StoryEditorOCM
Hajduksjeverna obratnica

Čitav Kvarner bruji: Hajduk uzima našeg Albanca za milijun eura!; Otvara se pitanje treba li on uopće ‘bijelima‘?

Piše K. M.
29. studenog 2023. - 13:19

Lindon Selahi na Poljudu, tema je koja se od šaputanja u kuloarima preko društvenih mreža našla i u medijima. Bliži se zimski prijelazni rok, a s njim se otvaraju i ‘selidbe‘ igrača. Kao jedna od njih pojavila se i ova oko albanskog veznjaka i jednog od ponajboljih igrača Hajdukovog jadranskog rivala.

Prema informacijama iz kuloara koje su objavili pojedini mediji, navodno je Hajduk spreman dati milijun eura za veznjaka kojem idućeg ljeta ističe ugovor s Rijekom. Selahi je na Kvarner stigao u ljeto 2021. kao slobodan igrač i ubrzo se nametnuo kao jedna od konstanti u Rijeci. Nogomet je počeo igrati u Belgiji gdje je bio član mlađih kategorija Anderlechta i Standard Liegea, a u redovima potonjih je zaigrao za seniore odakle se otisnuo za Nizozemsku gdje je bio član Twentea te proveo jednu godinu na posudbi i u Willem II.

Dosad je u Rijeci upisao gotovo 100 nastupa, točnije ima ih 91, a ove sezone propustio je samo dvije prvenstvene i jednu utakmicu u Kupu. U taktičkim postavkama Željka Sopića, prvenstveno ispretumbanima dolaskom Marka Pjace, isplivao je Selahi kao jedan od najvažnijih igrača tog sistema, koji spaja obranu i napad iza Tonija Fruka i Nike Jankovića. Istaknuo se kao igrač sistema kod Sopića na poziciji šestice, a pokriva i poziciju osmice. Njegove defenzivne karakteristike u broju osvojenih i presječenih lopti, kao i osvojeni dueli po utakmici, svrstavaju ga u vrh veznih igrača HNL-a, dok u napadačkom dijelu nije na toj razini.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kao motor Sopićevog sistema postavlja se pitanje koliko bi se uklopio u neki od drugih unutar HNL-a. Konkretno u ovom slučaju Hajdukov, posebice na poziciji gdje na Poljudu imaju dobru pokrivenost. Ako bi ga koristili na poziciji šestice, tu su već Niko Sigur te Mihael Žaper, čija je transfer saga prošlog ljeta okončana plaćenom odštetom od milijun eura Osijeku. Ako bi to bilo na poziciji osmice, tu je Hajduk pokriven prvenstveno Filipom Krovinovićem i Rokasom Pukštasom te Vadisom Odjidja-Ofoeom, Anthonyjem Kalikom i Tinom Blažom Laušom trenutno, a tu poziciju može pokriti i Emir Sahiti.

Svi navedeni osim Odjidje imaju dugoročne ugovore s Hajdukom, a u sezoni kad Hajduk nedvosmisleno cilja na dugoočekivanu titulu prvaka neočekivano je da će itko od njih otići tijekom zime. Također je i neočekivano novo ime za koje bi bila plaćena odšteta u trenutku kad je situacija na toj poziciji posložena. Uz to, prioritetne pozicije za Bijele su one ofenzivnije, prvenstveno krila, a i ako se otvori koja dobra prilika u vrhu napada uz povratak Nikole Kalinića.

S druge strane Rijeka nudi Selahiju produženje, a sportski direktor Darko Raić-Sudar nedvosmisleno mu je dao do znanja da ga čeka puno manja minutaža ukoliko ne produži ugovor koji mu ističe u ljeto 2024. godine.

Pregovori igrača i Rijeke koja ima unaprijed zadane financijske gabarite traju već mjesec i pol dana, a u ovom trenutku priča oko interesa Hajduka se ne čini realnom, pogotovo ne uz plaćanje odštete za igrača kojem ugovor istječe krajem sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:31