StoryEditorOCM
HajdukKonačno prekid suše

Miljenik navijača Hajduka ‘krivac‘ za 20 godina čekanja na naslov prvaka. Ove sezone napokon bi to trebalo završiti?

Piše Frane Vulas
28. rujna 2024. - 19:36

Najpoznatije ‘kletve‘ u svijetu sporta vjerojatno su one Bele Guttmanna u svijetu nogometa po pitanju portugalske Benfice, odnosno Babe Rutha u baseballu i njegovih Boston Red Soxa.

Guttmann je nakon dva osvojena Kupa prvaka na klupi Benfice 1961. i 1962. godine zatražio povišicu koja mu je odbijena.

- Od sada u sljedećih sto godina nećete osvojiti nijedan europski trofej! – ispalio je Guttmann prije odlaska u urugvajski Penarol.

Iduće sezone finale Kupa prvaka izgubila je Benfica od Milana. Čak se par godina kasnije Guttmann i vratio u klub, ali ni to nije pomoglo. Od „kletve” mađarskog trenera pet puta ukupno je klub iz Lisabona gubio finala Kupa prvaka 1963. (Milan), 1965. (Inter), 1968. (Manchester Uniteda), 1988. (PSV) i 1990. godine (Milan). Izgubio je klub i tri finala Kupa UEFA/Europske lige 1983. (Anderlecht), 2013. (Chelsea) i 2014. godine (Sevilla).

Prije finala s Milanom 1990. godine veliki Eusebio se molio u Beču na grobu Bele Guttmanna, tražio oprost, ali ni to nije pomoglo. Daleko je 2062. godina navijačima Benfike, s kojima inače veliko prijateljstvo gaje navijači Hajduka. Da nije nešto zarazno po ovom pitanju, da djeluje i na hrvatskim travnjacima...?

image

Nogometaš Benfice Angel Di Maria u akciji

AFP

Čekali 86 godina na naslov

Najbolji igrač baseball svih vremena Ruth Ruth „Bambino” je s Boston Red Soxima osvojio tri naslova najbolje momčadi svijeta (World Series američkog MLB-a), 1915., 1916. i 1918. godine. Ipak, čelnici kluba odlučili su ga 1920. godine prodati velikim rivalima New York Yankeesima. Dotad su Red Soxi dominirali s pet osvojenih naslova prvaka u prvih 15 sezona. Od toga trenutka su Yankeesi koji dotad nijednom nisu otišli do kraja postali uvjerljivo najbolja momčad.

image

igrač Boston Red Soxa

AFP

Makar su nekoliko puta bili vrlo blizu, nekim nevjerojatnih spletom okolnosti, "bolesnim" porazima, idućih 86 godina u Boston Red Soxima su morali čekati na novi naslov prvaka. Zbog toga je ta suša dobila nadimak „The Curse od the Bambino”, po nadimku igrača. Od 1918. do čak 2004. čekali su naslov. Do titule su konačno stigli nakon što su na tom putu eliminirali baš Yankeese senzacionalnim preokretom nakon što su izgubili prva tri susreta. To je sve skupa također doprinijelo velikom rivalstvu između Yankeesa i Soxa. Za usporedbu, Yankeesi ukupno sad imaju čak 27 titula, Soxi samo devet.

image
Arhiv SD

Ali tema ovih redaka je ipak Hajduk. Legendarni igrač Hajduka, miljenik navijača, kasnije i trener „bijelih” Blaž "Baka" Slišković u jednom je naletu bijesu zbog spora s čelnicima kluba koji su ga smijenili s klupe u završnici sezone 2004/05, zadnje u kojoj je splitski klub osvojio naslov prvaka, ispalio:

- Nećete bit prvaci narednih 20 godina!

image

Blaž Slišković Baka

Tom Dubravec/Cropix

Bakino ‘proročanstvo‘

Potvrdio je to Slišković u velikom, životnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju 2022. godine. Kad ga je novinar Damir Tolj upitao kada će Hajduk biti prvak odgovorio je:

- Ne valja o tom ni govorit. Onih godina, u naletu ljutnje, reko sam: “Nećete bit prvaci narednih 20 godina.” Evo ih je prošlo već 17. Daj, Bože, da se ne ispuni proročanstvo i da sutra Hajduk bude prvi, bilo bi mi draže nego išta. Malo su popustili zadnjih par utakmica. Možda su mislili da će lako nakon sedam-osam dobrih partija, al’ neće, bogami, neće ništa lako – govorio je Baka te 2022. godine.

U međuvremenu su prošle još dvije i pol godine. Od titule - ništa. A i lani je Hajduk bio i jesenski prvak. Pa se na proljeće raspao.

Ove sezone se opet Hajduk bori s Rijekom i Dinamom. Krenulo je bolje od očekivanja poslije turbulentnog početka sezone.

Konačno se ove sezone završava tih spomenutih 20 Bakinih godina bez titule prvaka. Od sezone 2004/05 do 2024/25 godine. E, sad, je li Baka mislio da se u proročanstvo računa i ta dvadeseta ili je ovo napokon ta godina...?

Naravno, sve ovo nemojte shvatiti doslovno, već kao lagano štivo, zagrijavanje za derbi na Rujevici u kojem bi Hajduk pobjedom mogao izbiti na prvo mjesto. Tako se jednostavno spletom okolnosti poklopilo. Cijeli taj intervju s Bakom iz 2022. godine pročitajte OVDJE.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Stanko Karaman/Arhiv SD
image

Blaž Slišković, Branko Grgić i Igor Štimac

Božo Vukičević/Arhiva Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 19:36