujuće utakmice Premiershipa protiv Heartsa u Edinburghu, zakazane za nedjelju 22. listopada. Dok su se Celticovi ultrasi spremali na put za Edinburgh, a prethodno su najavili da će tamo ponoviti "palestinski performans" uprava kluba je objavila da im ukida ulaznice za gostovanja.

Međutim, ultrasi su se "snašli", tako da se na tribinama Heartsova stadiona Tynecastle Park u nedjelju pojavilo njih oko šest stotina (pedantni škotski novinari izbrojili su da ih je bilo točno 576), pri čemu je svaki od njih na stadion unio zastavu Palestine. Dan kasnije, u ponedjeljak – dva dana prije kritične utakmice protiv Atletico Madrida - uprava Celtica povukla je novi potez u ratu protiv navijača: kako bi ih spriječila da na stadion unesu planiranu koreografiju, donijela je odluku da im se zabranjuje raniji ulazak na stadion.

Naime, svuda u Europi je običaj - kojeg i policija poštuje - da dio ultrasa zadužen za koreografiju uđe na stadion nekoliko sati prije utakmice, kako bi mogli razmjestiti elemente koreografije. Dakako, navijači Celtica odmah su reagirali novim priopćenjem protiv uprave.

UEFA-ina kazna

- Zelena brigada suočava se s daljnjim ograničenjima na Celtic Parku, koja su osmišljena da ometaju našu podršku i korištenje naših standardnih materijala za dan utakmice. Odlučni smo to prevladati i pružiti punu potporu momčadi kao i uvijek. Unatoč ovome i svakoj daljnjoj opstrukciji, još jednom potičemo navijače da hrabro vijore zastavu za Palestinu”, poručili su ultrasi. I ovog puta navijači su u ratu s upravom otišli korak dalje i "podignuli ulog", objavivši da će uoči večerašnje utakmice protiv Atletica dijeliti ispred stadiona tisuće palestinskih zastava, odnosno da će distribuirati jednu svakome tko je želi.

- Onima koji ne mogu nabaviti zastavu, Zelena brigada će podijeliti tisuće zastava izvan stadiona. Iako bi bilo lakše dijeliti zastave unutra, zabranjeno nam je unositi zastave na stadion. Poštujemo pravo svih navijača koji ne žele sudjelovati u takvoj akciji, ali jednako tako tražimo da se jednako poštovanje i sloboda pruže svim navijačima koji to čine, zaključili su ultrasi.

Škotski mediji pišu da bi, ako se na tribinama uoče palestinske zastave, UEFA mogla kazniti Celtic novčanom kaznom - kao što je u više navrata već izricala financijske kazne za slične postupke tijekom europskih utakmica – budući da vrhovno tijelo europskog nogometa zabranjuje na svojim natjecanjima svaku gestu ili postupak za koju smatra da predstavlja političku izjavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:47