StoryEditorOCM
Hajdukvrime je

HNS-ov kukavičluk već je tragikomičan, zar se boje ‘slučaja Livaja‘? Otezanje donošenja odluke već donosi posljedice

Piše Pero Smolčić
26. lipnja 2023. - 13:29

Hrvatski nogometni savez pokrenuo je disciplinski postupak protiv Marka Livaje zbog pjevanja pjesme neprimjerenog sadržaja - objavljeno je na službenoj stranici HNS-a još 25. svibnja ove godine.

Pripreme klubova, pa i Hajduka, već su se zahuktale, a kazne još nema na vidiku. 

Nakon završetka utakmice finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa odigranog u Rijeci, u kojem je Hajduk svladao Šibenik s 2:0, pokrenut je disciplinski postupak protiv Livaje zbog pjevanja pjesme neprimjerenog sadržaja.

Odmah su krenula nagađanja o drakonskoj kazni, ali brzo je priča onih kojima se takav scenarij svidio splasnula.

Je li Marko Livaja recidivist?

Počinitelj podliježe članku 44. Diciplinskog pravilnika HNS koji kaže:

Smatrat će se da nije kažnjavan:

 - počinitelj disciplinskog prekršaja koji je kažnjen ukorom, pa u roku od šest mjeseci ne učini novi disciplinski prekršaj;

- počinitelj disciplinskog prekršaja koji je kažnjen novčanom kaznom ili vremenskom kaznom od šest mjeseci ili zabranom igranja određenog broja utakmica, pa tijekom jedne godine od izdržane kazne ili ublažene kazne ne učini novi disciplinski prekršaj;

- počinitelj disciplinskog prekršaja koji je kažnjen vremenskom kaznom većom od šest mjeseci ili oduzimanjem bodova, pa u roku od tri godine od izdržane ili ublažene kazne ne učini novi disciplinski prekršaj.

Livaja je pjevao ružne pjesme o Dinamu prije godinu i pol, u prosincu 2021. i bio je kažnjen novčano. Po ovome ispada da tijekom jedne godine od izdržane kazne nije učinio novi disciplinski prekršaj. Znači, jasno je da - nije recidivist! I sada se čeka kazna koja ne bi smjela biti drakonska.

No, iz HNS-a, pod čijom je nadležnošću ovaj slučaj jer se radi o Kupu, još nema glasa. Važu. ‘Ubio‘ ih je ždrijeb jer Hajduk 15. srpnja igra Superkup protiv Dinama, a onda 22. srpnja i prvenstvenu utakmicu kontra ‘modrih‘. Nije lako ‘osakatiti‘ splitski klub za tako dvije važne utakmice. No, vrijeme je da se konačno ta kazna sazna. U HNS-u ne smiju bježati od odgovornosti, valja smoći hrabrosti. Klubovi moraju znati s kojim ‘oružjima‘ raspolažu za bitne utakmice već na početku. Da se znaju pripremiti na vrijeme. Ovo je već smiješno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 01:26