stdClass Object ( [id] => 1323289 [title] => Povijest Makedonaca na Poljudu je duga, donosimo vam svih 20, jedan je Hajduka iskoristio da se lansira u Dinamo [alias] => povijest-makedonaca-na-poljudu-je-duga-donosimo-vam-svih-20-jedan-je-hajduka-iskoristio-da-se-lansira-u-dinamo [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Aleksandar Makedonski u Hajduku, poveznica je lagana s imenom, lako se nameće, bitno je samo da Trajkovski ostavi traga u Hajduku, kao što Aleksandra Velikog pamti povijest... Da ga Hajduk zapamti po dobru, a ne da mu samo projaše Poljudom kao kakav prolaznik. Kakvih je bilo puno. Od ovog Makedonca, Aleksandra Velikog, doista se mnogo očekuje.

- Dobar je igrač, više je centarfor nego krilni napadač i baš bi trebao dobro doći Hajduku, da bude ono što im je dosad falilo, pomoć i suradnja Marku Livaji – rekao nam je Vančo Balevski, zacijelo najpoznatiji od svih Makedonaca koji su došli u Hajduk. A i ovih dana Vančo je u Splitu, često se vraća u grad pod Marjanom gdje je 1975. i 1976. sudjelovao u ‘zlatnoj generaciji‘ Ivićeva Hajduka i osvojio Kup.

Pokušava Vančo dovesti neke nove zanimljive mlade nogometaše iz Makedonije u Hajduk... O tome se pisalo, nije ni tajna, pa Balevski svaka dva-tri mjeseca svrati u Split, do Bore Primorca, do Mate Radića... Pa se taman poklopilo da ga opet sretnemo kad je Trajkovski pristupio Hajduku. Ne, nema izravne veze s Aleksandrom, njega su dovodile neke druge menadžerske struje, ali dobro ga pozna.

- To je taj što je zabio gol Italiji - najveća mu je referenca.

Znamo, naravno, odgovorili smo. I spriječio Italiju da se plasira na Mundijal u Katar.

Dogodilo se da Trajkovski upada u Hajduk na mjesto koje je pokrivao Jan Mlakar. Hajduk je posegao najprije za Slovencem, pa onda ga nakon nekog vremena mijenja s Makedonce. Sa sjevera bivše nam zajedničke države, naslonio se sad na sami jug. I pitamo se treba li uvijek reći to Sjevernim Makedoncem, da naglasimo i budemo povijesno odgovorni?

Dvadeseti

Svejedno, Aleksandar Makedonski Trajkovski novi je Makedonac koji je došao u Hajduk da upiše nastup u prvu momčad, a kako nam kaže Hajdukov Leksikon u kojem je Jurica Gizdić predano sve zabilježio, Trajkovski je - dvadeseti.

Evo tu i popisa, možda vam se čini da miješamo i štogod krušaka s jabukama, ali taj Jocić koji je stigao iz Partizana na kratko šezdesetih rođen je u Skoplju i da se tada dijelila ona država sigurno bi se vodio kao - Makedonac. Poznat je i Igor Talevski koji je stigao kao Australac, ali s naglašenim makedonskim porijeklom i njega popisuje među Makedonce, baš kao što je Miro Weiss stigao iz Rabotničkog, Skopljanac, premda je porijeklom bio iz Slavonskog Broda.

Emir Sahiti je stigao iz Rabotničkog, ali je rođen u Zemunu, igra za Kosovo, pa nije na popisu.

Uglavnom, nije nam namjera zbrajati krvna zrnca, nego da podsjetimo da se podsjetimo što su sve učinili Makedonci u hajdučkom bijelom dresu...

Bilo je tu znamenitih faca, a i nedavno je tu bio Jani Atanasov koji je slovio kao veliki talenat, ali se do kraja nije nametnuo pa je prodan dalje u Poljsku, a na njegovu mjestu se profilirao Niko Sigur.

Mnoge je igrače iz Skoplja i Makedonije u Hajduk je doveo Hari Ujkanović, kao pravi Hajdukov ministar za ‘makedonsko pitanje‘, eno ga i danas u Skoplju u osmom desetljeću života, slovio je desetljećima kao čvrsta spona ‘bijelih‘ sa zbivanjima na tamošnjem nogometnom tlu i njegovi su puleni bili Setinov, Sedloski, Đuzelov...

Šteta da se u Hajduku nisu našli Pančev i Pandev, Darko i Goran, kao posebni eksponati kvalitete tamošnjeg nogometa, Pančev je bio u pregovorima, pa otišao u Crvenu zvezdu za veći novac tih osamdesetih, a Pandev je odmah iz Strumice krenuo u Italiju, poslao je brata Saška u Hajduk, ali na probi nije prošao, Saško je igrao za Inter Zaprešić kao nogometna blijeda kopija svoga brata.

Evo nekolicine istaknutih.

Vančo Balevski – bio je Jurica Jerković makedonskog nogometa sedamdesetih i posebno ga je uvažavao Ante Mladinić, a Tito Kirigin doveo u Hajduk e da ne bi otišao u Hajdukovu konkurenciju, a svi su ga htjeli, svi velikani Jugoslavije. Vardar je bio prerastao, bio je vruća roba prijelaznog roka 1975. Uzeo ga je Hajduk, premda uz Jerkovića, Mužinića i ondašnje igračine Hajdukove momčadi Balevski nipošto nije bio neophodan. Neka njega s nama, smatrao je predsjednik Tito. Trener Ivić, za reć pravo, nije bio oduševljen. Vančo je tražio minutažu, a Ivić mu je prigodu davao na kapaljku. Grickao je Balevski minute i grijao klupu, te bio važan sudionik finala kupa 1976. protiv Dinama, ono kad je Šurjak „nogavicom” ugurao loptu u mrežu u produžetku za dovoljnih 1:0. Balevski je od radosti Kup na glavu stavio. Hajduk ga je brzo preprodao u Njemačku, a Vančo kasnije priznao da je Ivić najbolji trener koji ga je trenirao i pomogao mu da usadi svijest obavezne igre što mu je pomoglo kasnije u Njemačkoj. Hajdukova publika ostala je pak uskraćena potpunog užitka igre tandema umjetnika Jerković – Balevski, jer obrana bi patila i Ivić bi se nervirao, pa je Vančo češće na klupi sjedio.

---

image

Vančo Balevski

Hajduk.hr/
---

Mirko Petrov – vinovnik je famoznog ‘slučaja Petrov‘, ima li pravo nastupa za Hajduk ili ne i kako ga je to Hajduk registrirao u dolasku iz Teteksa? U Poljudu nisu dokumentaciju kompletirali, a stavili su ga igrati uvjereni da su u pravu. Nastalo je povuci-potegni. Na kraju je zbog nastupa Petrova protiv Veleža, ujesen 1981. kad je Blaž Slišković prvi put zaigrao protiv svojih „rođenih”, umjesto 2:1 za Hajduk utakmica registrirana sa 0:3 bez borbe. U korist i na račun žalbe Veleža zbog nastupa Petrova. To je pomoglo Dinamu da lakše postane prvak te 1981/82. sezone, jer Hajduk ta dva boda nije nadoknadio i stalno je kaskao u utrci za Dinamom... „Bijeli” su nešto zabrljali kad su otimali Petrova iz Tetova, da nema pravo nastupa presudio je tako FSJ... Kuštravi, crvenokosi centarfor nastupio je kasnije za Hajduk protiv Valencije (4:1 u Poljudu, tri gola Ivana Gudelja, ali se nije nadoknadilo 1:5 iz Valencije), da bi se ubrzo vratio u Makedoniju, u Pelister, Vardar i zaborav... 

---

image

Mirko Petrov

Hajduk.hr/
---

Dragi Setinov – rođen je na Hajdukov rođendan, 13. veljače 1961. godine, kad je Hajduk slavio slavio 50. obljetnicu. Zgodna koincidencija. Upamćen je kao važna figura osvajanja Kupa 1991. godine. Hajdukov ratni trofej. Jest Alen Bokšić zabio za pobjedu, ali je otraga Dragi sve zatvorio. Čeh Jiri Jeslinek je ispao iz sastava po izboru trenera Joška Skoblara, koji je u bitku ugurao hrabrog Dragog Setinova.

---

image

Dragi Setinov

Hajduk.hr/
---

Mario Vujović – igrao je minimalno, ali je stigao kao veliki ‘scoop‘ i izrazit talenat iz Vardara koji se pak nije realizirao. Toliko se Hajduk trudio da ga uzme iz Skoplja. I ništa. Zanimljiv nadasve što je blizak rođak blizancima Zlatku i Zoranu, život ga je smjestio u Skoplje...

Goce Sedloski – stigao je iz Prilepa i bio vrlo dobar, ali se kasnije u povratku iz Engleske gdje ga je Hajduk prodao u Sheffield Wednesday u HNL vratio u dres – ajme - Dinama, što se nikome u Poljudu nije svidjelo. Ispalo je da Goce Dinamo voli od malih nogu, a Hajduk mu je poslužio samo kao odskočna daska.

---

image

Goce Sedloski

Goran Mehkek/Cropix
---

Igor Đuzelov – osladio se šampionske titule 2001. godine i igrao je baš dobro, te zanosne sezone. Iz Strumice je, a došao je 1999. iz Sileksa iz Kratova. Bio je alternacija na lijevom halfu Vlatku Đolongi. Hajduk je igrao 3 – 5 – 2. Sastav se znao napamet, Pletikosa, Miladin, Rendulić, Sablić, Miše, Đolonga (Đuzelov) itd... Da nastavimo? Musa, Leko, Bubalo, Bošnjak, Deranja (M. Bilić). Đuzelov je bio važna obrambena karika. 

---

image

Igor Đuzelov

Hajduk.hr/
---

Mirko Ivanovski – centarfor kao i Trajkovski, doveo ga Željko Kopić iz Slaven Belupa, za sobom, ali se Mirko nije nadavao golova kao što smo očekivali, pa je momak iz Bitolja krenuo dalje...

---

Makedonci u Hajduku

Marijan Andonov, 3 nastupa, 1 zgoditak 

Jani Atanasov, 87 nastupa, 8 zgoditaka 

Vančo Balevski, 48 nastupa, 9 zgoditaka 

Benjamin Demir, 1 nastup, 1 zgoditak 

Igor Đuzelov, 59 nastupa, 1 zgoditak 

Mirko Ivanovski, 27 nastupa, 2 zgoditka 

Stanoje Jocić, rođen je u Skoplju, 11 nastupa

Goran Jordanovski, 14 nastupa, 2 zgoditka 

Igor Kralevski, 19 nastupa, 2 zgoditka 

Matija Mirkov, 12 nastupa 

Arben Nuhiu, 5 nastupa, 2 zgoditka 

Angelčo Panov, 16 nastupa, 2 zgoditka 

Mirko Petrov, 18 nastupa, 4 zgoditka 

Goce Sedloski, 74 nastupa, 5 zgoditaka 

Dragi Setinov, 144 nastupa, 11 zgoditaka 

Goran Talevski, rođen u Canberri u Australiji, 16 nastupa, 1 zgoditak 

Andrej Tatarčev, 1 nastup 

Mario Vujović, rođen u Skoplju, 7 nastupa 

Miroslav Weiss, 18 nastupa, 1 zgoditak 

*Kriterij – registrirani nogometaš Hajduka i bar jedan nastup za prvu momčad 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => duga suradnja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => duga suradnja 2 0 7464 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-16 15:04:37 [created_by] => 3212 [created_by_alias] => Slaven Alfirević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-16 18:13:10 [modified_by] => 3212 [publish_up] => 2023-09-16 18:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Povijest Makedonaca na Poljudu je duga, donosimo vam svih 20, jedan je Hajduka iskoristio da se lansira u Dinamo [metakey] => HAJDUK, Makedonci, Aleksandar Trajkovski, Goce Sedloski, Igor Đuzelov, dragi setinov, vančo balevski [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/16\/25648190.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/16\/25648191.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/16\/25648192.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/16\/25648193.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/16\/11328597.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Hajduk.hr\/","Hajduk.hr\/","Hajduk.hr\/","Hajduk.hr\/","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dragi Setinov<\/p>","

Igor \u0110uzelov<\/p>","

Mirko Petrov<\/p>","

Van\u010do Balevski<\/p>","

Goce Sedloski<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["45:33","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"695x947","hd_25648190_1920.jpg":"1920x1080","k_25648190_1280.jpg":"1280x1280","k_25648190_1024.jpg":"1024x1024","k_25648190_640.jpg":"640x640","k_25648190_480.jpg":"480x480","k_25648190_340.jpg":"340x340","k_25648190_220.jpg":"220x220","o_25648190_1280.jpg":"1280x1744","o_25648190_1024.jpg":"1024x1395","o_25648190_640.jpg":"640x872","o_25648190_480.jpg":"480x654","o_25648190_340.jpg":"340x463","o_25648190_220.jpg":"220x299","h_25648190_1280.jpg":"1280x854","h_25648190_1024.jpg":"1024x683","h_25648190_640.jpg":"640x427","h_25648190_480.jpg":"480x320","h_25648190_340.jpg":"340x227","h_25648190_220.jpg":"220x147","pp_25648190_1280.jpg":"1280x1628","pp_25648190_1024.jpg":"1024x1303","pp_25648190_640.jpg":"640x814","pp_25648190_480.jpg":"480x611","pp_25648190_340.jpg":"340x432","pp_25648190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"709x960","hd_25648191_1920.jpg":"1920x1080","k_25648191_1280.jpg":"1280x1280","k_25648191_1024.jpg":"1024x1024","k_25648191_640.jpg":"640x640","k_25648191_480.jpg":"480x480","k_25648191_340.jpg":"340x340","k_25648191_220.jpg":"220x220","o_25648191_1280.jpg":"1280x1733","o_25648191_1024.jpg":"1024x1386","o_25648191_640.jpg":"640x866","o_25648191_480.jpg":"480x649","o_25648191_340.jpg":"340x460","o_25648191_220.jpg":"220x297","h_25648191_1280.jpg":"1280x854","h_25648191_1024.jpg":"1024x683","h_25648191_640.jpg":"640x427","h_25648191_480.jpg":"480x320","h_25648191_340.jpg":"340x227","h_25648191_220.jpg":"220x147","pp_25648191_1280.jpg":"1280x1628","pp_25648191_1024.jpg":"1024x1303","pp_25648191_640.jpg":"640x814","pp_25648191_480.jpg":"480x611","pp_25648191_340.jpg":"340x432","pp_25648191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"608x944","hd_25648192_1920.jpg":"1920x1080","k_25648192_1280.jpg":"1280x1280","k_25648192_1024.jpg":"1024x1024","k_25648192_640.jpg":"640x640","k_25648192_480.jpg":"480x480","k_25648192_340.jpg":"340x340","k_25648192_220.jpg":"220x220","o_25648192_1280.jpg":"1280x1987","o_25648192_1024.jpg":"1024x1589","o_25648192_640.jpg":"640x993","o_25648192_480.jpg":"480x745","o_25648192_340.jpg":"340x527","o_25648192_220.jpg":"220x341","h_25648192_1280.jpg":"1280x854","h_25648192_1024.jpg":"1024x683","h_25648192_640.jpg":"640x427","h_25648192_480.jpg":"480x320","h_25648192_340.jpg":"340x227","h_25648192_220.jpg":"220x147","pp_25648192_1280.jpg":"1280x1628","pp_25648192_1024.jpg":"1024x1303","pp_25648192_640.jpg":"640x814","pp_25648192_480.jpg":"480x611","pp_25648192_340.jpg":"340x432","pp_25648192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1896x2881","hd_25648193_1920.jpg":"1920x1080","k_25648193_1280.jpg":"1280x1280","k_25648193_1024.jpg":"1024x1024","k_25648193_640.jpg":"640x640","k_25648193_480.jpg":"480x480","k_25648193_340.jpg":"340x340","k_25648193_220.jpg":"220x220","o_25648193_1280.jpg":"1280x1944","o_25648193_1024.jpg":"1024x1555","o_25648193_640.jpg":"640x972","o_25648193_480.jpg":"480x729","o_25648193_340.jpg":"340x516","o_25648193_220.jpg":"220x334","h_25648193_1280.jpg":"1280x854","h_25648193_1024.jpg":"1024x683","h_25648193_640.jpg":"640x427","h_25648193_480.jpg":"480x320","h_25648193_340.jpg":"340x227","h_25648193_220.jpg":"220x147","pp_25648193_1280.jpg":"1280x1628","pp_25648193_1024.jpg":"1024x1303","pp_25648193_640.jpg":"640x814","pp_25648193_480.jpg":"480x611","pp_25648193_340.jpg":"340x432","pp_25648193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_11328597_1920.jpg":"1920x1080","k_11328597_1280.jpg":"1280x1280","k_11328597_1024.jpg":"1024x1024","k_11328597_640.jpg":"640x640","k_11328597_480.jpg":"480x480","k_11328597_340.jpg":"340x340","k_11328597_220.jpg":"220x220","o_11328597_1280.jpg":"1280x852","o_11328597_1024.jpg":"1024x681","o_11328597_640.jpg":"640x426","o_11328597_480.jpg":"480x319","o_11328597_340.jpg":"340x226","o_11328597_220.jpg":"220x146","h_11328597_1280.jpg":"1280x854","h_11328597_1024.jpg":"1024x683","h_11328597_640.jpg":"640x427","h_11328597_480.jpg":"480x320","h_11328597_340.jpg":"340x227","h_11328597_220.jpg":"220x147","pp_11328597_1280.jpg":"1280x1628","pp_11328597_1024.jpg":"1024x1303","pp_11328597_640.jpg":"640x814","pp_11328597_480.jpg":"480x611","pp_11328597_340.jpg":"340x432","pp_11328597_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4604232 Threads: 5 Questions: 152451465 Slow queries: 65140 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4529665 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/povijest-makedonaca-na-poljudu-je-duga-donosimo-vam-svih-20-jedan-je-hajduka-iskoristio-da-se-lansira-u-dinamo-1323289 [printLink] => /sport/hajduk/povijest-makedonaca-na-poljudu-je-duga-donosimo-vam-svih-20-jedan-je-hajduka-iskoristio-da-se-lansira-u-dinamo-1323289?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 269925 [name] => makedonci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makedonci [link] => /tag/makedonci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 729811 [name] => Aleksandar Trajkovski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-13 22:17:14 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-trajkovski-0 [link] => /tag/aleksandar-trajkovski-0 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 335630 [name] => Goce Sedloski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goce-sedloski [link] => /tag/goce-sedloski ) [4] => stdClass Object ( [id] => 730135 [name] => Igor Đuzelov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-16 20:05:41 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-duzelov [link] => /tag/igor-duzelov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 616894 [name] => dragi setinov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-04 22:38:22 [main_article_id] => 0 [alias] => dragi-setinov [link] => /tag/dragi-setinov ) [6] => stdClass Object ( [id] => 415568 [name] => vančo balevski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vanco-balevski [link] => /tag/vanco-balevski ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => duga suradnja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Povijest Makedonaca na Poljudu je duga, donosimo vam svih 20, jedan je Hajduka iskoristio da se lansira u Dinamo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3212 [name] => Slaven Alfirević [username] => slaven-alfirevi [email] => slaven-alfirevi@sd.hr [password] => $2y$10$e1I0YQ.B15cDqKCnlV/5p.OvQYgFFPuciQgJfsesfB24CdI2MI/qq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/slaven-alfirevic-3212 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1730 [gender] => m [description] => [image] => 1730.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1730.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/16/25648190.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Hajduk.hr/ [mainImageDesc] =>

Dragi Setinov

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/16/25648190.jpg [title] =>

Dragi Setinov

Hajduk.hr/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/16/25648191.jpg [title] =>

Igor Đuzelov

Hajduk.hr/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/16/25648192.jpg [title] =>

Mirko Petrov

Hajduk.hr/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/16/25648193.jpg [title] =>

Vančo Balevski

Hajduk.hr/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/16/11328597.jpg [title] =>

Goce Sedloski

Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Aleksandar Makedonski u Hajduku, poveznica je lagana s imenom, lako se nameće, bitno je samo da Trajkovski ostavi traga u Hajduku, kao što Aleksandra Velikog pamti povijest... Da ga Hajduk zapamti po dobru, a ne da mu samo projaše Poljudom kao kakav prolaznik. Kakvih je bilo puno. Od ovog Makedonca, Aleksandra Velikog, doista se mnogo očekuje.

- Dobar je igrač, više je centarfor nego krilni napadač i baš bi trebao dobro doći Hajduku, da bude ono što im je dosad falilo, pomoć i suradnja Marku Livaji – rekao nam je Vančo Balevski, zacijelo najpoznatiji od svih Makedonaca koji su došli u Hajduk. A i ovih dana Vančo je u Splitu, često se vraća u grad pod Marjanom gdje je 1975. i 1976. sudjelovao u ‘zlatnoj generaciji‘ Ivićeva Hajduka i osvojio Kup.

Pokušava Vančo dovesti neke nove zanimljive mlade nogometaše iz Makedonije u Hajduk... O tome se pisalo, nije ni tajna, pa Balevski svaka dva-tri mjeseca svrati u Split, do Bore Primorca, do Mate Radića... Pa se taman poklopilo da ga opet sretnemo kad je Trajkovski pristupio Hajduku. Ne, nema izravne veze s Aleksandrom, njega su dovodile neke druge menadžerske struje, ali dobro ga pozna.

- To je taj što je zabio gol Italiji - najveća mu je referenca.

Znamo, naravno, odgovorili smo. I spriječio Italiju da se plasira na Mundijal u Katar.

Dogodilo se da Trajkovski upada u Hajduk na mjesto koje je pokrivao Jan Mlakar. Hajduk je posegao najprije za Slovencem, pa onda ga nakon nekog vremena mijenja s Makedonce. Sa sjevera bivše nam zajedničke države, naslonio se sad na sami jug. I pitamo se treba li uvijek reći to Sjevernim Makedoncem, da naglasimo i budemo povijesno odgovorni?

Dvadeseti

Svejedno, Aleksandar Makedonski Trajkovski novi je Makedonac koji je došao u Hajduk da upiše nastup u prvu momčad, a kako nam kaže Hajdukov Leksikon u kojem je Jurica Gizdić predano sve zabilježio, Trajkovski je - dvadeseti.

Evo tu i popisa, možda vam se čini da miješamo i štogod krušaka s jabukama, ali taj Jocić koji je stigao iz Partizana na kratko šezdesetih rođen je u Skoplju i da se tada dijelila ona država sigurno bi se vodio kao - Makedonac. Poznat je i Igor Talevski koji je stigao kao Australac, ali s naglašenim makedonskim porijeklom i njega popisuje među Makedonce, baš kao što je Miro Weiss stigao iz Rabotničkog, Skopljanac, premda je porijeklom bio iz Slavonskog Broda.

Emir Sahiti je stigao iz Rabotničkog, ali je rođen u Zemunu, igra za Kosovo, pa nije na popisu.

Uglavnom, nije nam namjera zbrajati krvna zrnca, nego da podsjetimo da se podsjetimo što su sve učinili Makedonci u hajdučkom bijelom dresu...

Bilo je tu znamenitih faca, a i nedavno je tu bio Jani Atanasov koji je slovio kao veliki talenat, ali se do kraja nije nametnuo pa je prodan dalje u Poljsku, a na njegovu mjestu se profilirao Niko Sigur.

Mnoge je igrače iz Skoplja i Makedonije u Hajduk je doveo Hari Ujkanović, kao pravi Hajdukov ministar za ‘makedonsko pitanje‘, eno ga i danas u Skoplju u osmom desetljeću života, slovio je desetljećima kao čvrsta spona ‘bijelih‘ sa zbivanjima na tamošnjem nogometnom tlu i njegovi su puleni bili Setinov, Sedloski, Đuzelov...

Šteta da se u Hajduku nisu našli Pančev i Pandev, Darko i Goran, kao posebni eksponati kvalitete tamošnjeg nogometa, Pančev je bio u pregovorima, pa otišao u Crvenu zvezdu za veći novac tih osamdesetih, a Pandev je odmah iz Strumice krenuo u Italiju, poslao je brata Saška u Hajduk, ali na probi nije prošao, Saško je igrao za Inter Zaprešić kao nogometna blijeda kopija svoga brata.

Evo nekolicine istaknutih.

Vančo Balevski – bio je Jurica Jerković makedonskog nogometa sedamdesetih i posebno ga je uvažavao Ante Mladinić, a Tito Kirigin doveo u Hajduk e da ne bi otišao u Hajdukovu konkurenciju, a svi su ga htjeli, svi velikani Jugoslavije. Vardar je bio prerastao, bio je vruća roba prijelaznog roka 1975. Uzeo ga je Hajduk, premda uz Jerkovića, Mužinića i ondašnje igračine Hajdukove momčadi Balevski nipošto nije bio neophodan. Neka njega s nama, smatrao je predsjednik Tito. Trener Ivić, za reć pravo, nije bio oduševljen. Vančo je tražio minutažu, a Ivić mu je prigodu davao na kapaljku. Grickao je Balevski minute i grijao klupu, te bio važan sudionik finala kupa 1976. protiv Dinama, ono kad je Šurjak „nogavicom” ugurao loptu u mrežu u produžetku za dovoljnih 1:0. Balevski je od radosti Kup na glavu stavio. Hajduk ga je brzo preprodao u Njemačku, a Vančo kasnije priznao da je Ivić najbolji trener koji ga je trenirao i pomogao mu da usadi svijest obavezne igre što mu je pomoglo kasnije u Njemačkoj. Hajdukova publika ostala je pak uskraćena potpunog užitka igre tandema umjetnika Jerković – Balevski, jer obrana bi patila i Ivić bi se nervirao, pa je Vančo češće na klupi sjedio.

---

image

Vančo Balevski

Hajduk.hr/
---

Mirko Petrov – vinovnik je famoznog ‘slučaja Petrov‘, ima li pravo nastupa za Hajduk ili ne i kako ga je to Hajduk registrirao u dolasku iz Teteksa? U Poljudu nisu dokumentaciju kompletirali, a stavili su ga igrati uvjereni da su u pravu. Nastalo je povuci-potegni. Na kraju je zbog nastupa Petrova protiv Veleža, ujesen 1981. kad je Blaž Slišković prvi put zaigrao protiv svojih „rođenih”, umjesto 2:1 za Hajduk utakmica registrirana sa 0:3 bez borbe. U korist i na račun žalbe Veleža zbog nastupa Petrova. To je pomoglo Dinamu da lakše postane prvak te 1981/82. sezone, jer Hajduk ta dva boda nije nadoknadio i stalno je kaskao u utrci za Dinamom... „Bijeli” su nešto zabrljali kad su otimali Petrova iz Tetova, da nema pravo nastupa presudio je tako FSJ... Kuštravi, crvenokosi centarfor nastupio je kasnije za Hajduk protiv Valencije (4:1 u Poljudu, tri gola Ivana Gudelja, ali se nije nadoknadilo 1:5 iz Valencije), da bi se ubrzo vratio u Makedoniju, u Pelister, Vardar i zaborav... 

---

image

Mirko Petrov

Hajduk.hr/
---

Dragi Setinov – rođen je na Hajdukov rođendan, 13. veljače 1961. godine, kad je Hajduk slavio slavio 50. obljetnicu. Zgodna koincidencija. Upamćen je kao važna figura osvajanja Kupa 1991. godine. Hajdukov ratni trofej. Jest Alen Bokšić zabio za pobjedu, ali je otraga Dragi sve zatvorio. Čeh Jiri Jeslinek je ispao iz sastava po izboru trenera Joška Skoblara, koji je u bitku ugurao hrabrog Dragog Setinova.

---

image

Dragi Setinov

Hajduk.hr/
---

Mario Vujović – igrao je minimalno, ali je stigao kao veliki ‘scoop‘ i izrazit talenat iz Vardara koji se pak nije realizirao. Toliko se Hajduk trudio da ga uzme iz Skoplja. I ništa. Zanimljiv nadasve što je blizak rođak blizancima Zlatku i Zoranu, život ga je smjestio u Skoplje...

Goce Sedloski – stigao je iz Prilepa i bio vrlo dobar, ali se kasnije u povratku iz Engleske gdje ga je Hajduk prodao u Sheffield Wednesday u HNL vratio u dres – ajme - Dinama, što se nikome u Poljudu nije svidjelo. Ispalo je da Goce Dinamo voli od malih nogu, a Hajduk mu je poslužio samo kao odskočna daska.

---

image

Goce Sedloski

Goran Mehkek/Cropix
---

Igor Đuzelov – osladio se šampionske titule 2001. godine i igrao je baš dobro, te zanosne sezone. Iz Strumice je, a došao je 1999. iz Sileksa iz Kratova. Bio je alternacija na lijevom halfu Vlatku Đolongi. Hajduk je igrao 3 – 5 – 2. Sastav se znao napamet, Pletikosa, Miladin, Rendulić, Sablić, Miše, Đolonga (Đuzelov) itd... Da nastavimo? Musa, Leko, Bubalo, Bošnjak, Deranja (M. Bilić). Đuzelov je bio važna obrambena karika. 

---

image

Igor Đuzelov

Hajduk.hr/
---

Mirko Ivanovski – centarfor kao i Trajkovski, doveo ga Željko Kopić iz Slaven Belupa, za sobom, ali se Mirko nije nadavao golova kao što smo očekivali, pa je momak iz Bitolja krenuo dalje...

---

Makedonci u Hajduku

Marijan Andonov, 3 nastupa, 1 zgoditak 

Jani Atanasov, 87 nastupa, 8 zgoditaka 

Vančo Balevski, 48 nastupa, 9 zgoditaka 

Benjamin Demir, 1 nastup, 1 zgoditak 

Igor Đuzelov, 59 nastupa, 1 zgoditak 

Mirko Ivanovski, 27 nastupa, 2 zgoditka 

Stanoje Jocić, rođen je u Skoplju, 11 nastupa

Goran Jordanovski, 14 nastupa, 2 zgoditka 

Igor Kralevski, 19 nastupa, 2 zgoditka 

Matija Mirkov, 12 nastupa 

Arben Nuhiu, 5 nastupa, 2 zgoditka 

Angelčo Panov, 16 nastupa, 2 zgoditka 

Mirko Petrov, 18 nastupa, 4 zgoditka 

Goce Sedloski, 74 nastupa, 5 zgoditaka 

Dragi Setinov, 144 nastupa, 11 zgoditaka 

Goran Talevski, rođen u Canberri u Australiji, 16 nastupa, 1 zgoditak 

Andrej Tatarčev, 1 nastup 

Mario Vujović, rođen u Skoplju, 7 nastupa 

Miroslav Weiss, 18 nastupa, 1 zgoditak 

*Kriterij – registrirani nogometaš Hajduka i bar jedan nastup za prvu momčad 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Hajduk.hr/ Hajduk.hr/ Hajduk.hr/ Hajduk.hr/ Goran Mehkek/Cropix
Hajduk.hr/

Dragi Setinov

Hajduk.hr/

Igor Đuzelov

Hajduk.hr/

Mirko Petrov

Hajduk.hr/

Vančo Balevski

Goran Mehkek/Cropix

Goce Sedloski

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/povijest-makedonaca-na-poljudu-je-duga-donosimo-vam-svih-20-jedan-je-hajduka-iskoristio-da-se-lansira-u-dinamo-1323289 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6df05a996987e44accd7a842dd40adab69e7fa8c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Povijest+Makedonaca+na+Poljudu+je+duga%2C+donosimo+vam+svih+20%2C+jedan+je+Hajduka+iskoristio+da+se+lansira+u+Dinamo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fpovijest-makedonaca-na-poljudu-je-duga-donosimo-vam-svih-20-jedan-je-hajduka-iskoristio-da-se-lansira-u-dinamo-1323289 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fpovijest-makedonaca-na-poljudu-je-duga-donosimo-vam-svih-20-jedan-je-hajduka-iskoristio-da-se-lansira-u-dinamo-1323289 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => duga suradnja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hajdukduga suradnja

Povijest Makedonaca na Poljudu je duga, donosimo vam svih 20, jedan je Hajduka iskoristio da se lansira u Dinamo

Piše Slaven Alfirević
16. rujna 2023. - 20:05

Aleksandar Makedonski u Hajduku, poveznica je lagana s imenom, lako se nameće, bitno je samo da Trajkovski ostavi traga u Hajduku, kao što Aleksandra Velikog pamti povijest... Da ga Hajduk zapamti po dobru, a ne da mu samo projaše Poljudom kao kakav prolaznik. Kakvih je bilo puno. Od ovog Makedonca, Aleksandra Velikog, doista se mnogo očekuje.

- Dobar je igrač, više je centarfor nego krilni napadač i baš bi trebao dobro doći Hajduku, da bude ono što im je dosad falilo, pomoć i suradnja Marku Livaji – rekao nam je Vančo Balevski, zacijelo najpoznatiji od svih Makedonaca koji su došli u Hajduk. A i ovih dana Vančo je u Splitu, često se vraća u grad pod Marjanom gdje je 1975. i 1976. sudjelovao u ‘zlatnoj generaciji‘ Ivićeva Hajduka i osvojio Kup.

Pokušava Vančo dovest...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 11:25