StoryEditorOCM
KošarkaPolufinalni rival

Stoje Hrvatskoj na putu do Pariza; Vodi ih ‘Che‘, izbacili su viceprvake sa SP-a, a srećom nemaju svog NBA superstara

Piše Frane Vulas
6. srpnja 2024. - 10:05

Košarkašku reprezentaciju Hrvatske još samo dvije pobjede dijele od plasmana na Olimpijske igre u Parizu. Na kvalifikacijskom turniru u Pireju izabranici Josipa Sesara u subotu će u 20 sati igrati polufinale protiv Dominikanske Republike (prijenos RTL2 i Sportklub), dok će se istog dana u 16.30 sati sastati domaćin Grčka i Slovenija. Finale je na rasporedu u nedjelju u 20 sati. Samo pobjednik turnira izborit će plasman na Igre.

Promašen pokušaj za tricu Luke Dončića u finišu susreta ostavio je Hrvatsku na prvom mjestu skupine A. Sloveniji je za prvo mjesto u skupini trebala pobjeda od 29 i više razlike nad Novim Zelandom u četvrtak, ali je tako ostalo nedovoljnih 104:78. Stoga su Hrvatska (+12), Slovenija (+10) i Novi Zeland (-22) skupinu završili s identičnim skorom 1-1, ali je koš razlika u polufinale odvela Hrvatsku i Sloveniju. U polufinalu Hrvatska ide na Dominikansku Republiku, dok će o drugom finalistu odlučivati Grci i Slovenci, Giannis Antetokounmpo i Dončić.

image

Mario Hezonja i Luka Dončić

AFP

Unatoč porazu od Novog Zelanda Hrvatska je osvojila prvo mjesto koje donosi na papiru nešto lakšeg protivnika, ali daleko od toga da će joj biti lako. Bez obzira što je Dominikanska Republika stigla bez dvije najveće zvijezde Karl-Anthony Townsa iz Minnesota Timberwolvesa i Lestera Quinonesa iz Golden State Warriorsa, izbornik Nestor „Che” Garcia ima jaku momčad u kojoj je prva zvijezda Christopher Theoret Duarte iz Sacramento Kingsa. Nekoliko igrača igra u Španjolskoj, a među njima se ističe Andres Feliz koji je novi suigrač našem Mariju Hezonji u Real Madridu. No, nije ovo na papiru ni najjača Hrvatska, nedostaje četiri-pet bitnih igrača.

image

Christopher Theoret Duarte

AFP

Grci su u skupini uvjerljivo svladali Dominikansku Republiku (109:82) koja je pak svladala Egipat (90:77), ali riječ je o reprezentaciji koja je lani u kompletnijem sastavu s Townsom bila među 16 najboljih momčadi na Svjetskom prvenstvu. U kvalifikacijama su pobjedom u gostima izbacili tadašnje aktualne svjetske viceprvake i kontinentalne prvake Argentince, a na glavnom turniru su šokirali i Italiju.

image

Karl-Anthony Towns

AFP
image

Nikola Jokić i Karl-Anthony Towns

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 06:11