StoryEditorOCM
Domaći nogometkombinira se

Rijeka opet s Dinamom u jedrima, još jedan igrač Modrih potpisao za momčad s Rujevice

Piše Siniša Lončar/SN
23. lipnja 2023. - 17:22

Nogometaši Rijeke broje sitno do odlaska na glavni dio ljetnih priprema u sada već tradicionalnu bazu u Kranjskoj Gori, momčad bi na put trebala krenuti već ovaj ponedjeljak 26. lipnja gdje će ostati, u znatno povoljnijim vremenskim uvjetima, do 7. srpnja.

Generalno gledajući, sportski direktor Darko Raić- Sudar, u suradnji s ostalim klupskim uposlenicima koji brinu o sportskoj politici uz blagoslov trenera Sergeja Jakirovića, do sada je napravio vrlo dobar posao u prijelaznom roku. Rijeka je dovela četiri igrača koji nisu nepoznanica široj sportskoj javnosti i koji bi u bijelom dresu trebali pokazati svoj široki raspon nogometnog talenta koji bi u končanici trebao rezultirati još boljom, jačom Rijekom koju će gledatelji imati prilike vidjeti u novoj sezoni.

Povremeni slovenski reprezentativac i donedavni veznjak bečkog Rapida Dejan Petrovič (25), lijevi bek Marijan Čabraja (26) koji je nakon Gorice i Dinama iz škotskog premierligaša Hiberniana stigao u Rijeku te mladi njemački duo, Franjo Ivanović (19) koji jednako uspješno igra na poziciji napadača i ofenzivnog veznjaka, a to je dokazao u drugoj momčadi bundesligaša Augsburga, baš kao što je svoje sposobnosti u drugoj momčadi dortmundske Borussije iskazivao krilni igrač i ljevonogi Marco Pašalić (22) – kvartet je to igrača koji će sigurno donijeti kvalitetu više u novoj, redizajniranoj momčadi Rijeke koja se priprema za novu sezonu.

Kako odlazaka iz riječkog jata još uvijek nema, što nikako ne znači da ih neće biti, trener Sergej Jakirović imat će na raspolaganju za pripreme u Kranjskoj Gori dobro izbalansiranu momčad pokrivenu dvostruko na gotovo svim pozicijama, što je riječkom treneru i bio cilj uoči glavnog pripremnog dijela za novu sezonu. Pitanje je vremena kada će neki od najboljih igrača iz prošle sezone dobiti ponudu koju niti on, baš kao niti Rijeka, neće moći ne uzeti u obzir, no to su sigurno situacije na koje su u Rijeci računali i na koje će imati spremne zamjene u vidu novih dolazaka.

Dolazak koji se neće pak previše čekati, odnosno možemo ga komotno svrstati i u ostanak jest činjenica da će plemeniti veznjak i U-21 reprezentativac Niko Janković biti na dispoziciji treneru Jakiroviću već za odlazak u Kranjsku Goru i to kao – igrač Rijeke. Ugovorna zavrzlama koja se po isteku sezone pojavila oko ugovora Jankovića, koji je i dalje igrač Dinama iako s njime nije počeo pripreme, tako će se riješiti na najbolji mogući način za klub i igrača koji je u protekloj polusezoni u bijelom dresu dobrim dijelom naznačio svoj ogromni potencijal koji nosi u sebi.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Rijeka i trener Jakirović bili su uporni i dosljedni u povratku mladog veznjaka koji je na Rujevici ostavio i više nego dobar dojam. Bio je Janković starter u gotovo svakoj proljetnoj utakmici Rijeke i u pravilu kada je Janković startao, Rijeka je pobjeđivala. Nije to samo puki statistički podatak, 21- godišnji ofenzivni veznjak u Rijeci je generalno ostavio vrlo dobar dojam, kada je bio na terenu činio je razliku u mnogim segmentima koji su prosječnom gledatelju možda manje vidljivi, no trener Jakirović, kao i svi suigrači jako dobro znaju da će vrlo vjerojatni povratak Jankovića na Rujevicu (ovog puta kao igrača Rijeke bez tereta posuđenog igrača i neizvjesne ugovorne budućnosti) biti itekako veliki dobitak za ovu momčad.

Istina, možda je mladi ofenzivni veznjak silovitog udarca ostao dužan upravo u glavnim statističkim podacima, kada je u pitanju njegova pozicija na terenu, s dva postignuta gola i jednom asistencijom u 19 odigranih susreta za Rijeku, no silna energija koju je Janković ulagao u svakom susretu, baš kao i izrazito bitne defenzivne zadaće koje je odrađivao besprijekorno i nerijetko anulirao protivničke akcije već u začetku, jamac su da će Janković i u novoj, redizajniranoj Rijeci imati svoje mjesto u momčadi iako će mu konkurencija ovog puta biti znatno jača.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Možda će mu upravo dolazak Ivanovića, koji ozbiljno konkurira za istu poziciju koju je Janković igrao u prošloj polusezoni, kao istureni srednji veznjak u 4-2-3-1 sustavu, biti dodatni motiv da pokaže i dokaže kako krv nije voda i kako bi se njemu, baš kao i svojevremeno njegovom barbi Janku Jankoviću, mogle skladati prigodne pjesmice na tribinama.

Naravno, cifre koje se po kuloarima spominju, odnosno, iznos od čak dva milijuna eura za otkup njegova ugovora, nikako ne drže vodu, no činjenica je da su Rijeka i Dinamo pronašli način da Janković, baš onako kako je i sam izrazio želju u prošloj polusezoni, postane punopravni igrač Rijeke gdje će imati priliku opet pokazati da njegova trenutno procijenjena Transfermarkt vrijednost od 750,000 eura naprosto nije realna i da on vrijedi – znatno više. Naravno, nije na odmet niti spomenuti činjenicu da je mladi veznjak, koji može zaigrati i na krilu, igrač baš po mjeri trenera Rijeke koji u njemu vidi izraziti potencijal i silnu energiju koju je ponekad potrebno sputavati kako na terenu ne bi "izgorio".

Za razliku od svih igrača koje riječka publika nije još imala prilike vidjeti, povratak Jankovića čini se kao win-win kombinacija i provjerena vrijednost koja je još jedan dokaz da Rijeka pod Jakirovićevom paskom, uz naravno sportskog direktora Darka Raića – Sudara, radi dobar ljetni posao i kvalitetom sigurno ide – prema gore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 18:02