StoryEditor
Domaći nogometnije sve tako crno

Poznati stručnjak o budućnosti HNL-a: Prave posljedice osjetit će se u budućnosti, ali ovo je dobra prilika za zaokret u radu

Piše Toni Perković
2. travnja 2020. - 17:02
Olivier JaroszNatalia Miedziak - Skonieczna

Od početka pandemije koronavirusa do danas puno je stvari stalo. Svijet se nalazi pred novom krizom, milijuni ljudi već su ostali bez posla, vlade mnogih država donijele su brojne mjere kojima će pokušati održati svoja gospodarstva što stabilnijima i spasiti što se spasiti može. Jer, nemojmo se zavaravati, neće se moći spasiti sve, a i ono što se spasi trebat će puno vremena za oporavak i povratak na staro.

Nogomet, naravno, neće biti iznimka. Nakon što su se dugo mogla slušati brojna naklapanja o tome kakve bi odluke krovne europske nogometne organizacije mogle biti, kako će se odlučiti prvaci i putnici u europska natjecanja, UEFA je na jučerašnjoj konferenciji donijela odluke što i kako dalje. A mi svejedno nismo ništa pametniji i nemamo detalje nego je sve i dalje ostalo na pretpostavkama. Naprotiv, čini se da su Belgijci odlučili napraviti potpuno suprotno i proglasiti prvenstvo završenim prema trenutnom poretku.

Osim tih pretpostavki, puno se govorilo ovih dana i o tome koliko će pojedini klub ili liga izgubiti neigranjem, mediji su puni crnih predviđanja. Paušalne ocjene dovele su do toga da je velik broj navijača zabrinut za sudbine svojih klubova. A o tome ima li za to razloga i kakva je sudbina nogometa nakon pobjede nad pandemijom COVID-19, u webinaru koji je organizirala obrazovna institucija iz Švicarske The Football Business Academy, govorio je Olivier Jarosz, dugogodišnji zaposlenik ECA-e i čelnik tvrtke Club Affairs.

- Koronavirus donio je nogometnom svijetu scenarij bez presedana. Ipak, za sada je definitivno prerano za procjenu kolike će posljedice biti na kraju svega. U našem smo webinaru iznijeli projekcije gubitaka na mjesečnoj bazi po ligama, s dva moguća scenarija. Jedan je nogomet koji se igra bez gledatelja, drugi je onaj najgori u kojemu se nogomet uopće ne igra, govori nam na samom početku našeg razgovora Jarosz.

No, ono što je sigurno jest da će gubiti svi.

- Tako je. Pandemija će imati snažan utjecaj na sve, varirat će samo razlozi zbog kojih će prihodi biti manji. Manji i srednji klubovi, nazovimo ih tako, kojima su glavni izvor prihoda transferi ili 'matchday programi' izgubit će velik dio sredstava jer se utakmice uopće neće igrati, a kada i krenu, transferi će biti niži nego su bili prije pandemije. Veliki će klubovi također gubiti na vrijednosti, prihodi od TV prava će biti neizvjesni, baš kao i sve drugo na što se oslanjaju, kaže Jarosz.

No, nas najviše zanima što će biti s HNL-om.

- Najveći će se utjecaj koronavirusa u Hrvatskoj osjetiti u budućnosti. Nogometna ekonomija u Hrvatskoj bazirana je na razvoju igrača i to u najvećoj mjeri u Europi. Hrvatski su klubovi svakog prijelaznog roka ostvarivali sve više prihoda od prodaje igrača, došlo je do toga većina njih preživljava zbog transfera i slom tržišta kakvo smo dosad poznavali bit će veliki udarac za klubove koji su ovisni o tome, objašnjava Jarosz.

Jarosz je iznio i predviđanja do kojih je njegova tvrtka došla.

- Prema našem istraživanju vrijednost bi mogla padati i do četiri posto mjesečno, ali ne treba sve gledati crno. Izazovi pred klubovima će, nesumnjivo, biti veliki, ali možda ova kriza klubovima da priliku da promjene neke stvari za budućnost i počnu drugačoije raditi. Mi u Club Affairs zajedno sa svojim partnerima već radimo na mogućim scenarijima i rješenjima za budućnost, zaključuje Jarosz.

Na kraju možemo zaključiti da je pred nogometnim svijetom neizvjesno vrijeme. Nitko još definitivno ne zna kada će se sve skupa nastaviti, ali ovakav razvoj situacije mogao bi biti zamašmnjak za klubove koji su spremni u budućnosti raditi drugačije i na taj se način vinuti u visine koje su im do sada bile nedostižne.

I definitivno pogledajte webinar koji će vam dati još bolji uvid u ono što nas sve skupa čeka.

#HT PRVA HNL#OLIVIER JAROSZ

Izdvojeno

04. lipanj 2020 03:10