StoryEditorOCM
Domaći nogometu sjeni događaja

Ispisali su povijesti: srdačan susret vratara koji su jedini s tri obranjena penala na Svjetskim prvenstvima

Piše Hina
9. lipnja 2024. - 19:13

Nakon subotnje nogometne utakmice Portugala i Hrvatske pozdravili su se i fotografirali zajedno Dominik Livaković, Danijel Subašić i Ricardo Alexandre Martins Soares Pereira, jedini vratari koji su obranili po ti jedanaesterca na jednoj utakmici Svjetskog prvenstva.

Ricardo, 48-godišnji trener vratara portugalske reprezentacije, to je uspio 2006. u Njemačkoj. U četvrtfinalu protiv Engleske obranio je udarce Lamparda, Gerrarda i Carraghera tijekom izvođenja jedanaesteraca nakon što je utakmica završila 0-0. Te obrane su eliminirale Engleze i lansirale Portugalce u polufinale gdje su ih svladali Francuzi s 1-0 pogotkom Zidana, upravo iz penala.

Subašić, 39-godišnji trener vratara i član stožera hrvatske reprezentacije, istaknuo se 2018. na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. U osmini finala s Danskom spriječio je golove Eriksena, Schonea i Jorgensena tijekom raspucavanja jedanaesteraca. Nakon toga se opet iskazao u četvrtfinalu s Rusijom kada udarce s bijele točke nisu iskoristili Smolov i Fernandes. Hrvatska je u finalu izgubila sa 2-4 od Francuske.

Aktualni 29-godišnji vratar hrvatske reprezentacije Livaković, kojem će iduće sezone u Fenerbahčeu biti portugalski trener Jose Mourinho, pokazao se ključnim na posljednjem Svjetskom prvenstvu 2022. u Katru.

U osmini finala s Japanom obranio je udarce Minamina, Mitome i Yoshide, a zatim je u četvrtfinalnom raspucavanju penala s Brazilom spriječio pogotke Rodryga i Marquinhosa. Hrvatska je ispala u polufinalu od Argenine s 0-3, a potom osvojila broncu protiv Maroka.

Livaković, Ricardo i Subašić pozirali su nasmiješeni i zagrljeni na fotografiji koju je objavio Hrvatski nogometni savez (HNS) putem društvene mreže X.

"Jedina tri vratara koja su obranila tri penala na jednoj utakmici Svjetskog prvenstva", objavio je HNS ispod fotografije.

Hrvatska je u subotu pobijedila s 2-1 Portugal u pripremnoj utakmici za Europsko prvenstvo odigranoj pored Lisabona. Europsko prvenstvo počinje za pet dana u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 17:44