StoryEditorOCM
Rukometrukometaši u akciji

S novim izbornikom kreće lov na Pariz, ključna bi mogla biti utakmica odmah na početku turnira

Piše Ivan Renić
14. ožujka 2024. - 06:58

Put do Pariza hrvatske rukometaše vodi preko Austrije, Njemačke i Alžira. Tek što su se slegnuli dojmovi nakon novih velikih promjena u hrvatskoj reprezentacije, smjene izbornika Gorana Perkovca i ustoličenja novoga Dagura Sigurdssona, pred našima su olimpijske kvalifikacije u njemačkom Hannoveru. Dvije najbolje reprezentacije izborit će plasman na Igre.

Prvi susret na rasporedu je danas od 20.15 protiv Austrije. Nakon toga slijedi dan predaha, pa dvoboj s Njemačkom u petak u 14.30. Zadnju utakmicu olimpijskih kvalifikacije Hrvatska će igrati u nedjelju u 16.45 s Alžirom.

Hrvatska je u svojoj povijesti četiri puta sudjelovala na olimpijskim kvalifikacijama. Triput su naši bili uspješni izborivši plasman na Igre. No, posljednji put, u Montpellieru 2021. nisu uspjeli. Presudila je slaba igra, ali i lošija gol-razlika od Portugala i Francuske. Dio igrača koji prije tri godine nije uspio izboriti plasman na Olimpijske igre u Tokiju i sada je u reprezentaciji.

Povratak otpisanih

Izbornik Sigurdsson za svoj prvi veliki ispit je na put poveo 21 igrača. U posljednji trenutak s popisa je zbog ozljede otpao vratar Filip Ivić, a umjesto njega upao je Kristian Pilipović. Uz njega tu su, naravno, jake snage na vratima Dominik Kuzmanović i Matej Mandić. Lijeva krila su Marin Jelinić i Lovro Mihić, a desna Filip Glavaš i Mario Šoštarić.

image

Luka Lovre Klarica i Filip Glavaš važne su karike u lovu na Igre

Ante Čizmić/Cropix

Oblak sumnje je otklonjen i u reprezentaciji je i Luka Cindrić. Na poziciji srednjeg vanjskog uz njega su Igor Karačić i Domagoj Duvnjak koji se momčadi pridružio u Njemačkoj. Na popisu su još Filip Vistorop, novo ime koje se nametnulo izborniku, Zvonimir Srna, dužnik s prošlog prvenstva Tin Lučin i još jedan povratnik, iskusni Jakov Gojun.

Na vanjskim pozicijama još su oporavljeni Ivan Martinović, Marko Mamić, Mateo Maraš i Luka Lovre Klarica, dok će na crti ‘operirati‘ Marin Šipić, Veron Načinović i Nikola Grahovac. Vrijedi istaknuti kako stručni stožer izbornika Sigurdssona čine trener Denis Špoljarić, trener vratara Valter Matošević...

‘Imam ideju kako pobijediti‘

Izbornik Dagur Sigurdsson zadovoljan je odrađenim treninzima.

- Situacije je vrlo pozitivna. Vidi se sklad u momčadi i svi smo uzbuđeni zbog nastupa. Pred nama je dug put. Nije važno igraš li pet ili 180 minuta, moramo biti momčad i trebamo sve igrače. Imali smo turbulentno razdoblje, mnogi su igrali utakmice i nismo imali previše vremena za promjene. Čekaju nas tri zahtjevna dvoboja i imam ideju kako ostvariti pobjede.

Odmah ga je dočekao nezahvalan zadatak biranja popisa igrača.

- Imao sam težak zadatak odabrati igrače i ovo nije bila odluka protiv ikoga, već samo moje mišljenje za turnir koji nas očekuje. Ovaj izbor nema nikakvog utjecaja na budućnost. Vodimo 21 igrača, imali smo i manjih ozljeda tako da smo bili prisiljeni kompletirati se ovako, na najbolji mogući način – poručio je Sigurdsson.

Sudeći prema popisu, velikih promjena nema i preostaje vidjeti hoće li ih biti na terenu. Najvažniji ispit mogao bi biti onaj protiv Austrije, odmah na početku. Momčad je to s kojom smo odigrali remi (28:28) na prošlom Europskom prvenstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:33