stdClass Object ( [id] => 1167253 [title] => Priča o tri povijesne ‘bijele jedinice‘, legende koje žive vječno - Velikom Vladimiru, Vučku i Banksu [alias] => prica-o-tri-povijesne-bijele-jedinice-legende-koje-zive-vjecno-veliki-vladimir-beara-radomir-vukcevic-vucko-i-ivan-katalinic-banks [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hajduk danas slavi svoj 111. rođendan, a kako je on u znaku triju jedinica, odlučili smo se prisjetiti trojice legendarnih vratara "bijelih". Splitski klub od davnina je poznat po sjajnim golmanima i ova trojica zasigurno nisu jedini koji su ostavili poseban trag noseći jedinicu na leđima, ali se na neki način ipak izdvajaju.

S obzirom na to da hajdučki puk danas očekuje poklon od svojih ljubimaca u vidu pobjede, na početku bih vam htio ispričati priču o svom najdražem poklonu koji sam dobio, iako nije bio baš rođendanski...

Moj idol

Jednog ljetnog dana, prije nekih 15-ak godina, ne sjećam se točno, djed me nazvao i rekao da ima jedno posebno iznenađenje za mene. Došao sam kod njega po dogovoru, ali tamo me nije dočekalo ništa, samo njegov zagonetni osmijeh i poruka da pričekam još malo. Iščekivanje je raslo iz sekunde u sekundu i počeo sam se pitati kog vraga ja točno čekam. Zatim su se na vratima pojavila tri starija gospodina i jedna gospođa. Od njih četvero, troje nisam prepoznao. Gospođu i jednoga gospodina nisam ni mogao znati, drugog nisam prepoznao na svoju sramotu, ali trećeg zato itekako jesam. Bio je to Vladimir Beara.

Priča je išla tako da su moji baka i djed preko jednog svog prijatelja s kojim su se kupali na "Željezničara" dogovorili da me bivši igrač Hajduka Zdravko Juričko (gospodin kojeg nisam prepoznao) i veliki Vladimir Beara dođu iznenaditi. Divna gospođa koju nisam ni mogao znati bila je Bearina supruga Jadranka.

Uz dužno poštovanje gospodinu Juričku, ja sam ipak tada bio mladi vratar u Hajdukovoj akademiji i srce mi je lupalo kao ludo prvenstveno zbog Beare. Legendarni Hajdukov vratar, vjerojatno najveći ikada, cijeli taj dan pričao mi je priče iz jednostavnijih vremena kada je nogomet bio drukčiji od onog ispeglanog i upakiranog proizvoda kojim nas se danas bombardira i u kojem slavimo one koji na račun naganjanja lopte na terenu zarađuju novac koji nam je teško i zamisliti.

'Čarobna' loptica

Ali nije sve ostalo samo na njegovim pričama, već je bio voljan pokazati mi i pokoju tajnu vratarskog zanata. Posebno se sjećam jedne vježbe za hvat lopte, koja se sastojala od toga da ste golim rukama morali uhvatiti lopticu za softball koja bi prema vama dolazila uvijek brže nego što biste to željeli. Cilj vježbe bio je naučiti amortizirati loptu prstima prije nego što ona udari u dlan, a razlog zašto se za to koristila tako tvrda loptica je vrlo jednostavan – ako biste pustili da vam ona udari direktno u dlanove, ruke bi vas užasno zaboljele. S druge strane, hvatanjem prstima tako male loptice riskirali ste da vas ona udari u nos, što nije nimalo ugodno. Vjerujte mi, iskusio sam to više puta.

---

image
Veliki Vladimir Beara
Preslik: Cropix
---

Loptica za softball inače je veća od one za bejzbol, koja se češće koristi kod te vježbe jer je malo dostupnija, ali Beara je inzistirao upravo na njoj, jer je položaj ruku kod hvatanja sličniji onom kada se hvata nogometna lopta. Kako je sam rekao, svoju sposobnost hvatanja lopte mogao je zahvaliti upravo toj vježbi, koju ga je inače naučio barba Luka Kaliterna, čovjek kojeg se i po današnjim mjerilima može smatrati nogometnim revolucionarom.

Iako sam i do tada znao o kakvoj se veličini radi, tek sam negdje u tom razdoblju počeo shvaćati da je Beara gotovo mitska ličnost i izvan granica bivše države te da su ga mnogi na vrhuncu njegove karijere smatrali jednim od najboljih, ako ne i najboljim vratarom na svijetu. Uostalom, sam Lav Jašin, jedini golman u povijesti koji je dobio Zlatnu loptu, prilikom primanja te nagrade 1963. rekao je:

- Ima jedan bolji od mene. To je Vladimir Beara.

'The Great Vlad'

Jašin je prema službenim podacima FIFA-e u svojoj karijeri obranio 150 jedanaesteraca (više nego itko u povijesti), bio je olimpijski i europski prvak s reprezentacijom SSSR-a, IFFHS ga je proglasio najboljim vratarom 20. stoljeća, a 2020. je posthumno uvršten u "Ballon d'Or Dream Team". Koliko je Beara bio velik, možda najbolje govori to što je jedan takav vratar, u trenucima kada je primao nagradu koja je prije i poslije bila rezervirana isključivo za one igrače koji smiju igrati samo nogom, rekao da je Beara bolji od njega.

---

image
Legendarni Lav Jašin izuzetno je cijenio Bearu
Arhiva/AFP
---

Beara je bio brz, eksplozivan i odlučan vratar, s refleksima poput mačke i odrazom kojeg se ne bi posramili ni skakači u vis. A sve to djelomično može zahvaliti i tome što je jedno vrijeme trenirao balet, zbog čega su ga zvali „Baletan sa željeznim šakama”. Željezne su vjerojatno postale od onih softball i bejzbol loptica...

Imao je on i drugi nadimak, "The Great Vlad", a zaradio ga je nakon niza nevjerojatnih obrana koje je izveo u prijateljskoj utakmici Engleske i Jugoslavije na Highburyju 1950. (2:2), nakon koje je stekao kultni status na Otoku. Dvije godine poslije s reprezentacijom je osvojio olimpijsko srebro u Helsinkiju, a osim po uobičajeno veličanstvenim obranama, njegov nastup na tom turniru posebno će se pamtiti i po tome što je u finalu postao prvi vratar u povijesti koji je obranio kazneni udarac velikom Ferencu Puskásu.

- Kada je Puskás namjestio loptu i uzeo zalet, ja sam sa sredine gola krenuo malo ulijevo, znajući da on obično puca u tu stranu. On je i htio pucati lijevo, ali se predomislio i plasirao loptu u desnu stranu. Očekivao sam takvu reakciju, bacio sam se udesno, odbio loptu i ponovno pao na nju - prepričao je jednom tu situaciju Beara.

'Parader' rekorder

Ipak, navijači "bijelih" najviše će ga pamtiti po uspjesima koje je postigao s Hajdukom. Član splitskog kluba postao je 1946., nakon što ga je Jozo Matošić vidio kako gleda trening prve momčadi i rekao mu da stane na gol. Beara je pokazao što zna, a Leo Lemešić ga je odmah pozvao da se priključi juniorima. Za seniore je debitirao 12. listopada 1947., u prijateljskoj utakmici protiv splitskog Mornara u kojoj je Hajduk pobijedio s 5:1, a 1950. je pomogao Hajduku doći do prve poslijeratne titule prvaka Jugoslavije. Naslov je s "bijelima" kao igrač osvajao još 1952. i 1955., nakon čega je u kontroverznim okolnostima prešao u Crvenu zvezdu, s kojom je osvojio još četiri titule prvaka države i dva kupa.

Nakon njegova odlaska, Hajduk je morao čekati sve do 1971. na novu titulu, a opet je svoje prste u svemu imao Beara, koji se vratio u klub i bio prvi suradnik treneru Slavku Luštici. Tada je na golu bio Radomir Vukčević, također jedan od velikana "bijelih", poznat po svome "paraderstvu", kojemu je Beara, naravno, bio i uzor.

Vučko, kako mu je glasio nadimak, za seniorsku momčad Hajduka debitirao je 1963. godine i branio u jednom od najtežih razdoblja u povijesti kluba, kada su "bijeli" uglavnom bili u donjem dijelu prvenstvene ljestvice i uspjeli osvojiti samo kup 1967., nakon pobjede nad Sarajevom u Splitu (2:1).

---

image
Radomir Vukčević u svome letećem elementu
Arhivska fotografija
---

U Hajduku je proveo deset godina i do danas ostao vratar s najviše nastupa za "bijele" (402), bio je dio reprezentacije Jugoslavije koja je na Europskom prvenstvu 1968. osvojila srebro, a ujedno je branio na oproštaju Peléa na Maracani 1971. Na golu je bio i kada je Hajduk na Starom placu pobijedio veliki Real Madrid 22. lipnja te iste godine (4:2), a tada je minutažu na golu "bijelih" dobio i još jedan velikan među vratnicama – Ivan Katalinić.

Čekanje se isplatilo

Katalinić je bio dio Hajduka u najuspješnijem desetljeću u povijesti kluba, u kojem su osvojene četiri titule prvaka države i pet kupova zaredom. Pratio ga je glas vratara koji je sjajno mogao predvidjeti razvoj situacije i koji je možda najviše od svih dotadašnjih vratara "bijelih" bio taktički potkovan, zbog čega nije čudno što je poslije uspješno plivao trenerskim vodama.

Katalinić je u toj šampionskoj 1971. bio tek treći vratar Hajduka, iza Vukčevića i Ante Sirkovića, a svoj službeni debi za "bijele" upisao je 29. rujna 1971. u uzvratnom susretu prvog kola Kupa prvaka protiv Valencije (1:1), kada je ušao kao zamjena. Nakon Vukčevićeva odlaska u Ajaccio, mjesto među vratnicama preuzeo je Sirković, a zatim je 1973. u klub stigao Rizah Mate Mešković te je Katalinić na "jedinicu" morao čekati sve do 1975. Svoju priliku iskoristio je na najbolji mogući način te je u idućim godinama bio važna karika zlatne generacije Hajduka.

Banks, kako su Katalinića prozvali još u trogirskom Slavenu, po legendarnom engleskom čuvaru mreže Gordonu Banksu, također puno može zahvaliti Beari.

- Moj spas, da tako kažem, bio je Vladimir Beara. Koliko god sam bio talentiran, toliko me Beara naučio tijekom treninga, doslovno izgradio - rekao je jednom prilikom Katalinić.

---

image
Ivan Katalinić u rijetkim trenucima tuge - nije se uvijek moglo sve obraniti
Arhivska fotografija
---

Zahvaljujući sjajnim predstavama na golu Hajduka, Katalinić je 1979. otišao put domovine čovjeka po kojem je dobio nadimak te je potpisao za Southampton, postavši tako prvi, a do danas i jedini hrvatski vratar koji je nastupio u najvišem rangu engleskog nogometa. Katalinić je u Southamptonu izgubio „jedinicu” nakon što je u klub stigao legendarni Peter Shilton, a onda se vratio u Hajduk, gdje je započeo uspješnu trenersku karijeru.

Bio je šikaniran

Vladimir Beara, kao vjerojatno najveći vratar koji je ikada stajao na golu Hajduka, imao je utjecaj i na Vučka i na Banksa, ali i na gotovo sve ostale vratare "bijelih" koji su došli nakon njega. Jer, čak i ako nisu imali priliku iskusiti rad s njim, povijesni zapisi, snimke, fotografije i priče o njemu bile su dovoljne da ostave pečat na svakog od njih.

Bearina priča ima i ružnu stranu, onu koja govori o tome kako je na razne načine bio šikaniran na račun toga što je bio Vlaj, pravoslavac ili nešto treće. Uostalom, zbog hladnog odnosa uprave "bijelih" je i prešao u Crvenu zvezdu, ali taj kontroverzni potez nije promijenio način na koji ga navijači Hajduka danas percipiraju. "Mali Vlade" koji je skupljao lopte na Starom placu već je za života postao "Veliki Vladimir", a njegova veličina s godinama je samo rasla i tko zna bi li druga dvojica velikana koje smo spomenuli bili to što jesu da nije bilo njega.

Vratar koji je vježbao hvat s lopticom za softball i koji većinom nije postavljao živi zid kod slobodnih udaraca jer mu je samo smetao bio je posebna ličnost, a njegov duh i dalje živi među hajdučkim pukom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => povodom 111. rođendana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => povodom 111. rođendana 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-10 10:34:40 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-13 09:08:04 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2022-02-13 09:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3303 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20862524.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20895936.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20862526.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20862578.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20862574.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Josip Ercegovi\u0107","Arhiva\/AFP","Preslik: Cropix","Arhivska fotografija","Arhivska fotografija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Veliki Vladimir Beara","Legendarni Lav Ja\u0161in izuzetno je cijenio Bearu","Veliki Vladimir Beara","Radomir Vuk\u010devi\u0107 u svome lete\u0107em elementu","Ivan Katalini\u0107 u rijetkim trenucima tuge - nije se uvijek moglo sve obraniti"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","64:77"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1168x1744","hd_20862524_1920.jpg":"1920x1080","k_20862524_1280.jpg":"1280x1280","k_20862524_1024.jpg":"1024x1024","k_20862524_640.jpg":"640x640","k_20862524_480.jpg":"480x480","k_20862524_340.jpg":"340x340","k_20862524_220.jpg":"220x220","o_20862524_1280.jpg":"1280x1911","o_20862524_1024.jpg":"1024x1528","o_20862524_640.jpg":"640x955","o_20862524_480.jpg":"480x716","o_20862524_340.jpg":"340x507","o_20862524_220.jpg":"220x328","h_20862524_1280.jpg":"1280x854","h_20862524_1024.jpg":"1024x683","h_20862524_640.jpg":"640x427","h_20862524_480.jpg":"480x320","h_20862524_340.jpg":"340x227","h_20862524_220.jpg":"220x147","pp_20862524_1280.jpg":"1006x1280","pp_20862524_1024.jpg":"805x1024","pp_20862524_640.jpg":"503x640","pp_20862524_480.jpg":"377x480","pp_20862524_340.jpg":"267x340","pp_20862524_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x775","hd_20895936_1920.jpg":"1920x1080","k_20895936_1280.jpg":"1280x1280","k_20895936_1024.jpg":"1024x1024","k_20895936_640.jpg":"640x640","k_20895936_480.jpg":"480x480","k_20895936_340.jpg":"340x340","k_20895936_220.jpg":"220x220","o_20895936_1280.jpg":"1280x968","o_20895936_1024.jpg":"1024x775","o_20895936_640.jpg":"640x484","o_20895936_480.jpg":"480x363","o_20895936_340.jpg":"340x257","o_20895936_220.jpg":"220x166","h_20895936_1280.jpg":"1280x854","h_20895936_1024.jpg":"1024x683","h_20895936_640.jpg":"640x427","h_20895936_480.jpg":"480x320","h_20895936_340.jpg":"340x227","h_20895936_220.jpg":"220x147","pp_20895936_1280.jpg":"1006x1280","pp_20895936_1024.jpg":"805x1024","pp_20895936_640.jpg":"503x640","pp_20895936_480.jpg":"377x480","pp_20895936_340.jpg":"267x340","pp_20895936_220.jpg":"173x220"},{"size0":"973x1384","hd_20862526_1920.jpg":"1920x1080","k_20862526_1280.jpg":"1280x1280","k_20862526_1024.jpg":"1024x1024","k_20862526_640.jpg":"640x640","k_20862526_480.jpg":"480x480","k_20862526_340.jpg":"340x340","k_20862526_220.jpg":"220x220","o_20862526_1280.jpg":"1280x1820","o_20862526_1024.jpg":"1024x1456","o_20862526_640.jpg":"640x910","o_20862526_480.jpg":"480x682","o_20862526_340.jpg":"340x483","o_20862526_220.jpg":"220x312","h_20862526_1280.jpg":"1280x854","h_20862526_1024.jpg":"1024x683","h_20862526_640.jpg":"640x427","h_20862526_480.jpg":"480x320","h_20862526_340.jpg":"340x227","h_20862526_220.jpg":"220x147","pp_20862526_1280.jpg":"1006x1280","pp_20862526_1024.jpg":"805x1024","pp_20862526_640.jpg":"503x640","pp_20862526_480.jpg":"377x480","pp_20862526_340.jpg":"267x340","pp_20862526_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1919x1080","hd_20862578_1920.jpg":"1920x1080","k_20862578_1280.jpg":"1280x1280","k_20862578_1024.jpg":"1024x1024","k_20862578_640.jpg":"640x640","k_20862578_480.jpg":"480x480","k_20862578_340.jpg":"340x340","k_20862578_220.jpg":"220x220","o_20862578_1280.jpg":"1280x720","o_20862578_1024.jpg":"1024x576","o_20862578_640.jpg":"640x360","o_20862578_480.jpg":"480x270","o_20862578_340.jpg":"340x191","o_20862578_220.jpg":"220x123","h_20862578_1280.jpg":"1280x854","h_20862578_1024.jpg":"1024x683","h_20862578_640.jpg":"640x427","h_20862578_480.jpg":"480x320","h_20862578_340.jpg":"340x227","h_20862578_220.jpg":"220x147","pp_20862578_1280.jpg":"1006x1280","pp_20862578_1024.jpg":"805x1024","pp_20862578_640.jpg":"503x640","pp_20862578_480.jpg":"377x480","pp_20862578_340.jpg":"267x340","pp_20862578_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1384x974","hd_20862574_1920.jpg":"1920x1080","k_20862574_1280.jpg":"1280x1280","k_20862574_1024.jpg":"1024x1024","k_20862574_640.jpg":"640x640","k_20862574_480.jpg":"480x480","k_20862574_340.jpg":"340x340","k_20862574_220.jpg":"220x220","o_20862574_1280.jpg":"1280x900","o_20862574_1024.jpg":"1024x720","o_20862574_640.jpg":"640x450","o_20862574_480.jpg":"480x337","o_20862574_340.jpg":"340x239","o_20862574_220.jpg":"220x154","h_20862574_1280.jpg":"1280x854","h_20862574_1024.jpg":"1024x683","h_20862574_640.jpg":"640x427","h_20862574_480.jpg":"480x320","h_20862574_340.jpg":"340x227","h_20862574_220.jpg":"220x147","pp_20862574_1280.jpg":"1006x1280","pp_20862574_1024.jpg":"805x1024","pp_20862574_640.jpg":"503x640","pp_20862574_480.jpg":"377x480","pp_20862574_340.jpg":"267x340","pp_20862574_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7719380 Threads: 5 Questions: 1628935702 Slow queries: 4839235 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111216267 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/prica-o-tri-povijesne-bijele-jedinice-legende-koje-zive-vjecno-veliki-vladimir-beara-radomir-vukcevic-vucko-i-ivan-katalinic-banks-1167253 [printLink] => /sport/hajduk/prica-o-tri-povijesne-bijele-jedinice-legende-koje-zive-vjecno-veliki-vladimir-beara-radomir-vukcevic-vucko-i-ivan-katalinic-banks-1167253?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 810 [name] => HAJDUK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 407881 [name] => Vladimir Beara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-beara [link] => /tag/vladimir-beara ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667027 [name] => radomir vukčević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-13 10:03:17 [main_article_id] => 0 [alias] => radomir-vukcevic [link] => /tag/radomir-vukcevic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 240471 [name] => ivan katalinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-katalinic [link] => /tag/ivan-katalinic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => povodom 111. rođendana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o tri povijesne ‘bijele jedinice‘, legende koje žive vječno - Velikom Vladimiru, Vučku i Banksu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20862524.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Josip Ercegović [mainImageDesc] => Veliki Vladimir Beara [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20862524.jpg [title] => Josip ErcegovićVeliki Vladimir Beara ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20895936.jpg [title] => Arhiva/AFPLegendarni Lav Jašin izuzetno je cijenio Bearu ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20862526.jpg [title] => Preslik: CropixVeliki Vladimir Beara ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20862578.jpg [title] => Arhivska fotografijaRadomir Vukčević u svome letećem elementu ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20862574.jpg [title] => Arhivska fotografijaIvan Katalinić u rijetkim trenucima tuge - nije se uvijek moglo sve obraniti ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Hajduk danas slavi svoj 111. rođendan, a kako je on u znaku triju jedinica, odlučili smo se prisjetiti trojice legendarnih vratara "bijelih". Splitski klub od davnina je poznat po sjajnim golmanima i ova trojica zasigurno nisu jedini koji su ostavili poseban trag noseći jedinicu na leđima, ali se na neki način ipak izdvajaju.

S obzirom na to da hajdučki puk danas očekuje poklon od svojih ljubimaca u vidu pobjede, na početku bih vam htio ispričati priču o svom najdražem poklonu koji sam dobio, iako nije bio baš rođendanski...

Moj idol

Jednog ljetnog dana, prije nekih 15-ak godina, ne sjećam se točno, djed me nazvao i rekao da ima jedno posebno iznenađenje za mene. Došao sam kod njega po dogovoru, ali tamo me nije dočekalo ništa, samo njegov zagonetni osmijeh i poruka da pričekam još malo. Iščekivanje je raslo iz sekunde u sekundu i počeo sam se pitati kog vraga ja točno čekam. Zatim su se na vratima pojavila tri starija gospodina i jedna gospođa. Od njih četvero, troje nisam prepoznao. Gospođu i jednoga gospodina nisam ni mogao znati, drugog nisam prepoznao na svoju sramotu, ali trećeg zato itekako jesam. Bio je to Vladimir Beara.

Priča je išla tako da su moji baka i djed preko jednog svog prijatelja s kojim su se kupali na "Željezničara" dogovorili da me bivši igrač Hajduka Zdravko Juričko (gospodin kojeg nisam prepoznao) i veliki Vladimir Beara dođu iznenaditi. Divna gospođa koju nisam ni mogao znati bila je Bearina supruga Jadranka.

Uz dužno poštovanje gospodinu Juričku, ja sam ipak tada bio mladi vratar u Hajdukovoj akademiji i srce mi je lupalo kao ludo prvenstveno zbog Beare. Legendarni Hajdukov vratar, vjerojatno najveći ikada, cijeli taj dan pričao mi je priče iz jednostavnijih vremena kada je nogomet bio drukčiji od onog ispeglanog i upakiranog proizvoda kojim nas se danas bombardira i u kojem slavimo one koji na račun naganjanja lopte na terenu zarađuju novac koji nam je teško i zamisliti.

'Čarobna' loptica

Ali nije sve ostalo samo na njegovim pričama, već je bio voljan pokazati mi i pokoju tajnu vratarskog zanata. Posebno se sjećam jedne vježbe za hvat lopte, koja se sastojala od toga da ste golim rukama morali uhvatiti lopticu za softball koja bi prema vama dolazila uvijek brže nego što biste to željeli. Cilj vježbe bio je naučiti amortizirati loptu prstima prije nego što ona udari u dlan, a razlog zašto se za to koristila tako tvrda loptica je vrlo jednostavan – ako biste pustili da vam ona udari direktno u dlanove, ruke bi vas užasno zaboljele. S druge strane, hvatanjem prstima tako male loptice riskirali ste da vas ona udari u nos, što nije nimalo ugodno. Vjerujte mi, iskusio sam to više puta.

---

image
Veliki Vladimir Beara
Preslik: Cropix
---

Loptica za softball inače je veća od one za bejzbol, koja se češće koristi kod te vježbe jer je malo dostupnija, ali Beara je inzistirao upravo na njoj, jer je položaj ruku kod hvatanja sličniji onom kada se hvata nogometna lopta. Kako je sam rekao, svoju sposobnost hvatanja lopte mogao je zahvaliti upravo toj vježbi, koju ga je inače naučio barba Luka Kaliterna, čovjek kojeg se i po današnjim mjerilima može smatrati nogometnim revolucionarom.

Iako sam i do tada znao o kakvoj se veličini radi, tek sam negdje u tom razdoblju počeo shvaćati da je Beara gotovo mitska ličnost i izvan granica bivše države te da su ga mnogi na vrhuncu njegove karijere smatrali jednim od najboljih, ako ne i najboljim vratarom na svijetu. Uostalom, sam Lav Jašin, jedini golman u povijesti koji je dobio Zlatnu loptu, prilikom primanja te nagrade 1963. rekao je:

- Ima jedan bolji od mene. To je Vladimir Beara.

'The Great Vlad'

Jašin je prema službenim podacima FIFA-e u svojoj karijeri obranio 150 jedanaesteraca (više nego itko u povijesti), bio je olimpijski i europski prvak s reprezentacijom SSSR-a, IFFHS ga je proglasio najboljim vratarom 20. stoljeća, a 2020. je posthumno uvršten u "Ballon d'Or Dream Team". Koliko je Beara bio velik, možda najbolje govori to što je jedan takav vratar, u trenucima kada je primao nagradu koja je prije i poslije bila rezervirana isključivo za one igrače koji smiju igrati samo nogom, rekao da je Beara bolji od njega.

---

image
Legendarni Lav Jašin izuzetno je cijenio Bearu
Arhiva/AFP
---

Beara je bio brz, eksplozivan i odlučan vratar, s refleksima poput mačke i odrazom kojeg se ne bi posramili ni skakači u vis. A sve to djelomično može zahvaliti i tome što je jedno vrijeme trenirao balet, zbog čega su ga zvali „Baletan sa željeznim šakama”. Željezne su vjerojatno postale od onih softball i bejzbol loptica...

Imao je on i drugi nadimak, "The Great Vlad", a zaradio ga je nakon niza nevjerojatnih obrana koje je izveo u prijateljskoj utakmici Engleske i Jugoslavije na Highburyju 1950. (2:2), nakon koje je stekao kultni status na Otoku. Dvije godine poslije s reprezentacijom je osvojio olimpijsko srebro u Helsinkiju, a osim po uobičajeno veličanstvenim obranama, njegov nastup na tom turniru posebno će se pamtiti i po tome što je u finalu postao prvi vratar u povijesti koji je obranio kazneni udarac velikom Ferencu Puskásu.

- Kada je Puskás namjestio loptu i uzeo zalet, ja sam sa sredine gola krenuo malo ulijevo, znajući da on obično puca u tu stranu. On je i htio pucati lijevo, ali se predomislio i plasirao loptu u desnu stranu. Očekivao sam takvu reakciju, bacio sam se udesno, odbio loptu i ponovno pao na nju - prepričao je jednom tu situaciju Beara.

'Parader' rekorder

Ipak, navijači "bijelih" najviše će ga pamtiti po uspjesima koje je postigao s Hajdukom. Član splitskog kluba postao je 1946., nakon što ga je Jozo Matošić vidio kako gleda trening prve momčadi i rekao mu da stane na gol. Beara je pokazao što zna, a Leo Lemešić ga je odmah pozvao da se priključi juniorima. Za seniore je debitirao 12. listopada 1947., u prijateljskoj utakmici protiv splitskog Mornara u kojoj je Hajduk pobijedio s 5:1, a 1950. je pomogao Hajduku doći do prve poslijeratne titule prvaka Jugoslavije. Naslov je s "bijelima" kao igrač osvajao još 1952. i 1955., nakon čega je u kontroverznim okolnostima prešao u Crvenu zvezdu, s kojom je osvojio još četiri titule prvaka države i dva kupa.

Nakon njegova odlaska, Hajduk je morao čekati sve do 1971. na novu titulu, a opet je svoje prste u svemu imao Beara, koji se vratio u klub i bio prvi suradnik treneru Slavku Luštici. Tada je na golu bio Radomir Vukčević, također jedan od velikana "bijelih", poznat po svome "paraderstvu", kojemu je Beara, naravno, bio i uzor.

Vučko, kako mu je glasio nadimak, za seniorsku momčad Hajduka debitirao je 1963. godine i branio u jednom od najtežih razdoblja u povijesti kluba, kada su "bijeli" uglavnom bili u donjem dijelu prvenstvene ljestvice i uspjeli osvojiti samo kup 1967., nakon pobjede nad Sarajevom u Splitu (2:1).

---

image
Radomir Vukčević u svome letećem elementu
Arhivska fotografija
---

U Hajduku je proveo deset godina i do danas ostao vratar s najviše nastupa za "bijele" (402), bio je dio reprezentacije Jugoslavije koja je na Europskom prvenstvu 1968. osvojila srebro, a ujedno je branio na oproštaju Peléa na Maracani 1971. Na golu je bio i kada je Hajduk na Starom placu pobijedio veliki Real Madrid 22. lipnja te iste godine (4:2), a tada je minutažu na golu "bijelih" dobio i još jedan velikan među vratnicama – Ivan Katalinić.

Čekanje se isplatilo

Katalinić je bio dio Hajduka u najuspješnijem desetljeću u povijesti kluba, u kojem su osvojene četiri titule prvaka države i pet kupova zaredom. Pratio ga je glas vratara koji je sjajno mogao predvidjeti razvoj situacije i koji je možda najviše od svih dotadašnjih vratara "bijelih" bio taktički potkovan, zbog čega nije čudno što je poslije uspješno plivao trenerskim vodama.

Katalinić je u toj šampionskoj 1971. bio tek treći vratar Hajduka, iza Vukčevića i Ante Sirkovića, a svoj službeni debi za "bijele" upisao je 29. rujna 1971. u uzvratnom susretu prvog kola Kupa prvaka protiv Valencije (1:1), kada je ušao kao zamjena. Nakon Vukčevićeva odlaska u Ajaccio, mjesto među vratnicama preuzeo je Sirković, a zatim je 1973. u klub stigao Rizah Mate Mešković te je Katalinić na "jedinicu" morao čekati sve do 1975. Svoju priliku iskoristio je na najbolji mogući način te je u idućim godinama bio važna karika zlatne generacije Hajduka.

Banks, kako su Katalinića prozvali još u trogirskom Slavenu, po legendarnom engleskom čuvaru mreže Gordonu Banksu, također puno može zahvaliti Beari.

- Moj spas, da tako kažem, bio je Vladimir Beara. Koliko god sam bio talentiran, toliko me Beara naučio tijekom treninga, doslovno izgradio - rekao je jednom prilikom Katalinić.

---

image
Ivan Katalinić u rijetkim trenucima tuge - nije se uvijek moglo sve obraniti
Arhivska fotografija
---

Zahvaljujući sjajnim predstavama na golu Hajduka, Katalinić je 1979. otišao put domovine čovjeka po kojem je dobio nadimak te je potpisao za Southampton, postavši tako prvi, a do danas i jedini hrvatski vratar koji je nastupio u najvišem rangu engleskog nogometa. Katalinić je u Southamptonu izgubio „jedinicu” nakon što je u klub stigao legendarni Peter Shilton, a onda se vratio u Hajduk, gdje je započeo uspješnu trenersku karijeru.

Bio je šikaniran

Vladimir Beara, kao vjerojatno najveći vratar koji je ikada stajao na golu Hajduka, imao je utjecaj i na Vučka i na Banksa, ali i na gotovo sve ostale vratare "bijelih" koji su došli nakon njega. Jer, čak i ako nisu imali priliku iskusiti rad s njim, povijesni zapisi, snimke, fotografije i priče o njemu bile su dovoljne da ostave pečat na svakog od njih.

Bearina priča ima i ružnu stranu, onu koja govori o tome kako je na razne načine bio šikaniran na račun toga što je bio Vlaj, pravoslavac ili nešto treće. Uostalom, zbog hladnog odnosa uprave "bijelih" je i prešao u Crvenu zvezdu, ali taj kontroverzni potez nije promijenio način na koji ga navijači Hajduka danas percipiraju. "Mali Vlade" koji je skupljao lopte na Starom placu već je za života postao "Veliki Vladimir", a njegova veličina s godinama je samo rasla i tko zna bi li druga dvojica velikana koje smo spomenuli bili to što jesu da nije bilo njega.

Vratar koji je vježbao hvat s lopticom za softball i koji većinom nije postavljao živi zid kod slobodnih udaraca jer mu je samo smetao bio je posebna ličnost, a njegov duh i dalje živi među hajdučkim pukom.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Josip Ercegović Arhiva/AFP Preslik: Cropix Arhivska fotografija Arhivska fotografija
Josip Ercegović
Veliki Vladimir Beara
Arhiva/AFP
Legendarni Lav Jašin izuzetno je cijenio Bearu
Preslik: Cropix
Veliki Vladimir Beara
Arhivska fotografija
Radomir Vukčević u svome letećem elementu
Arhivska fotografija
Ivan Katalinić u rijetkim trenucima tuge - nije se uvijek moglo sve obraniti
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/prica-o-tri-povijesne-bijele-jedinice-legende-koje-zive-vjecno-veliki-vladimir-beara-radomir-vukcevic-vucko-i-ivan-katalinic-banks-1167253 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=33d48686df3e06fd712daeb54f10154bf4d814c2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+tri+povijesne+%E2%80%98bijele+jedinice%E2%80%98%2C+legende+koje+%C5%BEive+vje%C4%8Dno+-+Velikom+Vladimiru%2C+Vu%C4%8Dku+i+Banksu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fprica-o-tri-povijesne-bijele-jedinice-legende-koje-zive-vjecno-veliki-vladimir-beara-radomir-vukcevic-vucko-i-ivan-katalinic-banks-1167253 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fprica-o-tri-povijesne-bijele-jedinice-legende-koje-zive-vjecno-veliki-vladimir-beara-radomir-vukcevic-vucko-i-ivan-katalinic-banks-1167253 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => povodom 111. rođendana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukpovodom 111. rođendana

Priča o tri povijesne ‘bijele jedinice‘, legende koje žive vječno - Velikom Vladimiru, Vučku i Banksu

13. veljače 2022. - 10:03

Hajduk danas slavi svoj 111. rođendan, a kako je on u znaku triju jedinica, odlučili smo se prisjetiti trojice legendarnih vratara "bijelih". Splitski klub od davnina je poznat po sjajnim golmanima i ova trojica zasigurno nisu jedini koji su ostavili poseban trag noseći jedinicu na leđima, ali se na neki način ipak izdvajaju.

S obzirom na to da hajdučki puk danas očekuje poklon od svojih ljubimaca u vidu pobjede, na početku bih vam htio ispričati priču o svom najdražem poklonu koji sam dobio, iako nije bio baš rođendanski...

Moj idol

Jednog ljetnog dana, prije nekih 15-ak godina, ne sjećam se točno, djed me nazvao i rekao da ima jedno posebno iznenađenje za mene. Došao sam kod njega po dogovoru, ali tamo me nije dočekalo ništa, samo njegov zagonetni osmijeh i poruka da...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:06