stdClass Object ( [id] => 1330965 [title] => Ovako dalje ne ide(mo), fali Perišić, a najjača snaga sad je ‘teret‘, Dalić konačno mora nešto konkretno promijeniti [alias] => ovako-dalje-ne-ide-mo-fali-perisic-a-najjaca-snaga-sad-je-teret-dalic-konacno-mora-nesto-konkretno-promijeniti [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Deset godina nije Hrvatska izgubila dvije kvalifikacijske utakmice u nizu, ali vjerojatno baš nikada u dva kvalifikacijska susreta u paketu nije izgledala ovako nemoćno, bezopasno, bez energije, ‘cijepljena‘ od svake kreacije. Prije listopadskog ‘prozora‘ kalkulirali smo kako bi s dvije pobjede mogli osigurati Euro dva kola prije kraja. Poslije katastrofalnih predstava kontra Turske u Osijeku i Walesa u Cardiffu, Hrvatska više uopće niti ne ovisi sama o sebi. Čak i ako izabranici Zlatka Dalića izbore pobjede u Latviji i nad Armenijom u Zagrebu možda neće biti dovoljno za mjesto među dvije najbolje momčadi skupine i izravan plasman u Njemačku. Ako uz to Wales svlada Armeniju u gostima i Tursku kod kuće, u tom scenariju zatvorio bi se trokut tri reprezentacije s istim brojem bodova u kojem je najlošija - Hrvatska.

A od spomenutog trojca Hrvatska trenutno daleko i najlošije izgleda. Neprepoznatljivo, blijedo, kao sjena momčadi koja je u ne tako davnom lipnju igrala finale Lige nacija. I ne, nisu tu glavni problem brojni izostanci. Da je tako, onda bi slično izgledala i Turska koja je protiv Hrvatska bila bez petorice-šestorice bitnih igrača, od kojih bi većina vjerojatno bila starteri. Nije alibi ni neigranje hrvatskih reprezentativaca u klubovima i s tim povezana loša forma. Velšani su po tom kriteriju u još lošijoj situaciji, od vratara Dannyja Warda koji ne brani u klubu nadalje. Pa se to na terenu nije vidjelo. U odnosu na Hrvatsku su ‘letjeli‘.

Naravno, da pojedinci nedostaju. Prije svih Ivan Perišić. Makar je i prije ozljede bio u blagom padu, a što je s obzirom na godine i nešto posve normalno, očekivano, Perišić je uz Luku Modrića i Joška Gvardiola ključan igrač reprezentacije. Igrača takvog profila Hrvatska nema. Nedostajao je svakako i napadač poput Andreja Kramarića, Bruna Petkovića ili Marka Livaje, da se sada opet ne vraćamo na tu priču o povlačenju najboljeg igrača Hajduka i HNL-a. Možemo samo na izjavu Dalića na tu temu kako je sve odluke koje je donio u svom mandatu na klupi reprezentacije bile ne dobre nego odlične. Međutim, kao da je time izbornik sam sebe urekao. Jer ovo što smo vidjeli s Turskom i Walesom je i njegovo djelo. Kao što su i srebro iz Rusije, bronca iz Katara, srebro iz Lige nacija. Tako je i ovo. Prije svega zbog – nečinjenja.

Zamijenjene uloge

Griješiti se može mišlju, riječju, djelom i propustom. Daliću na teret stavljamo posljednje. A igračima koji su barem jednako krivi za ovaj debakl ono prije toga. Zbog toga što su i u četvrtak, a pogotovo u nedjelju ulogu bile obrnute. Kao da je Wales bio Hrvatska, a Hrvatska Wales. Po igri, pa čak i po pogocima. Wales je zabio dva efektna, igračka. Ne treba omalovažavati onaj prvi. Makar se Robert Jarni na Novoj TV čudio u stilu ‘kada ste to vidjeli da je pao gol nakon ispucavanja vratara iz peterca‘. Pao je u zadnjem derbiju Dinama i Hajduka. Vrlo sličan. A gol Hrvatske glavom nakon kornera je izgledao baš ‘otočki‘. To što je Hrvatska potom stisla bilo je vrlo tanko. Bio je to posjed s malo ili bez pravih šansi. U dvije ključne utakmice kvalifikacija Hrvatska je stvorila valjda dvije prave prilike. To je veći poraz od onih rezultatskih. To i – igra. U ove dvije utakmice Hrvatska nije odigrala ama baš ništa.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Dalić se opet našao na početku. Kao u avionu za Ukrajinu na neočekivanom početku izborničkog mandata. Kao poslije ispadanja na Euru 2021. godine kada je napravio nužne, ozbiljne kadrovske rezove. Ponovno mora Dalić nešto hitno promijeniti, pred zadnja dva susreta. U suprotnom nam sigurno slijedi rulet play offa. I ozbiljna prijetnja da trećeplasirana reprezentacija svijeta propusti Euro što bi bio potpuni debakl s momčadi u kojoj su Modrić, Gvardiol... No, promjene moraju biti konkretne, formacijske, kadrovske...

Ne treba mijenjati Dalića, nego Dalić treba mijenjati

Baš svi znaju kako igra Hrvatska i tome se prilagođavaju. Četvorica u zadnjoj liniji, ako nekome od Svetog trojstva nije pao klavir na glavu vezna linija koju znamo napamet, te u navali tko je zdrav. Sustav igre uvijek je isti. Način igre je također otprilike na istom tragu. Neovisno igrao s jedinim klasnim krilom koje Hrvatska ima Perišićem, ili se ‘krpali‘ nekako nakon njegove ozljede. Tek sada se vidi koliko Hrvatskoj zaista znači Perišić. Igramo također isto igrali s klasičnom napadačem koji očekuje loptu u prostor, ubačaj, ili s ‘lažnom devetkom‘ koja se vraća po loptu, kreira, kao donedavno. A uvijek je ista vezna linija. Da to je ili najjača veza svijeta kako sami sebi volimo komplimentirati, navoditi druge da to kažu, ili jedna od najjačih. Svejedno. Ali takva je samo kada su svi Modrić, Kovačić i Brozović zdravi i u formi. Nisu svi zdravi, a u formi nije trenutno nijedan.

Modrić u Realu igra malo i nije pravi, to je jasno. Brozović je totalno izvan forme, odavno ga nismo vidjeli ovakvog. Ne ulazeći uopće u kvalitetu lige u Saudijskoj Arabiji, gdje je unatoč svim imenima tempo sigurno osjetno slabiji nego u Serie A i UEFA-inoj Ligi prvaka. A još je i šepajući izišao sa stadiona u Cardiffu. Dok je Mateo Kovačić imao manju pauzu zbog ozljede u Manchester Cityju, i vidi se da se traži. No, ako su zdravi, u Hrvatskoj se vezni red ne dira. A ako se ne dira vezni red, s igračima ovog profila, ako nemaš klasno krilo, što ti ostaje. Kozmetičke promjene koje su dovele do ovoga. Tko će nešto kreirati i za koga?

Prijeti nedostojan kraj

Dalić voli mijenjati figuru za figuru, bez tektonskih promjena. Tako je radio u Osijeku, isto i u Cardiffu. U oba slučaja je bolju reakciju igrača imao kada je mijenjao u drugom poluvremenu, makar smo golove u Walesu tada i primili. Pogriješio je odmah u startu. Primjerice izborom Domagoja Vide koji je kod prvog gola dva metra fore pred Harryjem Wilsonom pretvorio u metar zaostatka. U drugom slučaju ostao je nigdje, na ničijoj zemlji, kada je isti igrač zabijao glavom. Josip Šutalo je sigurno brži od Vide. Ali i neupitni prvi vratar Dominik Livaković je kod prvog gola ponovio gaf iz Osijeka. Opet je izletio s vrata nepotrebno, u ništa. More je bilo pojedinačnih pogrešaka. A glavna je bila izbornika i stručnog stožera. Ako je Turska iznenadila visokim presingom u prvom dijelu, Wales nije imao čime iznenaditi, a slavio je zasluženo, nadigrao je potpuno ovakvu, praznu Hrvatsku. U kojoj nitko nije preuzimao odgovornost, rizik, pokušao nešto jedan je jedan.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Nitko ne kaže da Modrić, Kovačić i Brozović ne mogu igrati zajedno. Mogu. Moraju. Ako su pravi. Sada nisu. No, nije bio ni gotovo nitko od 11 odnosno 16 igrača. Tako je bilo i svojedobno s Bobanom, Prosinečkim i Asanovićem. Hrvatska ih u glavama vjerojatno ima malo manje od četiri milijuna, ali nije lako biti izbornik, onaj pravi. Igrače dobiješ kakvi jesu, ne biraš ih nego ih izabireš ih ponuđenih. Zato se i zove izbornik. Nemaš vremena za uigravanje, taktičke finese, gotovo za bilo što. No, i zato se također taj posao zove izborničkim. Izabereš način igre. Ali ne jednom da to vrijedi zauvijek. Ovako se bližimo tome da kraj jedne velike generacije s Modrićem, Perišićem... koji se neumitno bliži bude nedostojan onoga što su napravili za Hrvatsku.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dva su zrna grožđa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => dva su zrna grožđa 2 0 7151 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-16 13:05:11 [created_by] => 3119 [created_by_alias] => Frane Vulas [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-16 18:03:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-16 18:03:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovako dalje ne ide(mo), fali Perišić, a najjača snaga sad je 'teret', Dalić konačno mora nešto konkretno promijeniti [metakey] => zlatko dalić, hrvatska reprezentacija, ivan perišić, Marko Livaja, Luka Modrić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25859317.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25857014.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25848694.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25848690.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25848687.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","AFP","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_25859317_1920.jpg":"1920x1080","k_25859317_1280.jpg":"1280x1280","k_25859317_1024.jpg":"1024x1024","k_25859317_640.jpg":"640x640","k_25859317_480.jpg":"480x480","k_25859317_340.jpg":"340x340","k_25859317_220.jpg":"220x220","o_25859317_1280.jpg":"1280x852","o_25859317_1024.jpg":"1024x681","o_25859317_640.jpg":"640x426","o_25859317_480.jpg":"480x319","o_25859317_340.jpg":"340x226","o_25859317_220.jpg":"220x146","h_25859317_1280.jpg":"1280x854","h_25859317_1024.jpg":"1024x683","h_25859317_640.jpg":"640x427","h_25859317_480.jpg":"480x320","h_25859317_340.jpg":"340x227","h_25859317_220.jpg":"220x147","pp_25859317_1280.jpg":"1280x1628","pp_25859317_1024.jpg":"1024x1303","pp_25859317_640.jpg":"640x814","pp_25859317_480.jpg":"480x611","pp_25859317_340.jpg":"340x432","pp_25859317_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25857014_1920.jpg":"1920x1080","k_25857014_1280.jpg":"1280x1280","k_25857014_1024.jpg":"1024x1024","k_25857014_640.jpg":"640x640","k_25857014_480.jpg":"480x480","k_25857014_340.jpg":"340x340","k_25857014_220.jpg":"220x220","o_25857014_1280.jpg":"1280x1920","o_25857014_1024.jpg":"1024x1536","o_25857014_640.jpg":"640x960","o_25857014_480.jpg":"480x720","o_25857014_340.jpg":"340x510","o_25857014_220.jpg":"220x330","h_25857014_1280.jpg":"1280x854","h_25857014_1024.jpg":"1024x683","h_25857014_640.jpg":"640x427","h_25857014_480.jpg":"480x320","h_25857014_340.jpg":"340x227","h_25857014_220.jpg":"220x147","pp_25857014_1280.jpg":"1280x1628","pp_25857014_1024.jpg":"1024x1303","pp_25857014_640.jpg":"640x814","pp_25857014_480.jpg":"480x611","pp_25857014_340.jpg":"340x432","pp_25857014_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_25848694_1920.jpg":"1920x1080","k_25848694_1280.jpg":"1280x1280","k_25848694_1024.jpg":"1024x1024","k_25848694_640.jpg":"640x640","k_25848694_480.jpg":"480x480","k_25848694_340.jpg":"340x340","k_25848694_220.jpg":"220x220","o_25848694_1280.jpg":"1280x850","o_25848694_1024.jpg":"1024x680","o_25848694_640.jpg":"640x425","o_25848694_480.jpg":"480x319","o_25848694_340.jpg":"340x225","o_25848694_220.jpg":"220x146","h_25848694_1280.jpg":"1280x854","h_25848694_1024.jpg":"1024x683","h_25848694_640.jpg":"640x427","h_25848694_480.jpg":"480x320","h_25848694_340.jpg":"340x227","h_25848694_220.jpg":"220x147","pp_25848694_1280.jpg":"1280x1628","pp_25848694_1024.jpg":"1024x1303","pp_25848694_640.jpg":"640x814","pp_25848694_480.jpg":"480x611","pp_25848694_340.jpg":"340x432","pp_25848694_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_25848690_1920.jpg":"1920x1080","k_25848690_1280.jpg":"1280x1280","k_25848690_1024.jpg":"1024x1024","k_25848690_640.jpg":"640x640","k_25848690_480.jpg":"480x480","k_25848690_340.jpg":"340x340","k_25848690_220.jpg":"220x220","o_25848690_1280.jpg":"1280x855","o_25848690_1024.jpg":"1024x684","o_25848690_640.jpg":"640x427","o_25848690_480.jpg":"480x320","o_25848690_340.jpg":"340x227","o_25848690_220.jpg":"220x147","h_25848690_1280.jpg":"1280x854","h_25848690_1024.jpg":"1024x683","h_25848690_640.jpg":"640x427","h_25848690_480.jpg":"480x320","h_25848690_340.jpg":"340x227","h_25848690_220.jpg":"220x147","pp_25848690_1280.jpg":"1280x1628","pp_25848690_1024.jpg":"1024x1303","pp_25848690_640.jpg":"640x814","pp_25848690_480.jpg":"480x611","pp_25848690_340.jpg":"340x432","pp_25848690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25848687_1920.jpg":"1920x1080","k_25848687_1280.jpg":"1280x1280","k_25848687_1024.jpg":"1024x1024","k_25848687_640.jpg":"640x640","k_25848687_480.jpg":"480x480","k_25848687_340.jpg":"340x340","k_25848687_220.jpg":"220x220","o_25848687_1280.jpg":"1280x851","o_25848687_1024.jpg":"1024x681","o_25848687_640.jpg":"640x425","o_25848687_480.jpg":"480x319","o_25848687_340.jpg":"340x226","o_25848687_220.jpg":"220x146","h_25848687_1280.jpg":"1280x854","h_25848687_1024.jpg":"1024x683","h_25848687_640.jpg":"640x427","h_25848687_480.jpg":"480x320","h_25848687_340.jpg":"340x227","h_25848687_220.jpg":"220x147","pp_25848687_1280.jpg":"1280x1628","pp_25848687_1024.jpg":"1024x1303","pp_25848687_640.jpg":"640x814","pp_25848687_480.jpg":"480x611","pp_25848687_340.jpg":"340x432","pp_25848687_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7851325 Threads: 1 Questions: 1643191264 Slow queries: 4885686 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111575945 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/ovako-dalje-ne-ide-mo-fali-perisic-a-najjaca-snaga-sad-je-teret-dalic-konacno-mora-nesto-konkretno-promijeniti-1330965 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/ovako-dalje-ne-ide-mo-fali-perisic-a-najjaca-snaga-sad-je-teret-dalic-konacno-mora-nesto-konkretno-promijeniti-1330965?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 525254 [name] => Zlatko Dalić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatko-dalic [link] => /tag/zlatko-dalic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452789 [name] => hrvatska reprezentacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-reprezentacija [link] => /tag/hrvatska-reprezentacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 400234 [name] => Ivan Perišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-perisic [link] => /tag/ivan-perisic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 416252 [name] => Marko Livaja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-livaja [link] => /tag/marko-livaja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 405320 [name] => luka modric [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-modric [link] => /tag/luka-modric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dva su zrna grožđa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovako dalje ne ide(mo), fali Perišić, a najjača snaga sad je ‘teret‘, Dalić konačno mora nešto konkretno promijeniti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3119 [name] => Frane Vulas [username] => frane-vulas [email] => frane-vulas@sd.hr [password] => $2y$10$.2A9D/90PPIqW47kf/JLQOTC7/Z1acGaABYnEiIC.WrY0kMbQMxJa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/frane-vulas-3119 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1637 [gender] => m [description] => [image] => 1637.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1637.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25859317.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25859317.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25857014.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25848694.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25848690.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25848687.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Deset godina nije Hrvatska izgubila dvije kvalifikacijske utakmice u nizu, ali vjerojatno baš nikada u dva kvalifikacijska susreta u paketu nije izgledala ovako nemoćno, bezopasno, bez energije, ‘cijepljena‘ od svake kreacije. Prije listopadskog ‘prozora‘ kalkulirali smo kako bi s dvije pobjede mogli osigurati Euro dva kola prije kraja. Poslije katastrofalnih predstava kontra Turske u Osijeku i Walesa u Cardiffu, Hrvatska više uopće niti ne ovisi sama o sebi. Čak i ako izabranici Zlatka Dalića izbore pobjede u Latviji i nad Armenijom u Zagrebu možda neće biti dovoljno za mjesto među dvije najbolje momčadi skupine i izravan plasman u Njemačku. Ako uz to Wales svlada Armeniju u gostima i Tursku kod kuće, u tom scenariju zatvorio bi se trokut tri reprezentacije s istim brojem bodova u kojem je najlošija - Hrvatska.

A od spomenutog trojca Hrvatska trenutno daleko i najlošije izgleda. Neprepoznatljivo, blijedo, kao sjena momčadi koja je u ne tako davnom lipnju igrala finale Lige nacija. I ne, nisu tu glavni problem brojni izostanci. Da je tako, onda bi slično izgledala i Turska koja je protiv Hrvatska bila bez petorice-šestorice bitnih igrača, od kojih bi većina vjerojatno bila starteri. Nije alibi ni neigranje hrvatskih reprezentativaca u klubovima i s tim povezana loša forma. Velšani su po tom kriteriju u još lošijoj situaciji, od vratara Dannyja Warda koji ne brani u klubu nadalje. Pa se to na terenu nije vidjelo. U odnosu na Hrvatsku su ‘letjeli‘.

Naravno, da pojedinci nedostaju. Prije svih Ivan Perišić. Makar je i prije ozljede bio u blagom padu, a što je s obzirom na godine i nešto posve normalno, očekivano, Perišić je uz Luku Modrića i Joška Gvardiola ključan igrač reprezentacije. Igrača takvog profila Hrvatska nema. Nedostajao je svakako i napadač poput Andreja Kramarića, Bruna Petkovića ili Marka Livaje, da se sada opet ne vraćamo na tu priču o povlačenju najboljeg igrača Hajduka i HNL-a. Možemo samo na izjavu Dalića na tu temu kako je sve odluke koje je donio u svom mandatu na klupi reprezentacije bile ne dobre nego odlične. Međutim, kao da je time izbornik sam sebe urekao. Jer ovo što smo vidjeli s Turskom i Walesom je i njegovo djelo. Kao što su i srebro iz Rusije, bronca iz Katara, srebro iz Lige nacija. Tako je i ovo. Prije svega zbog – nečinjenja.

Zamijenjene uloge

Griješiti se može mišlju, riječju, djelom i propustom. Daliću na teret stavljamo posljednje. A igračima koji su barem jednako krivi za ovaj debakl ono prije toga. Zbog toga što su i u četvrtak, a pogotovo u nedjelju ulogu bile obrnute. Kao da je Wales bio Hrvatska, a Hrvatska Wales. Po igri, pa čak i po pogocima. Wales je zabio dva efektna, igračka. Ne treba omalovažavati onaj prvi. Makar se Robert Jarni na Novoj TV čudio u stilu ‘kada ste to vidjeli da je pao gol nakon ispucavanja vratara iz peterca‘. Pao je u zadnjem derbiju Dinama i Hajduka. Vrlo sličan. A gol Hrvatske glavom nakon kornera je izgledao baš ‘otočki‘. To što je Hrvatska potom stisla bilo je vrlo tanko. Bio je to posjed s malo ili bez pravih šansi. U dvije ključne utakmice kvalifikacija Hrvatska je stvorila valjda dvije prave prilike. To je veći poraz od onih rezultatskih. To i – igra. U ove dvije utakmice Hrvatska nije odigrala ama baš ništa.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Dalić se opet našao na početku. Kao u avionu za Ukrajinu na neočekivanom početku izborničkog mandata. Kao poslije ispadanja na Euru 2021. godine kada je napravio nužne, ozbiljne kadrovske rezove. Ponovno mora Dalić nešto hitno promijeniti, pred zadnja dva susreta. U suprotnom nam sigurno slijedi rulet play offa. I ozbiljna prijetnja da trećeplasirana reprezentacija svijeta propusti Euro što bi bio potpuni debakl s momčadi u kojoj su Modrić, Gvardiol... No, promjene moraju biti konkretne, formacijske, kadrovske...

Ne treba mijenjati Dalića, nego Dalić treba mijenjati

Baš svi znaju kako igra Hrvatska i tome se prilagođavaju. Četvorica u zadnjoj liniji, ako nekome od Svetog trojstva nije pao klavir na glavu vezna linija koju znamo napamet, te u navali tko je zdrav. Sustav igre uvijek je isti. Način igre je također otprilike na istom tragu. Neovisno igrao s jedinim klasnim krilom koje Hrvatska ima Perišićem, ili se ‘krpali‘ nekako nakon njegove ozljede. Tek sada se vidi koliko Hrvatskoj zaista znači Perišić. Igramo također isto igrali s klasičnom napadačem koji očekuje loptu u prostor, ubačaj, ili s ‘lažnom devetkom‘ koja se vraća po loptu, kreira, kao donedavno. A uvijek je ista vezna linija. Da to je ili najjača veza svijeta kako sami sebi volimo komplimentirati, navoditi druge da to kažu, ili jedna od najjačih. Svejedno. Ali takva je samo kada su svi Modrić, Kovačić i Brozović zdravi i u formi. Nisu svi zdravi, a u formi nije trenutno nijedan.

Modrić u Realu igra malo i nije pravi, to je jasno. Brozović je totalno izvan forme, odavno ga nismo vidjeli ovakvog. Ne ulazeći uopće u kvalitetu lige u Saudijskoj Arabiji, gdje je unatoč svim imenima tempo sigurno osjetno slabiji nego u Serie A i UEFA-inoj Ligi prvaka. A još je i šepajući izišao sa stadiona u Cardiffu. Dok je Mateo Kovačić imao manju pauzu zbog ozljede u Manchester Cityju, i vidi se da se traži. No, ako su zdravi, u Hrvatskoj se vezni red ne dira. A ako se ne dira vezni red, s igračima ovog profila, ako nemaš klasno krilo, što ti ostaje. Kozmetičke promjene koje su dovele do ovoga. Tko će nešto kreirati i za koga?

Prijeti nedostojan kraj

Dalić voli mijenjati figuru za figuru, bez tektonskih promjena. Tako je radio u Osijeku, isto i u Cardiffu. U oba slučaja je bolju reakciju igrača imao kada je mijenjao u drugom poluvremenu, makar smo golove u Walesu tada i primili. Pogriješio je odmah u startu. Primjerice izborom Domagoja Vide koji je kod prvog gola dva metra fore pred Harryjem Wilsonom pretvorio u metar zaostatka. U drugom slučaju ostao je nigdje, na ničijoj zemlji, kada je isti igrač zabijao glavom. Josip Šutalo je sigurno brži od Vide. Ali i neupitni prvi vratar Dominik Livaković je kod prvog gola ponovio gaf iz Osijeka. Opet je izletio s vrata nepotrebno, u ništa. More je bilo pojedinačnih pogrešaka. A glavna je bila izbornika i stručnog stožera. Ako je Turska iznenadila visokim presingom u prvom dijelu, Wales nije imao čime iznenaditi, a slavio je zasluženo, nadigrao je potpuno ovakvu, praznu Hrvatsku. U kojoj nitko nije preuzimao odgovornost, rizik, pokušao nešto jedan je jedan.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Nitko ne kaže da Modrić, Kovačić i Brozović ne mogu igrati zajedno. Mogu. Moraju. Ako su pravi. Sada nisu. No, nije bio ni gotovo nitko od 11 odnosno 16 igrača. Tako je bilo i svojedobno s Bobanom, Prosinečkim i Asanovićem. Hrvatska ih u glavama vjerojatno ima malo manje od četiri milijuna, ali nije lako biti izbornik, onaj pravi. Igrače dobiješ kakvi jesu, ne biraš ih nego ih izabireš ih ponuđenih. Zato se i zove izbornik. Nemaš vremena za uigravanje, taktičke finese, gotovo za bilo što. No, i zato se također taj posao zove izborničkim. Izabereš način igre. Ali ne jednom da to vrijedi zauvijek. Ovako se bližimo tome da kraj jedne velike generacije s Modrićem, Perišićem... koji se neumitno bliži bude nedostojan onoga što su napravili za Hrvatsku.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix AFP Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/ovako-dalje-ne-ide-mo-fali-perisic-a-najjaca-snaga-sad-je-teret-dalic-konacno-mora-nesto-konkretno-promijeniti-1330965 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8b69e1a072a5bc1023140031272bd7bb56794b95 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovako+dalje+ne+ide%28mo%29%2C+fali+Peri%C5%A1i%C4%87%2C+a+najja%C4%8Da+snaga+sad+je+%E2%80%98teret%E2%80%98%2C+Dali%C4%87+kona%C4%8Dno+mora+ne%C5%A1to+konkretno+promijeniti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fovako-dalje-ne-ide-mo-fali-perisic-a-najjaca-snaga-sad-je-teret-dalic-konacno-mora-nesto-konkretno-promijeniti-1330965 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fovako-dalje-ne-ide-mo-fali-perisic-a-najjaca-snaga-sad-je-teret-dalic-konacno-mora-nesto-konkretno-promijeniti-1330965 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dva su zrna grožđa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometdva su zrna grožđa

Ovako dalje ne ide(mo), fali Perišić, a najjača snaga sad je ‘teret‘, Dalić konačno mora nešto konkretno promijeniti

Piše Frane Vulas
16. listopada 2023. - 20:03

Deset godina nije Hrvatska izgubila dvije kvalifikacijske utakmice u nizu, ali vjerojatno baš nikada u dva kvalifikacijska susreta u paketu nije izgledala ovako nemoćno, bezopasno, bez energije, ‘cijepljena‘ od svake kreacije. Prije listopadskog ‘prozora‘ kalkulirali smo kako bi s dvije pobjede mogli osigurati Euro dva kola prije kraja. Poslije katastrofalnih predstava kontra Turske u Osijeku i Walesa u Cardiffu, Hrvatska više uopće niti ne ovisi sama o sebi. Čak i ako izabranici Zlatka Dalića izbore pobjede u Latviji i nad Armenijom u Zagrebu možda neće biti dovoljno za mjesto među dvije najbolje momčadi skupine i izravan plasman u Njemačku. Ako uz to Wales svlada Armeniju u gostima i Tursku kod kuće, u tom scenariju zatvorio bi se trokut tri reprezentacije s istim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:46