StoryEditorOCM
Strani nogometNije bilo suđeno

Eriksson je bio ponuđen Hajduku. U razgovoru za ‘Slobodnu‘ je poslao posebnu poruku Alenu Bokšiću i Igoru Štimcu

Piše Slaven Alfirević
26. kolovoza 2024. - 15:37

Slavni švedski nogometni trener Sven-Göran Eriksson je preminuo u 77. godini. Već neko vrijeme znalo se kako boluje od raka gušterače. Na početku godine se nadao kako mu je ostala godina života...

Kao trener ostvario je značajne uspjehe. Vodio je brojne velike klubove, od Goteborga, Benfice, Rome, Fiorentine, Sampdorije, Lazija, Manchester Cityja, Leicester Cityja... Vodio je i reprezentacije Engleske (od 2001. do 2006. godine), Meksika, Obale Bjelokosti... Pamti se u ovim krajevima kako je bio i spominjan u kontekstu upražnjene klupe Hajduka. To je bilo 2018. godine, kada je smijenjen Željko Kopić. Navodno je tada bio ponuđen Hajduku, ali valjda nije bilo suđeno. Umjesto Kopića na klupu Hajduka je sjeo Zoran Vulić, koji se također nije dugo zadržao za kormilom. Potom je trenerom postao Siniša Oreščanin. U to vrijeme kada je navodno bio nuđen bio je Eriksson bez angažmana. Krajem te godine preuzeo je reprezentaciju Filipina, ali tamo se zadržao samo tri mjeseca. To mu je bio i posljednji pravi trenerski angažman.

image

sir Sven Goran Erikson i novinar Slaven Alfirević

Vladimir Dugandžić/Cropix

U srpnju 2012. godine Eriksson je dao i ekskluzivan intervju za "Slobodnu Dalmaciju". Kao ambasador Sportskih igara mladih boravio je tada u gradu pod Marjanom. Prisjetio se tada i ranijeg boravka u Splitu, kada ga je Igor Štimac vodio brodom.

Naslov članka bio je: Eriksson: Na Euru niste imali sreće, ali moj kapetan Štimac će vas odvesti u Brazil. Evo što je kolegi Slavenu Alfireviću tom prilikom ispričao slavni švedski stručnjak. Tada je i emitirao posebne poruke za svoje bivšeg igrača Alena Bokšića i kapetana broda Igora Štimca.

Veliko ime počastilo je Sportske igre mladih, već drugi put u grad pod Marjanom, da pozdravi djecu, male sportaše dolazi - Sven Göran Eriksson (64), švedski nogometni trener svjetske reputacije. Ne treba ga posebno predstaviti, a on jednostavan, pristupačan, pristaje na razgovor. Ledeno švedsko lice s malih ekrana samo je maska za mediteransku pristupačnost slavnog stručnjaka.

- Kako sam došao? Pa jednostavno, samo su me pozvali na mobitel i eto me! Bio sam i prije dvije godine, Zdravko i Slaven Marić su “krivci”, objasnili mi projekt i da ga podržim, odmah sam pristao. Odavna već traje to prijateljstvo. Prije dvije godine susreo sam se ovdje i s Tomislavom Ivićem, čujem da je umro lani. Kako to naglo?! Izrazite obitelji moju sućut, jako smo se uvažavali.

image

Sven-Goran Eriksson

AFP

Sigurno ste gledali Euro, makar niste više na klupi?

- Jesam, sve sam utakmice gledao i to baš sve, ali kod kuće, imam televizor s golemim ekranom, pravo kino, to sam dobio u Meksiku. Sve više volim gledati utakmice u svome stanu, a ne na stadionu, ha, ha.

Gdje je to kod kuće, pretpostavljamo u Londonu?

- A ne, ne... Živim na potezu između Cascaisa kod Lisabona i svoga malog imanja u Švedskoj, u rodnom kraju, dovoljno daleko od velikih gradova. Euro sam gledao u Švedskoj.

Tražite mir?

- Da, ali ne bježim od novih nogometnih izazova. Ovisi tko vam ponudi kakav posao, kakve su ambicije. Zadnji je bio Leicester City... Fali mi treniranje. Danas već letim u Lisabon, sjest ću ponovno na klupu, makar za jednu večer. Igra se dobrotvorni meč Benfica i prijatelji Luisa Figa. Ja sam trener Figove selekcije.

image

sir Sven Goran Erikson i Goran Blažević
 

Vladimir Dugandžić/Cropix

Kako vam se činila Hrvatska na Euru?

- Dobre utakmice ste igrali. Niste imali sreće. Prejaka skupina. Slaven Bilić je dobar taktičar.

Real Madrid kupuje Modrića?

- Je li to gotovo? Fantastičan nogometaš, premda je po svojoj igri bliži onome što igra Barcelona nego Real. Znate li da sam ga htio još 2007. za Manchester City? Tada sam angažirao Ćorluku i silno htio i Modrića. Gazda je rekao da mu je preskup, nije me shvatio. Gazda je bio prebogati Shinawatra, Tajlanđanin.

A gdje je on sad, nešto je financijski zabrljao, pa se izgubio?

- Montenegro. Čuo sam da je uzeo državljanstvo Crne Gore, da mu bude lakše...

Roberto Mancini je vaš učenik, on je sad sa Cityjem zaokružio vaše početke. Pita li vas koji put za savjet?

- Bio sam s njim osam-devet godina u Italiji, može se reći da sam ga na neki način formirao, definirao, moj igrač, desna ruka, pa asistent. Sretan sam što je uspio sa Cityjem do kraja. Da, ja sam uradio prvi korak u podizanju današnjeg Manchester Cityja.

A da vas pitamo: Guardiola ili Mourinho?

- Kao na kvizu. Odgovor je - obojica! Znate što piše na akademiji Barcelone, natpis na La Masiji? ‘Zabranjeno gubiti loptu!’ A s Mourinhom sam blisko surađivao, ja kao izbornik Engleske, on je vodio Chelsea. Divan čovjek kad ste s njim na kavi, ovako u razgovoru. A na klupi postane netko drugi. Vuk. Kao dr. Jekyll i mr. Hyde, da, dobra usporedba.

image

Sven-Goran Eriksson dok je bio izbornik Engleske

AFP

Vi ste bili prvi stranac izbornik Engleske.

- Mislim da sam dobre rezultate ostvario, poslije mene McClaren čista katastrofa, a ni Capello nije bio puno bolji. Pardon, ja sam iskren.

Vaš pulen iz Lazija Bokšić sad postaje asistent trener izborniku Štimcu u našoj reprezentaciji.

- Ma nemojte, a uvijek mi je Alen govorio kako nikad neće u trenere. Ja sam ga nagovarao, a on meni da on to neće. Veseli me da se predomislio. A Štimac, moj kapetan broda, on je izbornik? Prije dvije godine smo napravili ovdje izlet s brodom, baš je Štimac upravljao jahtom. Pozdravite ga, dajte da im napišem sve moje dobre želje za njih i Hrvatsku...

Pomnjivo je to uradio, ispijali smo cappuccino, gospodin Eriksson je naručio zeleni čaj.

- Čudite se čaju? A znate li da sam strastveno ispijao kave i pušio?! Onda sam jednom ušao u trenersku kabinu s pomoćnicima gdje se od duhanskog dima nije ni vidjelo. Upitao sam se hej, Svennis (tako ga svi zovu op. a.), zar ti udišeš taj zrak?! Otad nisam zapalio, a ni kavu popio! Bilo je to još u prvom mandatu u Benfiki.

Poučno, nego je li Barcelona najbolja momčad na svijetu svih vremena?

- Vjerojatno jest. Sad je u modi, ljudi brzo zaborave što je prije bilo. Njihova su snaga Xavi i Iniesta, Barcelona i Španjolska. Nema velike momčadi bez najvećih igrača. Kad oni prestanu, vidjet ćemo koga će novog stvoriti.

Mislite li da preveliki novac naftaša, Arapa, kvari europski nogomet? Sad je Paris St. Germain sve pokupovao?

- Bez novca nema ni nogometa, to je realnost. Prošla su vremena kad su u mom Göteborgu igrali radnici, činovnici, vodoinstalateri, ujutro na poslu, navečer na treningu. Uzeli bi slobodan dan da osvojimo prvenstvo, kup i Kup UEFA. Sad je sve novac, bitno je samo da vas ne iskvari. Zato volim ove akcije, zato sam u Splitu i opet ću doći.

image

Poruka Svena Gorana Erikssona Alenu Bokšiću i Igoru Štimcu iz intervjua Slobodnoj Dalmaciji

Arhiv Sd
image

Screenshot naslovnica Slobodne Dalmacije 17. srpnja 2012. godine

Arhiv Sd
image

Sven-Goran Eriksson

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 02:48