StoryEditorOCM
Hajdukmoj živote ludi...

Samo jednu želju imam, opet je refren u modi, a prvo se čeka da u Sloveniji tijekom priprema potpišu Džeko i Rakitić

Piše Slaven Alfirević
29. lipnja 2024. - 17:23

Hajdučki puk živi san i dalje, nije trebalo ni da pljesneš dlanom o dlan, a među tisuću i pol, možda dvije tisuće nazočnih na javnom treningu nogometaša Hajduka, na pomoćnom igralištu zdanja u Poljudu, zaorila je pjesma:

- Samo jednu želju imam, moj živote ludi...

Dalje znate. Znaju i vrapci na krovu. I rivali najžešći o čemu Hajduk sanja. Da bude prvak. Prvi put nakon 2005. godine. Pjeva se opet proglas što ga je bivši predsjednik Lukša Jakobušić tiskao u klupskoj čestitki za Novu godinu i pozivu za obnovu članstva. Poklič živi i dalje, opet širi krila i nadima se. Zaboravila je, prebrodila je vojska navijača "bijelih" havariju što ih je zadesila od susreta s Lokomotivom u Poljudu (1:2, 16. ožujka), pa dalje, dok nada za proljeće 2024. nije ugasla.

Ali, opet se raspirila. Gennaro Gattuso se pojavio kao novi hajdučki Feniks, pardon trener, pa najave da će se Marku Livaji i Ivanu Perišiću priključiti u momčadi i Edin Džeko i Ivan Rakitić, samo griju zrak koji postaje sve topliji i diže iznova u stratosferu balon šampionskih nadanja.

image
Tom Dubravec/Cropix

- To je ta godina - opet nam dolaze poruke, pa navijački narod ne zdvaja, nego zbraja, igraju se brojka i slova: - 1945., 1955., 1975., 1995., 2005., sve godine titula, zar to nije u nastavku niza i 2025...?

- A zar to nije trebala i mogla bit i prošla sezona, 1974., 1994., 2004., šta bi falilo da je bila potom i 2024.?

- Ništa ne bi falilo, ali, eto, nije bila. Bili smo blizu. Idemo dalje.

Strpljivo poput Joba ili Sizifa hajdučki je navijački narod opet spreman gurati kuglu uzbrdo.

Interes je golem, vidi se po posjeti treningu, doduše vidjeli smo mi i nastupni trening Ćire Blaževića u ljeto 2005. na tom istom mjestu i svu svitu koja ga popratila; nije da se ovo baš prvi put događa, ali Gennaromania ili bolje skraćeno reći Rinomania (lakše se izgovara, Gennarino, od milja Rino) bome je iznova zatresla "bijele" i sve oko njih. Hvala Nikoli Kaliniću...

Oni koji nisu bili na treningu, zasuli su nas pitanjima kakav je bio trening:

- Pokazni, paradni, malo istrčavanja, malo igre na male branke. Ali, lijepo je bilo.

Strogi trenerski komentar iz publike, sa istočne strane dobacio nam je na mobitel poruku:

- Trening je bio sasvim lagan, nije to pravi ritam - reče nam trener odgojen na Ivićevu "drilu"...

Pa normalno, odgovorili smo, neće ih Gattuso sad, po vrućini, nagazit?! Ipak je ovo bilo samo da se razgali publika. I razgalila se. Ono pravo odvija se iza zatvorenih vrata, a tek u Sloveniji bit će vatreno.

image
Jakov Prkic/Cropix

Trećeg, a zapravo svakog je zanimalo kako je Marko Livaja izdržao:

- Oće li Gattuso stavit Livaju u red?

- Nego šta će! Odjenuo je i "catapult", da ga visoko lansira! - umirili smo prijatelja Slavonca koji bi u svom Đakovu najradije da je mogao slušao radio prijenos otvorenog treninga. To Brazilci rade. Trču za igračima i viču u mikrofon! No, kolega Srđan Fabijanac je na Euru, Marko Miličić također nije bio tu. Nije bilo druge našem Slavoncu nego vjerovati nam na riječ.

- Bit će Livaja dobro, ne brini, pa cijelo proljeće bio je ozlijeđen, još od priprema u Umagu kad su mu ledom hladili nogu. Evo je i Perišić stigao. A u dubini scene je i predsjednik Ivan Bilić. Premda dominira visinom, ne voli se slikavat. Takav je...

I onda pita je koje mori ne samo Split, Dalmaciju, Hrvatsku, nego intrigira i cijelu regiju:

- Džeko? Rakitić?

- Pregovara se... Istina je da ih Hajduk zove, da se sve odvija, kako bi se reklo, u dobrom smjeru.

- Nevjerojatno - glasio je unisoni odgovor, poruka nevjerice iz Zagreba, Sarajeva, Podgorice, Ljubljane, Beograda, Skoplja... Od kolega novinara, sve do Vanče Balevskog, veterana "bijelih" koji u Ohridu ljetuje, kupa se u jezeru i uživa. Nevjerica da se to može dogoditi.

I mi smo na ovom mjestu suočeni svakodnevno sa zapitkivanjem kad će Džeko, hoće li i Rakitić? Čas je jedan bliži, a drugi dalji, pa onda sutradan odjednom je Rakitić realnija opcija jer ga Keto "masira", a Džeko nešto manje, jer o Mourinhu ovisi.

Ustvrdili bismo da su obojica realna opcija, a očekujemo da se prvi potpisi dogode u Sloveniji, tijekom priprema.

Onako kako je prije tri godine, točno 5. srpnja 2021., na Svetog Ćirila i Metoda, tadašnji sportski direktor "bijelih" Mindaugas Nikoličius iznenadio sve, izvadio iz rukava kapitalca, došao je tada kao veliko iznenađenje i pun pogodak Gergo Lovrencsics, desni bek mađarske reprezentacije, friško s Eura 2021.

Sad svi znaju da se čekaju Džeko i Rakitić (uz ponekog krilnog napadača, po izboru Gattusa, što je sigurna opcija) i sva je prilika da ćemo prve potpise prinova/pojačanja u novoj sezoni dočekati tijekom priprema u Sloveniji.

Hajduk na Bled putuje u ponedjeljak 1. srpnja i to je taj pravi početak priprema i prijelaznog roka. Od udarnih treninga do potpisa pojačanja.

Džeko i Rakitiću, nije šala, napaćeni hajdučki puk vas željno čeka! Ajmo potpisi!

image
Ali Atmaca/Anadolu Via Afp
image
Jorge Guerrero/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 17:24