StoryEditorOCM
Domaći nogometuoči lige nacija

Dalić otkrio ‘pakleni‘ plan s Perišićem i otvoreno rekao što misli o Siguru: ‘S njim sam razgovarao...‘

Piše SN
2. rujna 2024. - 11:39

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom su okršaji s Portugalom i Poljskom u Ligi nacija. Uoči novih izazova pred medije će izaći Zlatko Dalić. Uz "friško" ozlijeđenog Majera, izbornik zbog ozljeda ne može računati na Juranovića, Stanišića i Erlića, a upitan je i Čaleta-Car, pišu Sportske novosti.

Izbornik hrvatske futsalske reprezentacije, Marinko Mavrović i izbornik mladih Vatrenih Ivica Olić također su bili na medijskoj konferenciji.

- Jako mi je drago da je Novak s nama. Njegovo iskustvo će nam puno značiti - rekao je Mavrović.

- Nije nas bilo 24 godine, ne možemo se razbacivati velikim najavama. Moje iskustvo? Vidjet ćemo na terenu, to je jedino mjerilo. Trebamo težit tome da odigramo najbolje što možemo, težimo svojem maksimumu - nadodao je Tihomir Novak.

Sljedeći na redu bio je Ivica Olić.

- Zahvaljujem se Daliću na prilici koju mi je dao. Imali smo predivnih osam godina, hvata me jeza kad se sjetim toga. U igračkoj karijeri nisam mogao tako nešto doživjeti, zahvalan sam što sam radio u stožeru. U početku sam bio jako zelen, to sada pogotovo vidim. Radujem se ovoj našoj suradnji koja će se nastaviti u novoj ulozi.

- U-21 reprezentacija jako dobro stoji, imamo dvije utakmice. Najviše bi pozornosti obratio na Portugal, imaju vrhunske rezultate i odlične igrače - nastavio je.

Koliki je ovo izazov za vas?

- Možda se ranije u medijima spominjalo, ta tema je kod mene sazrijevala. Imao sam puno podršku od predsjednika i izbornika. Radovat ću se svakom igraču, rezultat je naravno bitan. Trebamo pobjednički mentalitet.

Gdje vidite najveći potencijal?

- Ova generacija ima kvalitetu više u ofenzivi, imam taj luksuz. ipak, deficitarni smo na bočnim pozicijama, imamo taj nedostatak na tim mjestima. Ovo su dobri dečki, igraju u svojim klubovima. Nadam se da ćemo napraviti dobre stvari.

Forma Čavline?

- NIje samo njegova situacija, cijeli klub i ekipa su u problemu. Važno mi je da je Čavlina već stekao iskustvo. Za golmana je uvijek to teška situacija, kada nije sve idealno, no ekipa je ta koja pravi dobrog golmana. Kada ekipa ne igra, onda je golman problem. Ima moju podršku, ostaje kapetan.

Rezultat klubova u Europi?

- Nisam stekao dojam, da suni Hajduk ni Rijeka ni Osijek bili dominantni. To je prava slika, realno stanje. Svi smo bili sretni zbog Dinama, on je dao put drugima, da se pokušaju približiti Dinamu. Dinamo je dva, tri koplja iznad svih. Nadam se da će ljudi naći pravo rješenje, da budemo konkurentni i da imamo predstavnike u Europi.

Izbornik Dalić rekao je:

- Dopustite da se osvrnem na par stvari. Otišli su Olić i Mandžukić, njima se zahvaljujem. Ivica je bio moj suradnik 6 i pol godina. Znam njegovu ambiciju, znanje, želje i energiju. Mario se nakon Eura izjasnio, izrazio želju da se bavim drugim stvarima. Hvala i njemu, idu i njemu zasluge. Žao mi je da je tako ispalo.

- Također, ostali smo bez Brozovića i Vide. Oni su zlatna generacija, najbolja generacija hrvatskog nogometa. Žao mi je, ona dolazi kraju. Marcelo mi je tu odluku rekao prije EUropskog prvenstva, to je Broz. Kad se netko oprosti s 99 nastupa, to je malo čudno, no to je Broz. Nažalost ta generacija odlazi.

- Perišić? Savez i reprezentacija neće zaboraviti i podrediti što je napravio za reprezentaciju. Moja obveza kao izbornika je da mu pomognemo da se vrati. Ima moju punu podršku, bit će ponovno nositelj reprezentacije. Niko Sigur, s njim sam razgovarao nekoliko dana prije popisa. Izrazio je želju igrati za Kanadu, dečko je tako odlučio.

- Liga nacija mora imati svoje ciljeve. Moramo ostati u elitnoj skupini, da izborimo povoljan ždrijeb. Želimo se plasirati na završnicu, imamo dosta problema s ozljedama igrača. Bez Vide, Brozovića, Vlašića, Stanišića, Erlića, Majera... Pitanje je i za Čaletu-Cara i Luku Sučića, nisu ni oni sto posto. Kad se okupimo vidjet ćemo hoćemo li slati još pretpoziva.

Kako je Perišić?

- Razgovarao sam s njim, imam mu obvezu pomoći. Da se što prije vrati u formu, ja neću komentirti što se događalo u klubu, on je jedan od najvećih naših igrača.

Desni bek?

- Jakić je jedini to igrao, sada je i Pjaca s tri odozada. Možda ćemo mjenjati sistem, moramo naći rješenje. Sada ćemo vjerojatno probati s Pjacom i Jakićem.

Kako komentirate promjene klubova kod igrača?

- Pongračić i Erlić su otišli u bolje klubove, Dobro da je Sosa otišao iz Ajaxa. Dečki idu tamo gdje im je bolje.

Hoćete li puniti stožer?

- Za sada ne, idemo s ovim snagama.

Klubovi u Europi?

- Ispali smo zaista od klubova koji su puno niži rang od nas, to je realna situacija. Ako mi tražimo igrače iz HNL-a za reprezentaciju, onda to nije dobro, neka se ljuti tko hoće. Mi ispadamo iz Europe, mladi igrači rano odlaze a onda se kasnije vraćaju spasiti karijeru. Prepuni smo stranaca, nemam ništa protiv njih, ali ne igraju naši mladi igrači. Uvijek se krivi trenera, traži se alibi, i onda ispočetka kada dobiju otkaz. Bez dobrog HNL-a neće biti ni dobre reprezentacije.

Matanović?

- Trebamo naći toga napadača koji će se nametnuti, ovoga puta ćemo njemu dati šansu. Hoćemo ga vidjeti, hoćemo mu dati šansu.

- Stalno sam govorio, u reprezentaciju se teško ulazi i ispada. Nažalost to više nije tako, sada se u reprezentaciju ide poslije dvije-tri dobre utakmice. Moraš imati dvije tri godine kontinuiteta, zabijanja golova. Nažalost ne mogu se držati tih svojih principa. Dolazi do smjene generacija. No, sada imamo i puno ozljeda. Svako malo preko medija, zovu me Kanada, Njemačka... Za Hrvatsku treba biti čast igrati.

- Mi smo osvojili broncu u Kataru i srebro u Ligi nacija. Neki dečki su dobili medalju, a nisu se ni oznojili. Ranija generacija je deset godina krvarila za takav uspjeh. Moraju cijeniti takav uspjeh. Ne mislim ništa loše, nemojte me krivo shvatiti.ž

Promjena formacije?

- Imamo te ozljede, vidjet ćemo, probat ćemo.

Portugal?

- Dobili smo ih prije EP-a, kvalitetna reprezentacija. Mi i oni smo favoriti za prva dva mjesta, ne smijemo se opustiti. Pored svih problema, treba nam rezultat.

Hoće li Luka i dalje imati ključeve igre?

- Koliko god je moguće, sve u razgovoru s njim, bit će dogovora i razgovora. No, u svakom slučaju moramo gledati na mlađe igrače, Baturinu, Luku i Petra Sučića.

Mandžukić?

- Ima drugu ambiciju, ide u drugom smjeru, jedino to je istina, nikakva druga pisanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:55