StoryEditorOCM
Hajduka di je kontinuitet

Koliko će Gattuso izdržati? Ne sapunamo mu dasku, ali ovaj podatak zabrinjava, hoće li uspjeti ‘preživjeti‘?

28. kolovoza 2024. - 11:14

Koliko će Gennaro Rino Gattuso izdržati na klupi Hajduka? Kolike su mu šanse da izjednači mandat Damira Burića iz sezone 2015/16, kad je posljednji put neki Hajdukov trener odradio svih 36 utakmica, cijelo prvenstvo u kompletu?

Ako ste pomislili da je ovo mazanje daske slavnom Talijanu, na potpuno ste pogrešnom tragu, naprotiv. Samo vas želimo podsjetiti kakav je to (bio?) uzus u Poljudu minulih godina, minulog desetljeća. I kakav je zapravo modus operandi svih uprava i čelnika koliko god ih je prodefiliralo od mandata Ivana Kosa s početka vrelog ljeta 2016. godine naovamo...

Ni Kos nije izdržao a da svoga „lieblinga” Slovenca Marijana Pušnika brzometno ne vrati kući u Dravograd i okrene se novim, boljim facama. Kad se osvrnemo vidimo da taj simpatični Pušnik uopće nije bio loš, dapače! Premda ga je iz kupa eliminirao Split, "crveni" u Parku mladeži koje je na klupi vodio Vjekoslav Lokica. Pa je poslije Pušnika došao Joan Carrillo. U trenuku nam se učinilo da u Kataloncu iz Espanyola vidimo reinkarnaciju Tomislava Ivića, toliko je lijepo pričao na pripremama u Antalyji. Omađijao nas je don Joan ili smo samo htjeli biti dobrohotni spram tektonskih poremećaja i vulkanskih erupcija koje su posta(ja)le konstanta (ne samo na drugom katu) Poljuda. I mislili smo da je on taj, seňor Dugoročni.

image
Božidar Vukičević/Cropix

U najavi dvoboja u Puli, kao da smo osjetili da bi to mogla biti nova utakmica bez pobjede (četvrti remi na četiri gostovanja), pa smo se zapitali koliko će ostat čvrstom Gattusova katriga ako ne upiše pobjedu, a namjerno nismo rekli stolica. Hoće li se katriga/stolica pretvoriti u ljuljačku?!

Namjerno nismo rekli stolica, jer nas riječ stolica ujedno asocira na nešto drugo, treće, a zapravo bi prava, književna riječ mogla biti sjedalica ili stolac. No, nikad se za trenersko kormilo ne rabi riječ „koliko mu je čvrsta sjedalica”. Toliko objašnjenja onima zbog čega nam je u ovom slučaju draže bilo upotrijebiti katrigu od stolice.

Kako god, kako se Gattuso osjeća? Sjedi li čvrsto i postojano ili počinje ringišpil oko njega?

image

Mislav Karoglan

Božidar Vukičevič/Cropix

Rekosmo jučer da je u Rina disciplina vrlina i to nije malo. I da treba nastavit rad.

Isto tako, u klubu postoji želja da se napravi zaokret prema mlađima, kao da se smjera „krenuti iz početka”, što god to značilo.

To „iz početka” može, ali i ne mora biti s Gattusom, zar ne? Sve to tek treba vidjeti.

Ne treba lamentirati o Mariju Careviću kraj živog Rina koji priprema utakmicu protiv talijanskog kolege koji je lošije i od njega samog startao. Baš se Joško Jeličić komentarima obrušio na vrtuljak impostacije što ga je priredio na Opus Areni Federico Coppitelli...

image

Ivan Leko

Damir Škomrlj/Cropix

Puštajući Gattusa da radi svojski kako je i zapeo iz petnih žila od prvog dana, donosimo pregled koliko su u Hajduku trajali treneri s početka prvenstava minulog desetljeća.

Gattuso je tek na četiri utakmice, ali ima breme hipoteke eliminacije iz Europe već na drugoj skalini i to od Ružnog Bureka (mnogima se svidjela ta igra riječi kako oslikati ubojice ambicija „bijelih” iz slovačke provincije Ružomberoka).

Osijek kući, pa lagana pauzica i u to slijedi gostovanje kod Dinama u Maksimiru. Eto Gattusu ispita.

image

Valdas Dambrauskas

Tom Dubravec/Cropix

Lani Ivanu Leki nije pomoglo niti što je dvaput ujesen svladao Dinamo, sa 2:1 u Maksimiru i 1:0 u Poljudu. Opet se našlo načina da se bude nezadovoljan Lekom i da mu se uruči „pakrački dekret” (otpuštanje od službe, otpust, otkaz u podrugljivom smislu, tako kaže Bratoljub Klaić u Velikom rječniku stranih riječi izraza i kratica, Zora, Zagreb 1968., pa dodaje: Mnogi su čuli za izraz „pakrački dekret”, ali nitko ne zna njegovo pravo podrijetlo, op. a.).

Nitko sretniji od nas da Gattuso i dogodine vodi Hajduk, značilo bi da je uspio, što god to značilo, a koliko traje njegovo vrijeme polu-raspada, što bi rekli kemičari, tek ćemo vidjeti. Vrijeme polu-raspada, za napomenu, ono je vrijeme koje je potrebno da se raspadne polovica nestabilnih atomskih jezgara ili subatomskih čestica u uzorku radioaktivne tvari. Spaja li se Hajduk ili - raspada?

image

Igor Tudor

Vladimir Dugandžić/Cropix

Uglavnom, najkraće je trajao Siniša Oreščanin, nije dočekao ni prvo kolo, jer ga je eliminirala mal-teška Gzira.

Igor Tudor je otišao nakon prvog kola na poziv Andree Pirla da mu bude pomoćnik u Juventusu, a nasljednika Harija Vukasa malo kasnije, za Sve Svete, u jurišnom dolasku na vlast pomeo je Lukša Jakobušić, a metlu je uručio šefovima struke Mariju Staniću i Ivanu Kepčiji.

Željko Kopić u ljeto 2018. uz predsjednika Jasmina Huljaja u šest početnih utakmica nije uspio niti jednom pobijediti (devalvirao je svoje sjajno proljeće), a onda su došli Zoran Vulić i pomoćnik mu Mario Carević, no ne zadugo, jer čekao je već spreman i pripremljen Siniša Oreščanin, samo da Vulić zarati s Krešimirom Gojunom, šefom klupske Akademije, na što nije trebalo dugo čekati.

image

Jens Gustafsson

Tom Dubravec/Cropix

Jens Gustafsson se koprcao i glavinjao sve do Svih svetih 2012., Valdasu Dambrauskasu je presudio remi u Šibeniku nakon svega sedam kola, a Jakobušić bio nervozan govoreći „trebao sam ga smijeniti odmah nakon Superkupa, momčad više nije reagirala na njegove podražaje, pogriješio sam i zakasnio čekajući”.

Gattuso će se, sva je prilika, još neko vrijeme culjat i ljuljat na klupi Hajduka ne stegne li kormilo čvršće prema kursu pobjeđivanja. A raspored mu je – maćeha...

image

Damir Burić

Damir Krajač/Cropix

Careviću, pazi se, ti si trener u momentu, poželjan, sigurno te mjerkaju spram Šibenika, ali Hajduk doslovce ždere trenere. „Bijeli” su najveći potrošač stručnjaka i „stručnjaka” nadaleko, premda je i čast i mast postati trenerom Hajduka. I što bi dali Željko Mijač, Branko Karačić, Vinko Begović, Vjekoslav Lokica, Vjeran Simunić, Milo Nižetić, Petar Bakotić, Tomislav Stipić... pa i jedan Samir Toplak, da su bar jednom, samo jednom sjeli na klupu Hajduka! Baš kao što je to doslovce jednom na užarenu fotelju ili bolje reći katapult, sjeo i Ivica Kalinić.

Dobri čovjek i vrstan trener Ivica Kalinić je doslovce ukraden, otet iz Šibenika baš preko noći u kolovozu 2009. godine. Tada se Ante Miše povukao sam (ajme, ostade bez otpremnine, udrio se kasnije po glavi, op. a.) i to samo nakon dva kola. Dovukli su u Poljud I. Kalinića sa Šubićevca, a Ivica naš pretrpio odmah infarkt na klupi, istodobno je ispao od Žiline i dospio na operaciju srca, a Hajduk se dao u daljnju potragu...

image

Marijan Pušnik

Tom Dubravec/Cropix

Dakle, svaka iduća bit će puna upitnika za talijanskog trenera, premda je lijepo čuti da sportski direktor Nikola Kalinić čuva i želi sačuvati Gattusa, jer, ako ništa drugo garantira mu, jamči ogroman opus rada i strogu disciplinu. A s igrom je – znate kako – ni Ivić nije odmah imao igru! Tragao je za igrom kao Diogen koji je živio u bačvi i svijećom tražio čovjeka usred bijela dana. Tito Kirigin je čuvao Ivića dok je publika Ivićeve slike na lomaču palila (figurativno, jer to je bila karikatura nezaboravnog Berekina Tonća Keruma, Kirigin Ivića u zvijezde kuje i blagoslivlja, a publika s gorućom slikom Ivića pleše oko vatre).

Igra sjedne i legne tek nakon serije mukotrpnih treninga, često sama od sebe, ako trener nije osobito vješt da je sam vježbama implementira, potrebno je vrijeme da se momčad dobro međusobno upozna i proigra. Pa eto, čekamo... Igru, tj. pobjede ili pak - smjenu.

image

Joan Carillo

Vlado Kos/Cropix

Historia est magistra vitae, povijest je učiteljica života.

Desetljeće (s)mijena

Evo vam popis Hajdukovih trenera u HNL-u u zadnjih deset godina, otkako je Damir Burić bio posljednji kojem je uspjelo odraditi kompletno prvenstvo, od prvog do posljednjeg kola. Burić je imao solidan rezultat, a hvala i predsjedniku Marinu Brbiću i sportskom direktoru Goranu Vučeviću kojui su čuvali, te potom Osječanki Marijani Bošnjak koji se nije „pačala” u struku.

Burić je odradio svih 36 (došao u ljeto 2015. nakon Harija Vukasa) i tek danas se posve vidi koliki je to uspjeh bio! Možda mu je uspjelo „36 u komadu” i zbog toga što se uprava mijenjala pa su u klubu imali preča, odnosno prišnija posla, jer tog proljeća 2016. 1. travnja smijenjen je Marin Brbić, 12. travnja ustoličena privremena predsjednica Marijana Bošnjak, a 17. svibnja, koji dan nakon posljednjeg kola, izabran je za novog kormilara uprave, sugrađanin gospođe Bošnjak, Ivan Kos iz Osijeka. Kos je imao svoja rješenja za novu sezonu, ali je Burić zaokružio „svih 36”.

image

Zoran Vulić

Tom Dubravec/Cropix

Pogledajte koliko su zadnjih godina treneri trajali otkako bi krenuli u novu sezonu. Sad je za kormilom od starta novi trener Talijan Gennaro Ivan Gattuso, skraćeno Rino, nadimkom Ringhio (Režalo, onaj koji reži, „grrrrr”, op. a.).

Pogledajte popis, zaronite sami u vlastite uspomena, na što vas pojedino trenersko prezime asocira, kakvo vam se razdoblje čini?

2015/16. Burić (36)

2016/17. Pušnik (17), Lozo (1), Carrillo (18)

2017/18. Carrillo (15), Kopić (21)

2018/19: Kopić (6), Vulić (9), Oreščanin (21)

2019/20: Oreščanin (-, Gzira United 2), Burić (19), Tudor (17)

2020/21: Tudor (1), Vukas (7), Primorac (6), Tramezzani (22)

2021/22: Gustafsson (13), Dambrauskas (23); KUP

2022/23: Dambrauskas (7), Karoglan (10), Leko (19); KUP

2023/24: Leko (11), Karoglan (18), J. Ivanković (7)

2024/25: GATTUSO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 10:32