StoryEditor
Hajdukotrgnuto zaboravu

Četiri desetljeća od epskog dvoboja: Takav nogomet više nikad nismo gledali, Kevin Keegan bio je Messi tog vremena, a nije se vidio...

Piše Slaven Alfirević
18. ožujka 2020. - 20:24
Vladimir Dugandžić/Hanza media

Nije bilo veće, bolje utakmice od splitskog uzvrata Hajduka protiv njemačkog prvaka Hambrugera tog 19. ožujka 1980. godine. Igralo se četvrt-finale Kupa prvaka i Hajduk je sa 0:1 iz Hamburga i Pirovom pobjedom od 3:2 u Poljudu ostao za pola gola kratak. Dlaka je falila da ne uđe u polufinale...

Ispisane su o toj epskoj utakmici mnoge rečenice, evocirane uspomene, pa kako da joj se ne vratimo i danas, 40 godina kasnije. Četiri desetljeća su za nama.

Nije baš kao da je jučer bilo, ali uspomene su svježe.

Što bi mlade generacije trebale znati o tome?

1. Da se Hajduk samo još jednom nakon toga popeo do četvrtfinala sada već Lige prvaka protiv Ajaxa 1995. godine, ali su to bili pokušaji unaprijed osuđeni na propast (0:0, 0:3), ovaj Hajduk iz 1980. bio je kruna i Mount Everest zlatne generacije „bijelih” koja je vladala u dekadi 1971. - 1980.

2. Da je Hajduk prije toga već 1976. bio među osmoricom najboljih u Europi, ali nije uspio korak više, izgubio je od PSV Eindhovena (2:0, 0:3), a i tada je imao momčad kadru da zakorači na Mont Blanc, na vrh Starog kontinenta.

Hamburger je bila – najbolja utakmica, ali ujedno i labuđi pjev. Poslije toga moglo se kazati onu Marinkovićevu - „never more”, nikad više.

I nikad više poslije Hamburgera nije bilo isto.

Da baš bude ep kao junačka pjesma s tragikom poklopilo se more detalja.

1.Bio je to sukob nogometnih doktrina Tomislava Ivića s jedne i bivših članova Hajduka s druge strane, u službi struke Hamburgera bili su Branko Zebec, trener Hajduka 72/73, ali i pomoćnik mu Aleksandar Ristić koji je četiri godine uspješno nosio Hajdukov dres na lijevom beku (1966. - 1970.) i osvojio prvi Kup 1967. Ivić i Zebec bili su baš rivali.

2. Da je dres Hamburgera nosio Ivan Buljan, jedan od najvećih igrača Hajduka u povijesti, obrambeni bedem. U plavoj majici „ha es fau”, bio je nepremostiva prepreka „bijelima”.

3. Da je Boro Primorac ponio epitet tragičara i istu večer dobio nadimak od Miljenka Smoje - Boro Šekspir. Ostavio je balun Hrubeschu da u drugoj minuti povede 1:0 za HSV. Promašio je penal kod 1:1, a zabio prebačen sa stopera na centarfora u napad za 3:2 u 86. minuti. Samo jednom. Imao je tri-četiri prigode. I nije stigao zabiti još jedan da popravi sve i sa 4:2 uvede „bijele” dalje. Imao je još duge četiri minute i nekoliko „bijelih” napada u valovima. Kasno Boro na Kosovo stiže.

4. Da se Kevin Keegan, tadašnji Messi, Zlatna lopta Europe, Englez u Hamburgeru, nije ni vidio.

5. Da je Boriša Đorđević po lijevom krilu izludio Manfreda Kaltza, najboljeg desnog beka na svijetu koji je balune nasumično izbijao na tribine.

Mogli bismo još nizati, a simptomatično je da danas niti Hajduk, niti Hamburger ne žive ni blizu dane stare slave. Hamburger je te godine igrao finale, u polufinalu je smlavio Real Madrid (5:1 u revanšu), ali je izgubio od Nottingham Foresta (0:1), da bi se tri godine kasnije okrunio titulom europskog prvaka (1:0 protiv Juventusa).

Toliko o njihovoj tadašnjoj snazi. Danas su u – drugoj ligi. „Cvajte” bundes... Sic transit gloria mundi. Tako prolazi slava svjetska.

Ivica Šurjak je sutradan epskog dvoboja, nakon što je izmijenio dresove s Ivanom Buljanom, otišao na služenje vojnog roka u Ljubljanu. Hajduk je, prazan nakon neuspjeha, završio peti u jugo-ligi, nije se ni plasirao iduće sezone na euro-scenu.

Tomislav Ivić je na ljeto otišao u Anderlecht i više nikad nije trenirao Hajduk u punom smislu te riječi, bez obzira na fragmente povratka 1987. i 1997.

Nikad više, to je jedina istina. I zato je dvoboj s Hamburgerom jedan i jedini, neponovljiv.

Poljud

Hajduk – Hamburger SV 3:2 (1:2)

Split. Gradski stadion u Poljudu. Gledatelja 50.000. Uzvratna utakmica četvrtfinala Kupa europskih prvaka. Sudac Dorflinger (Švicarska). Budući da je u prvoj utakmici u Hamburgu HSV slavio sa 1:0, s ukupnih 3:3 plasirao se u polufinale, zbog više golova postignutih u gostima.

Strijelci: 0:1 Hrubesch (2), 1:1 Zl. Vujović (21), 1:2 Hieronymus (24), 2:2 Đorđević (49), 3:2 Primorac (86)

U 23. minuti Primorac (Hajduk) nije iskoristio jedanaesterac, obranio je Kargus.

Hajduk: Pudar, Primorac, Krstičević, D. Čop (od 62. Šalov), Zo. Vujović, Rožić, Zl. Vujović, Mužinić, Gudelj (od 62. Maričić), Đorđević, Šurjak.

Hamburger SV: Kargus, Kaltz, Hidien, Hartwig, Buljan, Hieronymus (od 62. Blimeister), Keegan, Memering, Hrubesch, Magath, Milewski.

#HAJDUK

Izdvojeno

02. lipanj 2020 09:15