Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
OstaloNišta od tokija

Tri puta u godinu dana je izbjegavala dopinško testiranje: bivša olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja suspendirana na dvije godine

Piše Hina
17. veljače 2020. - 19:30
AFP/Kirill Kudryavtsev

Međunarodna plivačka federacija (FINA) suspendirala je na dvije godine bivšu olimpijsku pobjednicu Litavku Rutu Meilutyte (22) zbog kršenja antidopinških pravila.

Mlada Litavka je suspendirana jer je unutar jedne godine čak tri puta izbjegla dopinško testiranje.

Meilutyte, koja je u svibnju prošle godine objavila prekid karijere, bit će suspandirana od srpnja 2019. do srpnja 2021.

Tijekom saslušanja, Meliutyte je preuzela punu odgovornost za propuštene testove rekavši da nije uspjela ispravno ažurirati svoja mjesta stanovanja. Zatražila je da joj se odobri 12-mjesečna suspenzija kako bi mogla nastupiti na OI u Tokiju, ali nije udovoljeno njezinoj zamolbi.

Meilutyte se proslavila kada je na OI u Londonu 2012. godine sa svega 15 godina osvojila zlato na 100 m prsno. Godinu dana kasnije bila je i zlatna i na svjetskom prvenstvu u Barceloni postavivši novi svjetski rekord 1:04.35. 

Njezin svjetski rekord je trajao četiri godine, a oborila ga je Amrikanka Lilly King koja je u srpnju 2017. isplivala vrijeme 1:04.13.

#RUTU MEILUTYTE, DOPING

Izdvojeno