StoryEditorOCM
Hajdukšto ti je sudbina...

U tjednu ‘raspada‘ na Maksimiru: kralj i princ vratili Hajduk na prvo mjesto, mladom ‘tiću‘ naklonio se cijeli stadion

Piše Krešimir Milić
22. rujna 2024. - 09:45

Što ti je sudbina? Netko će reći i karma, ali ono što se događalo u proteklih desetak dana je, priznat ćete, pomalo i nevjerojatno. Scenarij koji su naravno svi kojima je Hajduk drag priželjkivali ostvario se u samo nekoliko dana. Od drama na katu Poljuda do izvrsnog odgovora na terenu. Prvo pobjeda protiv Dinama, u tjednu raspada na Maksimiru, pa onda i sad pobjeda Hajduka protiv Gorice u 7. kolu HNL-a. Dinamo je tijekom tjedna doživio veliku blamažu porazom od Bayerna u Ligi prvaka, a još veću je doživio koji sat prije susreta Hajduka s Goricom. Modre je, naime, ‘natamburalo‘ dva puta ovog tjedna, prvo u Münchenu, a onda i u Koprivnici gdje je Slaven Belupo slavio s 4:1. Valjalo je zato iskoristiti na Poljudu novi posrtaj Dinama, a ‘bijeli‘ ovakvu priliku nisu propustili.

Nije bilo neočekivano da će Gorica veći dio susreta biti u podređenom položaju, ali mogli bi reći da je njihovo rano vodstvo. Već od početka Hajduk je započeo kanonadu prema vratima Gorice, no ispostavit će se u prvom dijelu da će samo jednom proći lopta iza leđa vratara.

image

Gattuso vjeruje Durdovu

Jakov Prkić/Cropix

Gorica dolazi u rano vodstvo već u petoj minuti, ali nije ga uspjela dugo zadržati. Lošu povratnu loptu Filipa Uremovića za Lučića presjekao je Marko Kolar koji je iskosa šutirao, a njegov je udarac pokušao blokirati Dominik Prpić no lopta je završila za 1:0 već u 5. minuti. Nije se dugo čekao odgovor ‘bijelih‘. Izjednačenje je bilo iza vrata, a odškrinula ih je ozljeda Božidara Radoševića nakon duela s Anthonyjem Kalikom. Zamijenio je Karlo Žiger bivšeg vratara Hajduka u 11. minuti, a nekoliko sekundi kasnije i primio gol. Marko Livaja je došao do lopte nakon greške Leša i šutirao, ali njegov udarac je blokirao Mario Maloča. No lopta se odbila u šesnaestercu do mladog Bruna Durdova koji neobranjivo gađa iza leđa Karla Žigera za izjednačenje.

Promjena na poluvremenu

Do kraja prvog dijela Hajduk je kreirao niz prilika oko vrata gostiju, ali nedostajalo je konkretnosti i preciznosti. S druge strane Gorica je do kraja prvog dijela tek jednom ozbiljnije zaprijetila i to udarcem Pajazitija s ruba šesnaesterca što je obranio Ivan Lučić.

Već na početku drugog dijela Gennaro Gattuso se odlučio na zamjenu. Naime, iza Ismaela Dialla ostalo je još jedno loše poluvrijeme, a dobio je i žuti karton. Nije stoga talijanski stručnjak htio riskirati sličnu situaciju kao i protiv Dinama pa je u igru poslao Šimuna Hrgovića.

Krenuli su ‘bijeli‘ u drugi dio kao i na početku susreta, po pobjedu. Bila je ovo večer Bruna Durdova, mladića koji je bio junak Hajduka u ovom susretu. Možda je teško izdvojiti koji gol više figura, ali ako moramo izdvojiti to će biti drugi koji je zabio za vodstvo Hajduka. Igrala se 55. minuta kad je Livaja nakon slobodnog udarca ostavio loptu za Durdova, a on sjajno s 20 metara pogodio iza leđa Žigera za preokret na Poljudu. Da su igrači, što bi se reklo, kliknuli s Gattusom pokazala je i reakcija nakon drugog gola kad mu je prvo Durdov, a za njim i ostali, potrčali u zagrljaj. A za sjajno iskorištenu minutažu i učinak ‘naklonio‘ se Durdovu i cijeli stadion kad je izašao iz igre u 65. minuti. Zamijenio ga je Niko Sigur, a i on se do kraja susreta prometnuo u jednog od junaka susreta.

image

Dvije asistenije, pa gol
Vojko Bašić/Cropix

Vojko Bašić/Cropix

Pun ga je teren

No prije toga zabio je Livaja u 71. minuti, s 11 metara, a penal je izborio Benrahou. Bila je to situacija koje je provjeravao i VAR, a i sudac Dario Bel je išao gledati snimku te ostao na kraju pri prvotnoj odluci. Bio je to inače šesti gol Livaje, a uz to ima i pet asistencija, čisto za podsjetnik pa i da navedemo da je bio glavni pokretač ‘bijelih‘ i u ovom susretu. Kako se laički kaže bilo ga je po cijelom terenu, od prekidanja protivničkih napada već na njihovoj polovici preko obrambenih reakcija na svojoj do asistiranja i golova. Možda najjednostavnije rečeno, ništa novo od najboljeg igrača lige, ali opet nedovoljno rečeno za opisati što je pružio i u ovoj utakmici.

A golijadu na Poljudu nastavio je Sigur i to na asistenciju Ivana Rakitića samo dvije minute kasnije od gola Livaje.

Bio je to i posljednji gol, u drugoj utakmici kola koja je završila pobjedom domaćina istim rezultatom. Slaven Belupo u Koprivnici 4:1 protiv Dinama, i Hajduk istim rezultatom na Poljudu protiv Gorice.

‘Bijeli‘ su sad na prvom mjestu prvenstvene ljestvice sa 17 bodova i valja spomenuti bez poraza, a i tri boda više od Rijeke koja tek igra ovo kolo. Baš protiv Rijeke na Rujevici je iduća utakmica za Gattusovu momčad, a u ovom naletu i sjajna prilika za pobjeći i njima na prvom mjestu.

Hajduk - Gorica 4:1 (1:1)

Split - Stadion Poljud. Gledatelja: 18764. Utakmica 7. kola HNL-a: Hajduk - Gorica 4:1 (1:1). Sudac: Dario Bel (Osijek) - 6.

Strijelci: 0:1 Prpić (a.g. 5.), 1:1 Durdov (11.), 2:1 Durdov (55.). 3:1 Livaja (71.), 4:1 Sigur (73.)

Žuti kartoni: Diallo (Hajduk)

Igrač utakmice: Bruno Durdov (Hajduk)

Hajduk (4-2-3-1): Lučić (6.5) - Melnjak (6.5), Uremović (6.5), Prpić (6.5), Diallo (5.5) (od 46. Hrgović (6.5)) - Krovinović (6.5), Rakitić (7) (od 83. Jurak -)- Durdov (8) (od 65. Sigur (7)), Kalik (6.5) (od 62. Benrahou -), Biuk (6.5) (od 62. Dajaku -) - Livaja (7.5)

Gorica (3-4-2-1): Radošević (-) (od 11. Žiger (5)) - Leš (5), Maloča(5.5), Krizmanić (5) - Mikanović (5.5) (od 72. Kapulica -), Pajaziti (5.5), Pršir (5) (od 85. Pavlović-), Štiglec (5) (od 85. Sušak-) - Ndockyt (5), Majstorović (5) - Kolar (5.5) (od 72. Dju -)

image

Durdov je ‘zapalio‘ tribine

Jakov Prkić/Cropix
image
Jako Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 09:48