StoryEditorOCM
Domaći nogometslatke brige

Dalić danas objavljuje popis igrača s kojima će krenuti na pripreme za Euro, veseli ga forma napadača

Piše Krešimir Milić
20. svibnja 2024. - 09:33

Težak put iskupljenja navijačima prošao je Hoffenheim. Činilo se u negativnom nizu da će do kraja sezone igrati ni za što, ponajviše nakon poraza od Bochuma koji se bori za ostanak u ligi. Visila je Europa, a navijači su otvoreno iskazali nezadovoljstvo na koje im je odgovorio Andrej Kramarić odmah nakon utakmice. 

Ta utakmica iz trenutne perspektive za Hoffenheim se čini kao prekretnica na putu prema većem zadovoljstvu navijača. Uslijedio nakon toga remi s RB Leipzigom pa visoka pobjeda od 6:0 protiv Darmstadta i onda sad kao šlag na kraju domaća pobjeda protiv Bayerna, koji će sezonu završiti na trećem mjestu i bez trofeja nakon dugo vremena.

Hoffenheim je u finišu sezone uspio osigurati nastup u Europi i igrat će iduće sezone Konferencijsku ligu, a u tome je velike zasluge imao Kramarić. U posljednjih osam kola Bundeslige samo jednom se nije upisao u strijelce ili asistente, ukupno je zabio sedam golova i pet puta asistirao. Kruna sezone i sjajne forme mu je utakmica zadnjeg kola protiv Bayerna u kojoj je zabio hat-trick i asistirao za pobjedu 4:2 protiv Bayerna. 

Iako se na početku susreta činilo da će Bayern nakon vodstva 2:0 u prvih šest minuta doći do lake pobjede Kramarić se pobrinuo da ne bude tako. Nakon njegove asistencije u osmoj minuti smanjio Beier, a on da je u drugom poluvremenu zabio tri gola kojima je sigurno razvio i dodatno zadovoljstvo kod izbornika Zlatka Dalića uoči nadolazećeg Eura u Njemačkoj.

image

Andrej Kramarić

AFP

Jedna od Dalićevih briga nakon umirovljenja Marija Mandžukića je bila ona tko će biti nominalno prvi izbor za centralnu špicu u reprezentaciji. Rotirao je Dalić s više imena od Marka Livaje, koji se u međuvremenu oprostio o reprezentacije, i Bruna Petkovića preko Kramarića te Ante Budimira i dobivao od svakog u ključnim trenucima po nešto. 

Imat će sličnu brigu Dalić i na novom velikom natjecanju, ali u drugačijem kontekstu s obzirom na formu onih koji će se naći na njegovom popisu za odlazak u Njemačku. Slatka briga mu dolazi iz činjenice da ima dva napadača među najboljim strijelcima u Ligama petice. Kramarić je sezonu u Bundesligi zaključio kao sedmi na ljestvici strijelaca s 15 golova i šest asistencija, dok je Budimir na šestom mjestu strijelaca La Lige s 16 golova, četiri manje od vodećeg strijelca Dovbyka ili golom manje od Lewandowskog, te dvije asistencije. 

Budimir je u ovoj sezoni zabio još jedan u Konferencijskoj ligi, dok je Kramarić zabijao po dva u Europskoj ligi i Kupu. Uz njih na Dalićevom popisu će biti i Petković koji dvije utakmice prije kraja prvenstva za Dinamo ima na kontu 11 golova i pet asistencija u HNL-u te sedam u Konferencijskoj ligi. 

image

Ante Budimir

AFP

Dodatno zadovoljstvo izborniku sigurno pruža i činjenica da nisu jedini koji su se iskazali u napadačkom dijelu poput Joška Gvardiola s nekoliko sjajnih golova za Manchester City te standardno dobrog Marija Pašalića s važnim golovima za Atalantu unatoč manjoj minutaži u Atalanti ove sezone. U tom pozitivnom kontekstu golgeterske forme za Dalića ostaje dilema kako je nastaviti na velikom reprezentativnom natjecanju tijekom ljeta. 

Inicijalni popis reprezentativaca s kojima će krenuti na pripreme za Euro izbornik će objaviti u ponedjeljak u 12 sati. Nakon toga slijedi okupljanje u Rijeci 26. i 27. svibnja, a neki igrači poput Luke Modrića, Matea Kovačića, Joška Gvardiola i Marcela Brozovića će se priključiti naknadno zbog klupskih obaveza. U pripremnom periodu Hrvatska će odigrati dvije prijateljske utakmice protiv Sjeverne Makedonije (3. lipnja) i Portugala (8. lipnja). Između ta dva susreta predviđen je i posjet (5. lipnja) Papi Franji u odajama Vatikana, a prema kampu u blizini Berlina otputovat će 9. lipnja. 

Forma napadača uoči Eura

Andrej Kramarić 35 utakmica, 19 golova, 6 asistencija

Ante Budimir 34 utakmice, 17 golova, 2 asistencije

Bruno Petković 36 utamica, 18 golova, 5 asistencija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 18:13