StoryEditorOCM
Strani nogometifab odlučio

Donesena revolucionarna odluka u vezi VAR-a: suci će ubuduće za vrijeme utakmice moći komunicirati s gledateljima

Piše SPORT SD
3. ožujka 2024. - 13:00

Članovi IFAB-a, FIFA-inog tijela koje odlučuje o nogometnim pravilima i izglasava njihove promjene, zasjedali su u Škotskoj, a jedna od najzanimljivijih promjena tiče se VAR-a.

Naime, IFAB je prihvatio da ubuduće suci odluke koje donesu pomoću VAR-a odmah mogu putem mikrofona priopćiti cijelom stadionu i gledateljima pred malim ekranima. To je već godinama standard u ragbiju i američkom nogometu, a sada bi, izgleda, moglo postati i u nogometu.

Radi se na preuzimanju još jedne prakse iz ragbija, a to je da jedino kapetani ekipa imaju pravo razgovarati sa sucem. Ovo će se najprije isprobati u trećem rangu engleskog nogometa (League One) i nižim razredima. Također će biti isprobano i pravilo koje vrataru dopušta da loptu u rukama drži osam sekundi, umjesto dosadašnjih šest, dok pravilo o plavom kartonu koji bi značio desetominutno isključenje za igrača nije prihvaćeno.

Priopćavanje VAR odluka putem mikrofona već je isprobano na Svjetskom klupskom prvenstvu, a bit će prisutno i na Olimpijskim igrama.

Podsjetimo, u jeku afere s curenjem VAR snimki u hrvatskom nogometu, predsjednik HNS-a Marijan Kustić rekao je da on nema ništa protiv javnog objavljivanja snimki iz VAR sobe, a na naš upit planira li se u budućnosti krenuti s time, iz Saveza su nam odgovorili:

"HNS je otvoren prema mogućnosti da u svim spornim ili javnosti zanimljivim situacijama objavljuje audio zapis komunikacije iz VAR sobe. HNS će s Komisijom nogometnih sudaca dogovoriti komunikacijsku strategiju kako bi proces donošenja odluka bio transparentan te kako bismo kroz otvorenu komunikaciju educirali i informirali javnost i medije o ključnim odlukama te im približili izazove i kompleknost donošenja sudačkih odluka."

Od važnijih promjena koje su izglasane u škotskoj, napomenimo i to da igrači ubuduće neće dobivati kartone za slučajno igranje rukom, a uvodi se i dodatna zamjena u slučaju ozljeda glave, o čemu će lige moći samostalno odlučiti. Također, ako kod kaznenog udarca igrač napadačke momčadi prerano uđe u šesnaesterac bit će kažnjen samo ako ima utjecaj na igru, što znači da je pogodak neće poništavati ako je izvođačev suigrač prerano utrčao u kazneni prostor a nije imao utjecaja na igru.

Promjene stupaju na snagu 1. srpnja 2024., ali natjecanja koja počinju prije tog datuma mogu ih primijeniti ranije, ili odgoditi njihovu provedbu do početka sljedećeg ciklusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:28