stdClass Object ( [id] => 1380543 [title] => Kako su igrači Hajduka okrenuli leđa treneru, što je s tajnim računom u Klagenfurtu, tko je ‘otkrio Ameriku‘... [alias] => kako-su-igraci-hajduka-okrenuli-leda-treneru-sto-je-s-tajnim-racunom-u-klagenfurtu-tko-je-otkrio-ameriku [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dugo nije bilo takve smjene u Hajduku kao što sada ‘perje leti‘, a metla radi... Znate onu, dok se mete, netko mora i da kašlje. Ne znamo još definitivne razmjere tsunamija što ga je pokrenuo potres, odluka Nadzornog odbora da smijene predsjednika Lukšu Jakobušića. Ne znamo koga će sve valovi zbrisati s Hajdukove obale, teško je to pitanje.

Na prvi pogled smjena je uslijedila naprasno i preko noći. Takav smo dojam ponijeli, premda ćemo u razgovorima kasnije shvatiti da su nadzornici o smjeni ozbiljno razmišljali već - mjesecima. Valjda još od prosinca, u doba sastanka Skupštine, ali su tada naoštrenu već sablju vratili u korice, da bi je osobito opet oštrili od veljače.

Zamišljeno – učinjeno. Kad je Rijeka nabujala na plus/minus deset bodova, sazrio je trenutak za promjenu, za novi kurs, premda je sunovrat na ljestvici bio samo povod, a ne i uzrok smjene...

Da je Hajduk i duplu krunu ostvario, opet bi u novu sezonu krenuli s novim predsjednikom. Takva su naša saznanja. A svoju nakanu pomnjivo su čuvali od javnosti i uspješno sakrivali svoj rez-potez, zacrtan otprije. Što je momčad više tonula, a Jakobušić ga mijenjao nije, sablja je hvatala sve veći zamah.

Jakobušiću sezona 2024/25 nije bila suđena, novi mandat ne bi dobio, to je sada jasno.

Već viđeno

Baš kao i to da je sad u Poljudu na sceni – deja vu, već viđeno. Tek sad je Hajduk – na svome. Znate na što mislimo: na svojim je, rekli bismo, tradicionalnim postavkama kad se baš često i baš svaki čas kreće, starta iznova od nule.

Gospar iz Dubrovnika, Lukša Jakobušić bio je iznimka koja potvrđuje Hajdukovo pravilo ‘stalna na tom svijetu samo mijena jest‘. Jakobušić je bio konstanta tri i pol godine. Duge tri i pol godine i bio je gospodar Hajdukova Svemira. Gradio je Hajdukove piramide i stremio (iz pepela) k vrhu. Od kraja listopada 2020. godine, čvrsto je bio u sedlu zajedno s Mr. Footballom, rečenim sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom, evo sve do travnja 2024. Za Hajduk, nezamislivo dugo razdoblje.

Istina, trošio je u međuvremenu trenere, a jednom i odbio Nikinu ostavku (u trenutku kad su smijenili Valdasa Dambrauskasa), ali je upisao i dva kupa, što je sve samo ne beznačajno. Ipak, nije mu pomoglo da nastavi dalje u času kad je toliko željena titula prvaka postala praktično (premda ne još i matematički) nedostižna.

Pojavio se netko iznad Lukše... Oni koji nadziru i nadgledaju u kom smjeru plovi bijeli brod. Je li prekooceanski parobrod, je li Queen Mary, Titanic ili samo – podmornica. Parobrod ili bez para brod. (Pardon, Ivan Matana naglašava financijsku stabilnost, pa se ne treba šaliti).

Sad je Jakobušić smijenjen, a Nikoličius je kuvertirao ostavku, s time da se i trenera promijenilo, ni Mislav Karoglan nije na svome mjestu.

I opet smo u onim Hajduku svojstvenim danima kad se sve ruši i mijenja, od predsjednika do trenera i šire, kao kad je Jakobušić u svom jurišnom dolasku umjesto Marina Brbića, u dva dana početka studenoga 2020. godine smijenio trenere Harija Vukasa i Juricu Vučka, pa odmah zatim i struku u liku Marija Stanića i Ivana Kepčije... I mnoge likove po klubu od kancelarija do porte.

Kepčija kao Kolumbo

Kepčije se danas i uvijek vrijedi sjetiti kao zaslužnog da se u Hajduku uopće pojavio Rokas Pukštas, kao dopunska selekcije. Kepčija je kao Kolumbo, otkrio je Ameriku u malome Pukštasu. I tu mu zaslugu nitko ne može odreći. A ako se pitate gdje je Kepčija danas, trenutačno je na funkciji ‘dopisnog‘ sportskog direktora, konzultanta struke kluba TSC iz Bačke Palanke, mahom Mađara u Srbiji/Vojvodini.

---

image

Ivan Kepčija

Paun Paunović/Cropix
---

No, vratimo se u maticu rijeku, Hajduk i smjene, dakle. Naprasne, traumatične, dramatične. Svjedoci smo sada da se povijest ponavlja, Hajduk je minulih desetljeća, nakon čvrste ere i desetljeća Tita Kirigina (1970. - 1980.), zaronio u mnoga turbulentna razdoblja, učestale smjene struke i rukovodostva i po tome je postao poznat. Osobito u minula dva desetljeća otkako je posljednji put postao hrvatski prvak, daleke već 2005.

Često je baš Rijeka presuđivala akterima, treneru Ćiri Blaževiću 2005., uspješnom predsjedniku Branku Grgiću 2007. (potpisao je nestvarne tri šampionske titule u pet, što se produžilo na sedam godina). Rijeka je bila oproštaj Krasimira Balakova (Bugar je sam otišao), ali i Miši Krstičeviću je primjerice presudila...

Podsjetili bismo vas na pojedina dramatična previranja, smjene.

Okrenuli leđa Luštici

1972. - momčad se odmetnula od trenera Slavka Luštice, na povratku iz kup-pobjede u polufinalu protiv Olimpije u Ljubljani (2:0), na proputovanju prema prvenstvenoj obavezi u Banja Luci ostala je momčad na večeri u Zagrebu u Gradskom podrumu na Trgu (današnji Johann Franck) slavit plasman u finale. I zaružili su u veselju, nikad toga nije falilo. Pola momčadi neka ide odmah u Split, za kaznu, grmio je Luštica. Momčad se solidarizirala i okrenula leđa treneru i rekla ili svi ili nitko. Dragan Holcer, Ivica Hlevnjak, Vilson Džoni bili su kolovođe pobune. Epilog je ubrzo bio strašan, 1:5 poraz od Dinama na Starom placu (Pero Nadoveza nije iskoristio jedanaesterac) i posljedično smjena trofejnog Luštice, kojem je izmakla kontrola momčadi iz ruku. Za trenera je postavljen mladi Tomislav Ivić koji će potom u finalu kupa tog istog Dinama što je slavio na Starom placu sa 5:1, svladati u Beogradu na stadionu JNA sa 2:1 (golovima Jovanića i Šurjaka), te osvojiti prvi u nizu od pet uzastopnih kupova ‘bijelih‘.

---

image

Slavko Luštica obilježio je cijelu jednu eru u Hajduku

---

Eliminacija Poklepovića

1986 – koliko je bilo ishitreno da se ‘između dva Waregema‘ smijeni Stanko Poklepović? Nije htio Blaža Sliškovića u momčadi, da se red poštuje. Jer, cijelu noć prije Waregema Sliškovića nije bilo u karanteni u Duilovu, u hotelu Zagreb. Doktora Baku fizioterapeut Domeniko Sisgoreo negdje pred zoru pronašao je tamo gdje je znao gdje će biti. Ajde Baka, čekamo te. De, Sizgo, samo još malo... Špaco je (po)ludio i htio Sliškovića odstraniti iz momčadi, ali klub, Ante Žaja nije dao, gdje ćeš na Waregem bez Bake. Slišković je igrao, ali ne naročito, Waregem je svladan samo sa 1:0. Potom se izgubilo u Rijeci, na Kantridi (opet ta Rijeka) sa 0:3 i uprava se zahvalila Špaci. Narušen mu je bio autoritet. Na revanš u Belgiju momčad je poveo pomoćnik Sergije Krešić, s naputkom Poklepovića: ‘Krešo, čuvaj se, zabit će nam Mutombo, ja znam kako ga čuvati, iznikne tamo gdje ga ne očekuješ i zabije.‘ Znam, Špaco, ne brini, skupa smo ga snimili. No, baš je bilo tako, 1:0 Mutombo ‘iz ničega‘ i potom penali i eliminacija iz Kupa UEFA kao posljednji čin čarobne generacije braće Vujović, Sliškovića, Gudelja... Nisu trebali mijenjati Poklepovića, a domino je pokrenulo noćarenje Sliškovića.

Sastanak na ‘pravu‘

1990 – bilo je posebno dramatično kad se mijenjala i vlast i država, pa time i rukovodstvo Hajduka, prelazilo se iz Jugoslavije u Hrvatsku. Dok pozicije nisu zauzeli dr. Ivo Petrinović, dr. Stjepan Jukić, Vedran Rožić i Ivan Buljan, sastančilo se danima. Hajduk je na turneji po Australiji vratio povijesni grb, šahovnicu i sve je to trebalo pretočiti odlukama klupske Skupštine, a jedan je sastanak skupštinara održan izvan Poljuda, u zgradi Pravnog fakulteta.

Račun u Klagenfurtu

1997 – Tomislav Ivić se vratio u klub da odjednom bude dopredsjednik za struku, a isteklo je vrijeme dotad uspješnih Nadana Vidoševića, Anđelka Gabrića, te Rožića, Buljana, ali i važnog kotača Bartola Bariše Kaleba... Hajduk je potrošio novac od Lige prvaka iz 94/95 i trebalo je iznova, prazne vreće. Zanimljiva je bila izjava Jakova Sučevića s vrha klupske kontrole kako Hajduk ima ‘kvalitetan račun u Klagenfurtu‘, i kako će za koji dan objavit izvode s tog računa, što – pogađate – baš nikad nije uradio.

Ivić kao šef struke izabrao je da trener bude Luka Bonačić, a nova uprava je bila sastavljena od obje političke struje, uvjetno rečeno desnih i lijevih, plus predstavnik navijača je našao svoje mjesto (Davor Perković Bosna). Brzo se sve urušilo, Ivić je smijenio Bonačića, pa uprava Ivića, te vratila Bonačića, uglavnom, ovo sad je „mila majka” u odnosu na to što smo iz dana u dan pratili tog ljeta i jeseni 1997... Možete zamislit kad je Bonačić izjavio, a mi objavili ‘Ivić nije mentor, nego tiranin, a za stolom odmah zgrabi najveću jabuku!?‘.

Svaguša, Maleš...

2018. - mogli smo još toga secirati, od Joška Svaguše, preko Hrvoja Maleša do stvarnog ulaska demokracije u klub. Da spomenemo jednomjesečni v. d. mandat Osječanke Marijane Bošnjak koja je pregledala brojke, očito se zgrozila, pa izjavila da ih nikad javno neće otkrit, niti intervju dati, čega se drži i do dana današnjeg. Bio je to već Hajduk u kojem nema više mjesta za političare, ali nije bilo ni sloge. Stalna previranja. U travnju je smijenjen predsjednik Ivan Kos kojem je Torcida već neko vrijeme na transparentima crtala rakete da na njoj čim prije odleti. Težak pritisak je trpio, a Hajduk je bio kurentan sa Željkom Kopićem na kormilu, pri vrhu, sve do derbija protiv Dinama u Splitu (1:2). Zanimljivo, gospođa Bošnjak, Kos i Kopić, svi su iz Osijeka?! Kos je naposljetku smijenjen, nakon toga i cijela garnitura nadzornika se mijenjala. Došao je Jasmin Huljaj, vjerojatno je i sam zažalio što se toga prihvatio, pa su vratili Marina Brbića da sređuje klub, a onda je Ben Perasović s vrha Nadzornog odbora instalirao Lukšu Jakobušića i nastalo je razdoblje – mira, rasta i blagostanja, općeg prosperiteta. Tako nam je izgledalo, sve do posljednja četiri poraza. NO s Aljošom Pavelinom na čelu okrenuo je palac dolje gosparu Lukši i nakon mirne tri i pol godine upravljačkog kontinuiteta (na stranu što se kuglalo glavama mnogih trenera), sad smo opet na novom početku...

- Gospodo, sve iznova za novu sezonu!

A mnogi Lukšini pobočnici u Poljudu mogu slobodno reći: ‘Spašavaj se tko može!‘ 

---

image

Joško Svaguša

Ante Čizmić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => povijesni ‘potresi‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => povijesni ‘potresi‘ 2 0 9747 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-12 12:08:35 [created_by] => 3195 [created_by_alias] => Slaven Alfirević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-13 17:26:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-13 17:26:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako su igrači Hajduka okrenuli leđa treneru, što je s tajnim računom u Klagenfurtu, tko je 'otkrio Ameriku'... page_title=Kako su igrači Hajduka okrenuli leđa treneru, što je s tajnim računom u Klagenfurtu, tko je 'otkrio Ameriku'... [metakey] => Rokas Pukstas, Lukša Jakobušić, HAJDUK, Mislav Karoglan, Stanko Poklepović, slavko luštica, Tomislav Ivić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/12\/12402438.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/25983182.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26570587.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/24117166.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/12512192.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/cropix","","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ilustracija<\/p>","

Jo\u0161ko Svagu\u0161a<\/p>","

Stanko Poklepovi\u0107 i Tomislav Ivi\u0107<\/p>","

Slavko Lu\u0161tica obilje\u017eio je cijelu jednu eru u Hajduku<\/p>","

Ivan Kep\u010dija<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_12402438_1920.jpg":"1920x1080","k_12402438_1280.jpg":"1280x1280","k_12402438_1024.jpg":"1024x1024","k_12402438_640.jpg":"640x640","k_12402438_480.jpg":"480x480","k_12402438_340.jpg":"340x340","k_12402438_220.jpg":"220x220","o_12402438_1280.jpg":"1280x853","o_12402438_1024.jpg":"1024x682","o_12402438_640.jpg":"640x426","o_12402438_480.jpg":"480x320","o_12402438_340.jpg":"340x226","o_12402438_220.jpg":"220x146","h_12402438_1280.jpg":"1280x854","h_12402438_1024.jpg":"1024x683","h_12402438_640.jpg":"640x427","h_12402438_480.jpg":"480x320","h_12402438_340.jpg":"340x227","h_12402438_220.jpg":"220x147","pp_12402438_1280.jpg":"1280x1628","pp_12402438_1024.jpg":"1024x1303","pp_12402438_640.jpg":"640x814","pp_12402438_480.jpg":"480x611","pp_12402438_340.jpg":"340x432","pp_12402438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25983182_1920.jpg":"1920x1080","k_25983182_1280.jpg":"1280x1280","k_25983182_1024.jpg":"1024x1024","k_25983182_640.jpg":"640x640","k_25983182_480.jpg":"480x480","k_25983182_340.jpg":"340x340","k_25983182_220.jpg":"220x220","o_25983182_1280.jpg":"1280x853","o_25983182_1024.jpg":"1024x682","o_25983182_640.jpg":"640x426","o_25983182_480.jpg":"480x320","o_25983182_340.jpg":"340x226","o_25983182_220.jpg":"220x146","h_25983182_1280.jpg":"1280x854","h_25983182_1024.jpg":"1024x683","h_25983182_640.jpg":"640x427","h_25983182_480.jpg":"480x320","h_25983182_340.jpg":"340x227","h_25983182_220.jpg":"220x147","pp_25983182_1280.jpg":"1280x1628","pp_25983182_1024.jpg":"1024x1303","pp_25983182_640.jpg":"640x814","pp_25983182_480.jpg":"480x611","pp_25983182_340.jpg":"340x432","pp_25983182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26570587_1920.jpg":"1920x1080","k_26570587_1280.jpg":"1280x1280","k_26570587_1024.jpg":"1024x1024","k_26570587_640.jpg":"640x640","k_26570587_480.jpg":"480x480","k_26570587_340.jpg":"340x340","k_26570587_220.jpg":"220x220","o_26570587_1280.jpg":"1280x853","o_26570587_1024.jpg":"1024x682","o_26570587_640.jpg":"640x426","o_26570587_480.jpg":"480x320","o_26570587_340.jpg":"340x226","o_26570587_220.jpg":"220x146","h_26570587_1280.jpg":"1280x854","h_26570587_1024.jpg":"1024x683","h_26570587_640.jpg":"640x427","h_26570587_480.jpg":"480x320","h_26570587_340.jpg":"340x227","h_26570587_220.jpg":"220x147","pp_26570587_1280.jpg":"1280x1628","pp_26570587_1024.jpg":"1024x1303","pp_26570587_640.jpg":"640x814","pp_26570587_480.jpg":"480x611","pp_26570587_340.jpg":"340x432","pp_26570587_220.jpg":"220x280"},{"size0":"481x720","hd_24117166_1920.jpg":"1920x1080","k_24117166_1280.jpg":"1280x1280","k_24117166_1024.jpg":"1024x1024","k_24117166_640.jpg":"640x640","k_24117166_480.jpg":"480x480","k_24117166_340.jpg":"340x340","k_24117166_220.jpg":"220x220","o_24117166_1280.jpg":"1280x1916","o_24117166_1024.jpg":"1024x1532","o_24117166_640.jpg":"640x958","o_24117166_480.jpg":"480x718","o_24117166_340.jpg":"340x508","o_24117166_220.jpg":"220x329","h_24117166_1280.jpg":"1280x854","h_24117166_1024.jpg":"1024x683","h_24117166_640.jpg":"640x427","h_24117166_480.jpg":"480x320","h_24117166_340.jpg":"340x227","h_24117166_220.jpg":"220x147","pp_24117166_1280.jpg":"1280x1628","pp_24117166_1024.jpg":"1024x1303","pp_24117166_640.jpg":"640x814","pp_24117166_480.jpg":"480x611","pp_24117166_340.jpg":"340x432","pp_24117166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1310","hd_12512192_1920.jpg":"1920x1080","k_12512192_1280.jpg":"1280x1280","k_12512192_1024.jpg":"1024x1024","k_12512192_640.jpg":"640x640","k_12512192_480.jpg":"480x480","k_12512192_340.jpg":"340x340","k_12512192_220.jpg":"220x220","o_12512192_1280.jpg":"1280x873","o_12512192_1024.jpg":"1024x698","o_12512192_640.jpg":"640x436","o_12512192_480.jpg":"480x327","o_12512192_340.jpg":"340x231","o_12512192_220.jpg":"220x150","h_12512192_1280.jpg":"1280x854","h_12512192_1024.jpg":"1024x683","h_12512192_640.jpg":"640x427","h_12512192_480.jpg":"480x320","h_12512192_340.jpg":"340x227","h_12512192_220.jpg":"220x147","pp_12512192_1280.jpg":"1280x1628","pp_12512192_1024.jpg":"1024x1303","pp_12512192_640.jpg":"640x814","pp_12512192_480.jpg":"480x611","pp_12512192_340.jpg":"340x432","pp_12512192_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4127693 Threads: 3 Questions: 124481293 Slow queries: 54226 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3779486 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/kako-su-igraci-hajduka-okrenuli-leda-treneru-sto-je-s-tajnim-racunom-u-klagenfurtu-tko-je-otkrio-ameriku-1380543 [printLink] => /sport/hajduk/kako-su-igraci-hajduka-okrenuli-leda-treneru-sto-je-s-tajnim-racunom-u-klagenfurtu-tko-je-otkrio-ameriku-1380543?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 618827 [name] => Rokas Pukstas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-26 20:02:32 [main_article_id] => 0 [alias] => rokas-pukstas [link] => /tag/rokas-pukstas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 316587 [name] => Lukša Jakobušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luksa-jakobusic [link] => /tag/luksa-jakobusic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [3] => stdClass Object ( [id] => 434373 [name] => Mislav Karoglan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-karoglan [link] => /tag/mislav-karoglan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 430329 [name] => stanko poklepović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stanko-poklepovic [link] => /tag/stanko-poklepovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 702393 [name] => slavko luštica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-10 17:15:32 [main_article_id] => 0 [alias] => slavko-lustica [link] => /tag/slavko-lustica ) [6] => stdClass Object ( [id] => 377189 [name] => Tomislav Ivić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-ivic [link] => /tag/tomislav-ivic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => povijesni ‘potresi‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako su igrači Hajduka okrenuli leđa treneru, što je s tajnim računom u Klagenfurtu, tko je ‘otkrio Ameriku‘... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3195 [name] => Pero Smolčić [username] => pero-smol-i [email] => pero-smol-i@sd.hr [password] => $2y$10$Ep9mQMfY3oaEHDia2kpqAuZZPVpfAJ/QVSjyMhhwFrVP1nQ9lDmV2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/pero-smolcic-3195 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1713 [gender] => m [description] => [image] => 1713.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1713.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/12402438.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ilustracija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/12402438.jpg [title] =>

Ilustracija

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/25983182.jpg [title] =>

Joško Svaguša

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26570587.jpg [title] =>

Stanko Poklepović i Tomislav Ivić

Vladimir Dugandžić/cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/24117166.jpg [title] =>

Slavko Luštica obilježio je cijelu jednu eru u Hajduku

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/12512192.jpg [title] =>

Ivan Kepčija

Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dugo nije bilo takve smjene u Hajduku kao što sada ‘perje leti‘, a metla radi... Znate onu, dok se mete, netko mora i da kašlje. Ne znamo još definitivne razmjere tsunamija što ga je pokrenuo potres, odluka Nadzornog odbora da smijene predsjednika Lukšu Jakobušića. Ne znamo koga će sve valovi zbrisati s Hajdukove obale, teško je to pitanje.

Na prvi pogled smjena je uslijedila naprasno i preko noći. Takav smo dojam ponijeli, premda ćemo u razgovorima kasnije shvatiti da su nadzornici o smjeni ozbiljno razmišljali već - mjesecima. Valjda još od prosinca, u doba sastanka Skupštine, ali su tada naoštrenu već sablju vratili u korice, da bi je osobito opet oštrili od veljače.

Zamišljeno – učinjeno. Kad je Rijeka nabujala na plus/minus deset bodova, sazrio je trenutak za promjenu, za novi kurs, premda je sunovrat na ljestvici bio samo povod, a ne i uzrok smjene...

Da je Hajduk i duplu krunu ostvario, opet bi u novu sezonu krenuli s novim predsjednikom. Takva su naša saznanja. A svoju nakanu pomnjivo su čuvali od javnosti i uspješno sakrivali svoj rez-potez, zacrtan otprije. Što je momčad više tonula, a Jakobušić ga mijenjao nije, sablja je hvatala sve veći zamah.

Jakobušiću sezona 2024/25 nije bila suđena, novi mandat ne bi dobio, to je sada jasno.

Već viđeno

Baš kao i to da je sad u Poljudu na sceni – deja vu, već viđeno. Tek sad je Hajduk – na svome. Znate na što mislimo: na svojim je, rekli bismo, tradicionalnim postavkama kad se baš često i baš svaki čas kreće, starta iznova od nule.

Gospar iz Dubrovnika, Lukša Jakobušić bio je iznimka koja potvrđuje Hajdukovo pravilo ‘stalna na tom svijetu samo mijena jest‘. Jakobušić je bio konstanta tri i pol godine. Duge tri i pol godine i bio je gospodar Hajdukova Svemira. Gradio je Hajdukove piramide i stremio (iz pepela) k vrhu. Od kraja listopada 2020. godine, čvrsto je bio u sedlu zajedno s Mr. Footballom, rečenim sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom, evo sve do travnja 2024. Za Hajduk, nezamislivo dugo razdoblje.

Istina, trošio je u međuvremenu trenere, a jednom i odbio Nikinu ostavku (u trenutku kad su smijenili Valdasa Dambrauskasa), ali je upisao i dva kupa, što je sve samo ne beznačajno. Ipak, nije mu pomoglo da nastavi dalje u času kad je toliko željena titula prvaka postala praktično (premda ne još i matematički) nedostižna.

Pojavio se netko iznad Lukše... Oni koji nadziru i nadgledaju u kom smjeru plovi bijeli brod. Je li prekooceanski parobrod, je li Queen Mary, Titanic ili samo – podmornica. Parobrod ili bez para brod. (Pardon, Ivan Matana naglašava financijsku stabilnost, pa se ne treba šaliti).

Sad je Jakobušić smijenjen, a Nikoličius je kuvertirao ostavku, s time da se i trenera promijenilo, ni Mislav Karoglan nije na svome mjestu.

I opet smo u onim Hajduku svojstvenim danima kad se sve ruši i mijenja, od predsjednika do trenera i šire, kao kad je Jakobušić u svom jurišnom dolasku umjesto Marina Brbića, u dva dana početka studenoga 2020. godine smijenio trenere Harija Vukasa i Juricu Vučka, pa odmah zatim i struku u liku Marija Stanića i Ivana Kepčije... I mnoge likove po klubu od kancelarija do porte.

Kepčija kao Kolumbo

Kepčije se danas i uvijek vrijedi sjetiti kao zaslužnog da se u Hajduku uopće pojavio Rokas Pukštas, kao dopunska selekcije. Kepčija je kao Kolumbo, otkrio je Ameriku u malome Pukštasu. I tu mu zaslugu nitko ne može odreći. A ako se pitate gdje je Kepčija danas, trenutačno je na funkciji ‘dopisnog‘ sportskog direktora, konzultanta struke kluba TSC iz Bačke Palanke, mahom Mađara u Srbiji/Vojvodini.

---

image

Ivan Kepčija

Paun Paunović/Cropix
---

No, vratimo se u maticu rijeku, Hajduk i smjene, dakle. Naprasne, traumatične, dramatične. Svjedoci smo sada da se povijest ponavlja, Hajduk je minulih desetljeća, nakon čvrste ere i desetljeća Tita Kirigina (1970. - 1980.), zaronio u mnoga turbulentna razdoblja, učestale smjene struke i rukovodostva i po tome je postao poznat. Osobito u minula dva desetljeća otkako je posljednji put postao hrvatski prvak, daleke već 2005.

Često je baš Rijeka presuđivala akterima, treneru Ćiri Blaževiću 2005., uspješnom predsjedniku Branku Grgiću 2007. (potpisao je nestvarne tri šampionske titule u pet, što se produžilo na sedam godina). Rijeka je bila oproštaj Krasimira Balakova (Bugar je sam otišao), ali i Miši Krstičeviću je primjerice presudila...

Podsjetili bismo vas na pojedina dramatična previranja, smjene.

Okrenuli leđa Luštici

1972. - momčad se odmetnula od trenera Slavka Luštice, na povratku iz kup-pobjede u polufinalu protiv Olimpije u Ljubljani (2:0), na proputovanju prema prvenstvenoj obavezi u Banja Luci ostala je momčad na večeri u Zagrebu u Gradskom podrumu na Trgu (današnji Johann Franck) slavit plasman u finale. I zaružili su u veselju, nikad toga nije falilo. Pola momčadi neka ide odmah u Split, za kaznu, grmio je Luštica. Momčad se solidarizirala i okrenula leđa treneru i rekla ili svi ili nitko. Dragan Holcer, Ivica Hlevnjak, Vilson Džoni bili su kolovođe pobune. Epilog je ubrzo bio strašan, 1:5 poraz od Dinama na Starom placu (Pero Nadoveza nije iskoristio jedanaesterac) i posljedično smjena trofejnog Luštice, kojem je izmakla kontrola momčadi iz ruku. Za trenera je postavljen mladi Tomislav Ivić koji će potom u finalu kupa tog istog Dinama što je slavio na Starom placu sa 5:1, svladati u Beogradu na stadionu JNA sa 2:1 (golovima Jovanića i Šurjaka), te osvojiti prvi u nizu od pet uzastopnih kupova ‘bijelih‘.

---

image

Slavko Luštica obilježio je cijelu jednu eru u Hajduku

---

Eliminacija Poklepovića

1986 – koliko je bilo ishitreno da se ‘između dva Waregema‘ smijeni Stanko Poklepović? Nije htio Blaža Sliškovića u momčadi, da se red poštuje. Jer, cijelu noć prije Waregema Sliškovića nije bilo u karanteni u Duilovu, u hotelu Zagreb. Doktora Baku fizioterapeut Domeniko Sisgoreo negdje pred zoru pronašao je tamo gdje je znao gdje će biti. Ajde Baka, čekamo te. De, Sizgo, samo još malo... Špaco je (po)ludio i htio Sliškovića odstraniti iz momčadi, ali klub, Ante Žaja nije dao, gdje ćeš na Waregem bez Bake. Slišković je igrao, ali ne naročito, Waregem je svladan samo sa 1:0. Potom se izgubilo u Rijeci, na Kantridi (opet ta Rijeka) sa 0:3 i uprava se zahvalila Špaci. Narušen mu je bio autoritet. Na revanš u Belgiju momčad je poveo pomoćnik Sergije Krešić, s naputkom Poklepovića: ‘Krešo, čuvaj se, zabit će nam Mutombo, ja znam kako ga čuvati, iznikne tamo gdje ga ne očekuješ i zabije.‘ Znam, Špaco, ne brini, skupa smo ga snimili. No, baš je bilo tako, 1:0 Mutombo ‘iz ničega‘ i potom penali i eliminacija iz Kupa UEFA kao posljednji čin čarobne generacije braće Vujović, Sliškovića, Gudelja... Nisu trebali mijenjati Poklepovića, a domino je pokrenulo noćarenje Sliškovića.

Sastanak na ‘pravu‘

1990 – bilo je posebno dramatično kad se mijenjala i vlast i država, pa time i rukovodstvo Hajduka, prelazilo se iz Jugoslavije u Hrvatsku. Dok pozicije nisu zauzeli dr. Ivo Petrinović, dr. Stjepan Jukić, Vedran Rožić i Ivan Buljan, sastančilo se danima. Hajduk je na turneji po Australiji vratio povijesni grb, šahovnicu i sve je to trebalo pretočiti odlukama klupske Skupštine, a jedan je sastanak skupštinara održan izvan Poljuda, u zgradi Pravnog fakulteta.

Račun u Klagenfurtu

1997 – Tomislav Ivić se vratio u klub da odjednom bude dopredsjednik za struku, a isteklo je vrijeme dotad uspješnih Nadana Vidoševića, Anđelka Gabrića, te Rožića, Buljana, ali i važnog kotača Bartola Bariše Kaleba... Hajduk je potrošio novac od Lige prvaka iz 94/95 i trebalo je iznova, prazne vreće. Zanimljiva je bila izjava Jakova Sučevića s vrha klupske kontrole kako Hajduk ima ‘kvalitetan račun u Klagenfurtu‘, i kako će za koji dan objavit izvode s tog računa, što – pogađate – baš nikad nije uradio.

Ivić kao šef struke izabrao je da trener bude Luka Bonačić, a nova uprava je bila sastavljena od obje političke struje, uvjetno rečeno desnih i lijevih, plus predstavnik navijača je našao svoje mjesto (Davor Perković Bosna). Brzo se sve urušilo, Ivić je smijenio Bonačića, pa uprava Ivića, te vratila Bonačića, uglavnom, ovo sad je „mila majka” u odnosu na to što smo iz dana u dan pratili tog ljeta i jeseni 1997... Možete zamislit kad je Bonačić izjavio, a mi objavili ‘Ivić nije mentor, nego tiranin, a za stolom odmah zgrabi najveću jabuku!?‘.

Svaguša, Maleš...

2018. - mogli smo još toga secirati, od Joška Svaguše, preko Hrvoja Maleša do stvarnog ulaska demokracije u klub. Da spomenemo jednomjesečni v. d. mandat Osječanke Marijane Bošnjak koja je pregledala brojke, očito se zgrozila, pa izjavila da ih nikad javno neće otkrit, niti intervju dati, čega se drži i do dana današnjeg. Bio je to već Hajduk u kojem nema više mjesta za političare, ali nije bilo ni sloge. Stalna previranja. U travnju je smijenjen predsjednik Ivan Kos kojem je Torcida već neko vrijeme na transparentima crtala rakete da na njoj čim prije odleti. Težak pritisak je trpio, a Hajduk je bio kurentan sa Željkom Kopićem na kormilu, pri vrhu, sve do derbija protiv Dinama u Splitu (1:2). Zanimljivo, gospođa Bošnjak, Kos i Kopić, svi su iz Osijeka?! Kos je naposljetku smijenjen, nakon toga i cijela garnitura nadzornika se mijenjala. Došao je Jasmin Huljaj, vjerojatno je i sam zažalio što se toga prihvatio, pa su vratili Marina Brbića da sređuje klub, a onda je Ben Perasović s vrha Nadzornog odbora instalirao Lukšu Jakobušića i nastalo je razdoblje – mira, rasta i blagostanja, općeg prosperiteta. Tako nam je izgledalo, sve do posljednja četiri poraza. NO s Aljošom Pavelinom na čelu okrenuo je palac dolje gosparu Lukši i nakon mirne tri i pol godine upravljačkog kontinuiteta (na stranu što se kuglalo glavama mnogih trenera), sad smo opet na novom početku...

- Gospodo, sve iznova za novu sezonu!

A mnogi Lukšini pobočnici u Poljudu mogu slobodno reći: ‘Spašavaj se tko može!‘ 

---

image

Joško Svaguša

Ante Čizmić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vladimir Dugandžić/cropix Paun Paunović/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

Ilustracija

Ante Čizmić/Cropix

Joško Svaguša

Vladimir Dugandžić/cropix

Stanko Poklepović i Tomislav Ivić


Slavko Luštica obilježio je cijelu jednu eru u Hajduku

Paun Paunović/Cropix

Ivan Kepčija

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/kako-su-igraci-hajduka-okrenuli-leda-treneru-sto-je-s-tajnim-racunom-u-klagenfurtu-tko-je-otkrio-ameriku-1380543 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ba40e7b70ced89109367ee5df79be558b344be27 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+su+igra%C4%8Di+Hajduka+okrenuli+le%C4%91a+treneru%2C+%C5%A1to+je+s+tajnim+ra%C4%8Dunom+u+Klagenfurtu%2C+tko+je+%E2%80%98otkrio+Ameriku%E2%80%98...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fkako-su-igraci-hajduka-okrenuli-leda-treneru-sto-je-s-tajnim-racunom-u-klagenfurtu-tko-je-otkrio-ameriku-1380543 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fkako-su-igraci-hajduka-okrenuli-leda-treneru-sto-je-s-tajnim-racunom-u-klagenfurtu-tko-je-otkrio-ameriku-1380543 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => povijesni ‘potresi‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukpovijesni ‘potresi‘

Kako su igrači Hajduka okrenuli leđa treneru, što je s tajnim računom u Klagenfurtu, tko je ‘otkrio Ameriku‘...

Piše Slaven Alfirević
13. travnja 2024. - 19:26

Dugo nije bilo takve smjene u Hajduku kao što sada ‘perje leti‘, a metla radi... Znate onu, dok se mete, netko mora i da kašlje. Ne znamo još definitivne razmjere tsunamija što ga je pokrenuo potres, odluka Nadzornog odbora da smijene predsjednika Lukšu Jakobušića. Ne znamo koga će sve valovi zbrisati s Hajdukove obale, teško je to pitanje.

Na prvi pogled smjena je uslijedila naprasno i preko noći. Takav smo dojam ponijeli, premda ćemo u razgovorima kasnije shvatiti da su nadzornici o smjeni ozbiljno razmišljali već - mjesecima. Valjda još od prosinca, u doba sastanka Skupštine, ali su tada naoštrenu već sablju vratili u korice, da bi je osobito opet oštrili od veljače.

Zamišljeno – učinjeno. Kad je Rijeka nabujala na plus/minus deset bodova, sazrio je trenutak za p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:02