StoryEditorOCM
Domaći nogometstolica se trese

Ne padne li pobjeda ovaj vikend, sve osim nove smjene u HNL-u ne bi imalo smisla

Piše Robert Matteoni/SN
2. studenog 2023. - 20:32

Nakon uvjerljivog poraza u Osijeku, nogometaši Istre 1961 u ponedjeljak su započeli ovotjednu pripremu za utakmicu sa Slavenom Belupom.

Dvoboj broj 58. između dva kluba (omjer 15-23-19) na rasporedu je u nedjelju od 17.10, a za Istrinu sezonu ima možda i presudnu bodovnu težinu. Slaven Belupo je osmi na tablici i Zeleno-žutima bježi 5 bodova. Ukoliko bi gosti slavili tri pa i jedan bod, održali bi distancu pred Istrom te joj uskratili još jednu domaću pobjedu i prigodu da se poboljša tablica, pišu Sportske novosti.

S pobjedom protiv SB-a Puljani bi se popeli na 11 bodova, dva manje od Koprivničanaca te bi sigurno lakše ušli u dvoboj s Rudešom u Zagrebu (11. studenoga). Pogotovo ako Rudešani izgube u Splitu...

image
Goran Sebelic/Cropix

Erceg još izvan kadra

Je li Istra 1961 pripravna da ostvari prvu domaću pobjedu sezone, i to u aktualnom stanju forme i atmosfere? Krenimo od točke tradicije; u dosadašnjih 26 utakmica u Puli Slaven Belupo upisao je 3 pobjede. No, za Istru je veći problem činjenica da je gost ostvario i 12 remija. Što znači da uz 11 pobjeda Zeleno-žuti ipak nisu baš tako uvjerljivi domaćin SB-u.

Dobra vijest za domaće jest da Hoxha zbog tri žuta kartona neće nastupiti na Drosini. No, i kod Istre je, barem za sada, izvan kadra Ante Erceg. Što će iskemijati David Catala novog? U Osijeku je Španjolac izvukao iz šešira odluku da bočnog igrača Douglasa postavi u vezni red iako se očekivao nastup Nebyle. Kako je i beka Kadušića stavio na krilo, izostao je očekivani starter Lisica, autor vrlo dobre role protiv Rijeke. Nije zato čudno da je Istra u prvom dijelu uglavnom bila u procesu destrukcije igre, a kada je primila gol nakon kornera (Valinčić je trebao čuvati strijelca), ubacivanjem više ofenzivnih igrača trebala se pretvoriti u “vrlo ofenzivnu”. To su preveliki odmaci u pristupu da bi saživjeli na logičan učinkovitiji način.

U utorak s juniorima

Može li Catala promijeniti sebe (biti hrabriji prema naprijed, uvrstiti igrače po pozicijama...) za Slaven Belupo? Teško je to predvidjeti, ali djeluje prilično uvjerljiv dojam da u slučaju izostanka tri boda, njegov ostanak na klupi ne bi više imao smisla. Ne isključivo zbog poraza već manjka nužnog međusobnog povjerenja klub-trener odnosno trener-igrači...

image

David Catala

Vlado Kos/Cropix

U utorak će momčad, na pomoćnom travnjaku umjetne podloge odigrati trening susret s juniorskom momčadi. Hoće li Catala dati naslutiti viziju za SB, vidjet će se. Kišno vrijeme primorava Zeleno-žute na trening s umjetnim travnjakom. U kampu u Balama servisira se travnjak broj 1, a na broju 2 u punom su tijeku radovi vrijedni 700 tisuća eura na novom terenu. S obzirom da je bilo dosta suhog vremena, čini se da bi radovi mogli biti gotovi i prije roka od dva mjeseca. To bi Istri omogućilo puno bolje uvjete i istodobno dva travnjaka za trening, čime bi se lakše očuvalo oba igrališta.

Novi travnjak ima vrhunsku drenažu i zato će biti vrlo koristan i kad je kiša. Uskoro se očekuje, nakon postavljanja kvarcnog pijeska, da se dopreme role s travom. Teren će imati prirodan, a ne hibridan travnjak. Nakon njegova dovršetka, ide se u gradnju trećeg terena, s umjetnom podlogom, a u prvoj dužoj pauzi rada, temeljito će se rekonstruirati (s novom drenažom) i teren broj jedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 07:49