StoryEditorOCM
KošarkaŽuti Božić

Kakva avantura na Badnjak! Nakon pobjede vozili se cijelu noć, u Beograd došli tek u 7 ujutro, a večeras opet igraju!

Piše Frane Vulas
24. prosinca 2023. - 11:57

Svaki Božić donosi neke Božićne priče, pa tako i sportske, a ova koju upravo ispisuju košarkaši Splita je zaista nešto posebno. ‘Žuti‘ su sinoć (u subotu navečer) uvjerljivo slavili kod Zaboka 88:64 i izborili plasman na Final Eight SuperSport Kupa Krešimira Ćosića. A onda su odmah nakon pobjede sjeli u autobus i krenuli za Beograd gdje ih večeras, na Badnjak, čeka utakmica Admiral Bet Aba lige protiv euroligaša Crvene zvezde. Međutim, zbog velikih gužvi, potom i kontrola na graničnom prijelazu, u Beograd su stigli tek nakon deset sati vožnje, u sedam sati ujutro! A nakon neprospavane noći samo 12 sati kasnije, večeras u 19 sati igraju protiv euroligaša koji je apsolutni favorit, momčad koja ima tridesetak puta veći budžet za momčad! Pa ti igraj. No, svjesno su tako isplanirali i raspored i kup, jer alternative baš i nije bilo.

Važnu pobjedu izborio je sastav trenera Slavena Rimca u Zaboku. Izborili su ‘žuti‘ plasman na završni turnir Kupa, a taj trofej love već dva desetljeća, toliko traje i ukupna trofejna suša nekadašnjeg trostrukog prvaka Europe. Bila je to već treća utakmica i pobjeda Splita u razmaku od samo pet dana, nakon slavlja nad Megom u regionalnoj ligi u ponedjeljak, odnosno Dubrovnikom u domaćoj Favbet Premijer ligi u srijedu, obje utakmice odigrane su na Gripama. A ukupno je to ‘žutima‘ bila već deseta pobjeda u zadnjih 11 susreta u svih natjecanjima. A četvrtu utakmicu u tjednu uoči Božića igraju večeras, na Badnjak, u 19 sati u dvorani FMP-a u Želeniku protiv Crvene zvezde (Štark Arena je zauzeta, kao i dvorana Pionir).

image

Trener Splita Slaven Rimac i kapetan Mate Kalajžić

Božidar Vukičević/Cropix

Ranije je taj susret po želji Beograđana trebao biti odigran na Božić, ali su se ‘žuti‘ pobunili pa je prebačen dan ranije. No, nove poteškoće zadesile su ‘žute‘ na putu autobusom prema Beogradu koji se neočekivano odužio na čak deset sati. Tako je dio igrača kada su u sedam sati ujutro stigli u hotel otišao na spavanje, a dio direktno na – doručak!

Jedna nevolja nikada ne dolazi sama. Centar Splita Krešimir Ljubičić slomio je prst na ruci na treningu pred susret sa Zabokom i pred njim je višetjedna pauza. Tako će ‘žuti‘ oslabljeni i umorni od puta i utakmice na megdan jednoj od najboljih momčadi Europe, ali i ući u početak nove 2024. godine. Međutim, Splićani se na žale niti ne traže alibije. Sve je ovo jedna velika sportska avantura. Najvažniji dio posla odradili su plasmanom dalje u kupu, a imperativ u ovom susretu je potpuno na strani domaćina. Odmah i nakon ove utakmice Split kreće autobusom kući, tako da će ‘žuti‘ i Božić vjerojatno dočekati na graničnom prijelazu Bajakovo ili negdje blizu na cesti.

Utakmica Crvena zvezda Meridianbet – Split može se gledati u izravnom prijenosu na programu ArenaSport 2. Još jedan dalmatinsko-beogradski obračun igra se danas, u 17 sati Zadar dočekuje Partizan Mozzart Bet (prijenos Arenasport 1).

image

Shannon Shorter

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 01:55