StoryEditorOCM
Hajdukne ide u pariz

Doznajemo: Hajduk neće pustiti Pukštasa na Olimpijske igre, Gattuso ga želi u ekipi što je dulje moguće

23. lipnja 2024. - 14:48

Jučer smo pisali o neizvjesnoj situaciji oko Rokasa Pukštasa ovog ljeta. Nije tajna da ga Hajduk pokušava prodati, a usto je postojala realna šansa da se nađe na popisu američke U-23 reprezentacije za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

Naime, mladi Amerikanac početkom lipnja sudjelovao je na trening kampu olimpijske reprezentacije SAD-a. Izbornik Marko Mitrović na okupljanje je bio pozvao 25 igrača, ali kako u Pariz može povesti samo njih 18, uključujući dvojicu vratara, bilo je pod velikim upitnikom hoće li Pukštas uopće završiti na konačnom popisu koji Mitrović planira objaviti u prvih par dana srpnja.

- Rekao bih da su Rokasu šanse da dobije poziv za Olimpijske igre manje od 50 posto. Uključen je u cijeli ciklus tek u vrlo kasnoj fazi, a s obzirom na to da je 2004. godište, još je dosta mlad - rekao nam je Brian Sciaretta, čovjek koji odlično poznaje stanje u sustavu američkih reprezentacija i u tamošnjem nogometu općenito te koji ima najpopularniju web stranicu specijaliziranu za nogomet u SAD-u, American Soccer Now.

Pukštas možda neće otići u Pariz, Hajduk ga pokušava prodati, ali lako je moguće da novu sezonu dočeka na Poljudu

Američki nogometni savez nastup reprezentacije na OI tretira kao događaj od strateške važnosti za pozicioniranje u nogometnom svijetu, stoga se Mitrović odlučio fokusirati uglavnom na igrače između 21 i 23 godine starosti, a u tom kontekstu Pukštas je djelovao više kao zalog za budućnost.

image
Vojko Bašić/Cropix

Zbog toga je bilo pod velikim znakom pitanja hoće li se naći među putnicima za Pariz, a kako danas doznajemo, čak i u slučaju da se Pukštas nađe na tom konačnom popisu, Hajduk ga neće pustiti.

Naime, novi trener Bijelih Gennaro Gattuso procijenio je da mu Amerikanac treba u ekipi sve dok klub ne postigne dogovor o njegovom transferu i želi ga imati što je dulje moguće.

Hajduk intenzivno radi na prodaji 19-godišnjeg veznjaka koji je prošle sezone bio jedan od najboljih igrača splitskog kluba, jer se radi o najatraktivnijem eksponatu svlačionice Bijelih za kojeg je interes pokazalo više klubova iz liga petice (poglavito engleskih), ali Gattuso ga želi u momčadi koliko god to bilo moguće.

Bijelima u odluci o nepuštanju Pukštasa na OI za pravo daje i FIFA, koja klubove ne obvezuje da igrače puste na turnire koji nisu seniorski i dio službenog FIFA-inog kalendara. Kod olimpijskog turnira u nogometu pravila nalažu da 15 igrača mora imati najviše 23 godine (moraju biti rođeni najranije 1. siječnja 2001.), a da preostala trojica mogu biti starija od 23 godine.

image
Tom Dubravec/Cropix

Hajduk nije jedini klub koji svog igrača pustio u Pariz, a najpoznatiji primjer je Kylian Mbappe koji je rekao da neće nastupiti na OI u svojoj domovini, iako bi to volio, jer se Real Madrid protivi toj ideji. Izbornik francuske olimpijske reprezentacije Thierry Henry nakon toga je rekao da je posljednji put toliko odbijenica dobio dok je još bio u školi.

Pukštas će, dakle, biti u klubu za glavni dio priprema i vrlo lako moguće na početku sezone. Kako je klub već iskomunicirao, Amerikanac će se momčadi pridružiti u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 14:48