StoryEditorOCM
Ostaloslavlje u splitu

Stipanović i Bilić prvaci Hrvatske u klasi Zvijezda po spektakularnom vremenu za jedrenje

Piše Sport SD
7. studenog 2023. - 11:23

Dvostruki svjetski prvaci (2021. i 2022.) i jednom europski prvaci (2022.) u klasi Zvijezda, Tonči Stipanović i Tudor Bilić premoćno su osvojili prvenstvo Hrvatske, koje je od petka do nedjelje po spektakularnom vremenu za ovaj sport održano na regatnom polju ispred Splita. 

I sami ste se ovih dana mogli uvjeriti što su to olujno jugo, lebić i oštro, a u tim abnormalnim uvjetima jedrile su "štele" i ispunile plan i program od tri plova. I u sva tri plova su Stipanović i Tudor odnijeli pobjede, ostavivši iza sebe prekaljene veterane Matu Arapova i Antu Šitića na 2. mjestu, odnosno Tomu Stipanovića (mlađi Tončijev brat) i Marija Lulića.

Za Stipanovića je jedrenje u Zvijezdi gušt kojega se ne želi odreći, koliko ga god priječile obaveze u klasi ILCA 7. Uskoro će Zvijezdu morati odmaknuti sa strane, jer do kraja godine slijede dvostruke pripreme u Lanzaroteu. Najprije dva tjedna, predah od tjedan dana kod kuće, pa nova tri tjedna na Kanarima, gdje će se brusiti posljednji detalji prije odlaska na Svjetsko prvenstvo u australski Adelaide.

Ući će se u ludi ritam olimpijske godine, gdje je još u rasporedu Europsko prvenstvo u Ateni, pa regata Svjetskog kupa Princessa Sofia na Mallorci, te regata u Hyeresu. Adelaide i Hyeres su debelo najvažniji, jer na njima će se odlučiti tko će Hrvatsku predstavljati na Olimpijskim igrama u ILCA 7 – Stipanović ili Filip Jurišić.

Hoće li to biti dvostruki srebrni olimpijac ili njegov "nabrijani" klupski kolega s tri medalje u posljednje tri godine s europskih i svjetskih prvenstava, vjerojatno se neće znati do posljednje regate u Hyeresu. Oba su, naime, ljetos na Svjetskom prvenstvu u Nizozemskoj bila unutar kvote za Olimpijske igre, jedan do drugog, ali daleko od zone medalja (21. i 22. mjesto). Dakle, debelo su podbacili i praktički prekrižili te rezultate, jer je teško vjerovati da će se tako loši plasmani ponoviti u Adelaideu i Hyeresu, a obojici će se gledati dva najbolja plasmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:10