StoryEditorOCM
Ostalo93. REGATA KRSTAŠA

Velika fešta u Labudu, Mrduja pripala ‘gosparima‘, a kormilar Niko otkrio nam je tajnu povijesne pobjede

Piše Sandra Barčot
Snimio Duje KLARIĆ/CROPIX
5. listopada 2024. - 22:16
Sandra Lapenda Lemo, glavna urednica Slobodne Dalmacije, dodijelila je priznanje Niki Kmetoviću, kormilaru najbrže posade regateDuje Klarić/Cropix

Prvo skokom u more, pa dodjelom pokala odmah na mulu pristajanja nakon prolaska kroz cilja, a zatim i na večernjoj svečanosti uručenja nagrada najboljim posadama, okončana je 93. Mrdujska regata krstaša, najmasovnija i najstarija regata na našoj strani Jadrana.

Mrduja je u ovoj slavljeničkoj godini, stotom rođendanu kluba organizatora, splitskog JK Labuda, koji se obilježava i "Splitskim festivalom jedrenja", okupila impozantnu flotu od 163 broda na ruti jedrenja od ukupno 22 nautičke milje od Splita pa oko otočića Mrduje između Brača i Šolte te opet nazad u Split, na cilj podno Sustipana.

image


Pobjednička ekipa broda ‘Stravaganzza‘ s peharom

Duje Klarić/Cropix

I tu smo imali onaj prvi skok u more skipera pobjedničke ekipe Nike Kmetovića kojeg je njegova posada "Stravaganzza" iz dubrovačkog kluba Orsan, nakon primljenog pokala iz ruku Damira Skelina, direktora Mrdujske regate, jednostavno bacila u more! Koje svi toliko vole i obožavaju, pa su bez problema projedrili zadanu rutu za 2:58,03 sati!

Vjetar iz svih smjerova

Prvi su "gospari" nakon 1:11,31 sati jedrenja okrenuli Mrduju, iako je svega bilo na moru – od sunčanih razdoblja i juga koje je puhalo od 10 do 15 čvorova, pa su krenuli neverini, grmljavina, u pojedinim trenutcima ogromni pljuskovi pa se doslovno nije vidio "ni prst pred nosom" na moru, to je sve rezultiralo i "gašenjem" vjetra, zavladala je bonaca, da bi onda opet nastupio red kiše, red vjetra iz svih smjerova, a sve to je s neba pratilo i pojavljivanje prekrasnih, šarenih duga.

I u svem tom se trebalo snaći, flotu iskusnih morskih vukova ostaviti iza sebe i doći do pokala. Što je uspjelo Dubrovčanima, Niki Kmetoviću i njegovim "mušketirima": Ivanu Grgiću, Lovri Peoviću, Dariju Čepiću, Josipi Džamoniji, Draganu Držaniću i Marku Mađareviću te jednoj dami Ruth Matičević!

image

Slavlje ‘gospara‘ nakon povratka u Split

Duje Klarić/Cropix

A koja je strana na kraju odlučila - jedrenje pod Šoltu ili pod Brač, upitali smo kormilara Niku:

- Ovaj put smo mijenjali stalno smjer, prema Mrduji je bilo po sredini, pa pod Šoltu, dok smo na povratku opet jedrili pod Šoltu pa se prebacivali pod Brač. Baš je bilo intezivna i odlična regata - zbori nam zadovoljan i ovim uspjehom Niko, koji je nakon prolaska kroz ciljnu liniju priredio i jedan mali performas - nagnuli su brod skroz na bok kako bi skinuli sa vrha jarbola "look" koji ima zaključava glavno jedro, pa su doslovno prošetali jarbolom kojeg nagnu na površinu mora i "otključali" taj dio opreme.

Velika fešta

Dok su njima pravu feštu priredili domaćini na večernjoj svečanosti proglašenja pobjednika, gdje su im uručene medalje, pokal prijelazni, ali i onaj u trajnom vlasništvu kojeg je uručila naša glavna urednica Sandra Lapenda Lemo, prva dama "Slobodne Dalmacije", medijskog pokrovitelja Mrduje, dok su ostale pokale najboljima uručili Damir Skelin, direktor Mrduje, Žarko Dešković predsjednik JK Labuda, te splitski dogradonačelnik Antonio Kuzmanić.

image
Duje Klarić/Cropix
image

Mrduja regata

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 22:16