StoryEditor

Tehnologija spašavala suce na travnjaku: ‘Primjetan je nedostatak kriterija kod dosuđivanja sličnih situacija, što ni VAR ne može ispraviti‘

Piše Robert Radica
17. veljače 2020. - 20:39
Željko Hajdinjak/ Hanza media

Zanimljivo je bilo kod pitanja VAR-a na utakmici između Slaven Belupa i Hajduka. Posebno kada se radi o 9. minuti kada je sudac Igor Pajač čak četiri minute pregledavao snimku.

Trajalo je predugo, ali prvo je dosuđen faul u napadu kojeg je pregledavao VAR, pa kada tu nije bilo ničeg, odnosno potvrđena je pogreška suca krenulo se s pregledavanjem jedanaesterca. Trajalo je dugo, ali svi se još uigravaju, važno je da je donesena točna odluka – kazao je Mario Strahonja sudački ekspert.

Kod žutih kartona Stanku Juriću sve je puno jasnije, istina i Strahonja je potvrdio da prvi žuti karton zbog faula nad Limom se mogao i ne dosuditi, odnosno mogao je to Pajač iznijeti svojim autoritetom, ali je očito procijenio da je to dru ili treći Jurićev start.

No jednako tako se moglo i u 80. minuti donijeti odluku kod starta Bogojevića nad Jakolišem, branič Slavena Belupa je već imao karton, bilo je sličnih startova, ali Pajačev kriterij nije bio jedna u dva ista slučaja.

- Ne bi pogriješio da je dao žuti karton, da, bio bi to crveni – istakao je Strahonja, a s tim se složio i trener Slaven Belupa Tomislav Stipić.

VAR je bio prilično aktivan i na derbiju u Osijeku, posebno kod situacije kaznenog udarca dosuđenog za Dinamo zbog starta Žapera nad Ademiju. Nakon intervencije VAR-a kazneni udarac je ponište, ali nigdje u zapisniku nije zabilježen žuti karton Žaperu. Ključno je to bilo kod drugog žutog kartona Dilaveru kada je i Žaper dobio karton zbog prigovora, ali mu je to službeno bio prvi.

Prvi karton je Dilaver dobio zbog sličnog povlačenja za dres, jednako kao i što je Žaper povlačio Ademija. Znači ni ovdje se nije držalo do kriterija, nije bilo konzistencije – objasnio je Strahonja.

Drugi žuti karton Stojanovića zbog faula nad Špoljarićem nije bilo nikakvog spora.

Sporna situacija kod pobjedničkog gola Rijeke protiv Gorice je ispravljena intervencijom VAR-a gdje su suci "u sobi" analizirajući zgoditak primijetili igranje rukom i pomogli da se donese ispravna odluka.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 08:43