StoryEditorOCM
Hajduku Poljudu

Pavelin o smjeni Jakobušića: ‘Smatrali smo da je to pravi trenutak, nije bilo smisla čekati kraj mandata‘

Piše Krešimir Milić
6. lipnja 2024. - 21:56

Prva od dvije godišnje Glavne skupštine dioničara Hajduka održala se od 19 sati u kino dvorani na Poljudu. Na dnevnom redu ove Skupštine bilo je 13 točaka, a neke od najvažnijih su bile one koje se tiču izvješća o radu Uprave te Nadzornog odbora kao i davanja razrješnice.

Raspravljalo se i o financijama kroz izvješće te o pokriću gubitka za 2023. godinu, imenovan je i revizor za 2024. godinu, a govorilo se i o projekcijama za tekuću godinu.

22.20 - Posljednja, 13. točka dnevnog reda. Donošenje odluke o izmjeni statuta. Jednoglasno je prihvaćen prijedlog o izmjenama Statuta. Kraj Skupštine.

22.16 - Na redu je 12. točka dnevnog reda. Donošenje odluke o izmjeni naziva Društva. Mijenja se naziv društva HNK Hajduk Split. Tvrtka društva HNK Hajduk Split sportsko dioničko društvo, skraćenica HNK Hajduk, S.D.D. Usvojeno jednoglasno.

22.15 - Prima se na znanje komentar Nadzornog odbora za tekuću 2024. godinu - usvojeno s 517.833 glasa ‘za‘, jedan ‘protiv‘ i dva suzdržana.

21:48 - Denis Alajbeg se javio za riječ nakon izlaganja Pavelina.

- Nismo bili prvi jer Dinamo troši puno više na igrače od nas. Oni 21, a mi 12 milijuna eura. Zadnje dvije godine je duplo povećan dio za plaće igrača. Trebamo se posvetiti drukčijem načinu razmišljanja. Iskustvo iz biznisa kaže da treba razmišljati radikalno drukčije. Izazivači moraju biti brzi, pametni i inovativni da bi ugrozili tržišnog lidera. Znanost, tehnologija u skautingu, trenažnom procesu. Drago mi je da obučavamo statističara. Mislim da nam treba suvremeni odjel kvantitativne analize. Tu već kasnimo pet godina. Moramo imati najbolji softver, najbolje baze podataka da bi napravili značajniji iskorak. Doveo bih najboljeg podatkovnog analitičara u Europi. Platio bih ga koliko treba. Kada gledamo najbolja rješenja iz prakse, zašto se ne obratiti našem klubu prijatelju Benfici i vidjeti kako su oni uspostavili sustav statističke analize. Gospodin Kalinić ima brojna poznanstva i to možemo iskoristiti. To nije jeftino, ali nije ni puno skuplje od godišnjeg ugovora nekog našeg igrača. Statističkom analizom možemo pronaći i trenera i igrače.

21:45 - Točku je otvorio predsjednik NO Aljoša Pavelin.

- Nakon opoziva gospodina Jakobušića u medijima je bilo puno krivih zaključaka. Nakon osvojenog prvog mjesta na polusezoni i dodatnog pojačavanja momčadi očekivali smo nastavak dobrih rezultata. Nažalost, i igra momčadi i rezultati su otišli u krivom smjeru. Nakon ispadanja u kupu i tri uzastopna prvenstvena poraza Nadzorni odbor je odlučio opozvati predsjednika Lukšu Jakobušića. Smatrali smo da je to pravi trenutak za taj potez. Inicirali smo pokretanje novog četverogodišnjeg ciklusa. Nije bilo smisla čekati kraj mandata postojećeg predsjednika Uprave. Cijeli proces odabira trenera i dalje traje. Zamislite što bi bilo da smo čekali 30. lipnja sa smjenom predsjednika Uprave? To su prava pitanja. Nakon isteka mandata gospođe Akrap i gospodina Matane dobit će novi četverogodišnji mandat od 1. studenog 2024. godine. Očekujemo jedan sasvim drugačiji Hajduk. Sustav, struktura i timski rad.

21:40 - Financijski pregled za tekuću 2024. godinu i projekcija do kraja godine je usvojena s 517.838 glasova za, dva protiv i šest suzdržanih. Nakon toga je uslijedila 11. točka dnevnog reda, a riječ je o komentaru Nadzornog odbora na poslovanje u 2024. godini.

21:35 - Za riječ se javio i Bojan Ivošević:

- U zadnjih desetak godina imali smo sličnu situaciju. Klub je poletio dosta gore. Uslijedio je pad. Nadam se da se ovaj put takva vrsta pada neće dogoditi. Jedino povećavanjem ulaganja u klub možemo očekivati značajnije sportske rezultate.

21:22 - Primljen je na znanje i osvrt Uprave za tekuću 2024. godinu te je usvojena i ta točka dnevnog reda. Deseta po redu je financijski pregled za tekuću godinu i projekcija do kraja godine.

- U prva četiri mjeseca smo poslovali u okviru plana. Pokrivenost operativnih rashoda je i dalje preko 60%. U prva četiri mjeseca smo imali veće prihode od ulaznica zbog dvije domaće utakmice u kupu i više pretplata. Za nas je uvijek ljeto najbitnije. Nadam se da ćemo realizirati Europu, a ovisi i o transferu kojeg i dalje planiramo - rekao je Matana.

Za govornicu je potom došao Miran Sušac, član Uprave udruge Naš Hajduk.

- Imamo određenu skepsu da godina završi s planiranim prihodima. Velika većina prihoda je od transfera i kroz grupnu fazu Konferencijske lige. Prilično su realne šanse da se Hajduk ne plasira u grupnu fazu Konferencijske lige. Koja je strategija ostvariti prihode od tri-četiri milijuna eura ako se ne uđe u Europu? - pitao je Sušac, a Matana mu je odgovorio:

- Ili ćemo rezati troškove, ili će se to riješiti kroz transfere. Vidjet ćemo kakve su opcije na stolu.Na kraju je Sušac dao komentar.

- Ovo je i dalje kilometrima daleko od onoga što Hajduk mora predstaviti svojim članovima i dioničarima. Transparentnost nije samo izbaciti stručne dokumente. Nažalost, Uprava ide u smjeru da financijske probleme pokuša zamaskirati. Očekujemo od Uprave da bude transparentnija.

21:02 - Matana je otkrio kako postoji mogućnost da će se zbog rekonstrukcije krova igrati neke utakmice bez pokrova (leksana) na gledalištu. Istaknuo je i važnost izgradnje kampa, a želja je da to bude u blizini Poljuda. Govorilo se i o novom stadionu. O tome je već bilo ranije riječi kao projektu na Brodarici što je već prezentirano s Gradom.

- Projekt Brodarica je jedan od prioriteta i imamo projekcije koliko gubimo prihoda bez takvog stadiona. Tu govorimo o hospitalityju, sky boxevima i drugim stvarima koji mogu na novom stadionu donijeti značajan prihod - rekao je Matana.

20.50 - Bilić je govorio i tri važne stavke vezane za HNS. Dotaknuo se tako VAR afere, uvođenja stranih sudaca i smjene Bruna Marića. Istaknuo je 415.300 navijača koji su na Poljudu prošle godine gledali Hajduk, a prosjek je bio 22 tisuće gledatelja.

- Zahvalio bih se navijačima jer smo među 15 kliubova u svijetu po brojnosti članstva. Naš jedini cilj je da momčad pokaže što se može napraviti s radom, redom i disciplinom. Obećavanja nećemo davati. Želimo biti konkurentni u domaćoj ligi za osvajanje trofeja. Želimo se plasirati u grupnu fazu Konferencijske lige. Osvježavat ćemo igrački kadar, ali vjerujemo da ova momčad ima kostur da budemo uspješni. Nastavit ćemo s afirmacijom mladih igrača. Nadam se da ćemo do kraja sljedećeg tjedna imati trenera. U završnim smo pregovorima.

Nakon njega je Akrap predstavila novog tehničkog sponzora, a riječ je kako se ranije najavljivalo o Adidasu.

20:31 - Devetu točku koja se tiče stanja i poslovanja kluba u tekućoj godini izlaže predsjednik Hajduka Ivan Bilić. U svom osvrtu istaknuo je sve kronološki, a u uvodu je kazao kako sezona rezultatski nije zadovoljavajuća zbog trećeg mjesta i ispadanja u polufinalu.

Članica uprave za marketing Marinka Akrap potvrdila je kraj suradnje s Macronom kojem se zahvalila na 11 godina suradnje, ali nema još službene potvrde ugovora s novim tehničkim sponzorom.

Istaknula je i kako je prihod od prodaje u prvih pet mjeseci za 69 % veći od planiranog. Stanje i razvoj sportske infrastrukture predstavio je Ivan Matana.

20:26 - Dana je razrješnica i Nadzornom odboru za 2023. godinu, a u osmoj točci dnevnog reda izglasano je imenovanje revizora za 2023. godinu što će biti Kalibović i partneri.

20:20 - Za govornicom je Tomislav Milardović, član upravnog odbora udruge Naš Hajduk.

- Uspostavili smo ritam od dvije skupštine godišnje. Gledajući rad Nadzornog odbora kroz prizmu čuvara strategije, možemo primijetiti da smo i poslovno i sportski pobjeđivali, ali to pobjeđivanje nije se prelilo u 2024. Već u prosincu 2023. bilo je jasno da financijski pokazatelji nisu prema naputcima Nadzornog odbora. Došlo je do nesklada između tri strateška cilja. Ciljevi Nadzornog odbora za 2023. godinu nisu ispunjeni, osim Akademije i finala juniorske Lige prvaka - rekao je Milardović.

Izvješće NO je usvojeno, a peta točka dnevnog reda je Odluka o pokriću gubitka za 2023. godinu koja je brzo usvojena. Nakon toga je dana i razrješnica Upravi za 2023. godinu.

20:19 - Odgovorili su im Pavelin i Matana.

- Da Nadzorni odbor mijenja sportskog direktora to bi bilo grubo kršenje statuta. Nadzorni odbor djeluje u interesu kluba. Sigurno se događaju greške, ali je pitanje ispravljaju li se ili ne - rekao je Pavelin, dok je Matana rekao:

- Nisam rekao da Hajduk ima prihod od članarina, nego priljev. Tko god se želi učlaniti u Hajduk, ima modele i načine za to napraviti.

20:05  - Četvrta točka se tiče izvješća Nadzornog odbora Hajduka o obavljenom nadzoru vođenja poslova u klubu. Točku je prezentirao Aljoša Pavelin, koji se osvrnuo i na riječi Vedrana Bukovca.

- Svi smo frustrirani ovom sezonom. Kada pozivate na odgovornost, pitanje je samo poimanja odgovornosti. Nadzorni odbor se držao svoje odgovornosti, opozvan je predsjednik Uprave. Naše ostavke bi bile kukavičluk. Sportska izvedba je bila podbačaj, a poslovna izvedba je bila odlična. Međutim, u tom dijelu imamo dva segmenta s kojima nismo zadovoljni. Jedan je razvoj infrastrukture, što ne čudi jer su to financijski veliki zahvati. Prsten oko stadiona je bio bitan da se ubrza ulazak gledatelja na stadion. Bez razvoja infrastrukture mi ne možemo ići naprijed.

- Financijska izvedba izgleda jako loše, ali ona nije zabrinjavajuća u smislu funkcioniranja kluba. Tri su razloga: računovodstveni, neplasiranje u skupinu europskog natjecanja i povećana ulaganja kako bi se ostvario sportski rezultat. Dok ne budemo kontinuirano igrali grupna natjecanja u Europi, to će biti tako. Nema financijskih čarolija koja nas mogu izvući iz toga. Društvo je u svim aspektima djelovalo u skladu sa zakonom - rekao je Pavelin.

Nakon njega za riječ su se javili Gordan Šangut i Vedran Bukovac. Šangut je predložio Gradu Splitu kao većinskom vlasniku Hajduka da pronađe neovisnog revizora za reviziju poslovanja kluba. Nakon njega je za govornicu došao Bukovac:

- Djelomično se slažem s gospodinom Pavelinom, ali ostavka nije kukavičluk. Smijenili ste predsjednika Jakobušića zbog loših poslovnih rezultata, ali niste smijenili sportskog direktora. Osvrnuo bih se na još jedan dio, to je tabu tema. Kazali ste da ste radili nadzor kvalitetno, u to ne sumnjam. Kazali ste da ste dobijali mjesečna izvješća... Morali ste vidjeti da u tjednoj bazi imate štetu od strane navijača Hajduka. Jesu li članovi udruge ili navijača, to nije bitno. Što ste poduzeli po tom pitanju? Predsjednik nije reagirao na to, a u odlasku se populistički slikao ispod razrušenog sjevera. Ta slika je vrlo loše odjeknula u javnosti. Ako ste čekali da netko bude 12 ili više milijuna eura u minusu, nije to dobar nadzor.

- Kao građanin Splita i navijač Hajduka prošle godine je bila donesena odluka da se zabrani prodaja karata ljudima koji nisu članovi. Nitko na tu odluku nije reagirao, osim što smo Šangut i ja morali napraviti građansku akciju nakon koje smo napadnuti. Druga situacija mi se dogodila nedavno, protiv Dinama. Dobio sam osam članskih iskaznica da idem kupiti karte za derbi. Čekao sam dva sata, a kada sam došao na red mi je jedan djelatnik udruge da nemam tu što raditi, da sam incidentan tip. Ja sam o tome izvijestio i ljude u klubu, samo nitko ne reagira. Nadam se da će se u budućnosti to promijeniti. Replicirao bih i gospodinu Matani. Razumijem da ste svi članovi Našeg Hajduka.  Prihod od članarina je u financijskom izvješću nula - kazao je Bukovac.

20:01 - Financijsko izvješće prokomentirao je i Miran Sušac iz udruge Naš Hajduk. Istaknuo je kako su posljednje četiri godine rezultirale velikim gubitkom.

- Olako se prelazi preko gubitka iz prošle godine, a dodatno je pogoršano financijsko stanje. Narasle su obveze prema dobavljačima. Bili smo uvjeravani kako je ovo stvar računovodstva. Kroz materijale smo iščitali da su dignuti krediti, prošle godine dva, a ove godine jedan. Imamo li neotplaćeni kredit iz prošlih godina? U ožujku ove godine je dignut kratkoročni kredit od sedam milijuna eura. Koji je plan s otplatom tog kredita?

I on je dobio odgovor od člana uprave za financije:

- Ako nismo mogli odraditi ‘factoring‘ podizali smo kredit. Kredit od šest milijuna funti bi trebao biti zatvoren ‘factoringom‘ kroz 15-20 dana. A ovaj drugi bi trebao biti riješen početkom 2025. godine kada dospije rata od Vuškovićevog transfera na naplatu - rekao je Matana nakon čega je točka stavljena na glasanje i usvojena.

19:55  - Nakon Ivoševića za riječ se javio bivši nadzornik Denis Alajbeg, danas u svojstvu dioničara.

- Od 2018. naš poslovni model je da prodajemo igrače vrijednosti deset milijuna eura. Uvijek iznova koristim priliku da je takva poslovna praksa izložena riziku. Jedna ozljeda igrača koji je eksponat za prodaju nas može dovesti u zanimljivu situaciju. U financijskom izvješću. Nismo imali kredit od 2017. godine, a imamo dospijeće kredita od šest milijuna funti. Dobili smo kredit jer smo dali osiguranje prihoda od budućih prodaja. Je li tih osam milijuna eura pokriveno od rata koje trebaju doći od transfera Vuškovića? - pitao je Alajbeg, a odgovor je dobio od Matane.

- Jedan je transfer u MLS. Nismo mogli realizirati ‘factoring‘, ali je pokriveno na ime transfera. Drugi kredit je isto pokriven s transferom. Uvijek radimo da buduće prihode prodajemo.

19.47 - Za govornicom je Bojan Ivošević koji je danas u svojstvu dioničara, a ne predstavnika Grad kao dogradonačelnik.

- Ovdje sam kao privatna osoba. Kada je 2008. bio proces pretvorbe imao sam 18 godina, a malo mi je degutantno slušati priče ljudi starijih od mene koji nisu pomogli klubu u teškim vremenima. Prije pet-šest godina ne bi bili ovako frustrirani. To znači da smo osjetili da možemo. Klub se digao na svim razinama. Sportski rezultat to nije pratio. Vjerujem da ćete svi i dalje raditi u interesu Hajduka. Brojke koje Hajduk ima po pitanju članstva su rekordne u cijeloj njegovoj povijesti - istaknuo je Ivošević.

19:40 - Prvi se za riječ po ovoj točci javio Vedran Bukovac, koji je stigao u svojstvu opunomoćenika dioničara, tj. dioničar mu je dao punomoć da ga predstavlja na Skupštini.

- Ovdje sam kao opunomoćenik gospodina Hrvoja Lozančića koji je odsutan. Marketing je jedini bio kvalitetan, sve ostalo, pogotovo financijski pokazatelji su katastrofalni. Gospodin Matana to lijepo prezentira, ali stvarnost je drugačija. Mi, tj. Hajduk, došao sam govoriti u dobroj vjeri...Oko 15 milijuna trošimo na plaće igrača. Naš proračun je oko 35 milijuna eura. Razlika je ogromna. Gdje novci odlaze, to vi znate bolje od nas. Nedovoljno se troši na plaće igrača, bez obzira kakvi ti igrači bili. Ne možete platiti igrača 10 eura i očekivati da igra Ligu prvaka. Imamo evidentnu štetu, imamo veliki broj članova, ali to su članovi udruge Naš Hajduk. Ugovor je potpisan 2015. godine. Takav ugovor je odobrio Nadzorni odbor Hajduka. Svi predsjednici iza toga nastavljaju istu praksu.

- Ne kažem da taj novac Hajduk ne koristi, međutim taj novac se knjiži kao obveza Hajduka prema udruzi Naš Hajduk. Je li ta obveza stalno raste? Hajduk je i prije imao članove, do dolaska Našeg Hajduka. Pozivam institucije Republike Hrvatske, Državno odvjetništvo i USKOK ako smatraju da ima nepravilnosti u ovom ugovoru. Predlažemo da se raskine ugovor s udrugom Naš Hajduk.

- Nemam ništa protiv udruge Naš Hajduk, ali ne može se rezervirati prihod Hajduka. S 35 milijuna eura, to je fini kapital za igranje grupe u Europi. Ljudi moji, nas 20 godina nema nigdje. Nije to samo otkad je Naš Hajduk. Ne zagovaramo povratak na staro. Zagovaramo da Hajduk bude konkurentan u Europi, i da svaki put s utakmice odlazimo tužni. Dvadeset godina ne može osvojiti prvenstvo. Ljudi moji igramo HNL, ne Premiership, trgnimo se...Ako ne možete recite da ne možete...Podnesite ostavke...Dvije stvari se nisu promijenile od 2008. Predsjednik skupštine dioničara je gospodin Vinko Radovani, postavila ga je politika. Nikad nije došla u pitanje njegova uloga i funkcija. Od 2011. je tu Udruga Naš Hajduk. Sporno je kada se poziva nekoga za odgovornost, oni kažu da oni nisu odgovorni, ali oni su postavili ljude u Nadzorni odbor koji bira predsjednika...Kad se obratimo gradu koji je većinski vlasnik oni kažu da pomažu Hajduku na sve moguće načine. Nema odgovornosti. Najodgovorniji je većinski vlasnik, grad Split – govorio je Bukovac u svom izlaganju, a odgovorio mu je prvo Radovani.

- Malo ste pobrkali kruške i jabuke, ali to je legitimno. Prozivanje bilo koga u ovoj dvorani je legitimno. Odnos između udruge Naš Hajduk i Hajduka je definiran statutom kluba - kazao je Radovani.

Odgovorio je Bukovcu i član uprave za financije Ivan Matana.

- U razgovoru s komercijalnim bankama ne postoji nikakav upit, niti problematizira dio vezan za prihod od članarina. S novcem raspolažemo trenutno, izuzetno nam je koristan. Rast priljeva po članarinama govori da je to bila dobra poslovna odluka. UEFA to prihvaća kao naš prihod - rekao je Matana.

19:30 - Financijsko izvješće po trećoj točci prezentirao je Ivan Matana, član Uprave zadužen za financije. Kazao je u uvodu da bi bili u pozitivi da su knjižili transfer Vuškovića, naveo kako su prihodi od ulaznica rasli 5 %, a pretplate se razdvajaju na dvije poslovne godine. Istaknuo je rast prihoda od oglašavanja i sponzora koji je 800 tisuća eura. Govorio je i o rastu troškova zaposlenika koji iznosi 27 % što je nešto više od 4 milijuna eura, dodao je i rast troškova natjecanja i ostalih vanjskih troškova za 29 %.

19:27 - Izvješće uprave za 2023. usvojeno je s 518.832 dionice za te četiri protiv.

19:19 - Nakon njega za raspravu se javio predsjednik udruge Naš Hajduk Dino Marković.

- Zadnja skupština je održana dosta kasno pa ćemo sada staviti naglasak na prvi kvartal ove godine i dati komentar na sezonu 2023./2024. Uprava je sezonu najavila ambiciozno, značajno je podignut budžet, na rekordnih 36 milijuna eura, a to je budžet kojeg se ne bi posramili brojni europski klubovi. Osvajanje prvenstva imalo je veliki značaj s obzirom na reorganizaciju Lige prvaka, ali dobili smo sezonu propuštenih prilika. Dok Hajduk ima najveći budžet u povijesti, konkurencija smanjuje. Dok konkurencija prosipa bodove, Hajduk prosipa još više. Uprava nije ostvarila cilj igranja nekog europskog natjecanja, a nije osvojen ni kup. Na trenutke smo se osjećali kao reprizu filma kada se najavljivala Liga prvaka, a završilo se na petom mjestu. Nije bilo sustava, bilo je lutanja i preskupih promašaja na poziciji trenera prve momčadi. Ispada kao da je odabir trenera koji odgovara Hajdukovim potrebama znanstvena fantastika. Zapostavljen je i cilj ravnopravnosti u hrvatskom nogometu. VAR aferu Uprava nije iskoristila za boljitak. Duboko smo razočarani pasivnošću Uprave u tom dijelu. Hajduk je godinu završio u minusu od 12 milijuna eura zbog neobičnog transfera. Bilo bi normalno da Hajduk svoj rekordni transfer kapitalizira, a ne da je prisiljen dizati kredite za tekuću likvidnost. Da je taj transfer i knjižen, Hajduk bi bio u gubitku. Hajduk je imao veliku priliku postati šampion, a završio je kao šampion propuštenih prilika.

19:16 - Za raspravu po ovoj točci javio se ponovno dioničar Šangut.

- Došao sam u dobroj namjeri u interesu i dobrobiti Hajduka. Potajno sam se nadao kako će netko, nakon rezultatske katastrofe, ali i zbog financijskog stanja u kojem je Hajduk podnijeti ostavku, ali to se nije dogodilo. Rekli su da predložim da se u ovom trenutku može podnijeti ostavka i prolongirati skupština.

19:10 - Druga točka dnevnog reda je izvještaj Uprave za 2023. godinu, a riječ ima članica Uprave Marinka Akrap.

U podnesenom izvještaju navela je osvojeni trofej Kupa te juniorsko finale u Ligi prvaka mladih, istaknuti su rekordan broj članova kao i rekordan transfer Luke Vuškovića u Tottenham. Dodala je i rezultate marketinga, a kronološki su nabrojani i ključni detalji prošle sezone vezanih za Hajduk.

Istaknula je i kako je financijski rezultat gubitak, ali zbog nemogućnosti knjiženja Vuškovićevog transfera. Taj transfer će se moći knjižiti tek 2025. godine zbog UEFA-inih pravila.

19:08 - Po prvoj točci za riječ se javio dioničar Goran Šangut koji htio predložiti još jednu točku dnevnog reda ‘pod razno‘, ali predsjednik Skupštine mu je pojasnio kako bi to bilo u suprotnosti s trgovačkim zakonom. Objasnio je kako postoji zakonski rok u kojem se može mijenjati i predlagati dnevni red Skupštine.

19:06 - Prva ovogodišnja Skupština kluba okupila je standardno najveće dioničare u vidu predstavnika Našeg Hajduka, tu su i predstavnici Grada Splita te brojni mali dioničari.

Kino dvorana na Poljudu je punija nego inače, a u prvom redu sjede predstavnici kluba na čelu s predsjednikom uprave Ivanom Bilića te predsjednikom Nadzornog odbora Aljošom Pavelinom. U uvodu je predsjednik skupštine Vinko Radovani naglasio kako vjeruje da će se održati konstruktivna rasprava unutar 13 točaka dnevnog reda. Prva točka bila je utvrditi broj nazočnih dioničara, a utvrđeno je da postoji kvorum i da je nazočno 518.836 dionica ili 96.5 % temeljnog kapitala društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 15:00