StoryEditorOCM
HajdukVILSON DŽONI

Legenda Bijelih danas slavi 73. rođendan: ‘Sve šta želim je da Hajduk opet postane prvak. Još da mi je to doživit‘

Piše Slaven Alfirević
24. rujna 2023. - 12:39

Vilson Džoni danas slavi 73. rođendan i red je i gušt nam je čestitati legendarnom hajdukovcu. Nekolicinu pratimo iz godine u godinu, Džoni je taj pripadnik "zlatne generacije" Hajduka koji po našem sudu zaslužuje da ga se baš uvijek i svaki put sjetimo. Na rođendan, 24. rujna, a rođen je 1950. evo mu 73 već na leđima, tamo gdje je nosio dres s brojem 2.

Rodio se u Splitu, otac Gjon/Džon, nekoć poznati splitski zlatar doselio je otprije iz Prizrena u grad pod Marjanom, na Toć, pa na Meje. Vilson mu je bio srednji sin.

Vilijev stariji brat Jakov legendarni je vaterpolist Jadrana sa Zvončaca i živi danas u Švicarskoj i pratio je juniore "bijelih" nedavno u Ženevi. Mlađi brat Rikard bio je junior Hajduka, ali nije izdržao doći do prve momčadi, pa da bekovski par bude Džoni - Džoni. Falilo je malo i puno... Riki je kasnije radio u marketingu košarkaša Jugoplastike na Gripama. Sve su najvažnije sportove povezali!

Vilson ima dvojicu sinova, Ivan Jakov je prestao igrati nogomet, premda je upisao službeni nastup za Hajduk, a Josip Franjo mu igra sada u kadetima Solina.

image
Ante Cizmic/Cropix

Kako god, Vilson je legenda, reprezentativac. Danas se s pojmom legendaran barata olako, ali Džoni nosi punu specifičnu težinu tog slatkog epiteta.

Znate onu momčad Hajduka, Mešković, Džoni, Rožić, Peruzović, Holcer, Buljan, itd... prvaci 1974., eto Vilija odmah do golmana Mate, tako su naime zvali Rizaha Meškovića. Desni bek, cijelu karijeru. Je, igrao je i godinu dana za Dinamo, pa za Schalke 04 i Wattensheid 09.

- Hvala vam što me niste zaboravili - iskreno će.

Jedan je od sudionika osvajanja slavne šampionske titule Hajduka 1971. godine, imao je tada nepunu 21, a kasnije se naosvajao trofeja, ukupno tri titule prvaka i pet kupova s "bijelima".

Zato mu ova sadašnja Hajdukova suša za titulom prvaka, koja traje od 2005., posebno teško pada.

- Sve šta želim za rođendan, uz zdravlje i malo sreće jest da Hajduk opet postane prvak. Još da mi je to doživit - iskren je.

- Evo smo dobili Lokomotivu, to je bilo važno nakon kratke krize rezultata i dva poraza. Pa sad ide derbi s Dinamom.

image
Ante Cizmic/Cropix

Čestitat će mu danas Iko Buljan, Ivica Šurjak, Dražen Mužinić, Zonzi Ivković, Ivan Katalinić, Neno Pralija... Društvo se i prorijedilo. Godine su stisle. Otiša‘ je Damir Šolman, voljeli su skupa igrat tenis.

- Ne mogu prežalit šta moj Jure Jerković nije sa mnom, pa Bukle Hlevnjak, Dragan Holcer, sad i Šolman, prije Petar Skansi. Bili su mi veliki prijatelji, a više ih nema, fale mi, stegne me tuga oko srca - u času rođendana prisjetio se i onih kojih više nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:59