StoryEditorOCM
KošarkaTiha noć

Sami izvan kuće 2! Drugo ‘Božićno čudo‘ bilo je nemoguća misija. Držali su se ‘žuti‘ gotovo do poluvremena, ali onda...

Piše Frane Vulas
24. prosinca 2023. - 21:07

Očekivani poraz umornih ‘žutih‘ na Badnjak u Beogradu od favorita Crvene zvezde Meridianbet 67:89 kojim je sastav s Gripa odradio prvi krug regionalne lige. Nakon što je Zadar ranije na Badnjak šokirao Partizan na Višnjiku, izostao je drugi mirakul, drugo Božićno čudo. Prošle godine uspjelo je to Zadru u Beogradu, u jesen je slavio kod Zvezde, ali takvo što jednostavno je realno ove večeri bilo nemoguća misija. Što zbog velike razlike u kvaliteti dviju momčadi, što zbog umora Splita.

Split je u gostima kod Zvezde igrao niti 24 sata nakon kup pobjede u Zaboku, a uz to u Beograd je stigao nakon deset sati odnosno cijele noći duge vožnje autobusom, u sedam sati ujutro. Unatoč tome, u prvom dijelu susreta Split se sasvim solidno držao. Protiv euroligaške, tridesetak puta skuplje momčadi, Split se držao u egalu sve do pred kraj prvog poluvremena. Na isteku 18. minute Funderburk je smanjio na 36:34 za Beograđane, a zatim je promašio dodatno slobodno bacanje. Uslijedilo je ekspresnih 11:0 za domaćina do velikog odmora. Dvije trice vezao je Litavac Giedraitis, drugu na isteku vremena u drugoj četvrtini.

U trećoj četvrtini domaćini su vrlo brzo otišli i na više od 20 poena prednosti, sredinom treće četvrtine bilo je već 63:41 poslije trice Lazića i ostatak susreta bio je čista formalnost. Međutim, ne treba se uopće zavaravati onim što bi bilo, kad bi bilo. Zvezda nije uopće ni igrala u najjačem sastavu. Primjerice, u kadru nije bilo prve zvijezde Miloša Teodosića, MVP-a zadnjeg kola Eurolige poslije pobjede kod Maccabija. Doduše, i Split je bio bez centra Krešimira Ljubičića koji je na treningu prije susreta sa Zabokom slomio prst ruke i trebao bi izbivati barem tri-četiri tjedna.

Zbog toga je domaćin imao veliku nadmoć pod koševima (32/22 u skoku za Zvezdu). A Zvezda je imala i odličnu šutersku večer. Domaći su gađali trice 14/30 (46,7 posto), Split samo 7/25 (28 posto). Prvo ime susreta centar slovenski reprezentativac Tobey (26 poena, trice 4/6, šest skokova) bio je nezaustavljiv za momčad iz grada pod Marjanom.

Poslije ovog poraza Split je na skoru 4-9, a poslije poraza Partizan Mozzart Beta (pao na 9-4) Zvezda se sa skorom 12-1 sada posve učvrstila na prvom mjestu. Nakon utakmice ‘žuti‘ su ponovno sjeli u autobus i pravac Split. Božić će vjerojatno dočekati negdje na cesti na putu iz Beograda prema Zagrebu.

Crvena zvezda Meridianbet – Split 89:67

Beograd – Arena FMP-a. Gledatelja 1000. Utakmica 13. kola Admiral Bet ABA lige: Crvena zvezda Meridianbet – Split 89:67 (21:16, 26:18, 24:17, 18:16). Suci: Uroš Nikolić, Marko Juras i Vladimir Tomić (svi iz Srbije).

Crvena zvezda Meridianbet: Lazarević (5), Hanga (8), Davidovac (2), Mitrović (14), Lazić (3), Simonović (10), Tobey (24), Ilić, Nedović (11), Giedraitis (8), Gillespie, Yago (4).

Split: Funderburk (8), Perković (11), Shorter (17), Sullivan (9), Kalajžić (2), Tišma (5), Runjić, Vuko (10), Perkušić, Gnjidić (5), Dubravčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 10:30