StoryEditorOCM
Strani nogometevo ih opet

Gzira i Tobol (ni)su slučajno izbacili Hajduk, Kazahstanci su eliminirali i slavni Basel

Piše Frane Vulas
5. kolovoza 2023. - 07:30

Hajduk u ovosezonsku europsku avanturu kreće u okršaju s PAOK-om u 3. pretkolu Konferencijske lige, a tamo su se već plasirali - Gzira i Tobol!

Spomenuta dva kluba, stari znanci ‘bijelih’, su u dugoj povijesti kluba jedne od najbolnijih, a još uvijek vrlo friške europske eliminacije ‘bijelih’. Neprežaljeni, baš teško objašnjivi porazi. Zbog kojih uostalom Hajduk i ima slab koeficijent pa je i u ovom trećem pretkolu bio nenositelj. Tada je sve to doživljavano kao senzacija, ali pokazuje se kako to nisu jedini njihovi europski skalpovi.

Dvije pljuske

Gzira je 2019. godine Hajduku nanijela šok svih šokova. Tada je u 1. pretkolu Europske lige Hajduk na Malti slavio 2:0, a potom je i u uzvratu na Poljudu poveo 1:0 i činilo se kako je posao odrađen. Međutim, u drugom poluvremenu uzvrata je primio tri pogotka, zadnji u šestoj minuti sudačke nadoknade i eliminiran je zbog tadašnjeg pravila gola u gostima.

Dvije sezone kasnije, prije dvije godine, neočekivanu eliminaciju Hajduk je doživio i kontra kazahstanskog Tobola.

U prvom susretu 2. pretkola Konferencijske lige na Poljudu Hajduk je slavio 2:0 i činilo se kako su ‘bijeli’ na dobrom putu za prolazak u iduću rundu. No, na gostovanje u Kazahstan nije putovao najbolji igrač ‘bijelih’ Marko Livaja i Hajduk je doživio blamažu, 1:4 potop poslije produžetka.

image
Cropix

Tobol eliminirao Basel

U 3. pretkolo ovosezonske Konferencijske lige Gzira United se plasirala preko luksemburškog Dudelangea. Maltežani su prošlog tjedna u Ta’Qaliju slavili 2:0, a pogodak vrijedan prolaza za 1:2 poraz u uzvratu u Luksemburgu zabio je Gziri Brazilac Wilkson u 87. minuti.

Prethodno je Gzira izbacila Glentoran iz Sjeverne Irske u 1. pretkolu, bilo je 2:2 u prvom susretu, 1:1 u uzvratu pa su Maltežani slavili boljim izvođenjem jedanaesteraca s čak 14:13.

Sljedeća prepreka Maltežanima je Viktoria Plzen, a prvi sraz igra se 10. kolovoza u Češkoj.

Tobol je pak kreirao pravu senzaciju. Kazahstanci su u uzvratu na svom terenu u Kostanaju poraženi od Basela 1:2. Međutim, u prvom susretu u Švicarskoj Tobol je iznenađujuće slavio 3:1 što se pokazalo kao dovoljan kapital za prolazak u sljedeću rundu. A tamo Tobol očekuju dvije utakmice protiv irskog Derry Cityja, prvi susret igra se u Kazahstanu 10. kolovoza. Prethodno je Tobol eliminirao finsku Honku (2:1 i 0:0).

Ukoliko Kazahstanci prođu i tu prepreku u teoriji bi Hajduk ako eliminira PAOK mogao za protivnika u play offu izvući opet Tobol (pobjednik susreta Hajduk-PAOK imat će status nositelja, bolji iz utakmica Tobola i Derry Cityja nenositelja)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:20