StoryEditorOCM
KošarkaNa korak od titule

Jedan od junaka Kučić: ‘Ništa još nije gotovo, idemo se opet potući!‘; Rimac: ‘Shorter je odigrao neviđeno!‘

Piše Frane Vulas
29. svibnja 2024. - 23:02

Shannon Shorter i Vito Kučić bili su ključni igrači u 87:77 pobjedi Splita nad Zadrom na Gripama za 2:1 vodstvo u finalnoj seriji Favbet Premijer lige. U petak Split ima priliku pobjedom na Gripama osvojiti naslov prvaka poslije 21 godine čekanja.

Shorter je briljirao u zadnjoj četvrtini s 16 poena od čega četiri trice, a ukupno ih je zabio 29, od toga pet trica. Mladi Kučić također je zabio pet trica, ukupno 21 poen, a briljirao je u drugoj i na otvaranju zadnje četvrtine.

- Bila je ovo teška utakmica nakon dva susreta odigrana u Zadru. Znali smo da dolaze na naš teren. Rekli smo da im nećemo dati da nas lako pobjede. Imali smo sreće i koncentracije. Slavili smo u ovom susretu, ali ništa još nije gotovo. Još jedan korak imamo do kraja – naglasio je Kučić.

Gotovo da je lakše Kučiću bilo zabiti tricu nego slobodno bacanje.

- Mučio sam se kroz zadnji period sa šutem, ali vjerovao sam u svoj rad. To mi se vratilo. Bilo bi mi žao da smo izgubili – kazao je Kučić.

Pozvao je Kučić navijače „žutih” da ih opet dođu podržati i u petak.

- Bili su nam navijači vjetar u leđa. Hvala im. Nadam se da se opet vidimo. Odmor je sada najbitniji. Treba biti svjež, koliko možemo biti. Trebamo se opet potući pa ćemo vidjeti što će biti – rekao je Kučić.

image

Slaven Rimac

Tom Dubravec/Cropix

U redovima Splita nije bilo baš nikakve euforije. Trener Slaven Rimac je nogometnim riječnikom spuštao loptu na zemlju.

- Bila je velika obostrana želja. Dobar dio druge četvrtine je Vito napravio mini seriju, a u zadnjoj četvrtini Shorter. U ovakvim utakmicama to mnogo znači. Kada se sve te greške i poeni zbroje, najbitnije je doći do nekog lakog poena. Momčad koja zabije, skoči, pogodi, to je prednost. Hvala navijačima, nadam se da stižu i u petak. Također su i navijači Zadra napravili sjajnu atmosferu. Užitak je igrati u ovoj atmosferi, za trenere baš i nije tako, ne možeš komunicirati – našalio se ipak Rimac.

Dvojica igrača bili su prevaga.

- Na inspiraciju Shortera i Kučića smo došli do nekih poena koji su nam olakšali posao. Imali smo doduše plus 11 i dva promašena slobodna bacanja. Zadar je tada napravio break, ali nismo potonuli. Znali smo da će biti loših momenata, da ćemo patiti. Imali smo povjerenja jedni u druge. Shorter je zadnju četvrtinu odigrao na neviđenom nivou. Baš kao što je u nekim ranijim utakmicama odigrao Božić – naglasio je Rimac.

Slijedi četvrta utakmica u petak u 20 sati, ponovno na Gripama.

- U petak će biti energije s obje strane. Čestitam momcima, ali moramo se sada malo odmoriti i već razmišljati o petku.

Odavno Split nije bio u situaciji da na svom parketu može osvojiti naslov prvaka, to donosi pritisak, ali je pritisak i na Zadru. Kako će momčad na to reagirati?

- To ću vam reći u petak. Ne bi bilo nikakvih zamjerki niti da smo danas i izgubili. Jako cijenim Zadar, iza sebe imaju jako dobru sezonu. Očekujem u petak još 20 posto bolji Zadar. Opet ćemo morati dignuti nivo igre. Mi treneri možemo pomoći, ali na kraju igrači su ti koji pokazuju karakter. Nekako se nije pratilo to što smo do sada radili. Moramo ostati smireni i pokušati pobijediti u petak. Može se dogoditi da pobjedi Zadar. Idemo korak po korak – rekao je Rimac.

Ponovno je veliku ulogu imao i Boris Tišma.

- Definitivno ćemo kada sve skupa završimo podvući crtu, ali ovaj klub sigurno ima potencijala i mogućnosti. Došao sam ovdje da se dugoročno dogode prave stvari. Očekujem opet motiviranu, napaljenu momčad.

Na pitanje može li Tonko Vuko koji je nakon loma prsta opet sjedio na klupi pomoći u petak nije mogao dati konkretan odgovor.

- Bio je spreman pomoći. Došao sam u četvrtoj četvrtini u dilemu. On je jučer zamotao prst i rekao da ide pokušati. Može s puno energije sigurno pomoći, ali nije to baš tako jednostavno odlučiti – kazao je Rimac.

image

Vito Kučić i Luka Božić

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 15:05