stdClass Object ( [id] => 1344058 [title] => Nogomet me i dalje ne zanima, Hajduka ne gledam, ali radi ‘prevaranta‘ Dežulovića sam rekla da navijam za ‘bijele‘ [alias] => nogomet-me-i-dalje-ne-zanima-hajduka-ne-gledam-ali-radi-prevaranta-dezulovica-sam-rekla-da-navijam-za-bijele [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Aerodrom u Bruxellesu, prije nekoliko godina. Gužva. Na šalteru mršav tip s kozjom bradicom. Uzima moj pasoš i gleda.

– Split – kaže.

– Vi imate sjajan nogometni klub, Hajduk.

– Da – odgovaram. I dodajem:

– Jedan od najstarijih klubova u Europi.

– Znam – odgovara tip s kozjom bradicom.

– Malo ih je starijih. Jedan je moj... – pa reče neko ime koje mi dotad nije bilo poznato, niti sam ga zapamtila.

– Navijačica ste Hajduka? – pita tip nonšalantno, kao da mu na šalteru ne visi prvi red gužve koja se proteže kilometar.

– Naravno – kažem ja.

Tip se nasmiješi i, pružajući mi pasoš, kaže:

– Želim puno uspjeha klubu za koji navijate! Zašto prepričavam ovaj događaj?

Rekla sam da sam navijačica Hajduka. Ali to tehnički nije točno – nisam nikakva navijačica, ne gledam utakmice, ne pratim rezultate, nogomet me uopće ne zanima, a kad je Hajduk slavio sto godina, u velikom sam društvu – na opće zgražanje i ničije slaganje – zbog afera i odnosa kluba prema dijelu svoje slavne prošlosti, rekla da je pravo vrijeme da taj nekad veliki klub s lošom klupskom politikom lijepo stavi ključ u bravu na veliku, lijepu obljetnicu, i odjaše u legendu.

Lukavo pripovijedanje

S druge strane, opet, Hajduk je neizbježno sastavni dio života svakoga tko se rodio u Splitu, htio – ne htio. I ja sam se rodila iza sjeverne branke Staroga placa. Znam za imena mnogih slavnih Hajdukovih igrača, ali samo zato što je to nemoguće ne znati – kao pjesme Miše Kovača. Nikad ih ne slušaš, a znaš sve riječi.

A onda mi je u ruke dospjela knjiga koja je definirala što je meni Hajduk i artikulirala moj odnos prema Hajduku, kad se već, eto, sama nikad oko toga nisam potrudila – niti sam se uopće htjela truditi.

“Bili libar”. Prvi. Hajdučka knjiga autora Borisa Dežulovića (nakladnik Telegram Media Grupa), kojom je, među ostalim, srušio mit o tome da je prvi gol na novom stadionu na Poljudu dao Boro Primorac. Jest ga dao Boro, ali Dežulović – a priča o tome kako se to dogodilo i kako je povijest sve pobrkala očaravajuća je. Zahvati vas i ne pušta. Pa priča o malom malteškom klubu, nekoj Gziri koja u životu ništa vrijedno naročitog spomena nije napravila, a onda je na Poljudu 2019. šokirala Hajduk (i izbacila ga iz – ček da točno prepišem – prvog pretkola kvalifikacija za Europa ligu). A priča o tom porazu započinje još prije stotinu godina, baš na Malti, tramvajem zvanim “Hajduk”...

---

image

S promocije Dežulovićeve knjige ‘Bili libar 2’
u Puli
Rose Fistanić

Rose Fistanić/
---

Dežulović prevarantski i lukavo pripovijeda: počne izdaleka, od neke točke – imena, događaja, datuma, impresije – koja veze s vezom, odnosno s Hajdukom, čini ti se, nema, s koje ne znaš u kojem će pravcu autor krenuti i kamo će te povesti, a onda te provede kroz milijun rukavaca i vrati na početak, zatvori krug prije čijeg zatvaranja nisi znao ništa, a zatvarajući ga zasuze ti oči i pomisliš – sva sreća da je Hajduk baš tad i baš tako izgubio od te Gzire, jer da nije, ne bi bilo ove priče...

Ukratko – priča; istinita, dobro dokumentirana i sjajno ispričana, ona koja čitatelja odvede gdje nije bio, upozna ga s kim se nije upoznao, prošeta ga kroz događaje kojima nije svjedočio i vremena u kojima nije živio. Dežulović, eto, takve priče priča o Hajduku, i to već i u drugom, upravo objavljenom, “Bilom libru 2” (istog nakladnika), predstavljenom prošloga vikenda na Sajmu knjiga u Puli. Možda i drugi klubovi imaju sjajne priče, ali ih nema tko dovoljno zarazno ispričati; možda poneki klub ima sjajne pripovjedače, ali nemaju baš puno toga što bi imali ispripovijedati. Kod Hajduka i Dežulovića sve se to po nekoj formuli fino amalgamiralo. Kad krene plesti priču, upliće i raspliće ljude, događaje, datume... koristeći podatke iskopane iz arhiva, od privatnih do državnih, iz novina, iz razgovora, iz sjećanja, iz knjiga, iz biltena i statistika, uočavajući poveznice i slučajnosti – sočnu građu za priče – koje nitko prije njega nije uočio.

Evo, na primjer, u ovom novom “Libru”, s trinaest novih naslova koji vode sve do Južne Amerike, knjiga još nije ni počela, još smo na “Hajdučkoj legendi”, nadnaslovljenoj “Umisto uvodne beside”, u kojoj Dežuloviću pomaže dalmatinski, pa tako, podrazumijeva se, i hajdučki kroničar Miljenko Smoje (s onoga svita, jasno). Jer šta: Smoje je pisao libar o Hajduku – svoju “Hajdučku legendu” – koji je trebao biti objavljen za 60. rođendan kluba, u veljači 1971. I Dežulović je, pola stoljeća poslije, napisao već drugi libar o Hajduku. Smoje je svoj libar pisao dok je teklo prvenstvo iza kojega se naredalo 16 sušnih Hajdukovih godina, bez titule. Dežulović svoj “Libar” piše dok teče prvenstvo nakon 18 sušnih Hajdukovih godina, bez titule.

... za sretno djetinjstvo

I taman kad je Smoje te sedamdeset prve predao rukopis u štampariju Slobodne Dalmacije, Hajduk je proigrao. Oće-neće štampat’... Neće, pričekat će, izdat će knjigu dok Hajduk pobjeđuje. Al’ vraga, zaredali porazi... I tako – toplo-hladno, hoće-neće, pobjede-porazi, dogurala već složena, a još neobjavljena knjiga do kraja sezone, do zadnje utakmice prvenstva na kojoj je Smoje na koljenima na tribinama Staroga placa pisao zadnje retke. Ukratko: Smojina knjiga završena je “taman da se nakon šesnaest godina gladi, suše, kuge i kolere – u knjižarama pojavi usred najvećeg slavlja koje su Split i Dalmacija ikad vidjeli. A tajming objavljivanja ostane zapamćen kao najbolji u cjelokupnoj povijesti izdavaštva od Gutenberga do danas”.

A Dežulovićeve knjige? “Jednom, jednog dana, kad-tad, i ja ću posljednje poglavlje Bilog libra dovršavati pred trideset pet hiljada pomahnitalih gledatelja u divljoj plebejskoj svetkovini na Poljudu.”

Do tog nekog budućeg libra, vratimo se ovome drugom, ovome posvećenom “Mati, Kati, Viliju, Rašpi, Luki, Draganu, Iki, Slaviši, Frfi, Brani, Juri, Šuri, Kalimeru, Mićunu, Šimi, Želi, Ivici, Goranu, Neni, Marinu, šjor Ivanu, barba Boži i društvu iz barake, za jedno sretno djetinjstvo”.

---

image

Na fotografiji s lijeva: Ferante Colnago, Ivica Šurjak, Mustafa Nadarević, Luka Kaliterna i Boris Dvornik

Paun Paunovic/Cropix
---

Vratimo se naslovu “Sto godina samoće”, i nadnaslovu “1923., godina koja se vraća”. “Što se nas u Splitu ticalo, 2. rujna 1923. započelo je dugačko stoljeće rata sa Savezom, kako god se on zvao i gdje god bio”, piše Dežulović. Odnosilo se to na skandalozno suđenje – dobro dokumentirano u ondašnjim novinama diljem kraljevine – na Hajdukovu štetu, u utakmici sa sarajevskim SAŠK-om.

Priču je započeo riječima: “Luka Kaliterna bio je čovjek koji gleda u sunce. Na jutarnjim treninzima gledao je u mlado istočno sunce, a na poslijepodnevnim utakmicama u ono zapadno, nad Marjanom.” Odatle je, dok se pitate zašto li je Kaliterna gledao u sunce i kakve to veze ima i sa čime, čitatelje proveo kroz zavrzlame koje je klub – s oko 408 članova, iz grada s točno 28.190 stanovnika, prgav i nesavitljiv od početka – imao s tadašnjim nogometnim savezom i tadašnjim sramotnim sudačkim odlukama.

“Okruglo je stoljeće tako prošlo od Hajdukove povijesne 1923. godine: prve prvenstvene utakmice, prve službene sudačke pljačke, prve žalbe, prvog domaćeg trenera, prve smjene generacija, prve turneje kluba, prve pobjede u inozemstvu, prve europske utakmice i prve europske pobjede, te prvog organiziranog dočeka sportaša u sada već potpuno Hajdukovu gradu. Godine kad se rodio Hajdukov kroničar Miljenko Smoje, a Stari plac pružio po osi jug-sjever, kontra buri, kontra jugu, kontra sili, kontra mraku: sve što su nam suci i savezi radili u stoljeću koje je slijedilo, mi smo vidjeli još prije stotinu godina. I naučili gledati u sunce.”

‘Još samo ovaj aut’

Ili se vratimo priči “Montevideo, bog te vidija”, u kojoj Dežulović želi ispričati alternativnu povijest davnog, prvog svjetskog nogometnog prvenstva 1930. godine u Južnoj Americi, u urugvajskom Montevideu, u kojoj kao reprezentacija kraljevine nastupa kompletna postava Hajduka – što se zapravo lako moglo dogoditi – a onda nas zavede istinitom pričom o Hajduku u Južnoj Americi koja ispadne još nevjerojatnija od one koju je htio izmaštati.

Ne piše Dežulović o Hajduku panegirike; nije ovo zbirka nekritičkih serenada niti probir najvećih imena i najvećih uspjeha; piše i o neuspjesima, nesretnim godinama, nesretnim ispadanjima, totalnom i posvemašnjem izostanku čuda u svakoj prilici kad je “Hajduku trebalo čudo”... Bilo je čuda na Hajdukovu terenu, ali ne onih koja su se događala njemu, nego protivničkim timovima.

Svatko tko pročita “Bili libar” mogao bi pasti u iskušenje da linijom manjeg otpora izraubanim metaforama promisli, kaže ili napiše kako je Dežulović – zbog impresivne kolekcije imena igrača, cijelih sastava, trenera, klubova, datuma, godina, penala, prekršaja, kornera, rezultata, golova i minuta u kojima su pali – “živa enciklopedija”. Enciklopedija, međutim, podrazumijeva suhonjavo i sistematično posložene podatke od kojih bi se možda lako mogao napraviti grafikon, ili zaslužiti pobjeda u tematskom kvizu, ali priča... to je već malo teže. Za dobru priču – nakon što desetljećima nosiš traumu poraza i izgubljene prvenstvene titule – otputuješ u Ljubljanu, odeš na davno napušteni stadion Bežigrad i pokušavaš shvatiti što se na tom mjestu dogodilo 11. srpnja 1976., iako tamo uopće nije igrao Hajduk; u završnici prvenstva igrali su Olimpija i Partizan. I pitaš se je li točno da je utakmica dodatno produžena zato što je, baš kad je sudac htio odsvirati kraj – što bi značilo da je Hajduk prvak – Partizanov igrač Nenad Bjeković Đavo od suca tražio “samo još ovaj aut”. Baš onaj iz kojega se izrodio gol i Hajduku izbio titulu.

Pa onda otputuješ u Beograd, puno godina poslije, i raspitaš se kod samog Đavla, direktno, je li istina da je od suca tražio da još malo produži, i saznaš da jest; i baveći se uspoređivanjem podataka iz svih dostupnih izvora – od novinskih arhiva do vlastitog sjećanja, iako si tada bio jedanaestogodišnjak – shvatiš da utakmica nije produžena samo tri minute, kako bilježi službena nogometna povijest, nego još cijelih sedam minuta.... i da nakon onoga gola sudac zapravo nikad nije ni odsvirao njezin kraj.

Na koncu, očaranu nogometnim hajdučkim pričama, nogomet me i dalje ne zanima, Hajduk i dalje ne gledam niti imam namjeru. Samo što sam sad, nakon čitanja Dežulovićevih libara, shvatila zašto sam onom tipu s kozjom bradicom na bruxelleskom aerodromu rekla da navijam za Hajduk: zato što navijam za priču koju Hajduk oduvijek ima. Pripovjedač Dežulović u njemu ih je, dapače, našao mali milijun. Pa ako je cijenjeni autor spreman ‘Bile libre” nizati “koliko god ih bude tribalo”, dok god jednom posljednje poglavlje ne bude dovršavao na poljudskim tribinama pred 35 tisuća ljudi u deliriju, Hajduk, što se mene tiče, prvenstvo može osvojiti tek tamo...

Ma dobro, šalim se.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bili libar 2 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Bili libar 2 2 0 10523 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-28 10:30:49 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Lidija Gnjidić Krnić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-02 09:51:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-02 09:51:14 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nogomet me i dalje ne zanima, Hajduka ne gledam, ali radi 'prevaranta' Dežulovića sam rekla da navijam za 'bijele' page_title=Nogomet me i dalje ne zanima, Hajduka ne gledam, ali radi 'prevaranta' Dežulovića sam rekla da navijam za 'bijele' [metakey] => boris dežulović, HAJDUK, Poljud, lidija gnjidić, bili libar 2, Beograd [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26131379.png","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26131380.png","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26133650.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/1277320.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Rose Fistani\u0107\/","Rose Fistani\u0107\/","Rose Fistani\u0107\/","Paun Paunovic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Boris De\u017eulovi\u0107<\/p>","

Boris De\u017eulovi\u0107<\/p>","

S promocije De\u017eulovi\u0107eve knjige \u2018Bili libar 2\u2019
\nu Puli
\nRose Fistani\u0107<\/p>","

Na fotografiji s lijeva: Ferante Colnago, Ivica \u0160urjak, Mustafa Nadarevi\u0107, Luka Kaliterna i Boris Dvornik<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["79:31","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1170x2532","hd_26131379_1920.png":"1920x1080","k_26131379_1280.png":"1280x1280","k_26131379_1024.png":"1024x1024","k_26131379_640.png":"640x640","k_26131379_480.png":"480x480","k_26131379_340.png":"340x340","k_26131379_220.png":"220x220","o_26131379_1280.png":"1280x2770","o_26131379_1024.png":"1024x2216","o_26131379_640.png":"640x1385","o_26131379_480.png":"480x1038","o_26131379_340.png":"340x735","o_26131379_220.png":"220x476","h_26131379_1280.png":"1280x854","h_26131379_1024.png":"1024x683","h_26131379_640.png":"640x427","h_26131379_480.png":"480x320","h_26131379_340.png":"340x227","h_26131379_220.png":"220x147","pp_26131379_1280.png":"1280x1628","pp_26131379_1024.png":"1024x1303","pp_26131379_640.png":"640x814","pp_26131379_480.png":"480x611","pp_26131379_340.png":"340x432","pp_26131379_220.png":"220x280"},{"size0":"1170x2532","hd_26131380_1920.png":"1920x1080","k_26131380_1280.png":"1280x1280","k_26131380_1024.png":"1024x1024","k_26131380_640.png":"640x640","k_26131380_480.png":"480x480","k_26131380_340.png":"340x340","k_26131380_220.png":"220x220","o_26131380_1280.png":"1280x2770","o_26131380_1024.png":"1024x2216","o_26131380_640.png":"640x1385","o_26131380_480.png":"480x1038","o_26131380_340.png":"340x735","o_26131380_220.png":"220x476","h_26131380_1280.png":"1280x854","h_26131380_1024.png":"1024x683","h_26131380_640.png":"640x427","h_26131380_480.png":"480x320","h_26131380_340.png":"340x227","h_26131380_220.png":"220x147","pp_26131380_1280.png":"1280x1628","pp_26131380_1024.png":"1024x1303","pp_26131380_640.png":"640x814","pp_26131380_480.png":"480x611","pp_26131380_340.png":"340x432","pp_26131380_220.png":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_26133650_1920.jpg":"1920x1080","k_26133650_1280.jpg":"1280x1280","k_26133650_1024.jpg":"1024x1024","k_26133650_640.jpg":"640x640","k_26133650_480.jpg":"480x480","k_26133650_340.jpg":"340x340","k_26133650_220.jpg":"220x220","o_26133650_1280.jpg":"1280x960","o_26133650_1024.jpg":"1024x768","o_26133650_640.jpg":"640x480","o_26133650_480.jpg":"480x360","o_26133650_340.jpg":"340x255","o_26133650_220.jpg":"220x165","h_26133650_1280.jpg":"1280x854","h_26133650_1024.jpg":"1024x683","h_26133650_640.jpg":"640x427","h_26133650_480.jpg":"480x320","h_26133650_340.jpg":"340x227","h_26133650_220.jpg":"220x147","pp_26133650_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133650_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133650_640.jpg":"640x814","pp_26133650_480.jpg":"480x611","pp_26133650_340.jpg":"340x432","pp_26133650_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_1277320_1920.jpg":"1920x1080","k_1277320_1280.jpg":"1280x1280","k_1277320_1024.jpg":"1024x1024","k_1277320_640.jpg":"640x640","k_1277320_480.jpg":"480x480","k_1277320_340.jpg":"340x340","k_1277320_220.jpg":"220x220","o_1277320_1280.jpg":"1280x851","o_1277320_1024.jpg":"1024x681","o_1277320_640.jpg":"640x425","o_1277320_480.jpg":"480x319","o_1277320_340.jpg":"340x226","o_1277320_220.jpg":"220x146","h_1277320_1280.jpg":"1280x854","h_1277320_1024.jpg":"1024x683","h_1277320_640.jpg":"640x427","h_1277320_480.jpg":"480x320","h_1277320_340.jpg":"340x227","h_1277320_220.jpg":"220x147","pp_1277320_1280.jpg":"1280x1628","pp_1277320_1024.jpg":"1024x1303","pp_1277320_640.jpg":"640x814","pp_1277320_480.jpg":"480x611","pp_1277320_340.jpg":"340x432","pp_1277320_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4082283 Threads: 2 Questions: 121810211 Slow queries: 53251 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3711041 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/nogomet-me-i-dalje-ne-zanima-hajduka-ne-gledam-ali-radi-prevaranta-dezulovica-sam-rekla-da-navijam-za-bijele-1344058 [printLink] => /sport/hajduk/nogomet-me-i-dalje-ne-zanima-hajduka-ne-gledam-ali-radi-prevaranta-dezulovica-sam-rekla-da-navijam-za-bijele-1344058?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 600354 [name] => Boris Dežulović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-dezulovic [link] => /tag/boris-dezulovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 353104 [name] => Poljud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljud [link] => /tag/poljud ) [3] => stdClass Object ( [id] => 234609 [name] => Lidija Gnjidić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lidija-gnjidic [link] => /tag/lidija-gnjidic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 738993 [name] => bili libar 2 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-02 10:51:30 [main_article_id] => 0 [alias] => bili-libar-2 [link] => /tag/bili-libar-2 ) [5] => stdClass Object ( [id] => 426838 [name] => Beograd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => beograd [link] => /tag/beograd ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bili libar 2 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nogomet me i dalje ne zanima, Hajduka ne gledam, ali radi ‘prevaranta‘ Dežulovića sam rekla da navijam za ‘bijele‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26131379.png [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Rose Fistanić/ [mainImageDesc] =>

Boris Dežulović

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26131379.png [title] =>

Boris Dežulović

Rose Fistanić/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26131380.png [title] =>

Boris Dežulović

Rose Fistanić/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26133650.jpg [title] =>

S promocije Dežulovićeve knjige ‘Bili libar 2’
u Puli
Rose Fistanić

Rose Fistanić/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/1277320.jpg [title] =>

Na fotografiji s lijeva: Ferante Colnago, Ivica Šurjak, Mustafa Nadarević, Luka Kaliterna i Boris Dvornik

Paun Paunovic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Aerodrom u Bruxellesu, prije nekoliko godina. Gužva. Na šalteru mršav tip s kozjom bradicom. Uzima moj pasoš i gleda.

– Split – kaže.

– Vi imate sjajan nogometni klub, Hajduk.

– Da – odgovaram. I dodajem:

– Jedan od najstarijih klubova u Europi.

– Znam – odgovara tip s kozjom bradicom.

– Malo ih je starijih. Jedan je moj... – pa reče neko ime koje mi dotad nije bilo poznato, niti sam ga zapamtila.

– Navijačica ste Hajduka? – pita tip nonšalantno, kao da mu na šalteru ne visi prvi red gužve koja se proteže kilometar.

– Naravno – kažem ja.

Tip se nasmiješi i, pružajući mi pasoš, kaže:

– Želim puno uspjeha klubu za koji navijate! Zašto prepričavam ovaj događaj?

Rekla sam da sam navijačica Hajduka. Ali to tehnički nije točno – nisam nikakva navijačica, ne gledam utakmice, ne pratim rezultate, nogomet me uopće ne zanima, a kad je Hajduk slavio sto godina, u velikom sam društvu – na opće zgražanje i ničije slaganje – zbog afera i odnosa kluba prema dijelu svoje slavne prošlosti, rekla da je pravo vrijeme da taj nekad veliki klub s lošom klupskom politikom lijepo stavi ključ u bravu na veliku, lijepu obljetnicu, i odjaše u legendu.

Lukavo pripovijedanje

S druge strane, opet, Hajduk je neizbježno sastavni dio života svakoga tko se rodio u Splitu, htio – ne htio. I ja sam se rodila iza sjeverne branke Staroga placa. Znam za imena mnogih slavnih Hajdukovih igrača, ali samo zato što je to nemoguće ne znati – kao pjesme Miše Kovača. Nikad ih ne slušaš, a znaš sve riječi.

A onda mi je u ruke dospjela knjiga koja je definirala što je meni Hajduk i artikulirala moj odnos prema Hajduku, kad se već, eto, sama nikad oko toga nisam potrudila – niti sam se uopće htjela truditi.

“Bili libar”. Prvi. Hajdučka knjiga autora Borisa Dežulovića (nakladnik Telegram Media Grupa), kojom je, među ostalim, srušio mit o tome da je prvi gol na novom stadionu na Poljudu dao Boro Primorac. Jest ga dao Boro, ali Dežulović – a priča o tome kako se to dogodilo i kako je povijest sve pobrkala očaravajuća je. Zahvati vas i ne pušta. Pa priča o malom malteškom klubu, nekoj Gziri koja u životu ništa vrijedno naročitog spomena nije napravila, a onda je na Poljudu 2019. šokirala Hajduk (i izbacila ga iz – ček da točno prepišem – prvog pretkola kvalifikacija za Europa ligu). A priča o tom porazu započinje još prije stotinu godina, baš na Malti, tramvajem zvanim “Hajduk”...

---

image

S promocije Dežulovićeve knjige ‘Bili libar 2’
u Puli
Rose Fistanić

Rose Fistanić/
---

Dežulović prevarantski i lukavo pripovijeda: počne izdaleka, od neke točke – imena, događaja, datuma, impresije – koja veze s vezom, odnosno s Hajdukom, čini ti se, nema, s koje ne znaš u kojem će pravcu autor krenuti i kamo će te povesti, a onda te provede kroz milijun rukavaca i vrati na početak, zatvori krug prije čijeg zatvaranja nisi znao ništa, a zatvarajući ga zasuze ti oči i pomisliš – sva sreća da je Hajduk baš tad i baš tako izgubio od te Gzire, jer da nije, ne bi bilo ove priče...

Ukratko – priča; istinita, dobro dokumentirana i sjajno ispričana, ona koja čitatelja odvede gdje nije bio, upozna ga s kim se nije upoznao, prošeta ga kroz događaje kojima nije svjedočio i vremena u kojima nije živio. Dežulović, eto, takve priče priča o Hajduku, i to već i u drugom, upravo objavljenom, “Bilom libru 2” (istog nakladnika), predstavljenom prošloga vikenda na Sajmu knjiga u Puli. Možda i drugi klubovi imaju sjajne priče, ali ih nema tko dovoljno zarazno ispričati; možda poneki klub ima sjajne pripovjedače, ali nemaju baš puno toga što bi imali ispripovijedati. Kod Hajduka i Dežulovića sve se to po nekoj formuli fino amalgamiralo. Kad krene plesti priču, upliće i raspliće ljude, događaje, datume... koristeći podatke iskopane iz arhiva, od privatnih do državnih, iz novina, iz razgovora, iz sjećanja, iz knjiga, iz biltena i statistika, uočavajući poveznice i slučajnosti – sočnu građu za priče – koje nitko prije njega nije uočio.

Evo, na primjer, u ovom novom “Libru”, s trinaest novih naslova koji vode sve do Južne Amerike, knjiga još nije ni počela, još smo na “Hajdučkoj legendi”, nadnaslovljenoj “Umisto uvodne beside”, u kojoj Dežuloviću pomaže dalmatinski, pa tako, podrazumijeva se, i hajdučki kroničar Miljenko Smoje (s onoga svita, jasno). Jer šta: Smoje je pisao libar o Hajduku – svoju “Hajdučku legendu” – koji je trebao biti objavljen za 60. rođendan kluba, u veljači 1971. I Dežulović je, pola stoljeća poslije, napisao već drugi libar o Hajduku. Smoje je svoj libar pisao dok je teklo prvenstvo iza kojega se naredalo 16 sušnih Hajdukovih godina, bez titule. Dežulović svoj “Libar” piše dok teče prvenstvo nakon 18 sušnih Hajdukovih godina, bez titule.

... za sretno djetinjstvo

I taman kad je Smoje te sedamdeset prve predao rukopis u štampariju Slobodne Dalmacije, Hajduk je proigrao. Oće-neće štampat’... Neće, pričekat će, izdat će knjigu dok Hajduk pobjeđuje. Al’ vraga, zaredali porazi... I tako – toplo-hladno, hoće-neće, pobjede-porazi, dogurala već složena, a još neobjavljena knjiga do kraja sezone, do zadnje utakmice prvenstva na kojoj je Smoje na koljenima na tribinama Staroga placa pisao zadnje retke. Ukratko: Smojina knjiga završena je “taman da se nakon šesnaest godina gladi, suše, kuge i kolere – u knjižarama pojavi usred najvećeg slavlja koje su Split i Dalmacija ikad vidjeli. A tajming objavljivanja ostane zapamćen kao najbolji u cjelokupnoj povijesti izdavaštva od Gutenberga do danas”.

A Dežulovićeve knjige? “Jednom, jednog dana, kad-tad, i ja ću posljednje poglavlje Bilog libra dovršavati pred trideset pet hiljada pomahnitalih gledatelja u divljoj plebejskoj svetkovini na Poljudu.”

Do tog nekog budućeg libra, vratimo se ovome drugom, ovome posvećenom “Mati, Kati, Viliju, Rašpi, Luki, Draganu, Iki, Slaviši, Frfi, Brani, Juri, Šuri, Kalimeru, Mićunu, Šimi, Želi, Ivici, Goranu, Neni, Marinu, šjor Ivanu, barba Boži i društvu iz barake, za jedno sretno djetinjstvo”.

---

image

Na fotografiji s lijeva: Ferante Colnago, Ivica Šurjak, Mustafa Nadarević, Luka Kaliterna i Boris Dvornik

Paun Paunovic/Cropix
---

Vratimo se naslovu “Sto godina samoće”, i nadnaslovu “1923., godina koja se vraća”. “Što se nas u Splitu ticalo, 2. rujna 1923. započelo je dugačko stoljeće rata sa Savezom, kako god se on zvao i gdje god bio”, piše Dežulović. Odnosilo se to na skandalozno suđenje – dobro dokumentirano u ondašnjim novinama diljem kraljevine – na Hajdukovu štetu, u utakmici sa sarajevskim SAŠK-om.

Priču je započeo riječima: “Luka Kaliterna bio je čovjek koji gleda u sunce. Na jutarnjim treninzima gledao je u mlado istočno sunce, a na poslijepodnevnim utakmicama u ono zapadno, nad Marjanom.” Odatle je, dok se pitate zašto li je Kaliterna gledao u sunce i kakve to veze ima i sa čime, čitatelje proveo kroz zavrzlame koje je klub – s oko 408 članova, iz grada s točno 28.190 stanovnika, prgav i nesavitljiv od početka – imao s tadašnjim nogometnim savezom i tadašnjim sramotnim sudačkim odlukama.

“Okruglo je stoljeće tako prošlo od Hajdukove povijesne 1923. godine: prve prvenstvene utakmice, prve službene sudačke pljačke, prve žalbe, prvog domaćeg trenera, prve smjene generacija, prve turneje kluba, prve pobjede u inozemstvu, prve europske utakmice i prve europske pobjede, te prvog organiziranog dočeka sportaša u sada već potpuno Hajdukovu gradu. Godine kad se rodio Hajdukov kroničar Miljenko Smoje, a Stari plac pružio po osi jug-sjever, kontra buri, kontra jugu, kontra sili, kontra mraku: sve što su nam suci i savezi radili u stoljeću koje je slijedilo, mi smo vidjeli još prije stotinu godina. I naučili gledati u sunce.”

‘Još samo ovaj aut’

Ili se vratimo priči “Montevideo, bog te vidija”, u kojoj Dežulović želi ispričati alternativnu povijest davnog, prvog svjetskog nogometnog prvenstva 1930. godine u Južnoj Americi, u urugvajskom Montevideu, u kojoj kao reprezentacija kraljevine nastupa kompletna postava Hajduka – što se zapravo lako moglo dogoditi – a onda nas zavede istinitom pričom o Hajduku u Južnoj Americi koja ispadne još nevjerojatnija od one koju je htio izmaštati.

Ne piše Dežulović o Hajduku panegirike; nije ovo zbirka nekritičkih serenada niti probir najvećih imena i najvećih uspjeha; piše i o neuspjesima, nesretnim godinama, nesretnim ispadanjima, totalnom i posvemašnjem izostanku čuda u svakoj prilici kad je “Hajduku trebalo čudo”... Bilo je čuda na Hajdukovu terenu, ali ne onih koja su se događala njemu, nego protivničkim timovima.

Svatko tko pročita “Bili libar” mogao bi pasti u iskušenje da linijom manjeg otpora izraubanim metaforama promisli, kaže ili napiše kako je Dežulović – zbog impresivne kolekcije imena igrača, cijelih sastava, trenera, klubova, datuma, godina, penala, prekršaja, kornera, rezultata, golova i minuta u kojima su pali – “živa enciklopedija”. Enciklopedija, međutim, podrazumijeva suhonjavo i sistematično posložene podatke od kojih bi se možda lako mogao napraviti grafikon, ili zaslužiti pobjeda u tematskom kvizu, ali priča... to je već malo teže. Za dobru priču – nakon što desetljećima nosiš traumu poraza i izgubljene prvenstvene titule – otputuješ u Ljubljanu, odeš na davno napušteni stadion Bežigrad i pokušavaš shvatiti što se na tom mjestu dogodilo 11. srpnja 1976., iako tamo uopće nije igrao Hajduk; u završnici prvenstva igrali su Olimpija i Partizan. I pitaš se je li točno da je utakmica dodatno produžena zato što je, baš kad je sudac htio odsvirati kraj – što bi značilo da je Hajduk prvak – Partizanov igrač Nenad Bjeković Đavo od suca tražio “samo još ovaj aut”. Baš onaj iz kojega se izrodio gol i Hajduku izbio titulu.

Pa onda otputuješ u Beograd, puno godina poslije, i raspitaš se kod samog Đavla, direktno, je li istina da je od suca tražio da još malo produži, i saznaš da jest; i baveći se uspoređivanjem podataka iz svih dostupnih izvora – od novinskih arhiva do vlastitog sjećanja, iako si tada bio jedanaestogodišnjak – shvatiš da utakmica nije produžena samo tri minute, kako bilježi službena nogometna povijest, nego još cijelih sedam minuta.... i da nakon onoga gola sudac zapravo nikad nije ni odsvirao njezin kraj.

Na koncu, očaranu nogometnim hajdučkim pričama, nogomet me i dalje ne zanima, Hajduk i dalje ne gledam niti imam namjeru. Samo što sam sad, nakon čitanja Dežulovićevih libara, shvatila zašto sam onom tipu s kozjom bradicom na bruxelleskom aerodromu rekla da navijam za Hajduk: zato što navijam za priču koju Hajduk oduvijek ima. Pripovjedač Dežulović u njemu ih je, dapače, našao mali milijun. Pa ako je cijenjeni autor spreman ‘Bile libre” nizati “koliko god ih bude tribalo”, dok god jednom posljednje poglavlje ne bude dovršavao na poljudskim tribinama pred 35 tisuća ljudi u deliriju, Hajduk, što se mene tiče, prvenstvo može osvojiti tek tamo...

Ma dobro, šalim se.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Rose Fistanić/ Rose Fistanić/ Rose Fistanić/ Paun Paunovic/Cropix
Rose Fistanić/

Boris Dežulović

Rose Fistanić/

Boris Dežulović

Rose Fistanić/

S promocije Dežulovićeve knjige ‘Bili libar 2’
u Puli
Rose Fistanić

Paun Paunovic/Cropix

Na fotografiji s lijeva: Ferante Colnago, Ivica Šurjak, Mustafa Nadarević, Luka Kaliterna i Boris Dvornik

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/nogomet-me-i-dalje-ne-zanima-hajduka-ne-gledam-ali-radi-prevaranta-dezulovica-sam-rekla-da-navijam-za-bijele-1344058 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=475d3e585a394c55446b6767ac1379c42987ffc4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nogomet+me+i+dalje+ne+zanima%2C+Hajduka+ne+gledam%2C+ali+radi+%E2%80%98prevaranta%E2%80%98+De%C5%BEulovi%C4%87a+sam+rekla+da+navijam+za+%E2%80%98bijele%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fnogomet-me-i-dalje-ne-zanima-hajduka-ne-gledam-ali-radi-prevaranta-dezulovica-sam-rekla-da-navijam-za-bijele-1344058 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fnogomet-me-i-dalje-ne-zanima-hajduka-ne-gledam-ali-radi-prevaranta-dezulovica-sam-rekla-da-navijam-za-bijele-1344058 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bili libar 2 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HajdukBili libar 2

Nogomet me i dalje ne zanima, Hajduka ne gledam, ali radi ‘prevaranta‘ Dežulovića sam rekla da navijam za ‘bijele‘

Piše Lidija Gnjidić Krnić
2. prosinca 2023. - 10:51

Aerodrom u Bruxellesu, prije nekoliko godina. Gužva. Na šalteru mršav tip s kozjom bradicom. Uzima moj pasoš i gleda.

– Split – kaže.

– Vi imate sjajan nogometni klub, Hajduk.

– Da – odgovaram. I dodajem:

– Jedan od najstarijih klubova u Europi.

– Znam – odgovara tip s kozjom bradicom.

– Malo ih je starijih. Jedan je moj... – pa reče neko ime koje mi dotad nije bilo poznato, niti sam ga zapamtila.

– Navijačica ste Hajduka? – pita tip nonšalantno, kao da mu na šalteru ne visi prvi red gužve koja se proteže kilometar.

– Naravno – kažem ja.

Tip se nasmiješi i, pružajući mi pasoš, kaže:

– Želim puno uspjeha klubu za koji navijate! Zašto prepričavam ovaj događaj?

Rekla sam da sam navijačica Hajduka. Ali to tehnički nije točno – nisam nikakva navijačica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 10:26