StoryEditorOCM
Domaći nogometsvi analiziraju

Svijet bruji, što je to Livaković napravio da zaradi ‘crveni‘? Oglasio se i sudac koji je sudio finale Lige prvaka

Piše SN
16. listopada 2024. - 15:08

Vuku se repovi nakon utakmice Lige nacija između Hrvatske i Poljske koja je u Varšavi završila neodlučeno (3:3). Sporan trenutak dogodio se u 76. minuti kada je u jednome duelu Dominik Livaković nehotice, u namjeri da izbije loptu, ušao u kontakt s poljskom zvijezdom Robertom Lewandowskim.

Španjolski sudac Alejandro Hernández pokazao je hrvatskoj ‘jedinici‘ direktan crveni karton. To znači da Livaković propušta obje utakmice u studenom (Škotska u gostima i Portugal na Poljudu), donose Sportske novosti.

Bivši nogometni sudac, s iskustvom suđenja i finala Lige prvaka, Slovenac Damir Skomina, komentirao je za Tportal spomenutu situaciju:

- Kada gledam situaciju, vidim da Livaković nije napravio ništa krivo. Znači, on ide na loptu koju čisto osvaja. Ali on se s tom nogom negdje mora zaustaviti. Više mi se čini da je Lewandowski, gledajući njegovo iskustvo, morao ići za time da sebe više zaštiti, odnosno da ‘prikoči‘ kako ne bi riskirao ozljedu, to jest da je ‘bodycheckom‘ išao srušiti Livakovića. Međutim, tada bi vjerojatno on dobio žuti karton. I umjesto da se Lewandowski zaustavi, on ide i dalje, dok Livaković, koji je bio prvi na lopti, imao nogu u zraku, jednostavno nema više kamo s nogom. I zato imamo ‘point of contact‘, odnosno točku kontakta - mišljenje je Damira Skomine.

image

Damir Skomina

Frank Hoermann/Sven Simon/via/Dpa Picture-alliance Via Afp

- Ali treba se pitati što je Livaković krivo napravio? Izbio je čistu loptu, a kada je izbio, razlika između igrača je metar i pol do dva metra. Ali više ne vidim nikakav dodatni pokret Livakovića, kakve vratari znaju nekad i napraviti, malo prljavije, da sebe zaštite. A ovdje kod vašeg vratara tu ne vidim apsolutno ništa takvoga. 

Skomina potom nedvosmisleno tumači:

- I zato nema ni govora o crvenom kartonu. Razumio bih možda žuti karton, zbog ružnog sudara, ali tehnički gledano to nije niti prekršaj. Livaković je osvojio loptu i nogu mora negdje zaustaviti. Drugo bi bilo da je Livaković imao intenciju iskoristiti to što je došao prije do lopte pa da ga ozlijedi... Jer, da je produžio nogu, udario bi ga između bedra i prsa. A toga ovdje nije bilo. I treba uzeti u obzir da je ovdje bila velika brzina, a igrač u takvoj brzini ne može zaustaviti nogu u deset centimetara.

A zašto nije intervenirao VAR?

- Oni su sigurno pregledavali i bili na liniji s Hernándezom. Meni bi ovdje bila očekivana VAR intervencija, jer i oni su se trebali pitati imaju li dokaz da je Livaković nešto napravio mimo pravila. A nemaju dokaz. Mislim da su se držali toga da je taj kontakt ružno izgledao. Ali treba se pitati i što je Lewandowski napravio da izbjegne sudar. On je imao opcije, jer nisu bili na lopti, na par centimetara. Lewandowski je bio svjestan da do te lopte neće doći. I definitivno sam za VAR intervenciju.

Postoji li mogućnost da UEFA stavi Hernándeza na ‘hlađenje‘?

- Siguran sam da svi znaju za ovaj propust, ali nije na meni da prosuđujem što će UEFA napraviti. Vjerujem da će rasprave biti, ali ponavljam, situacija je apsolutno čista, odnosno Livaković nije zaslužio crveni karton jer nije napravio ništa krivo - poručio je Damir Skomina za Tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 15:09