StoryEditorOCM
Domaći nogometeuro kvalifikacije

Žestoki program, mladi Vatreni danas protiv Irske, Rumunjske i Portugala

Piše David Kapetanović
26. ožujka 2024. - 06:49

Nije bio dobar vikend za mlade Vatrene, U17 i U19 vrste su upisale poraze u važnima utakmicama u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Reprezentacija do 17 izgubila je od Portugala s 3:0, dok je U-19 vrsta u tijesnoj utakmici poražena od Turske s 2:1.

Danas sve tri mlade selekcije stupaju na scenu, U17 protiv Irske, U19 protiv Rumunjske, a U21 ide na megdan s Portugalom.

Nažalost, nakon teškog poraza Hrvatske U17 vrste od vršnjaka iz Portugala šanse za plasman na Euro značajno su pale. Izabranici Marijana Budimira sada stoje na jednom bodu iz dvije utakmice, onom osvojenom u uzbudljivoj utakmici s Njemačkom koja je završila rezultatom 3:3. Šansa za drugo mjesto u grupi je i dalje tu, ako se današnja pobjeda protiv Irske poklopi s porazom Njemačke od strane Portugala. Na Euro prolazi i sedam najboljih drugoplasiranih momčadi iz osam grupa, ali se ne računaju bodovi osvojeni protiv zadnjeg u grupi, što je dodatan problem za mlade Vatrene.

Odlično je U19 vrsta započela grupu, pričalo se o junacima pobjede 2:1 nad Njemačkom, golu Brajkovića, Buljanovoj obrani penala. Nažalost, nisu nastavili u tom tonu, Turska je pobijedila Hrvatsku u subotu i tako prerano završila priču o plasmanu na Euro. Samo pobjednici grupa idu na natjecanje, što Hrvatska više ne može biti.

Za razliku od prethodne dvije reprezentacije koje danas igraju zadnje utakmice kvalifikacija, U21 Euro je tek 2025. i za njega kvalifikacije traju tijekom cijele godine. Vatreni se u grupi od šest momčadi bore za najvišu poziciju, a glavni konkurenti su im Portugal i Grčka. Devet pobjednika i tri najbolja druga iz grupa prolaze izravno na Euro, dok se ostalih šest drugoplasiranih bori u play-offu za zadnja tri mjesta. Hrvatska gostuje protiv trenutno vodećeg Portugala koji je veliki favorit, a i bod iz ove utakmice bi bio od velike važnosti za daljnju situaciju. Naime, izabranici Dragana Skočića su od pet utakmica četiri pobijedili, a jednu remizirali i situacija na tablici izgleda stvarno obećavajuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:29