StoryEditorOCM
Hajdukhrvatski kup

Gattuso poštedio najbolje: nogometna fešta u Grubišnom Polju bez Livaje i Rakitića, Južnoamerikanci predvode domaće

Piše Krešimir Milić
17. rujna 2024. - 10:39

Postoje one utakmice koje za klubove nižeg ranga dođu kao finale Lige prvaka pa vam tako otprilike bude svako gostovanje klubova višeg ranga, onog prvoligaškog pogotovo, u gradovima, mjestima i selima gdje to nije čest slučaj. A posebno je to kad gostuju klubovi kao što su Hajduk ili Dinamo s velikom bazom navijača i baš tako će biti u utorak popodne na gradskom stadionu u Grubišnom Polju. Pa i kad se vratimo u prijašnje sezone na ovu početnu fazu Kupa možemo kazati da smo na svakoj svjedočili velikoj fešti. Jasno je i da stadion Bilogorac naravno nije Wembley, ali za neke koji ovakvom događaju ne svjedoče često uživo će postati na 90 minuta od 16.30 sati u utorak. 

Sređuju se tribine, osiguravaju dodatna mjesta, pa i ona stajaća, uređuje teren i gostoprimstvo za Hajduk i navijače bude na velikom nivou. Doduše neki i od tih navijača Hajduka su domaćini, a tvrdimo to odgovorno jer smo se uvjerili više puta da gotovo ne postoji kutak svijeta u kojem srce ne kuca za ‘bijele‘. 

Hajduku ova utakmica u Grubišnom Polju protiv Bilogore 91 dolazi u sjeni događanja koja su se odvila proteklih dana. Otkazi, javno iznošenje prljavog rublja i pobjeda protiv Dinama, otprilike je kratka kronologija svega što se događalo, a igrači su otvoreno pokazali što misle o zapletima s kata i odgovorili na najbolji mogući način protiv najvećeg rivala. Kako će se rasplesti cjelokupna situacija pokazat će budućnost, a to je barem pred ovu utakmicu manje bitno jer s rezultatske strane najvažnije je riješiti gostovanje u Grubišnom Polju rutinski. 

image
Damir Krajač/Cropix

Bit će to jedan od većih događaja za grad koji nosi taj status od 1997. godine, a broji po zadnjem popisu nešto više od 5 tisuća stanovnika. Pustili su domaći simboličnih 1950 ulaznica, 750 sjedećih i 1200 stajaćih mjesta, a onih 500 za gostujuće navijače rasprodano je u samo sat vremena. Da je potražnja velika otkrio je i Franjo Lukenda, predsjednik Bilogore 91.

- Sve je rasprodano! Očekivali smo da će biti veliki interes, ali stvarno ne ovako velik. Ti ljudi obožavaju Hajduk, to se baš osjeti. Posljednjih dana imamo opsadno stanje. Mobitel mi neprestano zvoni, na Facebooku u ovom trenutku imam nekih 70 nepročitanih poruka, većinom su to hajdukovci. Zovu me doslovno sa svih strana, a ne znam ni odakle svima moj broj – ispričao je Lukenda za mojportal.hr i istaknuo da je otkrio neviđenu strast navijača Hajduka:

- Ulaznice su se prodavale i po drugim gradovima, to su sve više-manje pokupovali navijači Hajduka. Kupovali i po 20-30 ulaznica odjednom, jedan ih je kupio čak 50. Potražnja je strašna. Zvao me čovjek, moli me da mu pomognem kupiti ulaznice, kaže da prati Hajduk već 50 godina, nabraja mi gdje je sve bio na gostovanjima i da dolazi sa sinom u Grubišno Polje. Pitao me i mogu li mu osigurati fotografiranje sina s Livajom? Kako da ja to riješim? Mi smo stvarno učinili sve što smo mogli, ali da imamo dvostruko veći kapacitet stadiona, bio bi rasprodan. Oni baš obožavaju Hajduk, nevjerojatna je to ljubav i strast! - istaknuo je Lukenda koji je na čelo kluba sjeo početkom prošle sezone. Kako pišu lokalni portali, bilo je to turbulentno razdoblje kluba u kojem se govorilo čak i o gašenju s obzirom na teško financijsko stanje i odlaske igrača.

image
Damir Krajač/Cropix

No klub je na kraju sezone kao drugoplasirani izborio plasman iz 4. NL Bjelovar-Koprivnica-Virovitica u 3. NL Sjever gdje se nakon prvih pet kola nalazi na prvom mjestu sa stopostotnim učinkom i gol razlikom 11:3. Znali smo vidjeti u zapisnicima Hajdukovih protivnika u ovoj fazi Kupa i neka poznatija imena s HNL travnjaka, što neće biti slučaj u Grubišnom Polju, ali mogu se pohvaliti s tri Južnoamerikanca u momčadi od kojih je trenutno najbolji strijelac kolumbijska devetka Juan Carlos Moreno Zuniga s četiri gola u tri susreta, kako bilježi službena statistika HNS-a. U momčadi su i dva Brazilca, branič Ivan Araujo Guedes te veznjak Wilson Kleber Falcao de Alencar Junior ili skraćeno Klebinho kojima je Bilogora prvi europski klub, kao i kolumbijskom napadaču kojem je prema Transfermarktu ovo drugi mandat u Bilogori za koju je igrao i prije dvije godine.

Na put za Grubišno Polje odlučio je Gennaro Gattuso krenuti bez Marka Livaje, Filipa Krovinovića, Ivana Rakitića i Filipa Uremovića koji su dobili poštedu i odmor, a neće biti ni Ismaela Dialla koji odrađuje kaznu zbog crvenog kartona u derbiju. Hajduk je u ovom susretu izraziti favorit i bez glavnih prvotimaca, a u pravilu se ‘bijeli‘ s ovakvih gostovanja vraćaju s pobjedom pa ne bi trebalo biti sumnje u drugačiji ishod ni ovog puta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 10:40