stdClass Object ( [id] => 1163672 [title] => Znanost i ljudska prava u raskoraku: kontroverzna odluka da se transrodnim sportašicama ukinu ograničenja za nastup u ženskoj konkurenciji podijelila je javnost [alias] => znanost-i-ljudska-prava-u-raskoraku-kontroverzna-odluka-da-se-transrodnim-sportasicama-ukinu-ogranicenja-za-nastup-u-zenskoj-konkurenciji-podijelila-je-javnost [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zimske olimpijske igre održat će se od 4. do 20. veljače u Pekingu, a ni zagarantirani spektakl ni politička prepucavanja koja traju već mjesecima gotovo sigurno neće uspjeti zasjeniti ono što će sportski svijet doživjeti odmah po njihovu završetku.

Naime, na snagu će tada stupiti nove smjernice Međunarodnog olimpijskog odbora, koje su izglasane u studenom prošle godine, a prema kojima se više neće zahtijevati od transrodnih žena da smanje razinu testosterona kako bi se mogle natjecati u ženskoj konkurenciji.

MOO je u svom dokumentu naziva "Okvir za pravednost, uključivost i nediskriminatornost na temelju rodnog identiteta i spolnih varijacija" u suštini ukinuo sva ograničenja koja su transrodnim ženama do sada bila nametnuta ako su se željele natjecati u ženskoj konkurenciji, ali je ujedno izbjegao dati detaljne smjernice za svaki sport i prepustio svakoj organizaciji na izbor da sama odredi ograničenja ovisno o specifičnosti sporta.

Ipak, MOO u svojim smjernicama naglašava da se kod uvođenja ograničenja mora voditi računa o tome da nitko ne bude diskriminiran, stoga je za očekivati da će se svako sportsko regulatorno tijelo naći u izuzetno nezavidnoj situaciji ako bude uvodilo ograničenja, jer će se transrodne sportašice pozivati na MOO-ove smjernice koje sada u središte stavljaju inkluzivnost i ljudska prava.

Podijeljena javnost

Nove smjernice očekivano su podijelile javnost, a najviše je prašine podigao apel koji je potpisalo 38 istaknutih osoba iz svijeta sportske medicine i sportske znanosti, među kojima se ističu čelnici medicinskih službi Međunarodnog atletskog saveza i Međunarodnog biciklističkog saveza.

– Poštivanje ljudskih prava i inkluzivnost su apsolutno važni, ali jednako važno je poštivanje znanstvenih i medicinskih principa kod traženja rješenja. A MOO-ov okvir nije temeljen na medicinskim i znanstvenim principima – rekao je Yannis Pitsiladis, jedan od potpisnika navedenog dokumenta.

Problem u cijeloj priči je taj da kompromis koji će u obzir uzimati ljudska prava i znanstvene principe de facto ne postoji i MOO se zapravo morao odlučiti za jedno ili drugo. U skladu s promjenama u društvu, koje već godinama u prvi plan stavljaju inkluzivnost, pravo na samoodređenje i nediskriminaciju, čelnici su odlučili izbrisati "diskriminatorni" čimbenik koji je do sada bio na snazi (potreba za spuštanjem razine testosterona prije natjecanja u ženskoj konkurenciji) i omogućiti transrodnim ženama da se natječu s biološkim ženama praktički bez ikakvih ograničenja.

---

image
Lia Thomas, transrodna plivačica
AFP
---

Neki znanstvenici smatraju da bi pravilo o smanjivanju razine testosterona trebalo ostati na snazi, s tim da bi dopuštena razina ovisila o sportu u kojem se transrodna osoba natječe. Primjerice, kontaktni sportovi bi od transrodnih osoba zahtijevali nižu razinu testosterona od nekih drugih u kojima nema kontakta. Drugi, pak, tvrde da ne postoji način na koji bi se transrodnim osobama moglo dopustiti natjecanje u ženskoj konkurenciji, a da ono ne izgubi na pravednosti. Svoj stav potkrepljuju tvrdnjom da će te osobe imati prednost na račun puberteta proživljenog kao muškarci, čak i ako naknadno smanje razinu testosterona.

Ne treba ni naglašavati o koliko osjetljivom pitanju se radi, jer s jedne strane imamo ljudska prava koja se u današnje vrijeme sve više nameću kao prioritet kod donošenja novih pravila kojima je cilj unaprjeđenje društva, dok s druge strane imamo znanost i želju za očuvanjem sportskog integriteta.

Svi su zapravo složni u tome da transrodne osobe ne bi trebale biti diskriminirane ni na kakav način, ali mnogi postavljaju pitanje koliko je njihovo natjecanje u ženskoj konkurenciji štetno za ženski sport, koji se sada našao u paradoksalnoj situaciji. U jeku društvenih promjena kojima se nastoji postići inkluzivnost i ravnopravnost spolova u svim društvenim sferama, ženski sport stalno traži načine kako bi na tržištu bio ravnopravan muškom. Ako bi se transrodnim ženama zabranio nastup u ženskoj konkurenciji, to bi na neki način bilo priznavanje inferiornosti ženske konkurencije u odnosu na mušku, što je ono protiv čega se ženski sportovi svim silama bore. S druge strane, mora se uzeti u obzir to da bi transrodne osobe u pravilu mogle biti dominantne u ženskoj konkurenciji, što bi također moglo biti kontraproduktivno za ženski sport.

Will pa Lia Thomas

Dašak onoga što bi se u budućnosti moglo događati na globalnoj razini imamo prilike vidjeti u SAD-u. Tamo je, naime, glavna "zvijezda" fakultetskog plivanja postala 22-godišnja Lia Thomas, koja se uključila u ženski dio natjecanja nakon što je prve tri godine plivala u muškoj konkurenciji.

---

image
Lia Thomas, transrodna plivačica
AFP
---

Lia je rođena kao muškarac pod imenom Will, ali se kasnije odlučila na promjenu spola. Pravila NCAA (krovne američke organizacije koja regulira fakultetski sport) nalažu da osoba koja mijenja spol mora proći godinu dana terapiju za snižavanje razine testosterona i Thomas je tako postupila. No, bez obzira na sve, razlika između nje i ostalih natjecateljica je gotovo nadrealna.

Thomas je "razvalila" konkurenciju na mitingu u Akronu održanom u prosincu, pobijedivši na utrkama na 200, 500 i 1650 jardi slobodnim stilom, a ujedno je i postavila najbolje vrijeme sezone u SAD-u na 200 jardi. No, to je samo dio cijele priče. Njezin rezultat na 200 jardi je za manje od tri sekunde sporiji od onoga koji je u svojim fakultetskim danima otplivala Missy Franklin, osvajačica četiri zlatne olimpijske medalje, dok je na 500 jardi zaostala još manje za rezultatom koji je kao studentica postigla Katie Ledecky, sedmerostruka osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama koja se smatra jednom od najboljih plivačica u povijesti.

Ono što je važno naglasiti jest to da je Thomas, dok se natjecala u muškoj konkurenciji kao Will, bila dosta uspješna, ali ni blizu toliko dominantna. Sada kada se natječe u ženskoj konkurenciji slovi za glavnog favorita gdje god se pojavi te bi ovog ožujka mogla postati prva transrodna osvajačica zlatne medalje na državnom fakultetskom prvenstvu.

Prema pisanjima tamošnjih medija, neke Lijine konkurentice su nakon mitinga bile u suzama jer su osjećale da će, bez obzira na to koliko dobro otplivale, svejedno izgubiti. A to je upravo ono na što je 2003. upozoravao Richard Budgett, tada član Britanskog olimpijskog odbora.

Budgett je tada rekao da će uključivanje "muških transseksualaca" u žensku konkurenciju natjecanje učiniti nepravednim i potencijalno opasnim za žene u nekim sportovima, dok će također imati negativan utjecaj na ženski sport općenito.

Zanimljivo je da je gotovo 20 godina kasnije taj isti Richard Budgett, sada u ulozi direktora medicinskog i znanstvenog sektora MOO-a, jedan od glavnih krojača novog okvira MOO-a koji kaže da bi transrodnim ženama trebalo dopustiti natjecanje u ženskoj konkurenciji čak i bez terapije namijenjene snižavanju razine testosterona, uz koju je spomenuta Lia Thomas svejedno izrazito dominantna.

---

image
Richard Budgett, direktor medicinskog i znanstvenog sektora MOO-a
AFP
---

Novi okvir MOO-a već je unio razdor u sportski svijet, a svoje strane zauzimaju i mnoge udruge koje se brinu za dobrobit svih aktera kojih se on tiče. U cijeloj priči obje strane imaju poprilično jake argumente. Oni koji su za uključivanje transrodnih osoba u ženska natjecanja poslužit će se mnogim primjerima kako genetske predispozicije daju nekim sportašima prednost u odnosu na neke druge.

Pitanje predispozicija

Znanstveno je dokazano da, primjerice, bolje predispozicije za skok u vis imaju one osobe s duljom Ahilovom tetivom, ili da su bolji sprinteri oni trkači koji imaju veći postotak brzih mišićnih vlakana, a koji je u određenoj mjeri genetski uvjetovan. Također, ako ćemo se dotaknuti plivanja, sporta u kojem je Lia Thomas podigla prašinu u SAD-u, neoboriva je činjenica da su osobe s većim rasponom ruku u prednosti. Najtrofejniji sportaš u povijesti Olimpijskih igara, Michael Phelps, ima raspon ruku 201 cm, a visok je 193 cm. Raspon ruku prosječne osobe inače otprilike odgovara visini te osobe, iz čega možemo zaključiti da se jedan od razloga za Phelpsov uspjeh može naći i u njegovim genetskim predispozicijama koje mu u startu daju laganu prednost u odnosu na neke druge konkurente.

Znanstvenici na temelju toga povlače paralele s prednostima koje transrodne žene imaju u odnosu na biološke žene te postavljaju pomalo cinično, ali istovremeno logično pitanje, koje otprilike glasi: Treba li ostalim plivačima koji se natječu s Phelpsom dati u startu, primjerice, pet metara prednosti? I onda analogno tome: Treba li transrodne žene diskriminirati jer su fizički dominantnije od ostalih natjecateljica?

S druge strane, najjači argument onih znanstvenika koji su protiv inkluzije transrodnih osoba u ženska natjecanja uvijek će biti pubertet u kojem muškarci prolaze kroz promjene koje ih čine fizički superiornijima i koje u velikoj mjeri ostaju prisutne čak i nakon hormonske terapije.

---

image
Fallon Fox, transrodna bivša MMA borkinja
Profimedia
---

Oko ovog izuzetno osjetljivog pitanja zasigurno će se još dugo nastaviti lomiti koplja, ali potez MOO-a zapravo je očekivana etapa u hvalevrijednoj globalnoj inicijativi kojoj je cilj postići jednakost svih osoba, ali koja često djeluje nepromišljeno, zbog čega je u jednom trenutku jednostavno morala probiti zid nečega što se u velikoj mjeri može nazvati zdravim razumom.

Situacija je problematična za ženski sport iz puno razloga, a čak i potencijalni rast njihove popularnosti koji bi došao kao rezultat uključivanja transrodnih osoba povukao bi za sobom i jedno škakljivo filozofsko pitanje: Ako je ženski sport popularniji, ali u njemu dominiraju transrodne, a ne biološke žene, je li to dobro ili loše za ženski sport?

Sportski integritet

Pitanja je puno više nego odgovora, ali u budućnosti će se kod donošenja pravila u vezi ove problematike gotovo bez iznimke morati birati između ljudskih prava i medicinsko-znanstvenih postulata kojima je cilj očuvanje sportskog integriteta.

Međunarodni olimpijski odbor ovoga se puta odlučio za mudar potez – voditi se ljudskim pravima, ali istovremeno ostaviti prostor sportskim organizacijama da se vode znanstvenim činjenicama. Živimo u izuzetno osjetljivim vremenima u kojima je postalo najvažnije ne uvrijediti nekoga, stoga oni koji su na poziciji moći sve češće popuštaju stisak i na neki način peru ruke od bavljenja osjetljivim temama oko kojih se vode žustre polemike u javnom prostoru.

MOO-ov okvir definitivno djeluje kao korak naprijed kada su u pitanju ljudska prava, ali bi mogao ostaviti negativne posljedice na ženski sport. Najveći problem leži u tome što će se oni koji ne podržavaju nova pravila u nastojanju da obrane sportski integritet ženskih natjecanja morati služiti argumentima koje će, kako se god okrene, netko percipirati kao diskriminatorne.

---

Treba li dopustiti doping biološkim ženama i druga pitanja

Moralnih pitanja koja MOO-ov novi okvir za sobom povlači je mali milijun, a ovo su neka od najvažnijih:

Hoće li nove smjernice pomoći sportašima koji se ne odlučuju na operaciju spola zbog straha od završetka karijere da naprave taj korak, ili se one donose zbog "šačice" transrodnih sportašica?

Ako transrodne žene imaju prednosti stečene muškim pubertetom, diskriminira li ovaj okvir biološke žene?

Ako transrodne žene više ne moraju proći hormonsku terapiju za spuštanje razine testosterona, treba li biološkim ženama dopustiti doping?

Fallon Fox je bivša MMA borkinja koja je promijenila spol tek s 31 godinom, odradila je dvije borbe u ženskoj konkurenciji prije nego što je objavila da je rođena kao muškarac. S obzirom na to da je zbog svojih fizičkih predispozicija imala ogromnu prednost u odnosu na druge borkinje, je li prilikom registracije za borbu trebala naglasiti da je 31 godinu bila muškarac ili ne?

Znajući da se i biološke žene međusobno razlikuju po fizičkim i genetskim predispozicijama, kako odrediti kada je prednost transrodnih žena prevelika u odnosu na ostalu konkurenciju?

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => puno je pitanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => puno je pitanja 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-26 07:42:47 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-30 18:05:22 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2022-01-30 18:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 546 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/26\/20691184.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/26\/20734126.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/26\/20656832.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/26\/20691182.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/26\/20691842.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Lia Thomas, transrodna pliva\u010dica","Richard Budgett, direktor\u00a0medicinskog i znanstvenog sektora MOO-a","Lia Thomas, transrodna pliva\u010dica","Lia Thomas, transrodna pliva\u010dica","Fallon Fox, transrodna biv\u0161a MMA borkinja"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20691184_1920.jpg":"1920x1080","k_20691184_1280.jpg":"1280x1280","k_20691184_1024.jpg":"1024x1024","k_20691184_640.jpg":"640x640","k_20691184_480.jpg":"480x480","k_20691184_340.jpg":"340x340","k_20691184_220.jpg":"220x220","o_20691184_1280.jpg":"1280x853","o_20691184_1024.jpg":"1024x682","o_20691184_640.jpg":"640x426","o_20691184_480.jpg":"480x320","o_20691184_340.jpg":"340x226","o_20691184_220.jpg":"220x146","h_20691184_1280.jpg":"1280x854","h_20691184_1024.jpg":"1024x683","h_20691184_640.jpg":"640x427","h_20691184_480.jpg":"480x320","h_20691184_340.jpg":"340x227","h_20691184_220.jpg":"220x147","pp_20691184_1280.jpg":"1006x1280","pp_20691184_1024.jpg":"805x1024","pp_20691184_640.jpg":"503x640","pp_20691184_480.jpg":"377x480","pp_20691184_340.jpg":"267x340","pp_20691184_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_20734126_1920.jpg":"1920x1080","k_20734126_1280.jpg":"1280x1280","k_20734126_1024.jpg":"1024x1024","k_20734126_640.jpg":"640x640","k_20734126_480.jpg":"480x480","k_20734126_340.jpg":"340x340","k_20734126_220.jpg":"220x220","o_20734126_1280.jpg":"1280x852","o_20734126_1024.jpg":"1024x682","o_20734126_640.jpg":"640x426","o_20734126_480.jpg":"480x319","o_20734126_340.jpg":"340x226","o_20734126_220.jpg":"220x146","h_20734126_1280.jpg":"1280x854","h_20734126_1024.jpg":"1024x683","h_20734126_640.jpg":"640x427","h_20734126_480.jpg":"480x320","h_20734126_340.jpg":"340x227","h_20734126_220.jpg":"220x147","pp_20734126_1280.jpg":"1006x1280","pp_20734126_1024.jpg":"805x1024","pp_20734126_640.jpg":"503x640","pp_20734126_480.jpg":"377x480","pp_20734126_340.jpg":"267x340","pp_20734126_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20656832_1920.jpg":"1920x1080","k_20656832_1280.jpg":"1280x1280","k_20656832_1024.jpg":"1024x1024","k_20656832_640.jpg":"640x640","k_20656832_480.jpg":"480x480","k_20656832_340.jpg":"340x340","k_20656832_220.jpg":"220x220","o_20656832_1280.jpg":"1280x853","o_20656832_1024.jpg":"1024x682","o_20656832_640.jpg":"640x426","o_20656832_480.jpg":"480x320","o_20656832_340.jpg":"340x226","o_20656832_220.jpg":"220x146","h_20656832_1280.jpg":"1280x854","h_20656832_1024.jpg":"1024x683","h_20656832_640.jpg":"640x427","h_20656832_480.jpg":"480x320","h_20656832_340.jpg":"340x227","h_20656832_220.jpg":"220x147","pp_20656832_1280.jpg":"1006x1280","pp_20656832_1024.jpg":"805x1024","pp_20656832_640.jpg":"503x640","pp_20656832_480.jpg":"377x480","pp_20656832_340.jpg":"267x340","pp_20656832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_20691182_1920.jpg":"1920x1080","k_20691182_1280.jpg":"1280x1280","k_20691182_1024.jpg":"1024x1024","k_20691182_640.jpg":"640x640","k_20691182_480.jpg":"480x480","k_20691182_340.jpg":"340x340","k_20691182_220.jpg":"220x220","o_20691182_1280.jpg":"1280x852","o_20691182_1024.jpg":"1024x681","o_20691182_640.jpg":"640x426","o_20691182_480.jpg":"480x319","o_20691182_340.jpg":"340x226","o_20691182_220.jpg":"220x146","h_20691182_1280.jpg":"1280x854","h_20691182_1024.jpg":"1024x683","h_20691182_640.jpg":"640x427","h_20691182_480.jpg":"480x320","h_20691182_340.jpg":"340x227","h_20691182_220.jpg":"220x147","pp_20691182_1280.jpg":"1006x1280","pp_20691182_1024.jpg":"805x1024","pp_20691182_640.jpg":"503x640","pp_20691182_480.jpg":"377x480","pp_20691182_340.jpg":"267x340","pp_20691182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20691842_1920.jpg":"1920x1080","k_20691842_1280.jpg":"1280x1280","k_20691842_1024.jpg":"1024x1024","k_20691842_640.jpg":"640x640","k_20691842_480.jpg":"480x480","k_20691842_340.jpg":"340x340","k_20691842_220.jpg":"220x220","o_20691842_1280.jpg":"1280x853","o_20691842_1024.jpg":"1024x682","o_20691842_640.jpg":"640x426","o_20691842_480.jpg":"480x320","o_20691842_340.jpg":"340x226","o_20691842_220.jpg":"220x146","h_20691842_1280.jpg":"1280x854","h_20691842_1024.jpg":"1024x683","h_20691842_640.jpg":"640x427","h_20691842_480.jpg":"480x320","h_20691842_340.jpg":"340x227","h_20691842_220.jpg":"220x147","pp_20691842_1280.jpg":"1006x1280","pp_20691842_1024.jpg":"805x1024","pp_20691842_640.jpg":"503x640","pp_20691842_480.jpg":"377x480","pp_20691842_340.jpg":"267x340","pp_20691842_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7449853 Threads: 3 Questions: 1600231635 Slow queries: 4750086 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110524433 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/ostalo ) ) [link] => /sport/ostalo/znanost-i-ljudska-prava-u-raskoraku-kontroverzna-odluka-da-se-transrodnim-sportasicama-ukinu-ogranicenja-za-nastup-u-zenskoj-konkurenciji-podijelila-je-javnost-1163672 [printLink] => /sport/ostalo/znanost-i-ljudska-prava-u-raskoraku-kontroverzna-odluka-da-se-transrodnim-sportasicama-ukinu-ogranicenja-za-nastup-u-zenskoj-konkurenciji-podijelila-je-javnost-1163672?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 323531 [name] => transrodne osobe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => transrodne-osobe [link] => /tag/transrodne-osobe ) [1] => stdClass Object ( [id] => 5542 [name] => moo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => moo [link] => /tag/moo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 665196 [name] => lia thomas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-30 19:03:37 [main_article_id] => 0 [alias] => lia-thomas [link] => /tag/lia-thomas ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => puno je pitanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Znanost i ljudska prava u raskoraku: kontroverzna odluka da se transrodnim sportašicama ukinu ograničenja za nastup u ženskoj konkurenciji podijelila je javnost [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/26/20691184.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Lia Thomas, transrodna plivačica [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/26/20691184.jpg [title] => AFPLia Thomas, transrodna plivačica ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/26/20734126.jpg [title] => AFPRichard Budgett, direktor medicinskog i znanstvenog sektora MOO-a ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/26/20656832.jpg [title] => AFPLia Thomas, transrodna plivačica ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/26/20691182.jpg [title] => AFPLia Thomas, transrodna plivačica ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/26/20691842.jpg [title] => ProfimediaFallon Fox, transrodna bivša MMA borkinja ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zimske olimpijske igre održat će se od 4. do 20. veljače u Pekingu, a ni zagarantirani spektakl ni politička prepucavanja koja traju već mjesecima gotovo sigurno neće uspjeti zasjeniti ono što će sportski svijet doživjeti odmah po njihovu završetku.

Naime, na snagu će tada stupiti nove smjernice Međunarodnog olimpijskog odbora, koje su izglasane u studenom prošle godine, a prema kojima se više neće zahtijevati od transrodnih žena da smanje razinu testosterona kako bi se mogle natjecati u ženskoj konkurenciji.

MOO je u svom dokumentu naziva "Okvir za pravednost, uključivost i nediskriminatornost na temelju rodnog identiteta i spolnih varijacija" u suštini ukinuo sva ograničenja koja su transrodnim ženama do sada bila nametnuta ako su se željele natjecati u ženskoj konkurenciji, ali je ujedno izbjegao dati detaljne smjernice za svaki sport i prepustio svakoj organizaciji na izbor da sama odredi ograničenja ovisno o specifičnosti sporta.

Ipak, MOO u svojim smjernicama naglašava da se kod uvođenja ograničenja mora voditi računa o tome da nitko ne bude diskriminiran, stoga je za očekivati da će se svako sportsko regulatorno tijelo naći u izuzetno nezavidnoj situaciji ako bude uvodilo ograničenja, jer će se transrodne sportašice pozivati na MOO-ove smjernice koje sada u središte stavljaju inkluzivnost i ljudska prava.

Podijeljena javnost

Nove smjernice očekivano su podijelile javnost, a najviše je prašine podigao apel koji je potpisalo 38 istaknutih osoba iz svijeta sportske medicine i sportske znanosti, među kojima se ističu čelnici medicinskih službi Međunarodnog atletskog saveza i Međunarodnog biciklističkog saveza.

– Poštivanje ljudskih prava i inkluzivnost su apsolutno važni, ali jednako važno je poštivanje znanstvenih i medicinskih principa kod traženja rješenja. A MOO-ov okvir nije temeljen na medicinskim i znanstvenim principima – rekao je Yannis Pitsiladis, jedan od potpisnika navedenog dokumenta.

Problem u cijeloj priči je taj da kompromis koji će u obzir uzimati ljudska prava i znanstvene principe de facto ne postoji i MOO se zapravo morao odlučiti za jedno ili drugo. U skladu s promjenama u društvu, koje već godinama u prvi plan stavljaju inkluzivnost, pravo na samoodređenje i nediskriminaciju, čelnici su odlučili izbrisati "diskriminatorni" čimbenik koji je do sada bio na snazi (potreba za spuštanjem razine testosterona prije natjecanja u ženskoj konkurenciji) i omogućiti transrodnim ženama da se natječu s biološkim ženama praktički bez ikakvih ograničenja.

---

image
Lia Thomas, transrodna plivačica
AFP
---

Neki znanstvenici smatraju da bi pravilo o smanjivanju razine testosterona trebalo ostati na snazi, s tim da bi dopuštena razina ovisila o sportu u kojem se transrodna osoba natječe. Primjerice, kontaktni sportovi bi od transrodnih osoba zahtijevali nižu razinu testosterona od nekih drugih u kojima nema kontakta. Drugi, pak, tvrde da ne postoji način na koji bi se transrodnim osobama moglo dopustiti natjecanje u ženskoj konkurenciji, a da ono ne izgubi na pravednosti. Svoj stav potkrepljuju tvrdnjom da će te osobe imati prednost na račun puberteta proživljenog kao muškarci, čak i ako naknadno smanje razinu testosterona.

Ne treba ni naglašavati o koliko osjetljivom pitanju se radi, jer s jedne strane imamo ljudska prava koja se u današnje vrijeme sve više nameću kao prioritet kod donošenja novih pravila kojima je cilj unaprjeđenje društva, dok s druge strane imamo znanost i želju za očuvanjem sportskog integriteta.

Svi su zapravo složni u tome da transrodne osobe ne bi trebale biti diskriminirane ni na kakav način, ali mnogi postavljaju pitanje koliko je njihovo natjecanje u ženskoj konkurenciji štetno za ženski sport, koji se sada našao u paradoksalnoj situaciji. U jeku društvenih promjena kojima se nastoji postići inkluzivnost i ravnopravnost spolova u svim društvenim sferama, ženski sport stalno traži načine kako bi na tržištu bio ravnopravan muškom. Ako bi se transrodnim ženama zabranio nastup u ženskoj konkurenciji, to bi na neki način bilo priznavanje inferiornosti ženske konkurencije u odnosu na mušku, što je ono protiv čega se ženski sportovi svim silama bore. S druge strane, mora se uzeti u obzir to da bi transrodne osobe u pravilu mogle biti dominantne u ženskoj konkurenciji, što bi također moglo biti kontraproduktivno za ženski sport.

Will pa Lia Thomas

Dašak onoga što bi se u budućnosti moglo događati na globalnoj razini imamo prilike vidjeti u SAD-u. Tamo je, naime, glavna "zvijezda" fakultetskog plivanja postala 22-godišnja Lia Thomas, koja se uključila u ženski dio natjecanja nakon što je prve tri godine plivala u muškoj konkurenciji.

---

image
Lia Thomas, transrodna plivačica
AFP
---

Lia je rođena kao muškarac pod imenom Will, ali se kasnije odlučila na promjenu spola. Pravila NCAA (krovne američke organizacije koja regulira fakultetski sport) nalažu da osoba koja mijenja spol mora proći godinu dana terapiju za snižavanje razine testosterona i Thomas je tako postupila. No, bez obzira na sve, razlika između nje i ostalih natjecateljica je gotovo nadrealna.

Thomas je "razvalila" konkurenciju na mitingu u Akronu održanom u prosincu, pobijedivši na utrkama na 200, 500 i 1650 jardi slobodnim stilom, a ujedno je i postavila najbolje vrijeme sezone u SAD-u na 200 jardi. No, to je samo dio cijele priče. Njezin rezultat na 200 jardi je za manje od tri sekunde sporiji od onoga koji je u svojim fakultetskim danima otplivala Missy Franklin, osvajačica četiri zlatne olimpijske medalje, dok je na 500 jardi zaostala još manje za rezultatom koji je kao studentica postigla Katie Ledecky, sedmerostruka osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama koja se smatra jednom od najboljih plivačica u povijesti.

Ono što je važno naglasiti jest to da je Thomas, dok se natjecala u muškoj konkurenciji kao Will, bila dosta uspješna, ali ni blizu toliko dominantna. Sada kada se natječe u ženskoj konkurenciji slovi za glavnog favorita gdje god se pojavi te bi ovog ožujka mogla postati prva transrodna osvajačica zlatne medalje na državnom fakultetskom prvenstvu.

Prema pisanjima tamošnjih medija, neke Lijine konkurentice su nakon mitinga bile u suzama jer su osjećale da će, bez obzira na to koliko dobro otplivale, svejedno izgubiti. A to je upravo ono na što je 2003. upozoravao Richard Budgett, tada član Britanskog olimpijskog odbora.

Budgett je tada rekao da će uključivanje "muških transseksualaca" u žensku konkurenciju natjecanje učiniti nepravednim i potencijalno opasnim za žene u nekim sportovima, dok će također imati negativan utjecaj na ženski sport općenito.

Zanimljivo je da je gotovo 20 godina kasnije taj isti Richard Budgett, sada u ulozi direktora medicinskog i znanstvenog sektora MOO-a, jedan od glavnih krojača novog okvira MOO-a koji kaže da bi transrodnim ženama trebalo dopustiti natjecanje u ženskoj konkurenciji čak i bez terapije namijenjene snižavanju razine testosterona, uz koju je spomenuta Lia Thomas svejedno izrazito dominantna.

---

image
Richard Budgett, direktor medicinskog i znanstvenog sektora MOO-a
AFP
---

Novi okvir MOO-a već je unio razdor u sportski svijet, a svoje strane zauzimaju i mnoge udruge koje se brinu za dobrobit svih aktera kojih se on tiče. U cijeloj priči obje strane imaju poprilično jake argumente. Oni koji su za uključivanje transrodnih osoba u ženska natjecanja poslužit će se mnogim primjerima kako genetske predispozicije daju nekim sportašima prednost u odnosu na neke druge.

Pitanje predispozicija

Znanstveno je dokazano da, primjerice, bolje predispozicije za skok u vis imaju one osobe s duljom Ahilovom tetivom, ili da su bolji sprinteri oni trkači koji imaju veći postotak brzih mišićnih vlakana, a koji je u određenoj mjeri genetski uvjetovan. Također, ako ćemo se dotaknuti plivanja, sporta u kojem je Lia Thomas podigla prašinu u SAD-u, neoboriva je činjenica da su osobe s većim rasponom ruku u prednosti. Najtrofejniji sportaš u povijesti Olimpijskih igara, Michael Phelps, ima raspon ruku 201 cm, a visok je 193 cm. Raspon ruku prosječne osobe inače otprilike odgovara visini te osobe, iz čega možemo zaključiti da se jedan od razloga za Phelpsov uspjeh može naći i u njegovim genetskim predispozicijama koje mu u startu daju laganu prednost u odnosu na neke druge konkurente.

Znanstvenici na temelju toga povlače paralele s prednostima koje transrodne žene imaju u odnosu na biološke žene te postavljaju pomalo cinično, ali istovremeno logično pitanje, koje otprilike glasi: Treba li ostalim plivačima koji se natječu s Phelpsom dati u startu, primjerice, pet metara prednosti? I onda analogno tome: Treba li transrodne žene diskriminirati jer su fizički dominantnije od ostalih natjecateljica?

S druge strane, najjači argument onih znanstvenika koji su protiv inkluzije transrodnih osoba u ženska natjecanja uvijek će biti pubertet u kojem muškarci prolaze kroz promjene koje ih čine fizički superiornijima i koje u velikoj mjeri ostaju prisutne čak i nakon hormonske terapije.

---

image
Fallon Fox, transrodna bivša MMA borkinja
Profimedia
---

Oko ovog izuzetno osjetljivog pitanja zasigurno će se još dugo nastaviti lomiti koplja, ali potez MOO-a zapravo je očekivana etapa u hvalevrijednoj globalnoj inicijativi kojoj je cilj postići jednakost svih osoba, ali koja često djeluje nepromišljeno, zbog čega je u jednom trenutku jednostavno morala probiti zid nečega što se u velikoj mjeri može nazvati zdravim razumom.

Situacija je problematična za ženski sport iz puno razloga, a čak i potencijalni rast njihove popularnosti koji bi došao kao rezultat uključivanja transrodnih osoba povukao bi za sobom i jedno škakljivo filozofsko pitanje: Ako je ženski sport popularniji, ali u njemu dominiraju transrodne, a ne biološke žene, je li to dobro ili loše za ženski sport?

Sportski integritet

Pitanja je puno više nego odgovora, ali u budućnosti će se kod donošenja pravila u vezi ove problematike gotovo bez iznimke morati birati između ljudskih prava i medicinsko-znanstvenih postulata kojima je cilj očuvanje sportskog integriteta.

Međunarodni olimpijski odbor ovoga se puta odlučio za mudar potez – voditi se ljudskim pravima, ali istovremeno ostaviti prostor sportskim organizacijama da se vode znanstvenim činjenicama. Živimo u izuzetno osjetljivim vremenima u kojima je postalo najvažnije ne uvrijediti nekoga, stoga oni koji su na poziciji moći sve češće popuštaju stisak i na neki način peru ruke od bavljenja osjetljivim temama oko kojih se vode žustre polemike u javnom prostoru.

MOO-ov okvir definitivno djeluje kao korak naprijed kada su u pitanju ljudska prava, ali bi mogao ostaviti negativne posljedice na ženski sport. Najveći problem leži u tome što će se oni koji ne podržavaju nova pravila u nastojanju da obrane sportski integritet ženskih natjecanja morati služiti argumentima koje će, kako se god okrene, netko percipirati kao diskriminatorne.

---

Treba li dopustiti doping biološkim ženama i druga pitanja

Moralnih pitanja koja MOO-ov novi okvir za sobom povlači je mali milijun, a ovo su neka od najvažnijih:

Hoće li nove smjernice pomoći sportašima koji se ne odlučuju na operaciju spola zbog straha od završetka karijere da naprave taj korak, ili se one donose zbog "šačice" transrodnih sportašica?

Ako transrodne žene imaju prednosti stečene muškim pubertetom, diskriminira li ovaj okvir biološke žene?

Ako transrodne žene više ne moraju proći hormonsku terapiju za spuštanje razine testosterona, treba li biološkim ženama dopustiti doping?

Fallon Fox je bivša MMA borkinja koja je promijenila spol tek s 31 godinom, odradila je dvije borbe u ženskoj konkurenciji prije nego što je objavila da je rođena kao muškarac. S obzirom na to da je zbog svojih fizičkih predispozicija imala ogromnu prednost u odnosu na druge borkinje, je li prilikom registracije za borbu trebala naglasiti da je 31 godinu bila muškarac ili ne?

Znajući da se i biološke žene međusobno razlikuju po fizičkim i genetskim predispozicijama, kako odrediti kada je prednost transrodnih žena prevelika u odnosu na ostalu konkurenciju?

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP Profimedia
AFP
Lia Thomas, transrodna plivačica
AFP
Richard Budgett, direktor medicinskog i znanstvenog sektora MOO-a
AFP
Lia Thomas, transrodna plivačica
AFP
Lia Thomas, transrodna plivačica
Profimedia
Fallon Fox, transrodna bivša MMA borkinja
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/znanost-i-ljudska-prava-u-raskoraku-kontroverzna-odluka-da-se-transrodnim-sportasicama-ukinu-ogranicenja-za-nastup-u-zenskoj-konkurenciji-podijelila-je-javnost-1163672 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bc35fd09acc622ca779d99d7e6f33bc3f2e00975 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Znanost+i+ljudska+prava+u+raskoraku%3A+kontroverzna+odluka+da+se+transrodnim+sporta%C5%A1icama+ukinu+ograni%C4%8Denja+za+nastup+u+%C5%BEenskoj+konkurenciji+podijelila+je+javnost&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fznanost-i-ljudska-prava-u-raskoraku-kontroverzna-odluka-da-se-transrodnim-sportasicama-ukinu-ogranicenja-za-nastup-u-zenskoj-konkurenciji-podijelila-je-javnost-1163672 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fznanost-i-ljudska-prava-u-raskoraku-kontroverzna-odluka-da-se-transrodnim-sportasicama-ukinu-ogranicenja-za-nastup-u-zenskoj-konkurenciji-podijelila-je-javnost-1163672 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => puno je pitanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Ostalopuno je pitanja

Znanost i ljudska prava u raskoraku: kontroverzna odluka da se transrodnim sportašicama ukinu ograničenja za nastup u ženskoj konkurenciji podijelila je javnost

30. siječnja 2022. - 19:03

Zimske olimpijske igre održat će se od 4. do 20. veljače u Pekingu, a ni zagarantirani spektakl ni politička prepucavanja koja traju već mjesecima gotovo sigurno neće uspjeti zasjeniti ono što će sportski svijet doživjeti odmah po njihovu završetku.

Naime, na snagu će tada stupiti nove smjernice Međunarodnog olimpijskog odbora, koje su izglasane u studenom prošle godine, a prema kojima se više neće zahtijevati od transrodnih žena da smanje razinu testosterona kako bi se mogle natjecati u ženskoj konkurenciji.

MOO je u svom dokumentu naziva "Okvir za pravednost, uključivost i nediskriminatornost na temelju rodnog identiteta i spolnih varijacija" u suštini ukinuo sva ograničenja koja su transrodnim ženama do sada bila nametnuta ako su se željele natjecati u ženskoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:14