StoryEditorOCM
Ostaloovo još nismo imali

Europsko prvenstvo nije ni počelo, a Hrvatska je već oborila rekord! Sjajne vijesti uoči puta u Italiju

Piše Sport SD
31. svibnja 2024. - 15:12

U Rimu se od 7. do 12. lipnja održava Europsko atletsko prvenstvo na kojem će Hrvatska imati rekordan broj predstavnika – njih čak 17!

Hrvatsku će predstavljati 9 atletičarki i 8 atletičara, a njihova imena su: Sandra Elkasević (disk), Matea Parlov Koštro (polumaraton), Bojana Bjeljac (10000 m), Jana Koščak (sedmoboj), Sara Kolak (koplje), Marija Tolj (disk), Nina Vuković (800 m), Lucija Leko (disk i kugla), Lucija Cvitanović (koplje), Filip Mihaljević (kugla), Filip Pravdica (dalj), Marko Čeko (dalj), Marino Bloudek (800 m), Martin Marković (disk), Matija Gregurić (kladivo), Roko Farkaš (200 m) i Ivan Horvat (motka).

Od 17 hrvatskih predstavnika, njih sedam je ispunilo norme, dok su se ostali kvalificirali putem "rankinga". Hrvatsku reprezentaciju predvodit će Sandra Elkasević koja u Rim ide po svoj sedmi uzastopni naslov europske prvakinje. S obzirom na listu natjecateljica, Sandra neće imati lak zadatak jer u Rim dolazi s petim rezultatom među prijavljenima.

image

Sandra Elkasević

Hervio Jean-marie/Kmsp Via Afp

Dominacija bacača

Na disku ćemo imati još dvije predstavnice, Mariju Tolj koja se, također, kvalificirala putem norme i nalazi se na 11. mjestu među prijavljenima.

Treća predstavnica u disku bit će Lucija Leko koja će još nastupiti i u bacanju kugle, a za obje discipline se kvalificirala putem rankinga. Aktualni prvak Europe u bacanju kugle, Filip Mihaljević, u Rimu će pokušati doći do još jednog odličja. Među prijavljenima se nalazi na 4. mjestu sa svojim najboljim ovosezonskim hicem, a treći mu "bježi" za samo 6 centimetara.

Na listi prijavljenih, najbolje od naših predstavnika stoji Filip Pravdica koji je ove godine postavio državni rekord u skoku u dalj i ispunio olimpijsku normu. S rezultatom 8,35 nalazi se na trećem mjestu u Europi. Vice prvakinja Europe u maratonu iz Münchena, Matea Parlov Koštro, trčat će polumaraton za koji je normu ispunila prošle godine, a među prijavljenim natjecateljicama ima 15. rezultat. Putem ispunjene norme kvalificirao se i Martin Marković u bacanju diska koji se na listi prijavljenih nalazi na 15. mjestu kao i Matea Parlov Koštro.

Bojana Bjeljac nastupit će ovoga puta na 10.000 metara za što se kvalificirala putem istrčane norme, a među prijavljenima Bojana ima 16. rezultat. Iako je većina naših predstavnika koji su se kvalificirali za Europsko prvenstvo već nastupala na velikim seniorskim natjecanjima, imamo i neke kojima će ovo biti debitantski nastup, a to su Roko Farkaš, Nina Vuković, Lucija Cvitanović, Lucija Leko, Jana Koščak i Matija Gregurić.

Hrvatski atletičari na EP Rim

Sandra Elkasević (disk), 

Matea Parlov Koštro (polumaraton)

Bojana Bjeljac (10000 m)

Jana Koščak (sedmoboj)

Sara Kolak (koplje)

Marija Tolj (disk)

Nina Vuković (800 m)

Lucija Leko (disk i kugla)

Lucija Cvitanović (koplje)

Filip Mihaljević (kugla)

Filip Pravdica (dalj)

Marko Čeko (dalj)

Marino Bloudek (800 m)

Martin Marković (disk)

Matija Gregurić (kladivo)

Roko Farkaš (200 m) 

Ivan Horvat (motka).

image

Marija Tolj

Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 00:05