stdClass Object ( [id] => 1009218 [title] => Prijedlozi za ljubitelje nogometa koji pokušavaju zadržati zdrav razum u vrijeme kada je sport stao  [alias] => prijedlozi-za-ljubitelje-nogometa-koji-pokusavaju-zadrzati-zdrav-razum-u-vrijeme-kada-je-sport-stao [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako preživjeti period bez sporta na televiziji? Naravno, važnije je čuvati se i u pravom smislu riječi preživjeti ovu epidemiju, ali kad već naprave sve korake iz predostrožnosti, ljubiteljima sporta ostaje jedna velika rupa u životu.

Svakog vikenda gledali ste utakmice diljem svijeta od jutra do večeri, dok se i tijekom tjedna moglo pronaći svašta na TV-u. Možda vam se dani nisu vrtjeli oko utakmica, možda niste stigli pogledati nijednu, ali znali ste da su tu, da ih možete pogledati ako želite, a kratki pregled rezultata pružio bi vam svojevrsnu sigurnost i poručio vam da je svemir i dalje u ravnoteži.

U redu, možda to tada niste shvaćali, jer često shvatite kako se u vezi nečega osjećate tek kada ostanete bez toga, ali u nekom trenutku ste to shvatili. A ako vas sport ne zanima ili sasvim dobro podnosite kada pogledate raspored utakmica i vidite strašnu riječ „odgođeno“, ne trebate ni čitati ovaj tekst.

Doduše, neka prvenstva se još igraju, a tu je i UFC u kojem se borbe održavaju bez gledatelja. Turci, Rusi, Ukrajinci i Srbi i dalje igraju svoja nogometna prvenstva, kao i veliki dio Južne Amerike, ali to jednostavno nije to. Ako tu dodamo i neizvjesnost oko nastavka klupske nogometne sezone te održavanje Europskog prvenstva i Olimpijskih igara, zaista nije lako ne upasti u depresiju.

Velikom broju nogometaša ovaj period će možda čak i dobro doći te će ga iskoristiti kao godišnji odmor, iako to neće biti slučaj s igračima Manchester Uniteda, jer je Ole Gunnar Solskjaer odlučio održati svoju momčad na okupu i normalno nastaviti s treninzima.

Ova odgoda će veće probleme zadati navijačima, ali i ljudima koji su zaposleni u sportskom sektoru, a koji nemaju što raditi. PR službe Bayer Leverkusena i Hull Cityja sinoć su cijelu večer igrali javnu partiju „4 u nizu“ putem svojih Twitter računa, a napeti dvoboj koji su ljudi pratili satima završio je pobjedom engleske momčadi koja je popraćena sveopćim oduševljenjem.

---

---

Neki će se baciti na igranje FIFA-e, PES-a, NBA ili Football Managera, ali ako vam i to u nekom trenutku dosadi jer shvatite da su sada virtualne utakmice jedine koje postoje i odlučite da ni to nema smisla, preporučit ćemo vam par stvari koje možete pogledati/pročitati u ovom tmurnom periodu.

Ovi prijedlozi bit će namijenjeni ljubiteljima nogometa, jer ipak je to najpopularniji sport na svijetu, ali i ostali će doći na svoj red.

GOL 1, 2 i 3

Ne znamo trebamo li uopće spominjati ove filmove, jer ako niste pogledali barem prvi nastavak, ne znamo kako ste uopće došli do ovog dijela teksta.

Fantastična „trash“ trilogija o mladom meksičkom imigrantu iz SAD-a koji želi uspjeti u nogometu, neizostavno je štivo za sve ljubitelje sporta. Glumce koji jedva znaju trčati, a kamoli udarati loptu izvlači vrhunska produkcija te stvarne momčadi i zvijezde koje se pojavljuju u filmovima, a dramatični događaji s kojima se susreće sada već kultni Santiago Muñez,  nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnima.

---

---

Naravno, u fokusu je i ljubavna priča koja filmove nerijetko čini „sapuničastima“, stoga se Muñezov put od Newcastlea, preko Real Madrida do reprezentacije jednostavno ne smije propustiti.

PROKLETI UNITED

Ovo je možda i najbolji igrani film s nogometnom tematikom, a radi se o legendarnom treneru Brianu Cloughu i njegovom rivalstvu s Donom Reviejom, a u fokusu je sezona u kojoj je Clough preuzeo klupu Leeds Uniteda.

Iako je film snimljen prema istoimenoj knjizi, koja se u velikoj mjeri smatra fikcijom, događaji su stvarni, dok je Cloughov karakter također dobro prikazan zahvaljujući fantastičnom Michaelu Sheenu koji ga glumi.

Clough je inače najpoznatiji po uspjehu s Nottingham Forestom, s kojim je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća osvojio dva Kupa prvaka (preteča Lige prvaka) zaredom, a u ovom filmu stječemo uvid u početke njegove karijere i tešku situaciju u kojoj se našao kada je došao u Leeds United.

U iznenađujućem razvoju događaja, Clough je 1974. preuzeo klupu Leedsa baš od Dona Revieja, i to nakon što je njihov stil igre nazvao „prljavim“, a igrače „varalicama“. Clough je na klupi izdržao samo 44 dana, a za to vrijeme je vodio svakodnevne bitke s igračima koje je prethodno redovito kritizirao.

---

---

Film je snimljen tako da ni sekunde ne možete skinuti pogled s njega, jer gotovo da nema „praznog hoda“, a gotovo vam možemo garantirati da ćete, nakon što ga pogledate, krenuti istraživati o liku jednog od nogometnih revolucionara.

Take Us Home: Leeds United

Ostajemo u Leedsu koji je neiscrpno vrelo zanimljivih priča. Proteklih godina pojavljuje se sve više dokumentarnih serija o sportskim momčadima, a pogotovo o onim nogometnim, ali ova se definitivno izdvaja.

Take Us Home prati Leeds United u jednoj od najturbulentnijih sezona u klupskoj povijesti u kojoj se posrnuli klub pokušava vratiti u elitno društvo engleskog nogometa. Amazon ide iza kulisa onoga što se događa na terenu, ali i izvan njega, a gotovo na dnevnoj bazi pratimo vlasnika kluba, sportskog direktora, igrače, navijače, novinare i neponovljivog Marcela Bielsu.

Vlasnik kluba Andrea Radrizzani upoznaje gledatelje sa svojim ambicijama te dopušta kamerama uvid u svoj privatni život, ali i u sastanke s velikim američkim korporacijama koje su zainteresirane za ulaganje u klub.

Također, iz prve ruke proživljavamo dramu posljednjih minuta prijelaznog roka i shvaćamo kakva banalna sitnica može odlučiti o tome hoće li posao biti sklopljen ili ne. Strast navijača koja se iz epizode u epizodu naizmjence manifestira očajem, suzama radosnicama, bijesom i ekstazom te nevjerojatni događaji koji su se tijekom sezone dogodili neće ostaviti ravnodušnima čak ni one koji nisu preveliki ljubitelji nogometa.

---

---

Fantastična produkcija začinjena Russellom Croweom (koji je inače veliki navijač Leedsa) kao naratorom daje dodatnu težinu ionako fascinantnoj priči o jednoj od najdramatičnijih i najbizarnijih sezona u povijesti „prokletog kluba“.

James Milner: Ask a Footballer

U ovoj knjizi nogometaš Liverpoola James Milner daje odgovore na razna pitanja koja su mu fanovi postavili na društvenim mrežama. Iako je knjiga zapravo skup pitanja i odgovora, oni su tako posloženi da ostavljaju dojam svojevrsne autobiografije.

Jedan od najzabavnijih i najduhovitijih nogometaša današnjice otvoreno govori o svemu i daje nesvakidašnje necenzurirani uvid u svaki aspekt života nogometaša. Doduše, saznajemo da je on poprilično uzoran igrač, što i nije iznenađenje ako znamo da mu je javnost dala nadimak „dosadni Milner“, ali svejedno priča o nesuglasicama koje je tijekom svoje karijere imao s određenim pojedincima, o odnosu s navijačima te o pritisku i dilemama s kojima se nogometaši svaki dan susreću.

Knjiga za sada nije prevedena na hrvatski, ali pisana je na poprilično jednostavnom engleskom, stoga to ne bi trebalo predstavljati problem za one koji barataju osnovnim znanjem jezika.

Nadamo se da smo vam za prvu ruku pomogli s ovim prijedlozima i da ćete vam oni barem malo unijeti svjetla u ove tmurne dane.

A s obzirom na to da najzanimljivijih sportskih natjecanja neće biti još neko vrijeme, zasigurno ćemo vam još dati pokoji prijedlog kako da zadržite zdravi razum.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zabavite se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) ) [extra_fields_search] => zabavite se 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-03-15 11:50:54 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-03-15 18:17:48 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2020-03-15 15:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 191 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/03\/15\/13225906.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","k_13225906_1280.jpg":"1280x1280","k_13225906_1024.jpg":"1024x1024","k_13225906_640.jpg":"640x640","k_13225906_480.jpg":"480x480","k_13225906_340.jpg":"340x340","k_13225906_220.jpg":"220x220","o_13225906_1280.jpg":"1280x852","o_13225906_1024.jpg":"1024x681","o_13225906_640.jpg":"640x426","o_13225906_480.jpg":"480x319","o_13225906_340.jpg":"340x226","o_13225906_220.jpg":"220x146","h_13225906_1280.jpg":"1280x854","h_13225906_1024.jpg":"1024x683","h_13225906_640.jpg":"640x427","h_13225906_480.jpg":"480x320","h_13225906_340.jpg":"340x227","h_13225906_220.jpg":"220x147","pp_13225906_1280.jpg":"1006x1280","pp_13225906_1024.jpg":"805x1024","pp_13225906_640.jpg":"503x640","pp_13225906_480.jpg":"377x480","pp_13225906_340.jpg":"267x340","pp_13225906_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7442005 Threads: 2 Questions: 1599347929 Slow queries: 4747130 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110503341 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/ostalo ) ) [link] => /sport/ostalo/prijedlozi-za-ljubitelje-nogometa-koji-pokusavaju-zadrzati-zdrav-razum-u-vrijeme-kada-je-sport-stao-1009218 [printLink] => /sport/ostalo/prijedlozi-za-ljubitelje-nogometa-koji-pokusavaju-zadrzati-zdrav-razum-u-vrijeme-kada-je-sport-stao-1009218?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 399512 [name] => nogomet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nogomet [link] => /tag/nogomet ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zabavite se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prijedlozi za ljubitelje nogometa koji pokušavaju zadržati zdrav razum u vrijeme kada je sport stao  [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/15/13225906.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/15/13225906.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kako preživjeti period bez sporta na televiziji? Naravno, važnije je čuvati se i u pravom smislu riječi preživjeti ovu epidemiju, ali kad već naprave sve korake iz predostrožnosti, ljubiteljima sporta ostaje jedna velika rupa u životu.

Svakog vikenda gledali ste utakmice diljem svijeta od jutra do večeri, dok se i tijekom tjedna moglo pronaći svašta na TV-u. Možda vam se dani nisu vrtjeli oko utakmica, možda niste stigli pogledati nijednu, ali znali ste da su tu, da ih možete pogledati ako želite, a kratki pregled rezultata pružio bi vam svojevrsnu sigurnost i poručio vam da je svemir i dalje u ravnoteži.

U redu, možda to tada niste shvaćali, jer često shvatite kako se u vezi nečega osjećate tek kada ostanete bez toga, ali u nekom trenutku ste to shvatili. A ako vas sport ne zanima ili sasvim dobro podnosite kada pogledate raspored utakmica i vidite strašnu riječ „odgođeno“, ne trebate ni čitati ovaj tekst.

Doduše, neka prvenstva se još igraju, a tu je i UFC u kojem se borbe održavaju bez gledatelja. Turci, Rusi, Ukrajinci i Srbi i dalje igraju svoja nogometna prvenstva, kao i veliki dio Južne Amerike, ali to jednostavno nije to. Ako tu dodamo i neizvjesnost oko nastavka klupske nogometne sezone te održavanje Europskog prvenstva i Olimpijskih igara, zaista nije lako ne upasti u depresiju.

Velikom broju nogometaša ovaj period će možda čak i dobro doći te će ga iskoristiti kao godišnji odmor, iako to neće biti slučaj s igračima Manchester Uniteda, jer je Ole Gunnar Solskjaer odlučio održati svoju momčad na okupu i normalno nastaviti s treninzima.

Ova odgoda će veće probleme zadati navijačima, ali i ljudima koji su zaposleni u sportskom sektoru, a koji nemaju što raditi. PR službe Bayer Leverkusena i Hull Cityja sinoć su cijelu večer igrali javnu partiju „4 u nizu“ putem svojih Twitter računa, a napeti dvoboj koji su ljudi pratili satima završio je pobjedom engleske momčadi koja je popraćena sveopćim oduševljenjem.

---

---

Neki će se baciti na igranje FIFA-e, PES-a, NBA ili Football Managera, ali ako vam i to u nekom trenutku dosadi jer shvatite da su sada virtualne utakmice jedine koje postoje i odlučite da ni to nema smisla, preporučit ćemo vam par stvari koje možete pogledati/pročitati u ovom tmurnom periodu.

Ovi prijedlozi bit će namijenjeni ljubiteljima nogometa, jer ipak je to najpopularniji sport na svijetu, ali i ostali će doći na svoj red.

GOL 1, 2 i 3

Ne znamo trebamo li uopće spominjati ove filmove, jer ako niste pogledali barem prvi nastavak, ne znamo kako ste uopće došli do ovog dijela teksta.

Fantastična „trash“ trilogija o mladom meksičkom imigrantu iz SAD-a koji želi uspjeti u nogometu, neizostavno je štivo za sve ljubitelje sporta. Glumce koji jedva znaju trčati, a kamoli udarati loptu izvlači vrhunska produkcija te stvarne momčadi i zvijezde koje se pojavljuju u filmovima, a dramatični događaji s kojima se susreće sada već kultni Santiago Muñez,  nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnima.

---

---

Naravno, u fokusu je i ljubavna priča koja filmove nerijetko čini „sapuničastima“, stoga se Muñezov put od Newcastlea, preko Real Madrida do reprezentacije jednostavno ne smije propustiti.

PROKLETI UNITED

Ovo je možda i najbolji igrani film s nogometnom tematikom, a radi se o legendarnom treneru Brianu Cloughu i njegovom rivalstvu s Donom Reviejom, a u fokusu je sezona u kojoj je Clough preuzeo klupu Leeds Uniteda.

Iako je film snimljen prema istoimenoj knjizi, koja se u velikoj mjeri smatra fikcijom, događaji su stvarni, dok je Cloughov karakter također dobro prikazan zahvaljujući fantastičnom Michaelu Sheenu koji ga glumi.

Clough je inače najpoznatiji po uspjehu s Nottingham Forestom, s kojim je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća osvojio dva Kupa prvaka (preteča Lige prvaka) zaredom, a u ovom filmu stječemo uvid u početke njegove karijere i tešku situaciju u kojoj se našao kada je došao u Leeds United.

U iznenađujućem razvoju događaja, Clough je 1974. preuzeo klupu Leedsa baš od Dona Revieja, i to nakon što je njihov stil igre nazvao „prljavim“, a igrače „varalicama“. Clough je na klupi izdržao samo 44 dana, a za to vrijeme je vodio svakodnevne bitke s igračima koje je prethodno redovito kritizirao.

---

---

Film je snimljen tako da ni sekunde ne možete skinuti pogled s njega, jer gotovo da nema „praznog hoda“, a gotovo vam možemo garantirati da ćete, nakon što ga pogledate, krenuti istraživati o liku jednog od nogometnih revolucionara.

Take Us Home: Leeds United

Ostajemo u Leedsu koji je neiscrpno vrelo zanimljivih priča. Proteklih godina pojavljuje se sve više dokumentarnih serija o sportskim momčadima, a pogotovo o onim nogometnim, ali ova se definitivno izdvaja.

Take Us Home prati Leeds United u jednoj od najturbulentnijih sezona u klupskoj povijesti u kojoj se posrnuli klub pokušava vratiti u elitno društvo engleskog nogometa. Amazon ide iza kulisa onoga što se događa na terenu, ali i izvan njega, a gotovo na dnevnoj bazi pratimo vlasnika kluba, sportskog direktora, igrače, navijače, novinare i neponovljivog Marcela Bielsu.

Vlasnik kluba Andrea Radrizzani upoznaje gledatelje sa svojim ambicijama te dopušta kamerama uvid u svoj privatni život, ali i u sastanke s velikim američkim korporacijama koje su zainteresirane za ulaganje u klub.

Također, iz prve ruke proživljavamo dramu posljednjih minuta prijelaznog roka i shvaćamo kakva banalna sitnica može odlučiti o tome hoće li posao biti sklopljen ili ne. Strast navijača koja se iz epizode u epizodu naizmjence manifestira očajem, suzama radosnicama, bijesom i ekstazom te nevjerojatni događaji koji su se tijekom sezone dogodili neće ostaviti ravnodušnima čak ni one koji nisu preveliki ljubitelji nogometa.

---

---

Fantastična produkcija začinjena Russellom Croweom (koji je inače veliki navijač Leedsa) kao naratorom daje dodatnu težinu ionako fascinantnoj priči o jednoj od najdramatičnijih i najbizarnijih sezona u povijesti „prokletog kluba“.

James Milner: Ask a Footballer

U ovoj knjizi nogometaš Liverpoola James Milner daje odgovore na razna pitanja koja su mu fanovi postavili na društvenim mrežama. Iako je knjiga zapravo skup pitanja i odgovora, oni su tako posloženi da ostavljaju dojam svojevrsne autobiografije.

Jedan od najzabavnijih i najduhovitijih nogometaša današnjice otvoreno govori o svemu i daje nesvakidašnje necenzurirani uvid u svaki aspekt života nogometaša. Doduše, saznajemo da je on poprilično uzoran igrač, što i nije iznenađenje ako znamo da mu je javnost dala nadimak „dosadni Milner“, ali svejedno priča o nesuglasicama koje je tijekom svoje karijere imao s određenim pojedincima, o odnosu s navijačima te o pritisku i dilemama s kojima se nogometaši svaki dan susreću.

Knjiga za sada nije prevedena na hrvatski, ali pisana je na poprilično jednostavnom engleskom, stoga to ne bi trebalo predstavljati problem za one koji barataju osnovnim znanjem jezika.

Nadamo se da smo vam za prvu ruku pomogli s ovim prijedlozima i da ćete vam oni barem malo unijeti svjetla u ove tmurne dane.

A s obzirom na to da najzanimljivijih sportskih natjecanja neće biti još neko vrijeme, zasigurno ćemo vam još dati pokoji prijedlog kako da zadržite zdravi razum.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/prijedlozi-za-ljubitelje-nogometa-koji-pokusavaju-zadrzati-zdrav-razum-u-vrijeme-kada-je-sport-stao-1009218 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=25e97df2ee0e8d8259998beecac38c36f2a80ffd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prijedlozi+za+ljubitelje+nogometa+koji+poku%C5%A1avaju+zadr%C5%BEati+zdrav+razum+u+vrijeme+kada+je+sport+stao%C2%A0&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fprijedlozi-za-ljubitelje-nogometa-koji-pokusavaju-zadrzati-zdrav-razum-u-vrijeme-kada-je-sport-stao-1009218 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fprijedlozi-za-ljubitelje-nogometa-koji-pokusavaju-zadrzati-zdrav-razum-u-vrijeme-kada-je-sport-stao-1009218 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zabavite se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) )
StoryEditorOCM
Ostalozabavite se

Prijedlozi za ljubitelje nogometa koji pokušavaju zadržati zdrav razum u vrijeme kada je sport stao 

15. ožujka 2020. - 16:02

Kako preživjeti period bez sporta na televiziji? Naravno, važnije je čuvati se i u pravom smislu riječi preživjeti ovu epidemiju, ali kad već naprave sve korake iz predostrožnosti, ljubiteljima sporta ostaje jedna velika rupa u životu.

Svakog vikenda gledali ste utakmice diljem svijeta od jutra do večeri, dok se i tijekom tjedna moglo pronaći svašta na TV-u. Možda vam se dani nisu vrtjeli oko utakmica, možda niste stigli pogledati nijednu, ali znali ste da su tu, da ih možete pogledati ako želite, a kratki pregled rezultata pružio bi vam svojevrsnu sigurnost i poručio vam da je svemir i dalje u ravnoteži.

U redu, možda to tada niste shvaćali, jer često shvatite kako se u vezi nečega osjećate tek kada ostanete bez toga, ali u nekom trenutku ste to shvatili. A ako...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 13:04