StoryEditorOCM
Hajdukigraju flastera

Na Poljudu demokracija na uvjetnoj! Hajduk začepio usta i onima od kojih žive, od sad se može samo čitat‘ i gledat‘

Piše Pero Smolčić
10. rujna 2024. - 14:30

Na Poljudu je i dalje na snazi demokracija na uvjetnoj. Ili, dok nama paše, bit će i demokracije, a kad zagusti, aj‘ ća. 

Takva se politika danas vodi u Hajduku. Oko svih tih PR pravila postoje različita mišljenja, pa tako mnogi tvrde da u vrijeme krize nikako ne valja sazivati konferencije za medije jer će vas novinari ‘izrešetati‘. Bolje je slati priopćenja. Neki, pak, vole ‘skinuti flaster‘.

Cijela se priča oko Hajduka vrti na temeljima takozvanog narodnog modela. Dozlogrdio je narodu, u konačnici okupljenom u udrugu Naš Hajduk, da Poljud bude nečija prćija, bilo lokalnih političara, bilo veterana koji su znali zloupotrijebiti svoj igrački staž nauštrb funkcioniranja kluba kada su se popeli na drugi kat. I krenula je priča s demokratizacijom, izborima članova Nadzornog odbora i ona traje.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Demokraciju po ‘defaultu‘ prati i sloboda govora, no na Poljudu su to zasad odlučili - ukinuti. Nakon ‘afere Perišić‘, situacije da je najveće pojačanje tisućljeća na kraju otišlo pognute glave i bez ikakvog učinka, navijači su bili ljuti, a na Poljudu su odlučili na društvenim mrežama ukinuti mogućnost komentiranja. Bilo je tu i prijetnji što je ispod svake razine i svakako za osudu. Ta je odluka, vidimo, i dalje na snazi.

‘HNK Hajduk Split ograničava tko može komentirati ovu objavu‘, stoji ispod objava.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Odlučili su u klubu začepiti usta svima, i onima koji bi ih hvalili, ali i onima koji imaju što reći protiv aktualnog stanja u klubu. Gdje je tu demokracija? Kad ne ide, ugasi kanal. Nije loše. Ostaje vidjeti hoće li se mogućnost komentiranja čarobno otključati u petak, u slučaju da Hajduk pobijedi Dinamo u Maksimiru? Kako doznajemo, neće, odluka je na neki srednji, duži rok. Njihovo pravo. 

Ovo je samo vrhunac višegodišnje politike filtriranja onoga što se događa na Poljudu. U klubu koji je razvio svoje kanale komuniciranja i svoj način plasiranja istine. Pa kome pravo, kome krivo. Imaju svoju televiziju, svoj magazin, svoj portal... Tko im što može? Prvo su se maksimalno odmaknuli od novinara, a sada su začepili usta i navijačima. Gdje to staje?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 15:29