StoryEditorOCM
Domaći nogometTraži se šator

Robert Jarni nije ispao klaun, nego nevjerojatno naivan, a sve ovo je novi dokaz kako je hrvatski nogomet veliki cirkus

Piše Frane Vulas
15. veljače 2024. - 13:35

Picaferaj je u svevremenskom ‘Velom mistu‘ o gradu Splitu govorio ‘biranim riječima‘, kao o ludom gradu, cirkusu kojem samo još nedostaje velika tenda da ga pokrije. Isto vrijedi i za hrvatski nogomet. Slučaj Jarni još je jedna potvrda te dijagnoze.

Vjerojatno nema nikakvog spora da se izjavom u medijima o navijanju za Betis u okršajima s Dinamom u Konferencijskoj ligi Robert Jarni uvalio u živo blato iz kojeg mu nije bilo izlaza, izuzev ovakvog raspleta. Potom ga je napadač Dinama i hrvatske reprezentacije Bruno Petković prozvao klaunom, a zatim mu je u četvrtak ujutro HNS uručio otkaz na mjesto izbornika U17 reprezentacije.

- Izvršni odbor HNS-a podržava pravo svakog pojedinca, pa tako i svakog nogometaša - uključujući reprezentativce - da navija za koji god klub želi, pa i protiv hrvatskih klubova u Europi, iako se takvo razmišljanje ne smatra poželjnim. Međutim, HNS je vrlo jasnog stava da za sve hrvatske izbornike vrijede viši standardi te da je neprimjereno, nepoželjno i nedopustivo da osoba na čelu jedne hrvatske reprezentacije otvoreno navija protiv bilo kojeg hrvatskog kluba u europskom natjecanju. HNS smatra da to šalje iznimno lošu poruku, a posebno prema igračima unutar reprezentacije, među kojima ima i nogometaša iz kluba protiv kojeg navija njihov vlastiti izbornik.

Jarni je nedvojbeno napravio veliku pogrešku. Rekao je javno ono što misli. Što mnogi misle. A to je u ovoj državi nedopustivo.

Potpisnik ovih redaka ne dijeli mišljenje s Jarnijem. U nekim ranijim erama, vremenu kada je hrvatskim nogometom drmao osuđeni kriminalac Mamić, tadašnjim i prijašnjim vremenima kada je klub iz Maksimira imao vjetar u leđa, iskreno, ne znam bih li vam dao isti odgovor. Isključivo iz navedenih razloga. Ali hrvatski klub je hrvatski klub, nastranu klupsko rivalstvo. Možemo se ne ‘mirisati‘ na klupskoj razini, ali Hrvatska je iznad svega. Međutim, postoji i jedna velika razlika. Ja nikada nisam igrao za Betis. Taj klub nikada nije dao kruh mojoj djeci, drugi dom, uspomene... Nemojte samo o novcu koji nogometaši zarađuju, jer nije uvijek sve u novcu.

Jarni je hajdukovac, ali to je u ovoj priči sasvim nebitno. Igrao je tri godine u Betisu. U Dinamu nije igrao nikada. Nije smio reći da će navijati protiv nekog hrvatskog kluba u Europi zbog toga što je zaposlenik HNS-a? Stavlja li se to znak jednakosti između Dinama i HNS-a? Hm... Trenira(o) (je) igrače kluba iz Maksimira, Dinamo jest član HNS-a. Ali član je i Hajduk, Osijek, Rijeka... Uostalom, nije ni rekao da će navijati protiv Dinama. Rekao je da će navijati za Betis. To je ogromna razlika.

Ono što je ispalio Jarni je benigno. Nepromišljeno, ali poprilično benigno. I najvažnije istinito. Čovjek ništa loše nije rekao o Dinamu. Samo je rekao svoje mišljenje. I dobio po ušima. Ostao je sam na vjetrometini.

Svojevremeno je, ne tako davno Dario Šimić kada je prije godinu i pol Dinamo igrao s Milanom u Ligi prvaka prema medijskim napisima izjavio da će navijati za Milan. Doduše, tada je bio skaut Milana, zaposlenik tog kluba u kojem je ranije i igrao. A Jarni nije bio zaposlenik Betisa nego HNS-a. Ali taj mu je klub nešto dao u životu, ne samo u financijskom smislu. Samo godinu kasnije je Šimić došao na ključnu funkciju u Dinamu. Kako to? Ne sjećamo se nekako medijske hajke protiv Šimića u to vrijeme, da ga se razvlačilo kada je dolazio u Dinamo zbog toga što je tada navijao za Milan.

image
Vlado Kos/Cropix

Svojevremeno je, ne tako davno, otprilike u isto vrijeme, Boban u medijima izjavio kako ne zna za koga će navijati u tim susretima, Milan ili Dinamo. Nije tada bio zaposlenik ni Milana ni Dinama, nego UEFA-e. Kako tada Boban nije rekao da će navijati za Dinamo? Ne sjećamo se baš neke medijske hajke kontra Bobana tih dana. A sada bi ga nakon raspada ‘veze‘ s prvim čovjek europskog nogometa Aleksanderom Čeferinom mnogi vrlo rado vidjeli na nekoj od čelnih funkcija u hrvatskom nogometu. Po ovoj logici je tim riječima sam sebe unaprijed otpisao. Ne može, nije navijao za Dinamo. Hoćemo li sutra zbog toga odbiti Bobana u HNS-u? Hoće li ga odbiti u Dinamu? Moš‘ mislit‘. Licemjerje na kvadrat.

Jarni se debelo kompromitirao što se tiče rada u HNS-u. Otkaz nije iznenađenje. U odrađeni trenerski dio posla nećemo ni ulaziti, to je drugi par postola. Da je odigrao mudrije, odgovor na to pitanje o navijanju ili čak i pitanje uopće bi preskočio. Ali kada već nije, što je trebao, lagati? Tako stvari i idu u ovakvoj Hrvatskoj. Takvi u nas najčešće bolje prolaze.

Uostalom, nije ni izbornik Zlatko Dalić lagao kada je valjda sto puta rekao da je navijač/simpatizer Hajduka, kluba za koji je igrao. I zato kapa dolje. Što bi to skrivao? Ne treba to forsirati, ipak je izbornik Hrvatske, da se netko na naljuti. Ali ako ga netko pita, Dalić to otvoreno kaže. Da, ali Hajduk je hrvatski klub, kažu. Betis je španjolski. Nije ovo stvar mržnje. Hajdukovac Jarni toliko ‘mrzi‘ Dinamo da je u zadnjem kadru koji je do jutros trenirao pozvao šestoricu igrača kluba iz Maksimira, jednog Hajduka. U Hrvatskoj se valjda sve gleda kroz prizmu mržnje. Pojam naklonosti, ljubavi prema nekome, malo tko razumije. Mi Hrvati to rijetko imamo u mentalnom sklopu.

Ne smeta nam kada neki stranac, nogometaš, trener, obični čovjek, navija za Hrvatsku ili neki hrvatski klub. ‘Baza‘ je kad na Svjetskim ili Europskim prvenstvima naletimo na nekog Kineza, Brazilca, Japanca, bilo kakvog stranca koji navija za Hrvatsku. Puni su ih mediji, a naša srca puna ponosa. Osobno sam ih ‘ulovio‘ ohoho. A još ako voli i Hajduk. Baš sam glup, trebao sam im reć‘: ‘Slušaj stari, ti bi triba navijat za Brazil i Corinthians, kakva Hrvatska!‘

Na licemjerje u hrvatskom nogometu već smo odavno navikli, na brojnim razinama. Sada s nestrpljenjem čekamo kaznu HNS-a za napadača reprezentacije Petkovića koji je tada još uvijek aktualnog izbornika javno uvrijedio nazvavši ga klaunom. Ne treba ga izbacivati iz reprezentacije, ni u ludilu, ali nekakve packe bi valjda trebao dobiti. No, u priopćenju HNS-a nije bilo ni spomena sramotnog Petkovićevog istupa. Imam neki predosjećaj da bi mogao biti kažnjen identično kao i Dejan Lovren kada je jednu splitsku kolegicu i potpisnika ovih redaka bez ikakvog normalnog razloga izvrijeđao zbog dobrog raspoloženja uslijed osvojene bronce na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Samo dvije želje imam. Druga je da se sve ovo skupa opet ne prelije u onu priču o sjeveru i jugu jer s tim nema blage veze.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:48