StoryEditorOCM
Domaći nogometovo je sve gore

Imamo dokaz da je Marić izrekao novu laž, HNS ga demantirao

2. ožujka 2024. - 09:54

Sportske novosti jučer su objavile informaciju da Bruno Marić nije smio pustiti snimku iz VAR sobe čak i da je htio, zbog nekakvih navodnih FIFA-inih pravila.

Marić je to isto potvrdio u intervjuu za Sportske novosti objavljenom jutros, osvrćući se na presicu iz rujna prošle godine, kada je pustio naknadno snimljenu simulaciju iz VAR sobe u kojoj su sudjelovali Ivan Bebek i Hrvoje Radić. Riječ je o utakmici 7. kola SuperSport HNL-a Osijek - Dinamo.

- Nakon te utakmice rekao sam medijima da puštam dostupni materijal iz VAR sobe, a ne originalnu snimku, premda ni na njoj nije bilo ničeg spornog, ali nisam želio samo tako kršiti protokol. Međutim, na toj sam utakmici bio kontrolor i odmah nakon utakmice su nam svi materijali bili dostupni. U Varaždinu, nažalost, nisam imao tu mogućnost. Postoji snimka kompletne utakmice u Varaždinu, ali problem je što ne možemo iznova pristupiti povlačenju linija uz pomoć VAR tehnologije jer to nam više nije dostupno - rekao je Marić.

image

Marić na presici 4. rujna 2023.

Željko Puhovski/Cropix

Mi smo kod HNS-a provjerili postoji li pravilo FIFA-e koje sprječava objavu snimki iz VAR sobe nakon završetka utakmice, ako je organizacija pod čijom ingerencijom se natjecanje održava (u ovom slučaju HNS) voljna objaviti te snimke, a odgovor Saveza prenosimo u cijelosti:

"Pravila oko korištenja VAR protokola te komunikacije oko istoga postavlja IFAB (International Football Association Board). Trenutno IFAB ne dopušta objavu VAR komunikacije uživo, no dopušta je naknadno, nakon odigranih utakmica. Istovremeno, IFAB trenutno testira mogućnost javne komunikacije (objašnjavanja) sudačkih odluka uživo tijekom utakmice te će HNS pozorno pratiti daljnje odluke po tom pitanju."

Dakle, ne postoji nikakvo pravilo koje ne dopušta organizatoru natjecanja (u ovom slučaju HNS-u) objavu snimki, što znači da je Marić opet danas izrekao laž.

Također smo upitali HNS planiraju li u budućnosti javno objavljivati snimke iz VAR sobe, s obzirom na to da je predsjednik Marijan Kustić gostujući u četvrtak navečer u Dnevniku Nove TV rekao da on nema ništa protiv toga.

Odgovor na to pitanje također prenosimo u cijelosti.

"HNS je otvoren prema mogućnosti da u svim spornim ili javnosti zanimljivim situacijama objavljuje audio zapis komunikacije iz VAR sobe. HNS će s Komisijom nogometnih sudaca dogovoriti komunikacijsku strategiju kako bi proces donošenja odluka bio transparentan te kako bismo kroz otvorenu komunikaciju educirali i informirali javnost i medije o ključnim odlukama te im približili izazove i kompleknost donošenja sudačkih odluka."

Dodajmo i to da je Marić potvrdio SN-u da i dalje ostaje u suđenju:

- Ja sam FIFA VAR instruktor i kontrolor, to ću i dalje raditi, osim ako netko ne odluči drugačije - rekao je sad već bivši šef Komisije sudaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:14